19 май 2019 1 291

Рецепти хрусткою квашеної капусти швидкого приготування

Капуста є самим недорогим і дуже популярним продуктом серед населення. З овочів можна приготувати досить багато дуже смачних і корисних страв. Самою популярною закускою серед страв з капусти вважається, звичайно ж, квашена капустка: хрустка, з додаванням різних спецій і овочів.

Вона може бути чудовою закускою до аперитиву або інших алкогольних напоїв, так і самостійною стравою. Здавна вважалося, що не один стіл не обходився без цього блюда. Варіантів приготування дуже багато і кожна господиня, готуючи його, керується тільки перевіреним способом закваски.

Корисні властивості квашеної капусти

Самим явним і найбільш позитивним якістю квашеної капусти є наявність у ній вітамінів і мінералів:

  • Наявність вітаміну С у квашеній капусті лікарями встановлено вже давно. А те, що він приносить користь, не варто навіть сумніватися: кров очищується, віруси менше заражають організм своїми бактеріями;
  • Почуття голоду допомагає зникнути наявність у квашеній капусті вітаміну Ст. Він також позбавляє організм від анемії і прискорює обмін речовин;
  • Координує роботу серця наявність клітковини у цій закусці;
  • Бактеріям не дає проникнути молочна кислота, активно проявляється тільки у квашеній капусті;
  • В ній містяться і корисні мікроелементи: цинк, кальцій, залізо.
Один з цікавих фактів: не тільки у квашеній капусті багато цінних і корисних речовин, але і в її розсолі. При багатьох відхиленнях або захворюваннях лікарі рекомендують вживати саме розсіл квашеної капусти.

При поганому апетиті можна випити всього кілька грамів цього напою і ви помітно захочете швидко приступити до трапези. А ще розсіл можна пити тим, хто активно бореться з жиром на тілі (або ожирінням).

Загальні поради щодо вибору капусти

Якщо ви вирішили приступити до заквасці, але не знаєте з чого почати, то першим ділом, звичайно ж, варто визначитися з виглядом капусти: так як в природі багато різновидів цього овоча, кожен повинен в першу чергу покладатися на свій смак і уподобання в їжі.

Варто відзначити, що з усіх видів для закваски найпопулярніший – білокачанна капуста.

У чому криється причина такої популярності – відповідь для кожного своя, але в першу чергу це доступність і простота в приготуванні овоча.

Щоб правильно обрати найбільш вдалі качани капусти для закваски потрібно знати наступне:

  1. Качани повинні бути щільними та міцними при стисненні в руках;
  2. Неприпустимо наявність в капусті тріщин, відколів або інших видимих пошкоджень;
  3. Листя у качанів повинні бути свіжі і незавявшие, тільки так можна досягти максимально хороших результатів закваски;
  4. За розмірами краще вибирати качани побільше, щоб знизити кількість відходів.

Серед найбільш популярних сортів перевага віддається пізно, таким як:

  • Зимівля 1474;
  • Крюмон;
  • Колобок;
  • Тюркиз.

Середньостиглі сорти для квашення:

  • Слава;
  • Подарунок;
  • Доброводский.

Ранні сорти менш придатні для закваски, бо не мають таких високих показників у зберіганні та консервації.

Крім білокачанної, квасять та інші види капусти: пекінську, брюссельську і навіть кольорову. Але всі вони мають досить специфічний смак і тому не настільки популярні, як білокачанна.
Традиційний рецепт квашеної капусти швидкого приготування
Інгредієнти Кількість
Білокачанна капуста - близько кілограма
Морква - 1-2 середні
Часник - за бажанням
Оцет - 11 ст. л.
Сіль - 1 ст. л.
Цукор - 1 ст. л.
Олія соняшникова - 100 г
Вода - 500 мл
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 г: 112 Ккал

Самим явним плюсом цього рецепта стане те, що даний овоч, приготовлений таким способом, буде готовий у найкоротші терміни. Ще одним важливим фактором в приготуванні цього рецепта зіграє простота в приготуванні.

Приготування:

Морква натирається на тертці;

Качани нашаткувати;

Приготувати розсіл. Для цього: воду закип'ятити, додати всі спеції, оцет і масло;

У ємність, в якій всі будете складати, покласти овочі, залити гарячим(!) розсолом;

Накрити зверху вантажем.

Капусту, приготовану таким способом, можна буде їсти вже через 4-5 годин. Після того, як закуска буде готова, перекладіть її в більш зручну ємність – банку, яку після поставте в холодильник для зберігання.

Квашена капуста з розсолом в банку

Такий рецепт нітрохи не гірше багатьох інших у приготуванні, зате з точністю можна сказати, що страва у підсумку виходить соковитим і хрустким.

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • Близько 2-х кілограм білокачанної капусти (кому як влізе в банку, можна і побільше);
  • Морква – 2 штуки;
  • Кілька листочків лаврового листа;
  • Перець чорний горошком.

Для розсолу:

  • Вода – 1.5 літра;
  • Сіль велика – 2 ст. л.;
  • Цукор – 2 ст. л.

Все дуже просто: капустку шаткуємо на свій розсуд (хто любить побільше, хтось менше), моркву тремо на крупній тертці. Всі овочі перемішати і перекласти в банку (3 –літрову). Для розсолу змішати всі складові разом з водою і залити в банку з капустою.

Зверху на банку рекомендується покласти що-небудь (ганчірочку або кришку), але не закривати її. Далі почнеться процес бродіння. В залежності від того, де буде зберігатися банку з вмістом, цей процес буде регулюватися: прискорюватися або сповільнюватися.

Якщо в приміщенні досить тепло або жарко – капуста буде готова протягом декількох днів (2-3). Ну а якщо ж в кімнаті набагато прохолодніше, то закуска заквасится в будь-якому випадку, але з помітним запізненням, обов'язково враховуйте цей фактор при заквасці.

Після того, як кінцевий продукт буде готовий, капусту краще зберігати в холодильнику.

Рецепт швидкого приготування без оцту

Багато людей віддають перевагу саме такий рецепт, бо з оцтом бувають порядком складні відносини (медичні показання, алергія або інші причини). Іноді деякі відмовляються від додавання оцту просто, щоб прибрати його досить різкий запах.

Основні компоненти страви:

  • Качани білоголової капусти (кількість варіюється за бажанням);
  • Моркву.

Додаткові інгредієнти:

  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Вода – 0,5 літра.

Для початку потрібно капусту порубати, можна робити будь-яким зручним способом. Далі натерти на крупній тертці моркву. Приготувати заправку: змішати сіль, цукор і воду разом. Капустку і моркву покласти в банку, перемішувати її чи ні — вирішувати вам. Залити вміст розсолом.

Процес бродіння запущений, тепер залишається почекати деякий час (зазвичай це кілька діб). Обов'язково пробуйте квашену капусту на предмет готовності, перед тим як подавати її на стіл.

Добова квашена капуста

Більшість господинь вибирають такий спосіб закваски лише за його швидкість у приготуванні. Цей рецепт не залишить байдужими багатьох. Готуйте блокнот і ручку.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 2 кг;
  • Морква – 2 середні штуки;
  • Сіль крупного помелу – 2 ст. л.;
  • Лавровий лист;
  • Перець горошком;
  • Вода – стакан;
  • Масло рослинне – півлітра;
  • Оцет – 250 гр.;
  • Цукор – 100 гр.

Для початку поріжте картоплю і натріть моркву на великій тертці, змішайте їх разом і розітріть з сіллю – ця процедура виділить капустяний сік. Для розсолу: у воді розчинити цукор, спеції, масло і оцет. Суміш прокип'ятити. Залити отриманою сумішшю капусту і постаратися спресувати її або накрити чим-небудь важким. Через добу смачна квашена капуста готова.

Швидка квашена капуста з буряком

Цей рецепт використовують, коли хочуть надати капусті досить насичений бордовий відтінок. А ще блюдо, приготоване за таким рецептом, виходить дуже смачним і соковитим. Буряк насичує капусту ще більшою кількістю вітамінів і мінералів.

Інгредієнти для приготування:

  • Капуста білоголова 3 кг;
  • Буряк свіжа – 200 гр;
  • Часник – 3 — 4 зубчики (можна і більше, якщо подобається);
  • Морква – 200 — 300 гр (або 2 — 3 штуки);
  • Оцет – 1 склянка;
  • Масло рослинне – 200 гр;
  • Цукор – 170 гр;
  • Сіль велика – 3 ст. л

Весь процес починається з підготовки овочів: їх потрібно вимити і порізати. Нарізування капусти і буряка можна здійснювати в довільному порядку – кому як подобається.

Для буряка це можуть бути і брусочки, кубики, і соломка, в кінці кінців можна її потерти на тертці. Капусту можна нарізати на кілька великих частин, так і іншими способами: нашаткувати крупно або дрібно, кубиками і так далі. Моркву натерти на тертці.

Всі овочі в ємність можна складати шарами або ж змішати. Приготувати розсіл: почистити і подрібнити часник, воду покласти перець, лавровий лист, олію, часник, оцет, сіль і цукор. Закип'ятити.

Киплячим розчином залити овочі і покласти під гніт. Процес маринування займе близько 2-3 днів. Після готовності закуски помістіть її для зберігання в холодильник.

Смачні пиріжки з капустою смажені на сковороді готуйте з любов'ю.

Не забувайте про морепродуктах! Салат з консервованої морської капусти з яйцем на нашу рецептом.

Пиріг з квашеною капустою з дріжджового тіста — це справжня царська кулеб'яка з вашого столу. Читайте , як приготувати.

Всі секрети приготування

Щоб у кожної господині квашена капуста виходила завжди смачною і хрусткою, варто уважно ознайомитися з деякими тонкощами і правилами закваски цього смачного страви.

Основні секрети свідчать:

  1. Уважно стежте за виділенням бульбашок в ємності – від них треба нещадно позбавлятися;
  2. Якщо ємність за рецептом покладено тримати відкритою – час від часу протыкайте капусту дерев'яними шпажками, ця хитрість дозволить бульбашок повітря вийти швидше;
  3. Температура для бродіння повинна бути максимально зручною – середня коливається від 17 до 25 градусів, врахувавши цей фактор, ваша закуска приготується набагато раніше;
  4. Якщо під банку або ємність, в якій кваситься белокочанка, не помістити іншу ємність більшого розміру – ви ризикуєте отримати калюжу на підлозі з розсолу;
  5. Ємність для зберігання і закваски грає не останню роль у цій процедурі. Перевага надається такій тарі: скло або дерево. Вкрай рідко використовують емальований, алюмінієвий та пластмасову тару.

Яку б квашену капусту ви не зібралися готувати, залишається побажати одного – приємного апетиту!

Протипоказання до вживання квашеної капусти

Однак не всім можна вживати в їжу квашену капусту, якою б вона хорошою не була. Причини цього можуть бути самими різними. Так, людям з підвищеним артеріальним тиском лікарі радять з обережністю вживати таку закуску в їжу. Ще блюдо протипоказано при наступних захворюваннях:

  • Хвороби нирок;
  • Виразка;
  • Камені у жовчному міхурі;
  • Захворювання підшлункової залози.

Варто окремо сказати про те, що якщо дуже хочеться спробувати зовсім трохи цієї смачної закуски, але вам вона протипоказана, то можна проконсультуватися з лікарем і він порадить, що робити в такому випадку.

Що ще почитати: