30 апрель 2019 5 650

Як приготувати сир моцарелла в домашніх умовах

Сир — один із смачних продуктів. Його вживають у їжу практично у всьому світі. Він чудово підходить як для щоденного раціону, так і для святкового столу. Існує безліч сирних смаків – солодкий, солоний, терпкий, гострий. У кожній країні свої уподобання з приводу ідеального сиру.

Так, італійці дуже пишаються своєю моцарелою. Цей сир надзвичайний смак ніжний, з вершковим ароматом.

Історія виникнення моцарели

Вперше в Італії цим продуктом зацікавилися ченці в пошуках найбільш відповідного продукту до вина. Саме тоді молоко буйволиці було випробувано для виробництва сиру. У монастирі Сан Лоренцо прочанам пропонувався сир і кусень хліба. Сир ченці називали «моцца».

Через пару століть «моцца» вже продавалася на багатих ринках Неаполя. Саме тоді Бартоломео Скаппи згадав у своїй кулінарній книзі сир, іменований моцарелою.

Буйволиці активно розлучаються, моцарелу виробляють все більше на продаж. І в 18 столітті будують перший сироварний завод на території провінції Казерта.

Опис та основні види моцарели

Моцарелу можна відрізнити від інших сирів за зовнішнім виглядом – це середньої величини кульки, які плавають в розсолі. Вважається самим смачним одноденний продукт, але щоб його скуштувати, потрібно відправитися в Італію.

Буває кілька різновидів моцарелли – тверді і копчені сорту.

Сир моцарела шаруватий за своєю структурою, має ніжний вершковий смак, нагадує сир. Виготовлений за класичним рецептом з буйволового молока, більш солоний і жирний, ніж приготований з молока корови.

Завдяки м'якій структурі, йому надають різні форми, від цього і називається він по-різному:

  • Великі кульки називають баккончини;
  • Кульки розміром трохи менше – чильеджини;
  • Дрібні грудочки розміром з горошину – перлини;
  • У вигляді коси – трэчча (його ще часто коптять).

Користь моцарели для організму

Сир моцарела корисний для організму, оскільки володіє низькою калорійністю, в його складі лише 20% жиру. Його часто застосовують у дієтичному харчуванні. Він багатий кальцієм та іншими корисними речовинами. Рекомендований для дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Вплив цього продукту на організм проявляється в наступних корисних властивостях:

  • Калій, що міститься в сирі, покращує роботу серцевого м'яза;
  • Кальцій і фосфор зміцнює нігті, зуби і кістки;
  • Натрій стабілізує водний баланс;
  • Шкіра і зір захищені завдяки вітаміну А;
  • Рівень холестерину залишається в нормі через присутнього у складі холіну.

Інвентар для приготування моцарелли в домашніх умовах

Для приготування в домашніх умовах потрібно наступний інвентар:

  • Посуд для підігріву молока (не алюмінієва);
  • Спеціальна квадратна чи кругла форма для сиру з отворами (для відходу рідини);
  • Термометр, краще електронний;
  • Важкий предмет, використовуваний в якості преса;
  • Стерильна марля.
Рецепт приготування моцарели
Інгредієнти Кількість
Молоко - 2 л
Дистильована вода - 250 г
Лимонна кислота - ½ Чайної ложки
Сычужное речовина - 2 чайних ложки
Сіль - за смаком
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 89 Ккал

Перед початком приготування сиру потрібно лимонну кислоту розчинити в ½ частини об'єму холодної води. Сычужное речовина також змішується з водою.

Молоко необхідно трохи підігріти, до 17-18 градусів, в нього додати розчин лимонної кислоти, постійно помішуючи рідина. Потім поставити на невеликий вогонь і довести температуру складу до 36 градусів.

Підійшла черга сичужного складу, його змішують з нагрітим молоком, помішують три хвилини.

Після чого вогонь можна загасити, ємність накрити і залишити на сорок хвилин для утворення згустку, не прилипающего до рук.

Потрібно надіти рукавички, дістати отриману масу з ємності і покласти в друшляк. А рідина, що залишилася в каструлі, довести до кипіння, посолити.

Потім сир опускається в гарячу підсолену рідина на кілька секунд, після чого сирну масу можна спробувати розтягнути в руках. Хороша еластичність повинна бути присутніми, якщо згусток не рветься, значить, процес пройшов вірно.

Масу потрібно ще деякий час потримати в рідині, при цьому намагатися розім'яти її краще. Це додасть її однорідність і тягучість.

Ось і готовий сир моцарелла. Наступним кроком буде вибір форми для сиру. Можна сформувати кульки будь-якого розміру або смуги, і подати до столу.

Ще один рецепт приготування моцарели будинку

Потрібно:

  • 1,5 літра коров'ячого молока;
  • 250 мл очищеної води високої якості;
  • Сичужний фермент – пепсин – 2 чайних ложки;
  • Половину чайної ложки лимонної кислоти;
  • Кухонна сіль – 1 чайна ложка.

Половину обсягу холодної води беремо для розчину з лимонною кислотою.


Молоко вилити в каструлю, не нагрівати, а відразу додати кислий розчин. Доводимо рідину до температури 30 градусів, виливаємо пепсин, розведений у решти холодній воді. Добре перемішати, зняти з плити і залишити на півгодини. Через це час заглянемо в каструлю – там утворилася маса, схожа на сир.

Цю масу потрібно порізати на кілька невеликих частин. Ще раз ємність нагріваємо, температура не повинна перевищувати 35 градусів. Масу при цьому постійно розмішуємо.

Знімаємо з вогню, проціджуємо на друшляк і злегка віджимаємо. Воду доводимо до температури 90 градусів, закладаємо в неї сирну масу, і через п'ять хвилин домашня моцарелла готова. Надягаємо гумові рукавички, щоб не обпалити руки, розминаємо сир в кульку і поміщаємо в холодну воду.

Корисні поради та рекомендації

  • Перед приготуванням моцарелли в домашніх умовах необхідно всі ємності ретельно промити і обдати окропом. Це допоможе уникнути розмноження сторонніх мікроорганізмів в молоці і сирі;
  • За рецептом молоко вимагає нагрівання, краще це робити на водяній бані, так воно прогріється рівномірно;
  • Жирність молока повинна бути середня. Підійде будь – цілісне, пастеризоване і навіть сухе. Але смак сиру безпосередньо залежить від якості молочного продукту, тому краще не економити і використовувати свіже незбиране;
  • Вода, в якій розчиняються сичужний фермент і бактерії (або лимонна кислота) повинна бути чистою, краще дистильованою, не дуже холодною, краще кімнатної температури. Розсіл, в який поміщається моцарелла, повинен бути, навпаки, дуже холодним, чим холодніше, тим краще;
  • Щоб підвищити вологість моцарели замість лимонної кислоти потрібно використовувати суміш термофільних бактерій. Тоді вона вийде дуже м'якою і вологою;
  • При приготуванні моцарели важливий етап, де сир має добре витягуватися. Якщо поспішити і не дочекатися цього моменту, продукт вийде твердим і гумовим на смак. Якщо перетримати, маса розвалиться;
  • Після приготування моцарели її поміщають в розсіл і прибирають в холодильник. Чим довше вона перебуває в рідині, тим солоніша буде;
  • Перед вживанням сир потрібно дістати з розсолу і обсушити рушником.

Особливості зберігання й подачі на стіл

Сир моцарелла не підлягає тривалому зберіганню, вживають в їжу відразу після приготування. Але якщо деякий час потримати її в солоному розсолі, вона стане на смак більш пікантною. В цьому розсолі її припустимо тримати не більше трьох днів. Якщо сир придбав кислуватий або гіркуватий смак, значить, він зіпсувався і більше непридатна в їжу. Якщо це вид сиру залишити без розсолу, продукт стане сухим і втратить ніжний смак.

Приготувати розсіл досить просто:

  • Літр сироватки;
  • 4 столові ложки солі;
  • Заважати до повного розчинення солі.

Зберігати сир моцарелла необхідно, помістивши в розсіл і прибрати в холодильник.

Подають до столу як окрему страву в якості закуски або у складі інших страв. Сир моцарела чудово поєднується з помідорами та базиліком в традиційному італійському блюді Капрэзе, також підходить до білого вина. Часто моцарелу вживають як десерт із фруктами та солодкими винами.

В Італії сир використовують у більшості рецептів. Моцарелла буде гарна в приготуванні пасти, лазаньї і піци. Цей ніжний продукт додасть вишуканості страв.

Як робити сир «Філадельфія» в домашніх умовах читайте простий і смачний рецепт.

Дізнайтеся, як зробити адигейський сир в домашніх умовах, і насолоджуйтеся цим корисним стравою. Рецепт тут.

Читайте, як зробити знежирений сир в домашніх умовах. Рецепт для тих, хто стежить за своїм раціоном.

Салат з моцарелою і руколою

Можна здивувати гостей, запропонувавши їм в якості закуски такий салат. Для нього знадобляться наступні інгредієнти:

  • 200 грам моцарели;
  • Рукола — 60 грам;
  • Свіжі томати в кількості двох штук (можна використовувати помідорчики черрі);
  • Базилік;
  • Оливкова масло — 30 грам;
  • Чебрець, спеції за смаком;
  • Бальзамічний оцет;
  • 2 зубчики часнику.

Для приготування соусу змішати оливкову олію, базилік, чебрець, часник і спеції. Нарізати сир тонкими часточками, помідори кільцями, зверху укласти рукколу, полити соусом. На додаток часто використовують креветки, оливки, гриби. Складові можна чергувати на свій розсуд.

Ніжний і легкий салат готовий. Приємного апетиту!

Приготування моцарелли в домашніх умовах — процес нескладний, а приємний ніжний смак цього сиру обов'язково порадує і стане нагородою за працю.

Що ще почитати: