Як смачно приготувати шашлик в духовці
Шашлик вважається стравою хорошої погоди. Коли з друзями біля багаття нанизываешь промаринованное м'ясо, а потім смажиш і насолоджуєшся смаком, димок і атмосфера сприяють гарному настрою та відпочинку.
Але бувають ситуації, коли немає можливості дозволити собі такого задоволення – несприятлива погода або погане самопочуття, а шашличка хочеться. У такому разі багаття можна замінити духовкою.
Деякі скептики вважають, що такий сурогат не замінить справжнього шашлику, приготованого в аутдорных умовах, але спробувавши один раз розуміють, що відмінності насправді незначні, а переваги роботи будинку цілком очевидні.
Так, наприклад, з'являється більше можливостей у використанні різних маринадів: з молока, кефіру, йогурту. У спеку вони можуть просто зіпсуватися, скиснути до того моменту, коли будуть готові вугілля, і скиснути.
Крім того, розподіл температур по об'єму духової шафи дасть можливість пропекти кожен кубічний міліметр м'яса, чого дуже складно домогтися на відкритому вогні, особливо у вітряну погоду.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Молода свинина - | 600 г |
Цибулю - | 2 шт. |
Сало - | 200 г |
Перець чилі - | 1 стручок |
Помідор - | 2 шт. |
Рослинна олія - | 50 мл |
Коріандр - | 0.5 ч. л. |
Чебрець - | 0.5 ч. л. |
Сіль - | 2 ч. л. |
Оцет - | 1 ст. л. |
Лимон - | 1 шт. |
Свіжа зелень - | 1 пучок |
Томатний соус - | 2 ст. л. |
Цукор - | 1 ч. л. |
Часник - | 1 зубок |
Кінза - | кілька гілочок |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
В середині приготування імпровізовані шампури потрібно буде перевернути. Це робиться один раз і сприяє більш рівномірному пропеканию шашлику. Краще всього скористатися м'ясом молодого поросяти.
Нарізаємо м'ясо і сало кубиками розмірами не більше волоського горіха. В процесі обов'язково видаляємо сухожилля і плівку. Складаємо їх в ємність необхідного розміру, рясно посипаємо приправами, підсолюємо, видавлюємо лимон і спрыскиваем оцтом. Все добре вимішуємо і залишаємо на дві години маринуватися.
Заправку до шашлику можна придбати в будь-якому гастрономічному магазині, але приготувати його самостійно – значно цікавіше. У маленьку чавунну сковорідку викладаємо дрібно нарізані помідори, часник, цукор, перець, томатний соус рослинне масло, розмішуємо і даємо протушкувати на помірному вогні 15 хвилин.
Шаткуємо тонкими кільцями очищений цибулю, поливаємо лимонним соком, посипаємо порізаної кінзою. Включаємо прогрітися духовку на 230 °С. Беремо бамбукові шпажки, нанизуємо, чергуючи шматочки сала з м'ясом.
Тонкий лист устеляємо декількома шарами фольги і зверху хаотично розкладаємо решту сала. Ставимо на нижній рівень духовки. Вище встановлюємо грати з шашликами.
Не нанизуйте м'ясо занадто щільно, і «шампури» кладіть на відстані. Готується м'ясо близько 30 хвилин.
Соковитий шашлик в рукаві
Один з найпростіших, і тому користуються популярністю у початківців господарок, способів приготування шашлику будинку – запікання в рукаві.
Компоненти:
- Свинячий ошийок – 700 г;
- Цибуля – 4 шт.;
- Приправа для барбекю – упаковка;
- Сіль – 2 ч. л.;
- Йогурт домашній – 200 мл;
- Листи салату – 6 шт.;
- Лимон – 1 шт;
- Оцет – 2 ст. л.;
- Майонез домашній – 150 мл;
- Соєвий соус – 50 мл;
- Часник – 1 зубок;
- Чорний перець – щіпка.
Шаткуємо м'ясо на прямокутні шматки, розміром 3 × 5 сантиметрів. Кладемо в одноразовий пакет і добре відбиваємо молотком. Виймаємо, втираємо сіль і приправу. Знову перекладаємо в пакет і ще раз відбиваємо.
Після цього перекладаємо м'ясо в глибоку ємність, поливаємо соком лимона і йогуртом кімнатної температури. Всю масу добре перемішуємо, здавлюючи шматки в руках, щоб маринад добре вбрався. На три години залишаємо промаринуватися.
Шаткуємо цибулю товстими кільцями, промиваємо кілька разів під холодною водою, щоб пішла зайва гіркота. Викладаємо в миску, заливаємо оцтом, соком лимона і залишаємо промаринуватися. Відрізаємо рукав довжиною 60 сантиметрів і зав'язуємо одну сторону.
Викладаємо товстим шаром цибулю, зверху промаринованное м'ясо. Закріплюємо другу сторону. Включаємо духовку на гриль 250 °С, кладемо рукав на лист і запікаємо одну годину. Щоб шашлик підрум'янився, в самому кінці прорізаємо рукав на всю довжину і розгортаємо краю.
У невеликій піалі з'єднуємо майонез і соус з дрібно порубаним часником, притрушиваем меленим перцем і все перемішуємо. Вийшов пікантний соус до шашлику.
Викладаємо на велике блюдо листям салату, зверху – шашлик з цибулею і поливаємо соусом.
Незвичайний рецепт шашлику: готуємо в банку
Досить оригінальний спосіб приготування шашлику – у банку. Компоненти:
- Молода Телятина – 800 г;
- Цибуля – 5 шт.;
- Кефір-1 л;
- Бекон – 200 г;
- Чебрець – 0.5 ч. л.;
- Базилік – 0.5 ч. л;
- Сіль – за смаком;
- Орегано – гілочка;
- Кінза – пучок;
- Часник – 2 зубки;
- Аджика – 1 ч. л.;
- Помідори – 6 шт.
Телятину нарізаємо невеликими шматками, в процесі не забуваючи видаляти прожилки. Складаємо у велику пластмасову миску.
Ріпчасту цибулю шаткуємо великими кільцями. Кладемо до м'яса. Солимо, приправляємо спеціями, добре вимішуємо, максимально вичавлюючи сік з лука.
Заливаємо нежирним кефіром, придавлюємо вантажем і поміщаємо в холодильник. Нарізаємо довгими слайсами бекон.
Обдаємо помідори окропом, знімаємо шкірку, вичищаємо насіння і пропускаємо через блендер. Ставимо протушкувати на 30 хвилин.
Додаємо часник, аджику, зелень, все перемішуємо. Наколюємо м'ясо на дерев'яні шпажки, чергуючи з беконом і цибулею.
Беремо дві чисті, обов'язково сухі банки, закладаємо шпажки з майбутнім шашликом (має поміститися 4 штуки).
Закриваємо фольгою, складеною в кілька разів. Ставимо його в холодну духовку, активуємо її і доводимо температуру до 180 °С, після чого готуємо півтори години.
По закінченні не поспішайте виймати банки, дайте їм постояти хвилин 15 в духовці з відчиненими дверцятами, інакше від швидкого перепаду температур вони можуть тріснути.
Шашлик з ароматною баранини
Кавказький шашлик з молодого барана можна зробити і в духовці.
Компоненти:
- Молода баранина – 650 г;
- Цибуля – 4 шт.;
- Сіль – за смаком;
- Вершки нежирні – 300 мл;
- Шавлія – 0.5 ч. л.;
- Базилік – пучок;
- Вино десертне – 1 ст.;
- Гранатовий сік – 0.5 ст.;
- Часник – 2 зубки;
- Крохмаль – 0.5 ч. л.;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Сало – 150 р.
Розбираємо м'ясо на шматки розміром 2 × 4 сантиметри. Викладаємо в глибоку скляну миску, солимо, додаємо шавлія і цибулю, нашатковану великими кільцями. Все ретельно перемішуємо, прикладаючи здавлюють зусилля. Заливаємо нежирними вершками і залишаємо промаринуватися на три години.
Сало ріжемо, як і м'ясо, невеликими кубиками. В залізну миску виливаємо вино і сік граната, додаємо дрібно порубаний часник, базилік, цукор, підсолюємо, продовжуємо готувати поки не закипить, в кінці додаємо крохмаль, перемішуємо і залишаємо охолонути.
Нанизуємо м'ясо на бамбукові палички, змішати з цибулею і салом. Розподіляємо на решітці на дистанції один від одного. Під низ ставимо деко, застелене фольгою і викладеними шматочками сала. Готуємо при температурі духовки 220 – 250 ° одну годину.
Якщо у вас електрична духова шафа, активуйте функцію конвекції, м'ясо вентилюється і з'явиться засмажена скоринка. Їдять шашлик, вмочуючи в гранатовий соус.
Дуже легко і швидко приготувати крильця з картоплею в духовці — одне з найбільш простих і смачних страв.
Дізнайтеся, як приготувати курник з листкового тіста, простий рецепт на кожен день.
Як приготувати лазанью з фаршем — класичний рецепт, який готують у ресторані.
Курячий шашлик на шпажках: швидко та просто
Грудинка курки – саме підходяще м'ясо курки для шашлику. Вона буде доречно виглядати на шведському столі або фуршеті.
Компоненти:
- Куряче філе – 1 кг;
- Майонез домашній – 200 мл;
- Гірчиця негостра – 2 ст. л.;
- Цибуля – 2 головки;
- Хмелі-сунелі – 1 упаковка;
- Сіль – за смаком;
- Сметана – 0,5 склянки;
- Курячий бульйон – 1 склянка;
- Вершкове масло – 2 ст. л.;
- Борошно – 1 ст. л.;
- Свіжі кріп і зелень – пучок.
М'ясо обробляємо на невеликі шматки, складаємо в емальовану каструлю, натираємо одну головку цибулі, кладемо майонез, сіль, гірчицю і додаємо спеції. Все добре вимішуємо.
Залишаємо промаринуватися на 4 години. У невеликій сотейник кладемо масло, палимо, всипаємо борошно і обсмажуємо до жовтого кольору. Вливаємо бульйон і уварюють до загусання. Потім додаємо сметану, подрібнену зелень, сіль і проварюємо ще 3 хвилини.
Розрізаємо залишилася цибулину кільцями і нанизуємо на шпажки упереміж з курячим м'ясом. Розподіляємо на решітці, під неї встановлюємо деко.
На дно духовки ставимо банку з водою, щоб м'ясо не пересохло. Смажимо 40 хвилин.
Рецепт рибного шашлику у фользі
Дієтичні морепродукти вибирають ті, хто слідкує за кількістю спожитих калорій підійде шашлик з риби.
Компоненти:
- Червона риба – 1 кг;
- Лайм – 1 шт.;
- Базилік – 1 ч. л.;
- Сіль – за смаком;
- Коріандр – 1 ч. л.;
- Соєвий соус – 100 мл;
- Оливкова олія – 50 мл;
- Сметана домашня – 100 мл;
- Свіжа зелень – пучок;
- Часник – 1 зубок.
Розбираємо рибу, зрізаємо шкуру, виймаємо хребет і кістки. Шматки повинні бути розміром 3 × 3 сантиметри.
В залізній ступці товчемо базилік, коріандр і м'якоть лайма (без цедри). Коду маса стане практично однорідною, підливаємо олію і соєвий соус.
Викладаємо рибу у велику миску і заливаємо маринадом. Даємо постояти в холодному місці півтори години. Робимо з фольги човники в середину вкладаємо сьомгу, поливаємо залишками маринаду, і скріплюємо краю.
Кладемо в глибокий лист, занурюємо в духову шафу, прогрітий до 170 °С, на 30 хвилин. Виливаємо сметану в соусницю, додаємо свіжу зелень і часник. Все перемішуємо.
Змащуємо зверху рибу сметанним соусом.
В електричній духовці грати встановлюють на середній рівень. За 5 хвилин до завершення приготування можна додати конвекцію. Якщо ви користуєтеся функцією гриль, підніміть шпажки з м'ясом до верху духової шафи.
Приємного вам апетиту!