Як смачно приготувати мойву, запечену в духовці
Мойва володіє приємним смаком, легко готується і корисна для організму. При регулярному споживанні зміцниться імунітет, підвищиться працездатність і покращиться стан нігтів, волосся та шкіри.
Вживання мойви допоможе при зниженні зайвої ваги, стане відмінною профілактикою хвороб і послужить природним антидепресантом.
Мойва: харчова цінність, корисні властивості, протипоказання
Рибний стіл допоможе поліпшити здоров'я, так як вся риба багата кальцієм, легкозасвоюваними протеїнами і поліненасичені омега-3 кислотами.
Корисні властивості:
- Мойва допомагає нормалізувати ритм серцевих скорочень, тому лікарі рекомендують додати в меню людям, що перенесли інфаркт і страждаючим захворюваннями серця;
- Завдяки великому вмісту фосфору в цій рибі, її вживання допоможе активізувати мозкову діяльність і уникнути старечого слабоумства;
- При захворюваннях щитовидної залози, необхідно часто є мойву, так як одна її порція містить тижневу норму йоду, необхідну для організму;
- З-за низької калорійності цієї рибки, худнуть люди зможуть нею харчуватися, не боячись поправитися.
У рідкісних випадках вживання мойви не рекомендується – це відбувається при алергії на морепродукти та індивідуальній непереносимості продукту.
Слід пам'ятати, що корисні властивості зберігаються тільки правильно приготовленої риби. Копчена рибка у великій кількості здатна створити ризик онкологічного захворювання. Для найкращого збереження корисних властивостей мойви, її необхідно варити або запікати.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Мойва - | 1 кг |
Борошно - | 150 г |
Спеції та сіль - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 185 Ккал |
Рибу ретельно помити, випатрати, чисті тушки натерти спеціями, потім повністю виваляти в борошні і впритул розкласти на деку. На деко потрібно покласти килимок для випічки – тоді риба не прилипне до дна.
Випікається риба при середній температурі, готовність можна перевірити по зовнішнім виглядом рибки – коли вона зарум'янилася, потрібно діставати з духовки.
При відсутності борошна, ситуацію можуть врятувати панірувальні сухарі. Така рибка з апетитом съестся з хлібом або гарніром. Відмінно підійде рис або запечені кабачки, картоплю і помідори.
Як запекти мойву з хрусткою скоринкою
Інгредієнти:
- Мойва – 1 кг;
- Куряче яйце – 2 шт;
- Спеції;
- Соняшникова олія.
Промити і обсушити рибу;
Додати до неї збите яйце і спеції, ретельно перемішати, щоб рибка переповнилася, і дати трохи настоятися.
Потім вмочити її борошном з обох сторін, і викласти щільними рядками на деко.
Маслом деко потрібно змастити зовсім трохи, щоб скоринка вийшло з хрускотом. Запікаємо рибку 20 хвилин на середній температурі, потім виймаємо деко і змащуємо рибу яйцем. Далі знову повертаємо форму в тепло до появи скоринки.
Для великих любителів похрумтіти, після появи скоринки з одного боку, рибу можна перевернути і готувати до появи скоринки і з другої сторони.
При такому рецепті готову рибку поділяють не поштучно, а порціями, так як риба буде з'єднана яєчної сумішшю. Готова рибка буде особливо смачною з пюре з картоплі і зеленим салатом.
Запікаємо рибу з картоплею
Запечена мойва з картоплею – це ситна запіканка, яка поєднує гаряче і гарнір. Таку рибку можна навіть приготувати до приходу гостей – рецептом обов'язково поцікавляться.
Інгредієнти:
- Мойва – 500 г;
- Картопля – 4 шт;
- Цибуля біла – 1 шт;
- Майонез;
- Зелень;
- Сіль;
- Перець;
- Соняшникова олія.
Мойву промити і залишити сушитися на паперовому рушнику. Поки вона буде підсихати,
можна почистити картоплю і цибулю. Натерти рибу сіллю і перцем, викласти її на деко, зі змазаним маслом дном і бортами. Риба повинна лежати щільно, повністю закриваючи дно форми.
На рибу викласти нарізану півкільцями цибулю. Картопля нарізають брусочками і замішується з майонезом і зеленню. Суміш викласти на цибулю, і блюдо ставиться в гарячу духовку. Блюдо запікається близько години при помірній температурі.
Риба з картоплею стане смачнішою, якщо зробити до страви овочевий салат з оливковою олією.
Минтай смажений рецепт з фото і «смачними» підказками від кулінарів.
Дивіться покрокові фото і відео як приготувати рибні консерви в домашніх умовах.
Смачний рецепт запеченої скумбрії у фользі, покрокові етапи приготування з нашими підказками.
Мойва, запечена з прованськими травами – рецепт від Алли Ковальчук
Велика кількість спецій і трав надають страві вишуканого смаку. Навіть любителі мойви не впізнають її в цьому блюді, а будуть гадати, що ж це за риба.
Інгредієнти:
- Мойва – 500 г;
- Лимонний сік – 1 лимона;
- Часник – 5 зубчиків;
- Оливкова олія – 2 ст. л.;
- Винний оцет – 1 ст. л.;
- Перець горошком – 0,5 ч. л.;
- Естрагон рубаний – 2 ст. л.;
- Розмарин – 1 гілочка;
- Яєчний білок – 1 шт;
- Томат – 1 шт;
- Бальзамічний оцет – 1 ч. л.;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Прованські трави – 1ч. л.;
- Зелень – 1 пучок;
- Рубаний мигдаль – 1 ст. л.;
- Сир (дрібно натертий) – 2 ст. л.;
- Сіль.
Рибу ретельно випатрати і промити. Для маринаду змішується оливкова олія, винний оцет, сік лимона, сіль, видавлений часник і роздавлений перець горошком. Перемішати з маринадом рибу, білком, рубаним естрагоном і розмарином, накрити поліетиленовим пакетом і залишити в холодному місці насичуватися на всю ніч.
Потім викласти рибу у форму. Дрібно порізати помідор і покласти у проміжки між рибою. Змішати лимонний сік бальзамічний оцет, видавлений часник, сіль, цукор, прованські трави і отриманою сумішшю залити мойву.
Зверху посипати блюдо дрібно порізаною зеленню і рубаним мигдалем і поставити в максимально гарячу духовку. При температурі 250°С блюдо запікається 5-7 хвилин, потім посипається тертим сиром і запікається ще 5 хвилин.
Для любителів гострого, при мариновке рибки можна додати соус чилі – це тільки поліпшить смак риби.
Соковита мойва у фользі
Інгредієнти:
- Мойва – 1 кг;
- Морква – 2 середні;
- Зелена цибуля;
- Кріп;
- Лимон;
- Спеції для риби;
- Соняшникова олія.
Промити рибу, за смаком заправити спеціями і дати їй насититися. Деко змастити олією, щільно викласти рибу і скропити її соком лимона. Почистити моркву, дрібно нарізати її соломкою, підсолити і додати до рибці у форму. Дрібно нашаткувати цибулю з кропом і покласти їх верхнім шаром.
Налити в деко кілька ложок води – рідина зробить рибу м'якою і соковитою, і накрити зверху фольгою (матовою стороною вниз). У гарячу духовку деко ставиться на годину при помірній температурі. З страви можна зняти фольгу ближче до кінця готування – тоді рибка краще підрум'яниться.
Запечену у фользі мойву можна подавати зі свіжими помідорами.
Корисні поради: придбання і зберігання мойви
Вибираючи рибу, краще віддати перевагу вакуумних упаковках, ніж риби, що продається на вагу. На упаковці є термін придатності, а купуючи рибу на ринках, складно зрозуміти, якою вона свіжості. Вакуумна упаковка повинна бути без пошкоджень і без пухирців повітря всередині.
Тушки мають бути цілі і рівненькі, а також в міру вгодовані для своєї величини. Риба повинна бути добре заморожена, подтаявшую краще не купувати, щоб не отруїтися.
У морозильній камері риба зберігається до трьох місяців. Для цього її слід промити, почистити, висушити і помістити в вакуумну упаковку. У холодильнику мойва в такому вигляді може зберігатися близько двох тижнів.
Розморожувати мойву краще при кімнатній температурі. Або ввечері перекласти її з морозильного відділення в холодильник – тоді до ранку буде розморожена риба.
Загальні рекомендації:
- Специфічний запах мойви зникне, якщо змастити тушку лимонним соком;
- Мойва стане відмінною холодною закускою до алкогольних напоїв;
- Незважаючи на низьку калорійність мойви, продукти, які використовуються під час запікання, можуть підвищити кількість калорій в кінцевому блюді.
Висновок
Вирішивши додати мойву в свій раціон, потрібно ще й правильно її підготувати, щоб корисні властивості риби не втратилися ще до надходження в організм. Важливим буде запам'ятати, що:
- Купувати рибу потрібно в замороженому вигляді, перевіряючи її дату виготовлення і звертаючи увагу на зовнішній вигляд;
- Необхідно уникати покупки копченої мойви – така рибка принесе організму тільки шкоду, і смаженої – після обсмажування вона перестане бути корисною;
- Способом приготування, зберігає всі вітаміни, буде відварювання риби, або запікання в духовці.
Рибка швидко готується – її не треба чистити. Запекти рибу вийде навіть з порожнім холодильником – знадобляться тільки спеції і трохи олії. Освоївши нескладні рецепти приготування мойви, можна відмінно урізноманітнити свій раціон.