21 март 2019 3 966

Китайська кухня: традиційні рецепти з фото

Китай — країна дивовижної цивілізації з не менш дивними кулінарними традиціями. Кожна страва — твір мистецтва, в користь якого можна не сумніватися. Сам по собі прийом їжі являє собою таємничий ритуал, який донині шанують і поважають.

Саме тому готувати китайські страви необхідно в доброзичливій атмосфері, з гарним настроєм.

Особливості китайської кухні

Кожна китайська провінція є окремим кулінарним державою. У місцевих жителів є свої рецепти та улюблені страви. Їх об'єднує тільки любов до натуральної та корисної їжі, дробовому харчуванню та якісної посуді.

Основа здорового харчування китайців — свіжі продукти і вміння їх поєднувати.

Виділяють вісім «кулінарних шкіл» Китаю:

  • Шаньдунская. Одна з найпопулярніших в Китаї. На території провінції виробляють велику кількість харчових продуктів, вирощують фрукти. Традиционнымы стравами вважаються супи з плавників акули, з ластів'ячих гнізд;
  • Сичуаньська. Жителі південно-західній частині КНР є творцями однією з найбільш різноманітних і відомих кухонь світу. Всі страви відрізняються додаванням великої кількості спецій. Тут дуже люблять свинину з часником, гострий Дофу і кігті фенікса;
  • Ґуандунська. Особливість кулінарного мистецтва даного регіону — спосіб приготування. Цінується екзотичність і легкість страв. Китайці в цій провінції всеїдні. Вони можуть приготувати змію, миша, кішку, черепаху і навіть єнота. Найвідоміші страви: курка тушкована зі змією, смажене котяче і зміїне м'ясо, суп з мізків мавпи;
  • Фуцзяньская. Близькість морського узбережжя відбилися на уподобання жителів провінції. Головним надбанням кулінарії є страва «Будда перестрибує стіну». У його складі 18 компонентів: плавник акули, морські гребінці, кальмари, морські огірки, куряче м'ясо, всілякі спеції і прянощі;
  • Кухня Цзянсу. Тут високо цінуються вегетерианские страви, морепродукти. Найбільш популярна технологія гасіння. Меню складається з черепашачого м'яса, курятини, фаршированих грибів і овочів;
  • Чжецзянская. Восьминоги, омари, устриці, окуні і креветки — все це дуже люблять китайці. Також вони часто готують прісноводну рибу, шинку та інші делікатеси. Зі страв популярні свинина Дунпо, риба з оцтом з озера Сіху, смажений в олії дзвіночок;
  • Хунаньська. Кухня провінції Хунань асоціюється з гостротою, вишуканими ароматами і кислим присмаком. Найзнаменитіші кулінарні шедеври: трепанг на пару, запечений з плавників акули і грошова риба;
  • Аньхойская. Більшість традиційних страв включає в себе м'ясо дичини: м'ясо Юньу, зимовий фазан або тушкований голуб.
Купувати інгредієнти для страв китайської кухні краще всього на китайських ринках. Китайці дуже педантично ставляться до зберігання і обробки товарів, тому ви точно отримаєте свіжі продукти.

Салати: як їх готують в Азії?

Салати люблять у всіх країнах світу. У китайців є свої секрети їх приготування. Всі страви відрізняються насиченістю смаку, пікантністю, великою кількістю приправ і спецій.

Рецепт салату Фунчоза
Інгредієнти Кількість
Часник - 3 зубчики
Перець червоний мелений - 20 г
Крохмальна локшина - 200 г
Капуста білокачанна - 50 г
Перець болгарський - 200 г
Соус соєвий - 30 г
Редька - 100 г
Перець чорний мелений - 20 г
Морква - 30 г
Джусай - 20 г
Куряча грудка - 200 г
Цибуля ріпчаста - 30 г
Сіль - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 г: 75 Ккал

Приготування:

Локшину обшпарте окропом і відкиньте на друшляк;

Дрібно наріжте цибулю, редьку, капусту, моркву і перець. Можна використовувати будь-які інші овочі по сезону. Обсмажте їх на олії, наприклад оливковій або соєвому;

М'ясо наріжте тонкими смужками, обсмажте. Додайте спеції і протушкувати на повільному вогні під кришкою;

Викладіть в салатник локшину, овочі та м'ясо. Перемішайте;

Страву можна подавати холодним або теплим.

Салат з брокколі в устричному соусі

Інгредієнти:

  • Брокколі — 400 гр.;
  • Курячий бульйон — 1/2 ст.;
  • Олія — 7 ст. л.;
  • Імбир — 50 гр.;
  • Тростинний цукор — 20 гр.;
  • Сіль — щіпка;
  • Соус устричний — 4 ст. л.

Приготування:

  1. Брокколі розберіть на суцвіття. Кожне розріжте навпіл;
  2. Розігрійте масло в сковороді, додайте сіль і подрібнений імбир;
  3. Брокколі викладіть на сковороду і обсмажуйте 3 хвилини;
  4. Додайте цукор, бульйон і соус. Перемішайте блюдо і залиште тішитися на кілька хвилин;
  5. Подавайте салат гарячим до м'яса, риби або картоплі.

Що їдять китайці на друге: чисанчи або локшину?

Китайці однаково люблять як чисанчи, так і локшину. Щоб ви змогли оцінити смак обох страв, пропонуємо їх приготувати за традиційним рецептом.

Чисанчи — «три свіжості землі»

  • Перець болгарський — 1 кг;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Баклажан — 3 шт.;
  • Соєвий соус — 50 мл;
  • Картопля — 4 шт.;
  • Вода — 100 мл;
  • Крохмаль — 1,5 ч. л.;
  • Оцет яблучний — 25 мл;
  • Цукровий пісок — 3 ч. л.;
  • Морква середня — 1 шт.;
  • Приправа маласянь.

Приготування:

  1. Наріжте овочі великими кубиками. Картопля в нарізаному вигляді ще раз промийте чистої води, щоб видалити зайвий крохмаль. Промокніть паперовим рушником;
  2. Нагрійте олію на сковороді. Краще всього використовувати ВОГ, але якщо такої немає, підійде звичайна чавунна. Картопля обсмажте не накриваючи кришкою;
  3. Після появи характерної золотистої скоринки, додайте інші овочі. Температуру утримуйте найвищу;
  4. Додайте болгарський перець. Для краси можна використовувати різні кольори. Смажте ще кілька хвилин;
  5. Поки овочі готуються на сковороді, приготуйте соус. Крохмаль перемішайте з цукром. Розбавте складу водою кімнатної температури і перемішайте;
  6. Додайте соєвий соус, 3%-ний оцет і маласянь (китайську приправу). Якщо останнього інгредієнта ви не знайдете, то замініть приправу сумішшю червоного перцю, петрушки і кропу. Ретельно перемішайте соус;
  7. Додайте до овочів останній інгредієнт — кубики баклажанів. Смажте і помішуйте;
  8. Нарубаєте часник, дочекайтеся готовності баклажанів і додайте його в сковороду;
  9. Перемішайте і вилийте соус до овочів. Ретельно перемішайте;
  10. Витримайте страву на плиті кілька хвилин до загустіння соусу;
  11. Зніміть чисанчи з вогню і подавайте до столу.

А ви знаєте кращі способи , як смажити відбивні зі свинини на сковороді, щоб вони були соковитими і ніжними?

Приготуйте заливний пиріг з сайрою і картоплею, а як це зробити читайте наші поради та рецепти.

Як приготувати стейк з яловичини на сковороді. Всі секрети приготування і рецепти найсмачніших маринадів.

Локшина «Ло-хв»

Ніжне і ситне китайське блюдо, яке можна подавати на сніданок, обід або вечерю. Локшина відрізняється легкістю і тонким смаком. Гарнір просто поєднувати з м'ясними та рибними стравами.

Інгредієнти:

  • Соєва олія — 4 ст. л.;
  • Перець болгарський — 400 гр.;
  • Соєвий соус — 1 ст. л.;
  • Сіль — за смаком;
  • Стручкова квасоля — 200 гр.;
  • Печериці — 200 гр.;
  • Локшина — 170 гр.;
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • Перець чорний мелений — за смаком.

Приготування:

  1. Зваріть макарони у великій каструлі. Відкиньте на друшляк і дайте стекти зайвої рідини;
  2. Цибулю, гриби і перець наріжте невеликими шматочками;
  3. Цибулю обсмажте в маслі;
  4. Додайте гриби і перець. Обсмажуйте овочі близько 5 хвилин;
  5. Додайте квасолю і смажте ще 7 хвилин, регулярно помішуючи. Якщо ви використовуєте заморожену квасолю, то перші 5 хвилин смажте овочі під кришкою;
  6. Додайте в сковороду локшину, соєвий соус і спеції. Перемішайте всі інгредієнти;
  7. Викладіть готову локшину з овочами на блюдо і несіть до столу!

Китайський десерт: картоплю в карамелі

Жителі Піднебесної теж люблять побалувати себе солодощами. Головною перевагою традиційних десертів є натуральні і прості інгредієнти.

Вам знадобиться:

  • Картопля — 6 шт.;
  • Борошно — 100 гр.;
  • Крохмаль — 15 гр.;
  • Яєчний білок — 3 шт.;
  • Молоко — 150 мл;
  • Цукор – 285-300 гр.;
  • Кунжутне насіння — 20 гр.;
  • Олія рослинна.

Приготування:

  1. Миту картоплю відварити в мундирах. Овочі остудіть, очистіть від шкірки і наріжте невеликими скибочками;
  2. Розігрійте в сковороді олію в достатній кількості для фритюру;
  3. Борошно змішайте з крохмалем. Влийте до них молоко і білки. Ретельно перемішайте і дайте настоятися 10-15 хвилин;
  4. Картопля умочіть в приготований кляр і обсмажте до рум'яного кольору;
  5. Перекладіть готові картопляні скибочки на серветку і накрийте фольгою;
  6. Цукор розчиніть в 1/2 склянки води, доведіть до кипіння і варіть. Готова карамель буде мати золотисто-коричневий колір;
  7. Додайте в карамель кунжут і перемішайте;
  8. Вмочуйте картоплю в карамель і викладайте на змащене маслом блюдо;
  9. Для подачі сервіруйте стіл стравою з картоплею, карамеллю і мисочкой з холодною водою. Є частування слід наступним чином: картопля ще раз вмочити в карамель, а потім у холодну воду. Приємного апетиту!

Тепер ваша скарбничка рецептів поповниться новими чудовими стравами китайської кухні. Не бійтеся експериментувати і дивувати своїх близьких новими кулінарними шедеврами!

Що ще почитати: