07 март 2019 2 088

Як смачно приготувати цвітну капусту, запечену з сиром в духовці

Цвітна капуста — надзвичайно легкий, смачний, продукт, який швидко готується.

Як правильно вибрати і підготувати цвітну капусту до запіканню

Цвітна капуста може бути не тільки звичного білого кольору, але і фіолетова, і бурштинова. Однак якого б кольору вона не була, є загальні ознаки її свіжості.

На дотик качан повинен бути твердим, щільним. Якщо суцвіття розходяться, значить, вона вже прив'яла. Листя повинні бути зеленими, при цьому, чим більше листів, тим вище гарантія того, що свіжі суцвіття.

Жодних коричневих або чорних плям на свіжій капусті немає, при розломі вона повинна видавати хрускіт. Трохи зів'яле листя і суцвіття стають пластичними.

Варити її – теж мистецтво:

  1. Щоб вона залишалася білою в процесі варіння можна додати у воду, де вона буде варитися, ложку молока або видавити трохи лимонного соку;
  2. Якщо додати у воду при варінні трохи цукру, а потім, відкинувши на друшляк, гарячої покласти капусту в холодну воду з додаванням лимонного соку – то вона залишиться апетитно білої;
  3. Не варто варити її в алюмінієвій і залізної посуді – вона може стати неприємного жовто-зеленуватого кольору.

Якщо відварювати кольорову капусту правильно, її смак покращиться, стане багатшим.

  • Перед варінням можна витримати її протягом декількох хвилин в молоці;
  • Для тієї ж мети можна відварювати її в мінеральній воді;
  • Довго її не можна варити – загубляться корисні якості, краще взагалі води наливати трохи, або готувати у пароварці;
  • Якщо капуста зварена у воді, то цей цінний відвар можна використовувати для овочевого супу.
Кольорова капуста, запечена в духовці з сиром
Інгредієнти Кількість
цвітної капусти - качан
яєць - 3 шт.
будь-якого сиру - 150-200 г
молока (вершків) - 3-4 столові ложки
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 г: 88 Ккал

Дуже швидко, ситно і красиво.

Капустку треба розділити на суцвіття, дуже ретельно промити. Залити окропом, варити 5-10 хвилин. Відварену овоч промити холодною водою.

Сир натирається на тертці, яйця збити з молоком, потім перемішати з тертим сиром.

У форму, змащену маслом, викладається капуста, причому треба викласти красиво, потім вона заливається збитими яйцями з сиром. 20 хвилин напівфабрикат випікають при температурі 1800. Блюдо слід подавати гарячим, можна його прикрасити — посипати рубаною зеленню, посипати горішками.

Дуже смачно, може бути як самостійною стравою, так і гарніром. Апетитна сирна скоринка зверху і ніжна соковита капуста всередині. Сир можна використовувати будь, відмінно підійде сухий шматочок, на який ніхто вже не зазіхає.

Перераховані вище продукти розраховані на 3 порції.

Кольорова капуста, запечена в духовці з сиром під сухарями

Це блюдо здатне вразити всіх, незважаючи на те, що головним фігурантом у ньому залишається все та ж капуста. Для приготування потрібні:

  • Півкіло цвітної капусти;
  • Сир — близько 100 м;
  • 1 яйце;
  • Столова ложка з гіркою вершкового масла;
  • Пара столових ложок борошна;
  • Склянка вершків;
  • Подрібнений мускатний горіх – 5 м;
  • Панірувальні сухарі — 2-3 столові ложки.

Капуста в вершках та ще запечена з сиром – таке блюдо можна і королям подати. Злегка хрустка, з рум'яною скоринкою, апетитний сніданок або обід!

Панірувальні сухарі обсмажуються на сковороді без олії, до золотистого кольору.

Борошно змішують з підігрітим маслом, після перемішування з'єднується з вершками, які треба енергійно збити віночком. В отриманий вершковий соус додаються подрібнений мускатний горіх.

Потім соус ще раз збивається – з яйцем.

Сир натирається на дрібній тертці, висипається в соус, потім знову його треба збити. На цьому етапі можна посолити за смаком, проте треба пам'ятати, що в сирі і так багато солі.

Тепер треба взятися за капусту: розділити її на суцвіття, промити. Закип'ятити воду, висипати інгредієнт в киплячу воду на 5-7 хвилин.

По закінченні варіння промити холодною водою, потім дати воді стекти.

У форму, промазану оливковою олією, рівним шаром викладається цвітна капуста, потім все заливається сирно-вершковим соусом, зверху треба посипати золотистими сухарями.

Форма поміщається в духовку, попередньо розігріту до 1700, випікається за 10-15 хвилин.

Подається гарячим, можна посипати зверху зеленню, шматочками перцю, горішками.

Кольорова капуста, запечена з сиром і брокколі

Варіантів приготування цього чудового овочу безліч, але незмінними залишаються тільки сама капуста і сир, а можна додати, що завгодно.

Може вийти чудова смакота, якщо додати до качану цвітної капусти і сиру (у тертому вигляді повинно бути 4 склянки):

  • 1 білий багет (близько 300 г);
  • 1 качан капусти броколі;
  • Пір'я зеленої цибулі – пучок;
  • 2 склянки молока;
  • Склянка жирних вершків;
  • 6 яєць;
  • Сіль і перець.

Це рецепт для тих, хто любить готувати довго і наполегливо.

Багет нарізати кубиками. Цвітну капусту і брокколі розібрати на суцвіття, промити, має за обсягом вийти близько 5 склянок на кожен сорт.

Пір'я зеленої цибулі промити, дрібно нарізати, теж повинно вийти близько склянки.

Після того, як всі інгредієнти пройшли підготовку, треба взяти форму, промазати маслом.

У мисці або каструлі змішати кубики хліба, капустку, брокколі, зелений лук.

Половину суміші помістити у форму, розрівняти, зверху посипати двома склянками сиру. Потім другу половину хлібно-овочевої суміші викласти другим шаром у форму, рівномірно посипати сиром.

Після цього можна зайнятися соусом: змішати в об'ємній посуді молоко, вершки, яйця, перець і сіль. Збити віночком, потім полити вміст форми. Великою ложкою трохи з'їсти овочі, накрити кришкою, витримати в холодильнику. Настоюватися напівфабрикат буде довго, 2-3 години, але краще взагалі залишити його на добу.

Після закінчення виділеного часу розігріти духовку до 1800, помістити туди форму на 35-45 хвилин.

Краще дати трохи охолонути, нехай постоїть хвилин 10, потім можна їсти. Неймовірний смак капусти, просоченої вершками, сирна скоринка – це страва стане улюбленим.

Приготуйте На десерт желейний торт з фруктами і хоча готується він довго, але його вишуканий і легкий смак сподобається вам.

Читайте як приготувати лазанью з фаршу. Це блюдо подають навіть у ресторанах, спробуйте його.

Скільки потрібно варити свиняче серце, і що з нього можна приготувати, читайте тут.

Корисні поради

Цвітна капуста в сирому вигляді майже не вживається, частіше її відварюють, запікають, а іноді і те, і інше. В стравах застосовуються в основному тільки ніжні суцвіття, а кочережки викидаються.

Структура цього виду капусти дуже підходить для дієтичного харчування – вона сприяє швидкому та легкому засвоєнню, не перевантажує шлунок. Також добра для людей з порушеннями в роботі нирок, печінки.

У складі овоча – величезна кількість корисних для людини речовин, амінокислот, білків, в поєднанні з низькою калорійністю це робить його прекрасною складовою раціону тих, хто хоче схуднути, однак у цьому випадку його слід вживати без додавання висококалорійних продуктів.

Корисно для тих, хто страждає захворюваннями шкіри, так як капустка містить біотин, який перешкоджає розвитку багатьох шкірних хвороб, наприклад, себореї.

Якщо регулярно їсти страви з цвітною капустою, можна знизити ризик онкологічних захворювань.

Не варто захоплюватися нею, якщо є проблеми зі щитовидною залозою (цей момент краще уточнити у лікаря).

Приємного апетиту!

Що ще почитати: