11 апрель 2019 6 532

Як смачно приготувати рибу в сметанному соусі

Риба вважається дуже смачним й корисним продуктом, який відмінно підходить для повсякденного, святкового і навіть дієтичного меню. Вона відмінно поєднується з різними соусами, особливо з сметанковими його видами.

Сметана робить м'ясо риби дуже ніжним, м'яким і соковитим. Цей варіант заправки готується досить просто і не займає тривалий час.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
морської риби - 700 грам
моркви - 2 шт.
цибулин - 2 шт.
сметани - 70 г
лимона - 0,5 шт.
рослинної олії - для смаження
солі - кілька щіпок
приправи - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 155 Ккал

Насамперед слід підготувати рибу. Якщо використовується ціла неочищена тушка, то її краще очистити, випатрати, ретельно промити. Після цього вона розрізається на середні шматочки. Для того щоб вона вийшла соковитою і ароматною, шматочки натираються сіллю, спеціями і маринуються близько 20 хвилин.

Після цього приступаємо до процесу приготування риби в сметанному соусі:

  1. Першим ділом готуємо овочі та рибу. Морквяні коренеплоди потрібно обполоснути і добре почистити; ретельно промиваємо і очищаємо від бруду, шкурки;
  2. Коренеплоди слід протерти через тертку з крупною решіткою;
  3. З цибулин знімаємо шкірку і рубаємо за допомогою гострого ножа на тонкі півкільця;
  4. У глибоку жаровню потрібно налити рослинне масло, прибираємо на газ і прогріваємо;
  5. На прогріте масло засипаємо цибулю, моркву і залишаємо обсмажуватися до золотистого кольору;
  6. Овочі можна трохи приправити спеціями і добре перемішати;
  7. Як тільки овочі будуть майже готові, їх потрібно перекласти в чашку;
  8. Далі робимо соус. У чашку наливають півтори склянки води, додаємо 4 великі ложки сметани, сіль і спеції;
  9. На сковороду, на якій готувалася овочева зажарка, підливаємо рослинне масло і прогріваємо;
  10. На гаряче масло викладаємо рибу і трохи обсмажуємо її;
  11. Потім перекладаємо овочеву зажарку і наливаємо соус зі сметани.

Рекомендується тушкувати на середньому вогні близько півгодини. А як тільки все буде готово, відключаємо вогонь, даємо трохи охолонути і ставимо на стіл.

Річкова риба, запечена у сметанному соусі

Запікати можна не тільки морські види, але і річкову рибу, наприклад, карасів. Ця риба відрізняється ніжним і солодким м'ясом, яке не залишить нікого байдужим. Перш ніж починати готувати, слід зібрати необхідні продукти:

  • карасі – 3 тушки середнього розміру;
  • 200 мл сметани;
  • лимон – ½ частину;
  • гірчиця – 10 грам;
  • сіль на свій смак;
  • трохи чорного меленого перцю;
  • трохи приправи для риби.

На приготування потрібно 1 годину.

Калорійність – 148 ккал.

На початковому етапі готуємо карасів, їх потрібно правильно очистити, саме від цього буде залежати смак підсумкового результату. Для початку рибку промиваємо прохолодною водою. Гострим ножем прибираємо всі лусочки, не забуваємо про місця під плавниками.

Як тільки вся луска буде видалена, приступаємо до вичищення нутрощів. Ножем розрізаємо черевце і руками акуратно виймаємо всі тельбухи.

В кінці карасів потрібно ретельно промити всередині і зверху. Всередині вимиваємо плівку і залишки нутрощів.

Як тільки карасі будуть очищені, можна приступати до їх приготування:

  1. Після промивання карасів необхідно ретельно протерти паперовими рушниками;
  2. З двох сторін робимо хрестоподібні або поздовжні надрізи, це потрібно, щоб краще проникав соус;
  3. Готуємо лист, його краще змастити рослинним маслом або застелити пергаментним папером;
  4. Викладаємо на деко підготовлених карасів;
  5. У глибокій чашці робимо соус. Викладаємо в ємність, додаємо сметану і гірчицю;
  6. Далі додаємо сіль, перець і приправи;
  7. Лимон промиваємо, розрізаємо на дві частини. З однієї половини віджимаємо сік і заливаємо його в чашку з іншими компонентами. Гарненько перемішуємо соус до однорідної структури;
  8. Готовим соусом змащуємо карасів з усіх боків, заливка повинна повністю покривати рибу;
  9. Обов'язково змащуємо соусом внутрішню частину риби;
  10. Розігріваємо духовку до 190 градусів і поміщаємо в неї деко;
  11. Запікати карасів в соусі необхідно приблизно півгодини;
  12. Після цього виймаємо рум'яну рибку і подаємо на стіл.

Салат з копченою куркою і сухариками — кілька рецептів у вашу колекцію.

Читайте як приготувати смачні тюфтельки з курячого фаршу в духовці.

Паста з вершками і беконом — спробуйте приготувати це блюдо за нашими рецептами.

Риба в томатно-сметанному соусі з овочами в духовці

Для обіду або свята буде відмінним варіантом риба з овочами в томатно-сметанному соусі. Для того щоб її зробити, нам будуть потрібні продукти:

  • 300 грамів морської щуки або 3 шматочка;
  • цибуля – 1 штука;
  • одна морквина;
  • картопля – 1 кілограм;
  • 100 грам сметани;
  • 2 ст. ложки томатної пасти;
  • 2 штуки вареної буряків;
  • сіль на свій смак;
  • половинка свіжого лимона;
  • різні прянощі;
  • рослинне масло.

Процес приготування займе 90 хвилин.

Калорійність – 169 ккал.

В першу чергу готуємо рибу. Морську щуку потрібно розрізати на порційні шматочки, вони повинні бути середнього розміру. Натираємо їх сіллю, спеціями. Викладаємо щуку зі спеціями в чашку і поливаємо соком лимона. Ретельно перемішуємо і залишаємо маринуватися хвилин на 15-20.

Після цього можна починати основне приготування:

  1. З картопляних бульб знімаємо шкірку, промиваємо їх і розрізаємо на тонкі кружечки;
  2. Моркву потрібно ретельно промити, очистити від бруду, шкурки;
  3. Нарізаємо овоч тонкими кружечками або полукружками;
  4. З лука прибираємо лушпиння, нарізаємо у вигляді тонких кілець;
  5. Поверхня форми для запікання збризкуємо рослинним маслом і розкладаємо на ній шматочки морської щуки;
  6. Зверху щуки розкладаються картопляні кружальця, посипаємо їх сіллю, прянощами;
  7. Далі розкладаємо кружечки моркви і кільця цибулі, знову посипаємо сіллю зі спеціями;
  8. Буряк протираємо через тертку з великими зубцями і зверху викладаємо її овочів;
  9. У миску викладаємо сметану, томат, спеції і розмішуємо;
  10. Заливаємо в миску півтори склянки води і перемішуємо;
  11. Перелити соус в форму з усіма компонентами;
  12. Потім потрібно розжарити духовку до 180 градусів і поставити форму.

Випікати рибу з овочами потрібно близько години. Як тільки все буде готово, можна витягати, розрізати і викладати на тарілки.

Запечена червона рибка з картоплею

Дуже смачною виходить червона риба з картоплею в сметанному соусі в духовці. Заздалегідь готуємо необхідні інгредієнти:

  • 3 шматочки червоної риби;
  • 700 грам картоплі;
  • морква – 2 штуки;
  • дві головки цибулі;
  • склянка сметани;
  • 130 мл молока;
  • шматочок сиру на 100 грам;
  • яйця – 2 туки;
  • 30 грам борошна;
  • кухонна сіль і прянощі на свій розсуд.

На приготування буде потрібно – 1 годину.

Калорійність – 175 ккал.

На початковому етапі готуємо рибу. Її можна купити вже готову, оброблену і розрізану на шматочки. Якщо ж у вас ціла необроблена тушка, то її потрібно розпотрошити і промити.

Верх можна трохи поскоблить ножем і прибрати слиз. Ретельно споліскують прохолодною водою і прибираємо залишки нутрощів. Нарізаємо рибу невеликими шматочками.

Після цього починаємо сам процес основного приготування:

  1. Шматочки риби натираються сумішшю з солі і спецій;
  2. Цибулю необхідно очистити від лушпиння і розрізати на тонкі кільця;
  3. Морквину промиваємо, зрізаємо з поверхні шкірку;
  4. Протираємо моркву у вигляді великої стружки;
  5. Обсмажуємо цибулю і моркву на гарячому маслі до рум'яного кольору;
  6. Поверхня форми для запікання можна збризнути невеликою кількістю рослинного масла;
  7. Викладаємо у форму шматочки риби, бажано шкірою вниз;
  8. Картопля очищаємо від шкірки, добре промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками;
  9. Викладаємо картопляні кружальця зверху риби і обсипаємо приправи;
  10. Зверху картоплі викладаємо овочеву засмажку з моркви і цибулі;
  11. У глибокій мисці робимо соус, викладаємо в неї сметану, заливаємо молоко;
  12. Додаємо яйця, борошно і ретельно розмішуємо;
  13. Готовим соусом заливаємо все компоненти у формі;
  14. Розжарюємо духовку до 180 градусів, поміщаємо в неї форму;
  15. Залишаємо запікати близько 40 хвилин, під час запікання обов'язково верх прикрийте фольгою;
  16. Шматочок сиру протираємо на тертці з дрібною решіткою;
  17. Приблизно за 10 хвилин до закінчення приготування виймаємо форму, знімаємо фольгу і присипаємо тертим сиром;
  18. Потім знову поміщаємо в духовку і готуємо до повної готовності.

Рецепт пангасіуса в сирно-сметанному соусі

Для приготування використовуємо наступні продукти:

  • 3 шматочка філе пангасіуса;
  • сметана – 200 грам;
  • приправи для риби на свій розсуд;
  • скибочка сиру на 150 грам;
  • одне яйце;
  • сіль на свій смак;
  • половина лимона;
  • рослинне масло.

На приготування буде потрібно 1,5 години.

Калорійність – 178 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Філе пангасіуса промиваємо, його можна нарізати на невеликі шматочки;
  2. Рибу посипаємо сіллю, приправами і поливаємо соком з половини лимона;
  3. Залишаємо рибу маринуватися на 30 хвилин;
  4. Поки риба маринується, робимо соус. У глибоку миску, додаємо сметану;
  5. Додаємо до сметані одне куряче яйце, спеції і добре розмішуємо;
  6. Сирок протираємо через дрібну тертку і пересипаємо його в миску з соусом;
  7. На змащену поверхню форми для запікання викладаємо промаринованную рибу;
  8. Далі заливаємо рибу соусом;
  9. Прогріваємо духовку до 180 градусів і прибираємо туди форму;
  10. Готувати потрібно протягом 40 хвилин.

Підказки досвідчених кулінарів

  • для приготування рекомендується використовувати різні види морської риби – лосось, пангасіус, палтус, скумбрія, осетер, горбуша. Смачною виходить і річкова риба – карась, окунь, короп, сазан;
  • соус можна поєднувати з томатами, сиром, вершками, курячими яйцями і приправами;
  • для додання приємного аромату і барвистості рибці, після приготування можна посипати рубаною зеленню петрушки і кропу.

Здавалося б, що може бути дивного – риба і сметанний соус, такі прості компоненти. Але при їх суміщенні виходить відмінна і ситне частування, яке стане відмінним обідом або вечерею для всієї родини. А додавання сиру, зелені і приправ додасть страві приємний аромат.

Що ще почитати: