Знежирений сир: різновиди та фото
Знежирені сири використовуються найчастіше в якості дієтичного продукту, це особливі сорти, які навіть не завжди можна придбати.
Слід правильно розуміти термін «знежирений», адже сир не може бути повністю позбавлений жирів.
Знежиреними називають сири з низькою жирністю, за що вони і користуються популярністю серед бажаючих схуднути.
Сири, вміст жиру в яких коливається між 20% і 30%, називають не знежиреними, а легенями.
А знежиреними, називають ті, у яких вміст жиру не більше двадцяти відсотків, як приклад знежирений сир Філадельфія.
Дієтичні сири (з жирністю до 10%).
Ми розглянемо види знежирених сирів в порядку зростання жирності (можна орієнтуватися на те, що нормальна жирність становить 50-60%).
Максимальної «обезжиренностью» може похвалитися сир Тофу, це соєвий сир з жирністю всього в 1,5-4%.
Тофу — низькокалорійний, але при цьому білковий і багатий кальцієм продукт, що робить його незамінним в раціоні багатьох людей.
Зернистий сир (5% жирності) зазвичай теж відносять до нежирним сирів.
Його вживають найчастіше як додаток до овочевих салатів.
Такий сир теж займає своє місце в топі поживних, але дієтичних продуктів.
Знаменитий голландський сир Гауда обзавівся знежиреним аналогом під назвою «Гаудетте».
Його жирність становить 7%, продукт легко засвоюється і володіє класичним сирним смаком, який прославив голландських сироварів.
Ще один відомий сир косичка, що складається з безлічі сплетених волокон.
Це Чечіль, його жирність становить 5-10%, а солоність – 4-8%.
Багато люблять його саме за поєднання молочного і дуже солоного смаку.
Такий же жирністю – у 5-10% — володіють продукти марок Fitness, Polar, Grunlander.
Сири з жирністю вище 10%
Сир Рікотта, дуже популярний в Італії, виготовляється із сироватки, а не, як це буває зазвичай, з молока.
Можливо, саме тому його жирність становить лише 13%.
При цьому Рікотта містить масу корисних мікроелементів і речовин, а також є дуже поживним продуктом.
Трохи більшою жирністю – до 17% — має Ольтермани.
Саме греки люблять змішувати свіжі овочі, оливки і бринзу.
Це не просто смачний і корисний салат, але ще і легка їжа для тих, хто змушений стежити за фігурою і обміном речовин.
Бринза — традиційний грецький сир — має 10-15% жирності.
Фета буває різних видів і з високим показником жирів і калорій, і так звана фета-лайт, яку виробляють з козячого молока, дає близько 30% жирності.
Відомий і улюблений багатьма сир Адигейський теж можна віднести до нежирним сортам – в ньому всього 19-20% жирності.
Знежирені сири – один з головних елементів різних дієт.
Справа в тому, що даний продукт, незалежно від його жирності, містить безліч корисних речовин.
Тому якщо ви хочете саме схуднути, а не виснажити себе голодовками, сир допоможе вам забезпечити організм різноманітними необхідним мікроелементами і вітамінами.
Сир – джерело тваринного білка, кальцію, натрію, калію, фосфору, заліза і цілої групи вітамінів.
Який вибрати: твердий або плавлений?
У плавленому сирі міститься набагато менше кальцію, ніж в твердому, хоча тверді сорти жирніше.
Якщо говорити про твердих сирах, найбільш нежирними з них є білі сорти.
Твердий знежирений сир вважається найбільш калорійним, живильний, у ньому найбільше кальцію.
Саме тому тверді сорти рекомендують включати в своє меню вагітним.
Якщо за станом здоров'я жирні продукти для вас небажані, то з усіх сирів краще всього зупинитися на знежирені сорти твердого білого: Гауді, Эдамера, Моцарели і т. д.
При цьому потрібно мати на увазі, що сири з цвіллю володіють більш високим відсотком жирності.
Що простіше:купити чи приготувати?
Знежирений сир – елітний продукт , який не тільки не продається в першому-ліпшому магазині, але і коштує досить дорого.
У той же час такий сир дуже корисний, а іноді просто незамінний для тих, хто дотримується дієти за хвороби (наприклад, при панкреатиті) або хоче схуднути.
Тому багато господинь освоюють приготування знежиреного сиру у домашніх умовах.
Для цього використовують знежирене молоко і сир, яйця, соду, сіль, спеції.
Тобто набір продуктів дуже простий, а результат – відмінний.
Цікаво, що інгредієнти, необхідні для приготування домашнього сиру плавленого – фактично ті ж, правда, співвідношення і технологія приготування трохи інші.
На півкілограма сиру беруть всього півсклянки молока і розігрівають на повільному вогні, доводячи суміш до однорідного стану «тягучого» суміші.
![](http://cdn.vkusnoo.com.ua/images/14159/14159-yglevodu-v-tablice-1200.png)
Корисні трансжири? Що це? Якщо Вас мучать ці питання, читайте статтю про них.
Морква дуже корисна для організму, але не всі знають, скільки кількість калорій містить 1 штука, більш детальніше, описано тут:
#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/morkov-kaloriynost.html
В домашній сир можна додати будь-які спеції, овочі, які вам за смаком: кріп, базилік, болгарський перець або, наприклад, м'яту.
При виборі нежирного сиру, якщо ви все-таки вирішили його придбати, потрібно пам'ятати, що жирність не визначиш візуально або на дотик.
М'який ніжний сир може бути зовсім не жирним, а просто містити багато води, в той час як твердий сухий може володіти класичної жирністю до 50-60%.
Жирність сиру можна порахувати тільки за показником масової частки жиру в сухому залишку, тому його остаточна консистенція і структура не допоможуть «на око» визначити, який перед вами продукт.
Відео десерт
У цьому відео розглянемо приготування домашнього знежирений сир.