Свинина по-французьки в духовці — справжній кулінарний шедевр
Завдяки французам зараз всі кухні світу мають у своєму меню найсмачніші страви. Кожен народ додає в рецепт щось своє, але в результаті первісний практично не змінюється.
Свинина по-французьки – один з найяскравіших кулінарних шедеврів, який популярний повсюдно. Його, мабуть, не їдять тільки вегетаріанці, інші ж люди не проти поласувати соковитим м'ясом з вишуканим смаком.
У сучасній інтерпретації в числі інших інгредієнтів є майонез, але початковий рецепт передбачав соус Бешамель між шарами страви. У будь-якому випадку, щоб вийшло смачне блюдо, всі його складові частини повинні бути свіжими, а настрій у кулінара хорошим.
Свинина по-французьки – оригінальне блюдо
М'ясо, приготоване в будь-якому вигляді, буде мати успіх, але духовка допоможе зробити з нього м'яке, соковите і по-справжньому святкове блюдо. Маючи найпростіші продукти, може вийти готовий звана вечеря, який не соромно подарувати гостям.
Інші інгредієнти страви повинні бути в свіжому вигляді. Помідори, цибуля, картопля, сир, зелень, майонез не першої свіжості здатні знищити прекрасне страву і ніякі приправи не зможуть його врятувати.
Гарна посуд – запорука успіху кулінара
Кожен кухар, готуючи свій шедевр, вкладає душу і емоції. Посуд ж є помічником кулінара у збереженні гарного вигляду і форми страви.
Свинина по-французьки вимагає до себе особливого ставлення, тому і посуд для приготування її в духовці повинна бути якісною, міцної і вогнетривкої.
Кращий варіант – це металевий лист, який зазвичай йде в комплекті з піччю. Прямокутна, квадратна форма для випічки з металу, кераміки або скла також підійде.
Головне, щоб посуд був без тріщин і відколів, адже при нагріванні можливо її руйнування, а осколки, що потрапили в блюдо, можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю, якщо хтось ризикне його пробувати з битою форми.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинини - | 500 г |
цибулин - | 1 велика |
майонезу - | 150 г |
твердого сиру - | 200 г |
соняшникової олії - | 2 ст. л. |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 334 Ккал |
Свинина стає зіркою святкового столу завжди. Навіть якщо поруч будуть стояти риба і морепродукти, перепели та качка гості першої спробують свинину по-французьки. Її апетитна скоринка подобається всім без винятку, а вишуканий аромат затьмарює всі інші.
Етапи кулінарної обробки:
Спочатку потрібно м'ясо помити і обсушити його;
Нарізати м'ясо на порційні шматочки товщиною близько 2 см;
Кожен шматочок потрібно трохи відбити. Для цього можна взяти харчову плівку або звичайний поліетиленовий пакет, накрити м'ясо і відбити молоточком. Так немає ризику перетворити м'ясо у лахміття і забризкати їм навколишню обстановку;
Готові шматки посипати сіллю і поперчити з двох сторін;
Очищений цибулю нарізати півкільцями;
Сир натерти на тертці;
Змастити маслом деко або форму і викласти м'ясо;
На кожен шматочок викласти цибульні півкільця, змастити їх майонезом і притрусити сиром;
Помістити деко в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 35 хвилин.
Готову страву можна подати з гарніром або свіжими овочами.
Картопля зробить блюдо ситніше
Картопля, мабуть, найпоширеніший коренеплід серед слов'ян. Супи, другі страви і навіть салати з нею набувають неповторний смак.
На 2 порції свинини з картоплею по-французьки потрібно:
- 500 гр. м'яса;
- 6 картоплин;
- 2 невеликі цибулини;
- 300 гр. майонезу;
- 200 гр. сиру твердих сортів;
- 50 мл будь-якого рослинного масла;
- Пучок зелені;
- Сіль і мелений чорний перець — за смаком;
- 2 щіпки сушеного базиліка.
М'ясо помити, обсушити і нарізати порційними шматочками 1,5–2 см. Готові шматки відбити молоточком для м'яса, прикривши їх харчовою плівкою або пакетом. Це потрібно для збереження форми і чистоти навколо робочого місця.
Відбиту свинину добре посолити, приправити перцем і притрусити базиліком. Картоплю очистити від шкірки і нарізати кільцями товщиною 0,5–0,7 див.
Очищену цибулю помити і нарізати півкільцями. Зелень вимити, дрібно нарубати. Сир натирається як зазвичай на тертці.
У форму для запікання або на деко налити олію, розподілити його по всій поверхні. Викласти м'ясо і змастити його майонезом, потім півкільця цибулі і картоплю.
Все ще раз змастити майонезом і посипати сиром. Картоплю можна не солити, так як майонез сам по собі досить солоний.
Відправити в гарячу духовку на 40-45 хвилин. Готову страву посипати зеленню для краси.
Від розміру форми для страви залежить і кількість продуктів. Важливо, щоб шари не були вище бортів форми, в іншому ж випадку сир потече і страва буде виглядати неакуратно.
Помідори додадуть яскравості свинині
М'ясо по-французьки в оригінальному рецепті являє собою неяскраве блюдо. Зелень, зверху посипана, вже надає фарб, а якщо між шарами покласти ще й червоні кружечки помідорів, то вийде різнобарвне страву.
На 4 порції страви з помідорами знадобиться:
- 800 гр. м'яса (свинячий балик);
- 4 цибулини;
- 4 великих помідора;
- 300 гр. майонезу;
- 400 гр. сиру;
- Пучок петрушки;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- Сіль і суміш перців — за смаком.
М'ясо потрібно помити і витерти рушником або серветкою для видалення зайвої вологи. Порізати на порційні шматочки товщиною близько 2 див.
Відбити кожен шматок кухонним молоточком, поклавши на нього харчову плівку. Відбите м'ясо добре приправити сіллю і перцем.
Цибулю очистити і вимити, нарізати полуколечками. Помідори помити і нарізати кружечками.
Сир традиційно треться на тертці. Петрушку помити і дрібно нарубати.
На деко або форму налити олію і розподілити його рукою або спеціальної пекарській пензликом. Викласти шматки м'яса, на нього покласти цибулю, змастити майонезом.
Зверху покласти кружечки помідора, посипати тертим сиром і притрусити зеленню. Поставити деко в гарячу духовку на 30-40 хвилин при температурі 180-200 градусів.
Готова страва буде виглядати апетитно і яскраво.
Дізнайся, як приготувати смачні мясні їжачки з рисом рецепт, що вас здивує.Салат чоловічі мрії з яловичиною покроковий рецепт з фото, читайте.Дізнайтеся, як можна швидко розморозити м'ясо і не погіршити його смакові якості читайте на #deletetag#/retsepty-blyud/myaso/kak-bystro-i-bezopasno-razmorozit-v-domashnih-usloviyah.html
Секрети та поради
- М'ясо слід вибирати найсвіжіше. Якщо в морозилці є хороший шматок балика, то його потрібно розморозити за всіма правилами. М'ясо накрити плівкою або покласти його в поліетиленовий пакет, так весь сік збережеться і згодом страва буде соковитим;
- Цибулю для свинини по-французьки потрібно вибирати солодких сортів. Якщо попався дуже гіркий сорт, його треба залити окропом, давши постояти деякий час. Гіркота зникне і страва вийде смачне;
- Сир для страви краще вибирати без присмаків і пряних добавок. Вершковий смак тільки підкреслить пікантність м'яса, а сир пармезан, що має свій специфічний аромат, зіпсує блюдо остаточно;
- Майонез сам по собі дуже жирний, він вдало маскує сухе м'ясо, просочивши його. Однак фігурі і організму в цілому він явно не йде на користь. Майонез можна замінити сметаною або вершками. Вони явно корисніше шкідливого соусу, а смак м'яса практично не зміниться. Стравою зі сметаною або вершками можна навіть годувати дітей, адже інші інгредієнти точно корисні;
- Для свинини по-французьки важливий товстий шар сирної скоринки. Саме вона надає апетитний вигляд страви. Можна посипати сиром окремо кожен шматок м'яса у формі (так воно буде краще відділятися один від одного) або притрусити повністю все блюдо. Так воно буде ефектно виглядати єдиним цілим в гарній формі для випічки;
- Для змазування форми або дека зазвичай беруть соняшникову олію, вершкове або інше рослинне також підійдуть, просто тоді м'ясо трохи вбере його смак.
Свинина по-французьки в духовці готується швидко і просто, не потрібно володіти особливим кулінарним талантом, щоб приготувати це смачне блюдо.
Мабуть, навіть люди, у яких ніколи не виходить смачне м'ясо, зможуть приготувати цю страву з першого разу і воно точно вийде соковитим, ароматним, з красивою рум'яною скоринкою.
Особливо радує той факт, що цю страву можна їсти в гарячому і холодному вигляді. Воно може стати не тільки родзинкою святкового застілля, але і чудовим перекусом на пікніку, в подорожі або коли просто лінь розігрівати їжу.