02 май 2019 6 302

Як зробити копчену скумбрію в домашніх умовах

Мало хто не любить пікантного смаку копченої риби, особливо, якщо це скумбрія, адже вона не тільки дуже ароматна і в міру жирна, але ще і корисна риба. Правда, зазвичай всі звикли купувати копченості в магазинах, не замислюючись ο те, що при бажанні зробити цей делікатес можна і в домашніх умовах існує чимало способів, серед яких кожен знайде для себе найбільш зручний і прийнятний.

Зате результат точно сподобається всім, тому що це буде натуральний продукт без хімії.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої або замороженої скумбрії - кілька тушок
солі - 100 г
спецій для риби - за смаком
суміш перців - за смаком
цибулин - 1-2 шт.
свіжого кропу - трохи
лаврушки - 3 шт.
Час приготування: 480 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал
Природно, найбільш традиційний і очевидний варіант приготування копченої скумбрії в домашніх умовах – в коптильні. Якщо такий є є в господарстві, то потрібно намагатися використовувати його по максимуму.

Тушки скумбрії треба випатрати, вирвати з них зябра і промити під проточною водою. Цибулю очистити і нарізати на часточки, а кріп помити і просушити. Потім викласти скумбрії в глибоку миску спинками вниз, а в черевця розкласти шматочки цибулі і кріп, поперчити їх, посипати лавровим листом.

Окремо розвести сіль у воді і залити цим розсолом рибу, залишивши її в ньому на 6 годин. Потім розсіл потрібно злити, а рибу висушити серветками або паперовими рушниками і заколоти її черевця зубочистками або просто перетягнути тушки ниткою.

Залишається підготувати коптильню (покласти сухі гілки вільхи, встановити решітку і т. д.), викласти в неї скумбрії черевцями догори і коптити їх годину. Завершальний етап – дістати звідти готову рибу, звільнити від начинки і дати охолонути.

Приготування копченої скумбрії в электрокоптильне

Прогрес не стоїть на місці і зараз необов'язково мати присадибну ділянку, щоб коптити якісь продукти – з'явилися электрокоптильни, розміщуються на кухнях.

Необхідні інгредієнти:

  • кілька тушок скумбрії;
  • велика сіль;
  • кілька сушених ягід ялівцю (необов'язково);
  • лимонний сік.

Час приготування страви: близько 40 хвилин плюс 2 дні на просолку.

Калорійність: приблизно 220 Ккал/100 гр.

Свіжу або розморожену скумбрію потрібно випатрати, помити, потім видалити з неї голову і зябра і рясно натерти рибу сіллю зовні і всередині. Загорнути тушки в харчову плівку і покласти на нижню полицю в холодильнику на 2 дні.

Коли скумбрія вже засолится, її залишиться тільки обмазати з усіх боків лимонним соком і викласти в коптильню. Сама ж электрокоптильня готується таким чином – вільхові або інші тирсу потрібно змочити невеликою кількістю води і покласти на піддон, куди зверху насипати кілька ягід ялівцю і шматочок цукру-рафінаду.

Але спочатку рибу треба 10 хвилин коптити в агрегаті без диму, а потім вже встановити в нього піддон з тирсою і продовжувати копчення ще 20 хвилин. У підсумку скумбрія виходить ароматною.

Дуже смачна риба з рідким димом

Так як коптити рибу гарячим способом має можливість все ж обмежене число кулінарів, можна зробити це холодним – причому скумбрія вийде такою ж смачною.

Необхідні інгредієнти:

  • 6 тушок свіжої або замороженої скумбрії;
  • 50 гр. цукру;
  • 70 мл рідкого диму;
  • 2 жмені цибулиння;
  • літр води;
  • 80 гр. солі.

Час приготування страви: близько 45 хвилин плюс 2 дні на просолку.

Калорійність: приблизно 180 Ккал/100 гр.

Для початку треба випатрати скумбрії, видалити з тушок зябра, добре їх помити і викласти на дошку, застелену паперовою серветкою для просушування.

В цей час цибульне лушпиння залити водою, додати цукор і сіль, поставити все на плиту і варити протягом 25 хвилин.

Коли відвар злегка охолоне, у нього залишиться влити рідкий дим і укласти тушки скумбрії, придавивши їх яким-небудь вантажем.

В такому стані треба буде витримати рибу ще дві доби, а потім промити, просушити і подавати на стіл.

Рецепт солоного копченої скумбрії з чаєм

Дуже цікавим варіантом приготування делікатесу є копчення скумбрії на сковороді – правда потрібно грати за її розміром (наприклад, їх пароварки або т. п.)

Необхідні інгредієнти:

  • 2 тушки свіжої або замороженої скумбрії;
  • 1 літр води;
  • 2 ст. ложки чорного листового чаю;
  • 150 гр. рису;
  • 75 гр. солі;
  • 30 гр. цукру;
  • кілька горошин чорного запашного перцю;
  • 3 лаврових листочка.

Час приготування страви: близько 1,5 годин плюс добу на підготовку продуктів.

Калорійність: приблизно 200 Ккал/100 гр.

Скумбрії треба попередньо засолити – випатрати, промити і покласти в розсіл з закип'ячена з сіллю, цукром, перцем і лавровим листком води. Зверху на рибу треба встановити вантаж і залишити в такому положенні на добу.

Ще необхідно підготувати і рис – залити на ніч водою таким чином, щоб вона злегка його покривала. Коли цей час вийде, потрібно додати набряклий рис чай, викласти цю масу на лист фольги і щільно загорнути, залишивши лише невеликий отвір.

Тепер можна приступати до самого копчення – дістати скумбрії з розсолу і промокнути серветкою, застелити сковорідку фольгою, покласти на дно згорток з рису з чаєм отвором вгору і поставити дану конструкцію на вогонь, нагріваючи до тих пір, поки не з'явиться легкий димок.

На цьому етапі в сковороду потрібно поставити решітку (сковорода повинна бути з високими бортами), і на решітку покласти солону скумбрію.

Накрити кришкою і коптити по 20 хвилин з кожного боку. Готової рибі треба дати охолонути, і вже тільки після цього нарізати її порційно.

Як зробити копчену рибу в цибулинні

Цибулиння – унікальний продукт, яким можна не лише фарбувати яйця на Великдень. За її допомогою можна надати особливий смак і аромат багатьох страв, включаючи копчені.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 тушки свіжої або замороженої скумбрії;
  • 1 літр води;
  • 3 великих жмені цибулиння;
  • 75 гр. цукру;
  • дві третини склянки міцно завареного чорного чаю;
  • кілька горошин запашного чорного перцю;
  • щіпка зерен коріандру;
  • 2 лаврових листочка.

Час приготування страви: близько півгодини плюс 3,5 доби на просолку.

Калорійність: приблизно 190 Ккал/100 гр.

Отже, спочатку потрібно приготувати розчин для «копчення» скумбрії – промити цибульне лушпиння, засипати її в киплячу воду і поварити 5 хвилин, після чого вогонь вимкнути і настоювати отриманий відвар ще 10 хвилин.

Потім процідити його, додати чай, цукор, сіль та інші спеції і знову закип'ятити. Поки готовий розсіл остуджується, скумбрію потрібно випатрати, вирвати з неї зябра і т. д.

Потім підготовлену рибу викласти в посуд з цибульним розсолом, злегка притиснути тарілкою і прибрати в холодильник або інше прохолодне місце на троє днів.

Коли термін закінчиться, залишиться дістати тушки скумбрії і підвісити їх за хвіст на балконі або в погребі на кілька годин для обвітрювання.

Як коптити скумбрію в аерогрилі і мультиварці

Сьогодні у багатьох є такі зручні пристрої як аерогриль і мультиварка, але не всі знають ο безлічі способів їх застосування в побуті. А вони ж і для копчення підходять.

Застосування аэрогриля

Необхідні інгредієнти:

  • 2 свіжих або заморожених тушки скумбрії;
  • 2 ковпачка рідкого диму;
  • 50 гр. солі;
  • прованські трави;
  • щіпка куркуми;
  • рослинна олія для змащування риби.

Час приготування страви: близько години плюс 2 дні на просолку.

Калорійність: приблизно 200 Ккал/100 гр.

Скумбрію потрібно підготувати – випатрати, помити і обсушити. Змішати рідкий дим з сіллю, прованськими травами і куркумою і натерти сумішшю тушки риби, які після цього треба покласти в поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник на 2 дні.

Коли скумбрії посолятся, їх треба буде ще обмазати рослинним маслом і вже після цього викласти на середню грати аэрогриля, в якому буде знаходитися вода з обраним видом стружки.

Перед тим як відправляти рибу всередину, аерогриль потрібно розігріти, а потім виставити на ньому температуру 80 градусів. Коптиться скумбрія таким чином півгодини, але кожні 10 хвилин її треба перевертати і заново змащувати маслом.

Готову ж рибу потрібно відразу загорнути у фольгу і прибрати в холодильник для охолодження.

Морозиво з йогурту — візьміть на замітку нашу добірку рецептів смачного десерту з різними наповнювачами.

Читайте як приготувати морський салат з креветками і кальмарами.

Для дружньої вечірки з пивом і переглядом футбольного матчу чудово підійде проста і оригінальна закуска за нашим рецептом — цибульні кільця в клярі.

У хід йде мультиварка

Необхідні інгредієнти:

  • 1 свіжа або заморожена скумбрія;
  • 2 ст. ложки рідкого диму;
  • третина чайної ложки солі;
  • щіпка чорного меленого перцю.

Час приготування страви: близько 1,5 годин.

Калорійність: приблизно 210 Ккал/100 гр.

Підготовлену звичним чином тушку скумбрії треба натерти сіллю і перцем і змастити рідким димом, після чого покласти в пакет для запікання.

У чашу мультиварки налити літр гарячої води, а пакет з рибою покласти на грати пароварки або ж у спеціальний контейнер для приготування в мультиварці на пару.

Вказати режим «Пар» і час 20 хвилин, а потім злити з чаші воду і викласти пакет з рибою вже на її дно та встановити режим «Випічка» ще на 20 хвилин. В результаті скумбрія як з магазину!

Корисні поради

  1. Щоб копчена в домашніх умовах скумбрія збереглася краще, бажано попередньо просушити, підвісивши на пару годин за хвіст: наприклад, на балконі.
  2. Зробити копченость ще більш ароматною можна, поклавши в черевце риби пучок з різної зелені (дуже добре підходить кріп) або навіть по кружечку лимона;
  3. Особливо смачною виходить скумбрія, якщо коптити її на стружці з горобини або вільхи. Так само вдало поєднуються з цією рибою тополя і будь-які фруктові дерева;
  4. До копчення рибу обов'язково промакивать серветками до повного висушування.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: