Китайська кухня: традиційні рецепти з фото
Китай — країна дивовижної цивілізації з не менш дивними кулінарними традиціями. Кожна страва — твір мистецтва, в користь якого можна не сумніватися. Сам по собі прийом їжі являє собою таємничий ритуал, який донині шанують і поважають.
Саме тому готувати китайські страви необхідно в доброзичливій атмосфері, з гарним настроєм.
Особливості китайської кухні
Кожна китайська провінція є окремим кулінарним державою. У місцевих жителів є свої рецепти та улюблені страви. Їх об'єднує тільки любов до натуральної та корисної їжі, дробовому харчуванню та якісної посуді.
Виділяють вісім «кулінарних шкіл» Китаю:
- Шаньдунская. Одна з найпопулярніших в Китаї. На території провінції виробляють велику кількість харчових продуктів, вирощують фрукти. Традиционнымы стравами вважаються супи з плавників акули, з ластів'ячих гнізд;
- Сичуаньська. Жителі південно-західній частині КНР є творцями однією з найбільш різноманітних і відомих кухонь світу. Всі страви відрізняються додаванням великої кількості спецій. Тут дуже люблять свинину з часником, гострий Дофу і кігті фенікса;
- Ґуандунська. Особливість кулінарного мистецтва даного регіону — спосіб приготування. Цінується екзотичність і легкість страв. Китайці в цій провінції всеїдні. Вони можуть приготувати змію, миша, кішку, черепаху і навіть єнота. Найвідоміші страви: курка тушкована зі змією, смажене котяче і зміїне м'ясо, суп з мізків мавпи;
- Фуцзяньская. Близькість морського узбережжя відбилися на уподобання жителів провінції. Головним надбанням кулінарії є страва «Будда перестрибує стіну». У його складі 18 компонентів: плавник акули, морські гребінці, кальмари, морські огірки, куряче м'ясо, всілякі спеції і прянощі;
- Кухня Цзянсу. Тут високо цінуються вегетерианские страви, морепродукти. Найбільш популярна технологія гасіння. Меню складається з черепашачого м'яса, курятини, фаршированих грибів і овочів;
- Чжецзянская. Восьминоги, омари, устриці, окуні і креветки — все це дуже люблять китайці. Також вони часто готують прісноводну рибу, шинку та інші делікатеси. Зі страв популярні свинина Дунпо, риба з оцтом з озера Сіху, смажений в олії дзвіночок;
- Хунаньська. Кухня провінції Хунань асоціюється з гостротою, вишуканими ароматами і кислим присмаком. Найзнаменитіші кулінарні шедеври: трепанг на пару, запечений з плавників акули і грошова риба;
- Аньхойская. Більшість традиційних страв включає в себе м'ясо дичини: м'ясо Юньу, зимовий фазан або тушкований голуб.
Салати: як їх готують в Азії?
Салати люблять у всіх країнах світу. У китайців є свої секрети їх приготування. Всі страви відрізняються насиченістю смаку, пікантністю, великою кількістю приправ і спецій.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Часник - | 3 зубчики |
Перець червоний мелений - | 20 г |
Крохмальна локшина - | 200 г |
Капуста білокачанна - | 50 г |
Перець болгарський - | 200 г |
Соус соєвий - | 30 г |
Редька - | 100 г |
Перець чорний мелений - | 20 г |
Морква - | 30 г |
Джусай - | 20 г |
Куряча грудка - | 200 г |
Цибуля ріпчаста - | 30 г |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 г: 75 Ккал |
Приготування:
Локшину обшпарте окропом і відкиньте на друшляк;
Дрібно наріжте цибулю, редьку, капусту, моркву і перець. Можна використовувати будь-які інші овочі по сезону. Обсмажте їх на олії, наприклад оливковій або соєвому;
М'ясо наріжте тонкими смужками, обсмажте. Додайте спеції і протушкувати на повільному вогні під кришкою;
Викладіть в салатник локшину, овочі та м'ясо. Перемішайте;
Страву можна подавати холодним або теплим.
Салат з брокколі в устричному соусі
Інгредієнти:
- Брокколі — 400 гр.;
- Курячий бульйон — 1/2 ст.;
- Олія — 7 ст. л.;
- Імбир — 50 гр.;
- Тростинний цукор — 20 гр.;
- Сіль — щіпка;
- Соус устричний — 4 ст. л.
Приготування:
- Брокколі розберіть на суцвіття. Кожне розріжте навпіл;
- Розігрійте масло в сковороді, додайте сіль і подрібнений імбир;
- Брокколі викладіть на сковороду і обсмажуйте 3 хвилини;
- Додайте цукор, бульйон і соус. Перемішайте блюдо і залиште тішитися на кілька хвилин;
- Подавайте салат гарячим до м'яса, риби або картоплі.
Що їдять китайці на друге: чисанчи або локшину?
Китайці однаково люблять як чисанчи, так і локшину. Щоб ви змогли оцінити смак обох страв, пропонуємо їх приготувати за традиційним рецептом.
Чисанчи — «три свіжості землі»
- Перець болгарський — 1 кг;
- Часник — 5 зубчиків;
- Баклажан — 3 шт.;
- Соєвий соус — 50 мл;
- Картопля — 4 шт.;
- Вода — 100 мл;
- Крохмаль — 1,5 ч. л.;
- Оцет яблучний — 25 мл;
- Цукровий пісок — 3 ч. л.;
- Морква середня — 1 шт.;
- Приправа маласянь.
Приготування:
- Наріжте овочі великими кубиками. Картопля в нарізаному вигляді ще раз промийте чистої води, щоб видалити зайвий крохмаль. Промокніть паперовим рушником;
- Нагрійте олію на сковороді. Краще всього використовувати ВОГ, але якщо такої немає, підійде звичайна чавунна. Картопля обсмажте не накриваючи кришкою;
- Після появи характерної золотистої скоринки, додайте інші овочі. Температуру утримуйте найвищу;
- Додайте болгарський перець. Для краси можна використовувати різні кольори. Смажте ще кілька хвилин;
- Поки овочі готуються на сковороді, приготуйте соус. Крохмаль перемішайте з цукром. Розбавте складу водою кімнатної температури і перемішайте;
- Додайте соєвий соус, 3%-ний оцет і маласянь (китайську приправу). Якщо останнього інгредієнта ви не знайдете, то замініть приправу сумішшю червоного перцю, петрушки і кропу. Ретельно перемішайте соус;
- Додайте до овочів останній інгредієнт — кубики баклажанів. Смажте і помішуйте;
- Нарубаєте часник, дочекайтеся готовності баклажанів і додайте його в сковороду;
- Перемішайте і вилийте соус до овочів. Ретельно перемішайте;
- Витримайте страву на плиті кілька хвилин до загустіння соусу;
- Зніміть чисанчи з вогню і подавайте до столу.
А ви знаєте кращі способи , як смажити відбивні зі свинини на сковороді, щоб вони були соковитими і ніжними?
Приготуйте заливний пиріг з сайрою і картоплею, а як це зробити читайте наші поради та рецепти.
Як приготувати стейк з яловичини на сковороді. Всі секрети приготування і рецепти найсмачніших маринадів.
Локшина «Ло-хв»
Ніжне і ситне китайське блюдо, яке можна подавати на сніданок, обід або вечерю. Локшина відрізняється легкістю і тонким смаком. Гарнір просто поєднувати з м'ясними та рибними стравами.
Інгредієнти:
- Соєва олія — 4 ст. л.;
- Перець болгарський — 400 гр.;
- Соєвий соус — 1 ст. л.;
- Сіль — за смаком;
- Стручкова квасоля — 200 гр.;
- Печериці — 200 гр.;
- Локшина — 170 гр.;
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- Перець чорний мелений — за смаком.
Приготування:
- Зваріть макарони у великій каструлі. Відкиньте на друшляк і дайте стекти зайвої рідини;
- Цибулю, гриби і перець наріжте невеликими шматочками;
- Цибулю обсмажте в маслі;
- Додайте гриби і перець. Обсмажуйте овочі близько 5 хвилин;
- Додайте квасолю і смажте ще 7 хвилин, регулярно помішуючи. Якщо ви використовуєте заморожену квасолю, то перші 5 хвилин смажте овочі під кришкою;
- Додайте в сковороду локшину, соєвий соус і спеції. Перемішайте всі інгредієнти;
- Викладіть готову локшину з овочами на блюдо і несіть до столу!
Китайський десерт: картоплю в карамелі
Жителі Піднебесної теж люблять побалувати себе солодощами. Головною перевагою традиційних десертів є натуральні і прості інгредієнти.
Вам знадобиться:
- Картопля — 6 шт.;
- Борошно — 100 гр.;
- Крохмаль — 15 гр.;
- Яєчний білок — 3 шт.;
- Молоко — 150 мл;
- Цукор – 285-300 гр.;
- Кунжутне насіння — 20 гр.;
- Олія рослинна.
Приготування:
- Миту картоплю відварити в мундирах. Овочі остудіть, очистіть від шкірки і наріжте невеликими скибочками;
- Розігрійте в сковороді олію в достатній кількості для фритюру;
- Борошно змішайте з крохмалем. Влийте до них молоко і білки. Ретельно перемішайте і дайте настоятися 10-15 хвилин;
- Картопля умочіть в приготований кляр і обсмажте до рум'яного кольору;
- Перекладіть готові картопляні скибочки на серветку і накрийте фольгою;
- Цукор розчиніть в 1/2 склянки води, доведіть до кипіння і варіть. Готова карамель буде мати золотисто-коричневий колір;
- Додайте в карамель кунжут і перемішайте;
- Вмочуйте картоплю в карамель і викладайте на змащене маслом блюдо;
- Для подачі сервіруйте стіл стравою з картоплею, карамеллю і мисочкой з холодною водою. Є частування слід наступним чином: картопля ще раз вмочити в карамель, а потім у холодну воду. Приємного апетиту!
Тепер ваша скарбничка рецептів поповниться новими чудовими стравами китайської кухні. Не бійтеся експериментувати і дивувати своїх близьких новими кулінарними шедеврами!