Знежирений сир: різновиди та фото
Знежирені сири використовуються найчастіше в якості дієтичного продукту, це особливі сорти, які навіть не завжди можна придбати.
Слід правильно розуміти термін «знежирений», адже сир не може бути повністю позбавлений жирів.
Знежиреними називають сири з низькою жирністю, за що вони і користуються популярністю серед бажаючих схуднути.
Сири, вміст жиру в яких коливається між 20% і 30%, називають не знежиреними, а легенями.
А знежиреними, називають ті, у яких вміст жиру не більше двадцяти відсотків, як приклад знежирений сир Філадельфія.
Дієтичні сири (з жирністю до 10%).
Ми розглянемо види знежирених сирів в порядку зростання жирності (можна орієнтуватися на те, що нормальна жирність становить 50-60%).
Максимальної «обезжиренностью» може похвалитися сир Тофу, це соєвий сир з жирністю всього в 1,5-4%.
Тофу — низькокалорійний, але при цьому білковий і багатий кальцієм продукт, що робить його незамінним в раціоні багатьох людей.
Зернистий сир (5% жирності) зазвичай теж відносять до нежирним сирів.
Його вживають найчастіше як додаток до овочевих салатів.
Такий сир теж займає своє місце в топі поживних, але дієтичних продуктів.
Знаменитий голландський сир Гауда обзавівся знежиреним аналогом під назвою «Гаудетте».
Його жирність становить 7%, продукт легко засвоюється і володіє класичним сирним смаком, який прославив голландських сироварів.
Ще один відомий сир косичка, що складається з безлічі сплетених волокон.
Це Чечіль, його жирність становить 5-10%, а солоність – 4-8%.
Багато люблять його саме за поєднання молочного і дуже солоного смаку.
Такий же жирністю – у 5-10% — володіють продукти марок Fitness, Polar, Grunlander.
Сири з жирністю вище 10%
Сир Рікотта, дуже популярний в Італії, виготовляється із сироватки, а не, як це буває зазвичай, з молока.
Можливо, саме тому його жирність становить лише 13%.
При цьому Рікотта містить масу корисних мікроелементів і речовин, а також є дуже поживним продуктом.
Трохи більшою жирністю – до 17% — має Ольтермани.
Саме греки люблять змішувати свіжі овочі, оливки і бринзу.
Це не просто смачний і корисний салат, але ще і легка їжа для тих, хто змушений стежити за фігурою і обміном речовин.
Бринза — традиційний грецький сир — має 10-15% жирності.
Фета буває різних видів і з високим показником жирів і калорій, і так звана фета-лайт, яку виробляють з козячого молока, дає близько 30% жирності.
Відомий і улюблений багатьма сир Адигейський теж можна віднести до нежирним сортам – в ньому всього 19-20% жирності.
Знежирені сири – один з головних елементів різних дієт.
Справа в тому, що даний продукт, незалежно від його жирності, містить безліч корисних речовин.
Тому якщо ви хочете саме схуднути, а не виснажити себе голодовками, сир допоможе вам забезпечити організм різноманітними необхідним мікроелементами і вітамінами.
Сир – джерело тваринного білка, кальцію, натрію, калію, фосфору, заліза і цілої групи вітамінів.
Який вибрати: твердий або плавлений?
У плавленому сирі міститься набагато менше кальцію, ніж в твердому, хоча тверді сорти жирніше.
Якщо говорити про твердих сирах, найбільш нежирними з них є білі сорти.
Твердий знежирений сир вважається найбільш калорійним, живильний, у ньому найбільше кальцію.
Саме тому тверді сорти рекомендують включати в своє меню вагітним.
Якщо за станом здоров'я жирні продукти для вас небажані, то з усіх сирів краще всього зупинитися на знежирені сорти твердого білого: Гауді, Эдамера, Моцарели і т. д.
При цьому потрібно мати на увазі, що сири з цвіллю володіють більш високим відсотком жирності.
Що простіше:купити чи приготувати?
Знежирений сир – елітний продукт , який не тільки не продається в першому-ліпшому магазині, але і коштує досить дорого.
У той же час такий сир дуже корисний, а іноді просто незамінний для тих, хто дотримується дієти за хвороби (наприклад, при панкреатиті) або хоче схуднути.
Тому багато господинь освоюють приготування знежиреного сиру у домашніх умовах.
Для цього використовують знежирене молоко і сир, яйця, соду, сіль, спеції.
Тобто набір продуктів дуже простий, а результат – відмінний.
Цікаво, що інгредієнти, необхідні для приготування домашнього сиру плавленого – фактично ті ж, правда, співвідношення і технологія приготування трохи інші.
На півкілограма сиру беруть всього півсклянки молока і розігрівають на повільному вогні, доводячи суміш до однорідного стану «тягучого» суміші.
Корисні трансжири? Що це? Якщо Вас мучать ці питання, читайте статтю про них.
Морква дуже корисна для організму, але не всі знають, скільки кількість калорій містить 1 штука, більш детальніше, описано тут:
#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/morkov-kaloriynost.html
В домашній сир можна додати будь-які спеції, овочі, які вам за смаком: кріп, базилік, болгарський перець або, наприклад, м'яту.
При виборі нежирного сиру, якщо ви все-таки вирішили його придбати, потрібно пам'ятати, що жирність не визначиш візуально або на дотик.
М'який ніжний сир може бути зовсім не жирним, а просто містити багато води, в той час як твердий сухий може володіти класичної жирністю до 50-60%.
Жирність сиру можна порахувати тільки за показником масової частки жиру в сухому залишку, тому його остаточна консистенція і структура не допоможуть «на око» визначити, який перед вами продукт.
Відео десерт
У цьому відео розглянемо приготування домашнього знежирений сир.