08 март 2019 1 377

Як смачно приготувати баранину в горщику

Страви з баранини – незамінний атрибут грузинської кухні, яка наповнена яскравими і соковитими смаками. Особливо ніжною і ароматною виходить баранина, приготована в глиняних горщиках. Насправді зробити таке блюдо самостійно зовсім не складно. Достатньо мати на замітці гарний рецепт, трохи часу і натхнення. Пропонуємо кілька рецептів смачних страв з баранини в горщиках.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої молодої баранини - 1 кг
часнику - 8 зубочки
томатів - 4 шт.
м'ясного або овочевого бульйону - 0,5 л
розмарину і сушеного чебрецю - кілька гілочок
коріандру, орегано, мускатного горіха, суміші перців - по половині ч. л.
кінзи і петрушки - за смаком
солі - за смаком
олії - 50 мл
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал
М'ясо, приготоване таким способом, виходить м'яким, соковитим і ароматним. Якщо ви хочете здивувати близьких, приготуйте це страва для особливого вечері.

Готуємо баранину в горщику в духовці покроково:

  1. М'ясо промити, зрізати наявні пленочки і жир. Порізати набольшими порційними шматочками;
  2. Розігріти сотейник або сковорідку з олією, покласти м'ясо, обсмажувати до рум'яності на помірному вогні. Приблизно 10 хвилин;
  3. Часник очистити, нарізати великими слайсами. Помідори нарізати кружечками, товщиною 7-10 мм;
  4. Обсмажену баранину розкласти по горщикам, додати сіль і всі спеції. Поверх м'яса викласти часник і томати. Залити бульйоном;
  5. Духовку включити на 180⁰. Горщики прикрити кришками і залишити в духовці на 2 години. Перед подачею рясно посипати м'ясо подрібненої кінзою і петрушкою.

Презентувати страву можна в горщиках, або викласти на тарілку і подавати з гарніром.

Печеня з картоплею

Це смачне і ситне блюдо цілком може бути присутнім на святковому столі. Приготування займає час, але результат того вартий.

Знадобиться:

  • 800 г баранини з жирком;
  • 1 кг картоплі;
  • 80 г твердого сиру;
  • по 2 шт. великої моркви і цибулі;
  • 4 зубчики часнику;
  • 50 мл олії;
  • 70 г зелені;
  • на смак – перець, сіль, приправа «кавказькі трави».

Страва готується близько 3-х годин.

Калорійність 100 г — 290 ккал.

Як готувати печеня з баранини з картоплею в горщиках в духовці:

  1. М'ясо промити, обсушити кухонної серветкою, нарізати кубиками, приблизно 3х3 див. Нагріти сковорідку з олією, обсмажувати баранину при високій температурі, щоб добре підрум'янилася. Цибулю і моркву порізати соломкою, викласти до м'яса. Зробити менше вогонь і обсмажити все разом 3 хвилини;
  2. Картоплю почистити, подрібнити кубиками, розміром як м'ясні шматочки. Сир порізати кубиками трохи дрібніші. Перекласти в керамічний горщик м'ясо, картоплю, сир. Посолити, приправити спеціями, перемішати всі компоненти;
  3. Залити кип'ячену воду (приблизно на 1/3 горщика). Поставити в гарячу духовку. Випікати під кришкою, при температурі 180⁰ 2 години. Потім додати в блюдо дрібно нарізаний часник і зелень, продовжувати тушкувати ще 20 хвилин.

Подавайте страву обов'язково гарячим, розклавши в керамічні горщики. До жаркого можна запропонувати салати зі свіжих овочів.

Чанахи з баранини з овочами в горщику

Чудове старовинне грузинське блюдо, яке часто зустрічається в ресторанному меню.

Знадобляться продукти:

  • 800 г баранини або баранячих реберець;
  • 400 г картоплі;
  • 300 г баклажанів;
  • 300 г томатів;
  • 2 великих болгарських перцю;
  • 100 г стручкової квасолі;
  • 8 зубочки часнику;
  • 2 великі цибулини;
  • 1 невеликий перчик чилі (або половинка);
  • 2 ст. л. сухої грузинської аджики;
  • сіль;
  • 30 г баранячого жиру (можна сало свиняче);
  • петрушка.

На приготування піде 120 хвилин.

Калорійність 100 г – 280 ккал.

Як приготувати:

  1. М'ясо помити, обсушити кухонним рушником, порізати порційними кубиками. На сковорідці розтопити жир, підсмажити баранину до рум'яності;
  2. Цибулю подрібнити тонкими підлозі кільцями. Баклажани, болгарський перець і помідори товстими кружечками. Часник дрібно порубати, картоплю розрізати на кілька великих частин;
  3. Заповнити горщик шарами в наступній послідовності: м'ясо, цибулю, часник, картопля, квасоля, баклажан, болгарський перець, помідор. Зверху покласти подрібнений чилі, аджику, додати трохи солі;
  4. Залити горщик майже до верху гарячою водою (кип'яченою), прикрити кришкою. Запікати в духовці, з температурою 180⁰ 1,5 години.

Перед подачею щедро посипте блюдо рубаною зеленню. Підійде кінза, базилік, петрушка.

Як приготувати картоплю на аерогрилі читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт тушкованих курячих сердечок у вершках — дуже смачне доповнення до рису, гречки або картоплі.

Зібрали неймовірний рецепт винограду? Тоді вам напевно стане в нагоді наш рецепт варення з винограду.

Баранина з рисом в горщику

Прекрасне блюдо для ситного обіду або вечері.

Необхідні компоненти:

  • 700 г молодої баранини;
  • 50 г курдючного (баранячого) сала;
  • 5-6 великих томатів;
  • 300 г рису;
  • 4 зубчики часнику;
  • суміш перців, сіль, приправа «кавказькі трави» — на смак;
  • кінза (можна замінити петрушкою).

Приготування займе 2 години.

Калорійність – 220 ккал.

Як готувати:

  1. М'ясо нарізати порційними кубиками 3х3 див. Розтопити жир на сковорідці, обсмажити баранину, щоб з усіх боків з'явилася рум'яна кірочка. Потім залити м'ясо окропом, тушкувати під кришкою 60 хвилин;
  2. Коли вода випарується, а м'ясо дійде майже до готовності, розкласти його по горщикам. Рис кілька разів промити холодною водою і засипати зверху м'яса;
  3. Помідори нарізати часточками, викласти на рис. Потім додати приправи і сіль, залити киплячою водою, майже до країв горщика. Готувати в духовці 40 хвилин при температурі 180⁰.

Готову страву прикрасити зеленню, подавати обов'язково гарячим.

Баранина з грибами

Смачне і ніжне блюдо з грибним ароматом.

Продукти:

  • 0,5 кг баранини;
  • 300 г свіжих печериць;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 30 мл олії;
  • 150 мл вершків;
  • 200 мл води;
  • зелень;
  • на смак сіль, приправа «прованські трави».

Готується страва 2 години.

Калорійність – 270 ккал.

Як готувати:

  1. М'ясо вимити, порізати порційними шматочками. Гриби промити, подрібнити тонкими слайсами. На розігрітій з олією сковорідці, обсмажити м'ясо з грибами, до золотистого кольору;
  2. Цибулю нарізати тонкими кільцями, додати до м'яса і грибів, обсмажувати декілька хвилин. Потім розкласти запашні інгредієнти в горщики;
  3. Картоплю нарізати крупно, також злегка обсмажити на сковорідці до легкої рум'яності. Розкласти в горщики;
  4. Залити горщики на 1/3 киплячою водою, додати спеції. Тушкувати в духовці 60 хвилин, при 180⁰. Потім додати вершки (можна замінити сметаною) і тушкувати ще 30 хвилин.

При подачі в кожен горщик покладіть порізану зелень.

Корисні рекомендації

Вибирати бажано молоду баранину. У ній відсутній неприємний запах, а в готовому вигляді вона буде м'якою. Колір у такого м'яса рожевий з білим восковим жиром. У старого баранчика м'ясо темно-червоного кольору з жовтуватим жиром. Також старе тварину можуть видавати суглоби. Вони будуть великі з жовтуватим відтінком.

Зберігати парне м'ясо можна в холодильнику 3 дні. Якщо ви будете готувати заморожене м'ясо, то розморожувати його рекомендується при температурі 16-20 градусів, і відразу приступати до приготування.

Вживати баранину треба гарячою, так як її жир застигає досить швидко, при температурі 40 градусів. Після чого страва втрачає свої високі смакові якості.

Баранина менш жирна, ніж свинина, проте вважається важким м'ясом для шлунка. Тому подавати її рекомендується з великою кількістю зелені і свіжими овочами.

Щоб позбутися неприємного запаху старого баранчика, потрібно прибрати весь жир. Саме він стає причиною специфічного аромату. Також м'ясо можна вимочити в молоці або у воді, наполовину розведений горілкою.

Баранина — дуже смачне і корисне м'ясо, особливо якщо його вміло приготувати. Скористайтеся нашими рецептами і порадами, щоб ваші страви стали кулінарними шедеврами. Приємного апетиту!

Що ще почитати: