06 май 2019 6 055

Як смачно приготувати мойву, запечену в духовці

Мойва володіє приємним смаком, легко готується і корисна для організму. При регулярному споживанні зміцниться імунітет, підвищиться працездатність і покращиться стан нігтів, волосся та шкіри.

Вживання мойви допоможе при зниженні зайвої ваги, стане відмінною профілактикою хвороб і послужить природним антидепресантом.

Мойва: харчова цінність, корисні властивості, протипоказання

Рибний стіл допоможе поліпшити здоров'я, так як вся риба багата кальцієм, легкозасвоюваними протеїнами і поліненасичені омега-3 кислотами.

Мойва виділяється серед інших видів риби великою кількістю мінералів і вітамінів А, B і D. У ній високий вміст йоду, білків і жирів. У цієї рибки дуже низька калорійність, різна в зимову і літню пору року – взимку жирність риби більш висока, ніж влітку.

Корисні властивості:

  • Мойва допомагає нормалізувати ритм серцевих скорочень, тому лікарі рекомендують додати в меню людям, що перенесли інфаркт і страждаючим захворюваннями серця;
  • Завдяки великому вмісту фосфору в цій рибі, її вживання допоможе активізувати мозкову діяльність і уникнути старечого слабоумства;
  • При захворюваннях щитовидної залози, необхідно часто є мойву, так як одна її порція містить тижневу норму йоду, необхідну для організму;
  • З-за низької калорійності цієї рибки, худнуть люди зможуть нею харчуватися, не боячись поправитися.

У рідкісних випадках вживання мойви не рекомендується – це відбувається при алергії на морепродукти та індивідуальній непереносимості продукту.

Слід пам'ятати, що корисні властивості зберігаються тільки правильно приготовленої риби. Копчена рибка у великій кількості здатна створити ризик онкологічного захворювання. Для найкращого збереження корисних властивостей мойви, її необхідно варити або запікати.

Запечена в духовці мойва – самий простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Мойва - 1 кг
Борошно - 150 г
Спеції та сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал

Рибу ретельно помити, випатрати, чисті тушки натерти спеціями, потім повністю виваляти в борошні і впритул розкласти на деку. На деко потрібно покласти килимок для випічки – тоді риба не прилипне до дна.

Випікається риба при середній температурі, готовність можна перевірити по зовнішнім виглядом рибки – коли вона зарум'янилася, потрібно діставати з духовки.

При відсутності борошна, ситуацію можуть врятувати панірувальні сухарі. Така рибка з апетитом съестся з хлібом або гарніром. Відмінно підійде рис або запечені кабачки, картоплю і помідори.

Як запекти мойву з хрусткою скоринкою

Для отримання у рибки скоринки з хрускотом, масло на деко потрібно наносити тонким рівномірним шаром – це зручно зробити кулінарної пензликом. Якщо перелити масла, то риба потоне в ньому і хрусткої скориночки не вийде.

Інгредієнти:

  • Мойва – 1 кг;
  • Куряче яйце – 2 шт;
  • Спеції;
  • Соняшникова олія.

Промити і обсушити рибу;

Додати до неї збите яйце і спеції, ретельно перемішати, щоб рибка переповнилася, і дати трохи настоятися.

Потім вмочити її борошном з обох сторін, і викласти щільними рядками на деко.

Маслом деко потрібно змастити зовсім трохи, щоб скоринка вийшло з хрускотом. Запікаємо рибку 20 хвилин на середній температурі, потім виймаємо деко і змащуємо рибу яйцем. Далі знову повертаємо форму в тепло до появи скоринки.

Для великих любителів похрумтіти, після появи скоринки з одного боку, рибу можна перевернути і готувати до появи скоринки і з другої сторони.

При такому рецепті готову рибку поділяють не поштучно, а порціями, так як риба буде з'єднана яєчної сумішшю. Готова рибка буде особливо смачною з пюре з картоплі і зеленим салатом.

Запікаємо рибу з картоплею

Запечена мойва з картоплею – це ситна запіканка, яка поєднує гаряче і гарнір. Таку рибку можна навіть приготувати до приходу гостей – рецептом обов'язково поцікавляться.

Інгредієнти:

  • Мойва – 500 г;
  • Картопля – 4 шт;
  • Цибуля біла – 1 шт;
  • Майонез;
  • Зелень;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Соняшникова олія.

Мойву промити і залишити сушитися на паперовому рушнику. Поки вона буде підсихати,

можна почистити картоплю і цибулю. Натерти рибу сіллю і перцем, викласти її на деко, зі змазаним маслом дном і бортами. Риба повинна лежати щільно, повністю закриваючи дно форми.

На рибу викласти нарізану півкільцями цибулю. Картопля нарізають брусочками і замішується з майонезом і зеленню. Суміш викласти на цибулю, і блюдо ставиться в гарячу духовку. Блюдо запікається близько години при помірній температурі.

Риба з картоплею стане смачнішою, якщо зробити до страви овочевий салат з оливковою олією.

Минтай смажений рецепт з фото і «смачними» підказками від кулінарів.

Дивіться покрокові фото і відео як приготувати рибні консерви в домашніх умовах.

Смачний рецепт запеченої скумбрії у фользі, покрокові етапи приготування з нашими підказками.

Мойва, запечена з прованськими травами – рецепт від Алли Ковальчук

Велика кількість спецій і трав надають страві вишуканого смаку. Навіть любителі мойви не впізнають її в цьому блюді, а будуть гадати, що ж це за риба.

Інгредієнти:

  • Мойва – 500 г;
  • Лимонний сік – 1 лимона;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • Винний оцет – 1 ст. л.;
  • Перець горошком – 0,5 ч. л.;
  • Естрагон рубаний – 2 ст. л.;
  • Розмарин – 1 гілочка;
  • Яєчний білок – 1 шт;
  • Томат – 1 шт;
  • Бальзамічний оцет – 1 ч. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Прованські трави – 1ч. л.;
  • Зелень – 1 пучок;
  • Рубаний мигдаль – 1 ст. л.;
  • Сир (дрібно натертий) – 2 ст. л.;
  • Сіль.

Рибу ретельно випатрати і промити. Для маринаду змішується оливкова олія, винний оцет, сік лимона, сіль, видавлений часник і роздавлений перець горошком. Перемішати з маринадом рибу, білком, рубаним естрагоном і розмарином, накрити поліетиленовим пакетом і залишити в холодному місці насичуватися на всю ніч.

Потім викласти рибу у форму. Дрібно порізати помідор і покласти у проміжки між рибою. Змішати лимонний сік бальзамічний оцет, видавлений часник, сіль, цукор, прованські трави і отриманою сумішшю залити мойву.

Зверху посипати блюдо дрібно порізаною зеленню і рубаним мигдалем і поставити в максимально гарячу духовку. При температурі 250°С блюдо запікається 5-7 хвилин, потім посипається тертим сиром і запікається ще 5 хвилин.

Для любителів гострого, при мариновке рибки можна додати соус чилі – це тільки поліпшить смак риби.

Соковита мойва у фользі

Інгредієнти:

  • Мойва – 1 кг;
  • Морква – 2 середні;
  • Зелена цибуля;
  • Кріп;
  • Лимон;
  • Спеції для риби;
  • Соняшникова олія.

Промити рибу, за смаком заправити спеціями і дати їй насититися. Деко змастити олією, щільно викласти рибу і скропити її соком лимона. Почистити моркву, дрібно нарізати її соломкою, підсолити і додати до рибці у форму. Дрібно нашаткувати цибулю з кропом і покласти їх верхнім шаром.

Налити в деко кілька ложок води – рідина зробить рибу м'якою і соковитою, і накрити зверху фольгою (матовою стороною вниз). У гарячу духовку деко ставиться на годину при помірній температурі. З страви можна зняти фольгу ближче до кінця готування – тоді рибка краще підрум'яниться.

Запечену у фользі мойву можна подавати зі свіжими помідорами.

Корисні поради: придбання і зберігання мойви

Смак приготовленої мойви вийде незабутнім, якщо до цікавого рецептом підібрати свіжі інгредієнти. Слід з увагою поставитися до купівлі мойви та її зберігання.

Вибираючи рибу, краще віддати перевагу вакуумних упаковках, ніж риби, що продається на вагу. На упаковці є термін придатності, а купуючи рибу на ринках, складно зрозуміти, якою вона свіжості. Вакуумна упаковка повинна бути без пошкоджень і без пухирців повітря всередині.

Тушки мають бути цілі і рівненькі, а також в міру вгодовані для своєї величини. Риба повинна бути добре заморожена, подтаявшую краще не купувати, щоб не отруїтися.

У морозильній камері риба зберігається до трьох місяців. Для цього її слід промити, почистити, висушити і помістити в вакуумну упаковку. У холодильнику мойва в такому вигляді може зберігатися близько двох тижнів.

Розморожувати мойву краще при кімнатній температурі. Або ввечері перекласти її з морозильного відділення в холодильник – тоді до ранку буде розморожена риба.

Загальні рекомендації:

  • Специфічний запах мойви зникне, якщо змастити тушку лимонним соком;
  • Мойва стане відмінною холодною закускою до алкогольних напоїв;
  • Незважаючи на низьку калорійність мойви, продукти, які використовуються під час запікання, можуть підвищити кількість калорій в кінцевому блюді.

Висновок

Вирішивши додати мойву в свій раціон, потрібно ще й правильно її підготувати, щоб корисні властивості риби не втратилися ще до надходження в організм. Важливим буде запам'ятати, що:

  1. Купувати рибу потрібно в замороженому вигляді, перевіряючи її дату виготовлення і звертаючи увагу на зовнішній вигляд;
  2. Необхідно уникати покупки копченої мойви – така рибка принесе організму тільки шкоду, і смаженої – після обсмажування вона перестане бути корисною;
  3. Способом приготування, зберігає всі вітаміни, буде відварювання риби, або запікання в духовці.

Рибка швидко готується – її не треба чистити. Запекти рибу вийде навіть з порожнім холодильником – знадобляться тільки спеції і трохи олії. Освоївши нескладні рецепти приготування мойви, можна відмінно урізноманітнити свій раціон.

Що ще почитати: