03 март 2019 2 812

Як приготувати цвітну капусту в клярі

Кольорова, бо схожа на букет своєрідних квітів, дуже корисна і, всупереч усталеній думці, що все корисне можна їсти тільки з зусиллям волі, неймовірно смачна. Крім того, включення цього продукту в раціон допоможе знизити загальну калорійність споживаної їжі – капуста майже не додає нічого, при тому, що дарує відчуття ситості навіть після невеликої порції.

Після цього невеликого вступу можна перейти до приготування з капусти ситного, смачного страви, за рецептом, який став класичним.

Цвітна капуста в клярі: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Качан цвітної капусти - 1 шт.
Масло рослинне - 3 столові ложки
Яйця - 3 шт.
Молоко - стакан
Борошно - 3 столові ложки
Чорний мелений перець - за смаком
Сіль - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 35 Ккал

На плиту треба поставити каструлю з водою, поки вона закипає, можна зробити кілька корисних дій.

Спочатку готується кляр. У миску розбиваються яйця, потім вливається молоко, додається невеликими порціями борошно, при розмішуванні. Все це збивається, так щоб не було грудок. За консистенцією тісто має бути, як сметана.

З капусти треба зрізати суцвіття, якщо вода в каструлі вже кипить, то суцвіття висипаються в неї. Відварювати треба всього 3-5 хвилин, потім вийняти капусту шумівкою, викласти на блюдо для остигання.

На вогонь ставиться сковорідка з великою кількістю масла, олія повинна закипіти. Кожне суцвіття треба вмочити в олію і обсмажувати в олії, при цьому шматочки повинні просто плавати в ньому.

Як тільки вони візьмуть апетитний золотистий колір, їх треба витягти, краще на серветки, щоб на них не було зайвої олії.

Перед подачею можна посипати рубаною зеленню, полити кетчупом, майонезом, сметаною (це збільшить калорійність страви).

Капуста броколі в сирному клярі

Можна зробити смак більш вишуканим, додавши в тісто тертий сир.

Для приготування знадобляться:

  • Цвітна капуста – 0,5 кг;
  • Твердий сир – 100 г;
  • Борошно — 0,5 склянки;
  • Яйце;
  • Сіль і перець за смаком.

На приготування піде не менше 45-50 хвилин, калорійність отриманого страви – 810 ккал при вазі близько 700 р.

Н плиту поставити каструлю з водою. Капусту промити, розділити на суцвіття. У закипілу воду висипати капусту, варити не більше 3-5 хвилин. Після варіння її треба відкинути на друшляк, дати стекти воді.

Сковороду поставити на маленький вогонь, налити масла так, щоб шматочки були в ньому хоча б наполовину.

Яйце збити, в процесі потроху додаючи борошно. Вимісити до однорідності. Сир, попередньо натертий, додати в кляр, також посолити і поперчити за смаком.

Капустяні суцвіття по одному умочують в тісто і викладаються на сковороду.

Уважно стежити за процесом смаження, як тільки шматочки придбають золотистий колір, їх треба вийняти шумівкою, викласти на паперові серветки, щоб на них не було зайвого жиру, потім красиво розкласти на блюді.

Як приготувати суцвіття капусти в клярі у фритюрі

Приготування хрусткої, легкої капусти у фритюрі, до неї можна подати ще й обсмажені у фритюрі шматочки овочів і гілочки зелені.

Знадобляться:

  • Цвітна капуста – 2 качана;
  • Борошно – 200 г;
  • Пиво — 1 склянка;
  • Спеції за смаком: куркума, перець, кмин, паприка, чилі, часник, можна і інші.

Страви в клярі не готуються за п'ять хвилин, так що треба розраховувати витратити на це не менше 40 хвилин (не рахуючи миття посуду після).

Прекрасний смак, ситність і майже повна відсутність калорій – 1400 ккал на майже 2 кг продукту на виході.

Капуста розбирається на суцвіття, вона повинна бути дуже добре промита.

Фритюрниця заправляється маслом, нагрівається.

Далі готується кляр. Борошно треба висипати в миску, влити пиво і перемішати. Тісто має бути досить густим і липким.

Суцвіття злегка присипати борошном, перемішати, потім покласти в тісто, перемішати, попутно додати приправи і спеції...І перемішати.

Далі треба просто брати капусту і помістити в киплячу олію. По досягненні шматочками рівного золотистого кольору – виймати і розкладати на паперових серветках, для видалення зайвої олії. Можна навіть злегка обсушити серветками.

Руккола капуста в пряному тесті – неймовірно смачно!

Щука фарширована запечена в духовці — рецепт який потрібно обов'язково спробувати, особливо якщо у вас в холодильнику завалялася щучка.

Рецепт шашлику з свинини на кефірі, читайте як зробити.

А ви знаєте, як правильно приготувати різдвяного гусака з яблуками в духовці? Що ще можна додати для соковитості м'яса, читайте секрети кулінарів.

Цвітна капуста у вершковому клярі, запечена в духовці

У духовці можна приготувати смачну запіканку з зеленню і сиром. Відміну від страв, приготованих у фритюрі в тому, що підготовлена капуста, поміщена в форму, просто заливається кляром.

Для цвітної капусти, запеченої в духовці, знадобляться:

  • Цвітна капуста – 0,5 кг;
  • Сир – 150 г;
  • Стакан молока;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Панірувальні сухарі – 3 столові ложки (можна замінити борошном);
  • Пучок зелені;
  • Перець і сіль за смаком.

На приготування піде хвилин 45, для економії часу можна включити духовку заздалегідь і нагріти її до 170-1800.

Низькокалорійне Блюдо, як і все, приготоване з цвітної капусти – 1220 ккал.

Цвітна капуста повинна бути промита і розібрана на суцвіття, сир треба натерти на крупній тертці.

В молоко, злегка підігріте, поміщається вершкове масло, порізане на шматочки, воно повинно повністю розтанути.

Ретельно промита зелень подрібнюється.

У мисці змішуються панірувальні сухарі, сир, зелень, сіль, перець, потім вливається молоко з вершковим маслом, треба ще раз перемішати.

Тепер треба сформувати запіканку: у форму спочатку викладається капуста, потім виливається приготовлена суміш з молоком. Вона повинна повністю закрити капусту. Спочатку треба вилити половину, потім, якщо стає ясно, що суміші мало, в неї треба долити трохи молока і залити капусту повністю.

Випікати треба протягом півгодини, з них 15 хвилин запіканка повинна бути закрита фольгою, потім її треба зняти.

Перед подачею на стіл можна посипати зеленню або посипати тертим сиром, хоча і без цього буде дуже смачно.

До речі, в духовці можна випікати і окремими шматочками, просто вмочати їх у кляр і розкладати на деку (попередньо розігрітому і промазанном маслом).

Підказки кулінарів

  1. Масло повинне бути добре розігріте. Для перевірки можна помістити шматочок хліба, якщо навколо нього починається щось подібне до кипіння – можна починати готувати страву. Якщо в процесі масло доводиться додавати, треба дати йому час розігрітися до потрібної температури (140-150°). Для точного визначення можна придбати спеціальний термометр;
  2. В оптимальній для готування температурі не відбувається просочування продукту маслом. Після того, як готовий продукт виймуть з масла, треба обсушувати його серветками, це запобіжить всмоктування жирів;
  3. Час обжарювання – не більше 1-2 хвилин;
  4. Щоб кляр був повітряним, можна використовувати замість води мінеральну воду, пиво або квас. У рецептах, де є сметана, можна замінити її на кефір;
  5. Щоб виключити присмак масла в готовому блюді, в тісто для кляру можна додати трохи спирту;
  6. Як фритюру можна використовувати оливкову олію, тоді обсмажування додасть дуже незначна кількість калорій;
  7. Капусту краще варити в невеликій кількості води і одержаний відвар краще не виливати – в ньому багато корисного. Його можна використовувати для приготування соусу або овочевого супчика;
  8. Щоб запобігти втрату вітамінів, її можна обливати в пароварці. Якщо капуста отваривалась в каструлі, по закінченні варіння її потрібно відразу виймати – від перебування в гарячій воді її смак погіршується;
  9. У кляр можна додавати й інші спеції і прянощі: часник, куркуму (для додання кляру ніжного і апетитного відтінку), паприку, суміші трав.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: