14 апрель 2019 1 235

Як смачно приготувати шашлик в духовці

Шашлик вважається стравою хорошої погоди. Коли з друзями біля багаття нанизываешь промаринованное м'ясо, а потім смажиш і насолоджуєшся смаком, димок і атмосфера сприяють гарному настрою та відпочинку.

Але бувають ситуації, коли немає можливості дозволити собі такого задоволення – несприятлива погода або погане самопочуття, а шашличка хочеться. У такому разі багаття можна замінити духовкою.

Деякі скептики вважають, що такий сурогат не замінить справжнього шашлику, приготованого в аутдорных умовах, але спробувавши один раз розуміють, що відмінності насправді незначні, а переваги роботи будинку цілком очевидні.

Так, наприклад, з'являється більше можливостей у використанні різних маринадів: з молока, кефіру, йогурту. У спеку вони можуть просто зіпсуватися, скиснути до того моменту, коли будуть готові вугілля, і скиснути.

Крім того, розподіл температур по об'єму духової шафи дасть можливість пропекти кожен кубічний міліметр м'яса, чого дуже складно домогтися на відкритому вогні, особливо у вітряну погоду.

Шашлик в духовці на шпажках
Інгредієнти Кількість
Молода свинина - 600 г
Цибулю - 2 шт.
Сало - 200 г
Перець чилі - 1 стручок
Помідор - 2 шт.
Рослинна олія - 50 мл
Коріандр - 0.5 ч. л.
Чебрець - 0.5 ч. л.
Сіль - 2 ч. л.
Оцет - 1 ст. л.
Лимон - 1 шт.
Свіжа зелень - 1 пучок
Томатний соус - 2 ст. л.
Цукор - 1 ч. л.
Часник - 1 зубок
Кінза - кілька гілочок
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал
Є кілька способів приготування шашлику в умовах кухні, один з яких – нанизування на дерев'яні шпажки — найбільш наближений до класичного. Спиці зроблені з дерева, і саме вони додадуть запах димку.

В середині приготування імпровізовані шампури потрібно буде перевернути. Це робиться один раз і сприяє більш рівномірному пропеканию шашлику. Краще всього скористатися м'ясом молодого поросяти.

Нарізаємо м'ясо і сало кубиками розмірами не більше волоського горіха. В процесі обов'язково видаляємо сухожилля і плівку. Складаємо їх в ємність необхідного розміру, рясно посипаємо приправами, підсолюємо, видавлюємо лимон і спрыскиваем оцтом. Все добре вимішуємо і залишаємо на дві години маринуватися.

Заправку до шашлику можна придбати в будь-якому гастрономічному магазині, але приготувати його самостійно – значно цікавіше. У маленьку чавунну сковорідку викладаємо дрібно нарізані помідори, часник, цукор, перець, томатний соус рослинне масло, розмішуємо і даємо протушкувати на помірному вогні 15 хвилин.

Шаткуємо тонкими кільцями очищений цибулю, поливаємо лимонним соком, посипаємо порізаної кінзою. Включаємо прогрітися духовку на 230 °С. Беремо бамбукові шпажки, нанизуємо, чергуючи шматочки сала з м'ясом.

Тонкий лист устеляємо декількома шарами фольги і зверху хаотично розкладаємо решту сала. Ставимо на нижній рівень духовки. Вище встановлюємо грати з шашликами.

Не нанизуйте м'ясо занадто щільно, і «шампури» кладіть на відстані. Готується м'ясо близько 30 хвилин.

Соковитий шашлик в рукаві

Один з найпростіших, і тому користуються популярністю у початківців господарок, способів приготування шашлику будинку – запікання в рукаві.

Компоненти:

  • Свинячий ошийок – 700 г;
  • Цибуля – 4 шт.;
  • Приправа для барбекю – упаковка;
  • Сіль – 2 ч. л.;
  • Йогурт домашній – 200 мл;
  • Листи салату – 6 шт.;
  • Лимон – 1 шт;
  • Оцет – 2 ст. л.;
  • Майонез домашній – 150 мл;
  • Соєвий соус – 50 мл;
  • Часник – 1 зубок;
  • Чорний перець – щіпка.

Шаткуємо м'ясо на прямокутні шматки, розміром 3 × 5 сантиметрів. Кладемо в одноразовий пакет і добре відбиваємо молотком. Виймаємо, втираємо сіль і приправу. Знову перекладаємо в пакет і ще раз відбиваємо.

Після цього перекладаємо м'ясо в глибоку ємність, поливаємо соком лимона і йогуртом кімнатної температури. Всю масу добре перемішуємо, здавлюючи шматки в руках, щоб маринад добре вбрався. На три години залишаємо промаринуватися.

Шаткуємо цибулю товстими кільцями, промиваємо кілька разів під холодною водою, щоб пішла зайва гіркота. Викладаємо в миску, заливаємо оцтом, соком лимона і залишаємо промаринуватися. Відрізаємо рукав довжиною 60 сантиметрів і зав'язуємо одну сторону.

Викладаємо товстим шаром цибулю, зверху промаринованное м'ясо. Закріплюємо другу сторону. Включаємо духовку на гриль 250 °С, кладемо рукав на лист і запікаємо одну годину. Щоб шашлик підрум'янився, в самому кінці прорізаємо рукав на всю довжину і розгортаємо краю.

У невеликій піалі з'єднуємо майонез і соус з дрібно порубаним часником, притрушиваем меленим перцем і все перемішуємо. Вийшов пікантний соус до шашлику.

Викладаємо на велике блюдо листям салату, зверху – шашлик з цибулею і поливаємо соусом.

Незвичайний рецепт шашлику: готуємо в банку

Досить оригінальний спосіб приготування шашлику – у банку. Компоненти:

  • Молода Телятина – 800 г;
  • Цибуля – 5 шт.;
  • Кефір-1 л;
  • Бекон – 200 г;
  • Чебрець – 0.5 ч. л.;
  • Базилік – 0.5 ч. л;
  • Сіль – за смаком;
  • Орегано – гілочка;
  • Кінза – пучок;
  • Часник – 2 зубки;
  • Аджика – 1 ч. л.;
  • Помідори – 6 шт.

Телятину нарізаємо невеликими шматками, в процесі не забуваючи видаляти прожилки. Складаємо у велику пластмасову миску.

Ріпчасту цибулю шаткуємо великими кільцями. Кладемо до м'яса. Солимо, приправляємо спеціями, добре вимішуємо, максимально вичавлюючи сік з лука.

Заливаємо нежирним кефіром, придавлюємо вантажем і поміщаємо в холодильник. Нарізаємо довгими слайсами бекон.

Обдаємо помідори окропом, знімаємо шкірку, вичищаємо насіння і пропускаємо через блендер. Ставимо протушкувати на 30 хвилин.

Додаємо часник, аджику, зелень, все перемішуємо. Наколюємо м'ясо на дерев'яні шпажки, чергуючи з беконом і цибулею.

Беремо дві чисті, обов'язково сухі банки, закладаємо шпажки з майбутнім шашликом (має поміститися 4 штуки).

Закриваємо фольгою, складеною в кілька разів. Ставимо його в холодну духовку, активуємо її і доводимо температуру до 180 °С, після чого готуємо півтори години.

По закінченні не поспішайте виймати банки, дайте їм постояти хвилин 15 в духовці з відчиненими дверцятами, інакше від швидкого перепаду температур вони можуть тріснути.

Шашлик з ароматною баранини

Кавказький шашлик з молодого барана можна зробити і в духовці.

Компоненти:

  • Молода баранина – 650 г;
  • Цибуля – 4 шт.;
  • Сіль – за смаком;
  • Вершки нежирні – 300 мл;
  • Шавлія – 0.5 ч. л.;
  • Базилік – пучок;
  • Вино десертне – 1 ст.;
  • Гранатовий сік – 0.5 ст.;
  • Часник – 2 зубки;
  • Крохмаль – 0.5 ч. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Сало – 150 р.

Розбираємо м'ясо на шматки розміром 2 × 4 сантиметри. Викладаємо в глибоку скляну миску, солимо, додаємо шавлія і цибулю, нашатковану великими кільцями. Все ретельно перемішуємо, прикладаючи здавлюють зусилля. Заливаємо нежирними вершками і залишаємо промаринуватися на три години.

Сало ріжемо, як і м'ясо, невеликими кубиками. В залізну миску виливаємо вино і сік граната, додаємо дрібно порубаний часник, базилік, цукор, підсолюємо, продовжуємо готувати поки не закипить, в кінці додаємо крохмаль, перемішуємо і залишаємо охолонути.

Нанизуємо м'ясо на бамбукові палички, змішати з цибулею і салом. Розподіляємо на решітці на дистанції один від одного. Під низ ставимо деко, застелене фольгою і викладеними шматочками сала. Готуємо при температурі духовки 220 – 250 ° одну годину.

Якщо у вас електрична духова шафа, активуйте функцію конвекції, м'ясо вентилюється і з'явиться засмажена скоринка. Їдять шашлик, вмочуючи в гранатовий соус.

Дуже легко і швидко приготувати крильця з картоплею в духовці — одне з найбільш простих і смачних страв.

Дізнайтеся, як приготувати курник з листкового тіста, простий рецепт на кожен день.

Як приготувати лазанью з фаршем — класичний рецепт, який готують у ресторані.

Курячий шашлик на шпажках: швидко та просто

Грудинка курки – саме підходяще м'ясо курки для шашлику. Вона буде доречно виглядати на шведському столі або фуршеті.

Компоненти:

  • Куряче філе – 1 кг;
  • Майонез домашній – 200 мл;
  • Гірчиця негостра – 2 ст. л.;
  • Цибуля – 2 головки;
  • Хмелі-сунелі – 1 упаковка;
  • Сіль – за смаком;
  • Сметана – 0,5 склянки;
  • Курячий бульйон – 1 склянка;
  • Вершкове масло – 2 ст. л.;
  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Свіжі кріп і зелень – пучок.

М'ясо обробляємо на невеликі шматки, складаємо в емальовану каструлю, натираємо одну головку цибулі, кладемо майонез, сіль, гірчицю і додаємо спеції. Все добре вимішуємо.

Залишаємо промаринуватися на 4 години. У невеликій сотейник кладемо масло, палимо, всипаємо борошно і обсмажуємо до жовтого кольору. Вливаємо бульйон і уварюють до загусання. Потім додаємо сметану, подрібнену зелень, сіль і проварюємо ще 3 хвилини.

Розрізаємо залишилася цибулину кільцями і нанизуємо на шпажки упереміж з курячим м'ясом. Розподіляємо на решітці, під неї встановлюємо деко.

На дно духовки ставимо банку з водою, щоб м'ясо не пересохло. Смажимо 40 хвилин.

Рецепт рибного шашлику у фользі

Дієтичні морепродукти вибирають ті, хто слідкує за кількістю спожитих калорій підійде шашлик з риби.

Компоненти:

  • Червона риба – 1 кг;
  • Лайм – 1 шт.;
  • Базилік – 1 ч. л.;
  • Сіль – за смаком;
  • Коріандр – 1 ч. л.;
  • Соєвий соус – 100 мл;
  • Оливкова олія – 50 мл;
  • Сметана домашня – 100 мл;
  • Свіжа зелень – пучок;
  • Часник – 1 зубок.

Розбираємо рибу, зрізаємо шкуру, виймаємо хребет і кістки. Шматки повинні бути розміром 3 × 3 сантиметри.

В залізній ступці товчемо базилік, коріандр і м'якоть лайма (без цедри). Коду маса стане практично однорідною, підливаємо олію і соєвий соус.

Викладаємо рибу у велику миску і заливаємо маринадом. Даємо постояти в холодному місці півтори години. Робимо з фольги човники в середину вкладаємо сьомгу, поливаємо залишками маринаду, і скріплюємо краю.

Кладемо в глибокий лист, занурюємо в духову шафу, прогрітий до 170 °С, на 30 хвилин. Виливаємо сметану в соусницю, додаємо свіжу зелень і часник. Все перемішуємо.

Змащуємо зверху рибу сметанним соусом.

В електричній духовці грати встановлюють на середній рівень. За 5 хвилин до завершення приготування можна додати конвекцію. Якщо ви користуєтеся функцією гриль, підніміть шпажки з м'ясом до верху духової шафи.

Приємного вам апетиту!

Що ще почитати: