Кукурудзяна каша на молоці: звичні і незвичайні рецепти
У нашій країні кукурудзяна каша з'явилася не так давно. Незважаючи на це, вона вже завоювала любов до себе і користується великим попитом серед багатьох людей.
Але не тільки за відмінні смакові якості її вихваляють. Утримання в своєму складі високого рівня вітамінів і корисних властивостей — ось ще одна вагома причина для похвали.
Ще зварена кукурудзяна крупа на молоці має гарний смак. Але перед тим як її приготувати, варто ознайомитися з корисними та цікавими властивостями цього продукту.
Корисні властивості кукурудзяної крупи та особливості каші з неї
У складі цієї крупи міститься група вітамінів В, РР, Е, А. Крім цього, вона багата мікроелементами – в ній міститься великий рівень фосфору, міді, калію, заліза, кальцію, натрію, кремнію та багато інших.
Особливості кукурудзяної каші:
- Вона вважається гіпоалергенним продуктом, який має гарне засвоєння організмом. Тому її вводять харчування грудних дітей найпершою. Каша запобігає бродіння і здуття кишечнику малюків;
- Завдяки високому рівню клітковини, вона необхідна в раціоні харчування літніх людей. Каша очищає організм від токсинів, шлаків і шкідливих речовин. А що входить в склад селен уповільнює старіння організму;
- Високий рівень вуглеводів забезпечує організм зарядом енергії на весь день;
- Ще одна хороша властивість – низька калорійність. Тому вона ідеально підходить для тих людей, які дотримуються дієтичне харчування;
- Щоденне вживання цього продукту зміцнює імунну систему. Крім цього, вона знижує рівень холестерину в організмі.
Рецепти приготування кукурудзяної каші на молоці
Каша з кукурудзяної крупи на молоці виходить дуже смачною.
Вона відмінно підходить для вживання на сніданок з невеликою кількістю вершкового масла.
Вона припаде до смаку не тільки дорослим, але й стане улюбленою, без перебільшення, стравою дітей.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Крупа кукурудзяна - | 300 грам |
Вода - | 0,5 л |
Молоко - | 400 мл |
Вершкове масло - | за бажанням |
Цукровий пісок - | 2 ст. ложки |
Сіль - | щіпка |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 195 Ккал |
Приготування каші за рецептом з наочними фото:
- Молоко заливається в середню ємність і ставиться на газ. Його слід розігріти і залишити на деякий час для охолодження;
- Після цього крупа кукурудзи промивається прохолодною водою;
- Беремо велику каструлю і заливаємо в неї воду. Воду, ставимо на вогонь, додаємо в неї сіль;
- У киплячу воду засипають крупу кукурудзи, її слід проварити, добре перемішуючи;
- Через 10 хвилин вся вода википить, тоді вливаємо тепле молоко;
- Крупа з молоком вариться до повної готовності. Під час варіння вона добре перемішується, щоб не пригоріла;
- Готова кукурудзяна каша на молоці присмачується невеликою кількістю вершкового масла;
- Цукровий пісок можна засипати наприкінці варіння або його можна буде класти в кожну окрему порцію.
Тепер пропонуємо подивитися відео про те, як легко і просто варити кукурудзяну кашу на молоці:
В мультиварці
Компоненти каші за рецептом:
- 400 грам кукурудзяної крупи;
- Вершкове масло — за бажанням;
- Молоко – півлітра;
- Півсклянки цукрового піску;
- Кухонна сіль — за смаком.
Приготування:
- Кукурудзяна крупа очищається прохолодною водою. Далі її слід викласти в друшляк для стікання зайвої рідини;
- Чашка мультиварки добре змащується шматочком вершкового масла;
- Далі крупу перекладаємо в цю чашку, заливаємо молоком, додаємо трохи солі і цукрового піску. Все треба добре перемішати, щоб сіль і цукор частково розчинилися;
- Після цього необхідно на мультиварці виставити потрібний режим приготування. Для цього підійдуть – «Молочна каша», «Рис-Крупи», «Мультиповар»;
- Коли приготування завершиться, мультиварку слід відкрити і перемішати кашу. Далі закриваємо її і залишаємо на 15 хвилин, щоб вона настоялася. Бажано використовувати режим підтримання тепла.
З гарбузом в духовці
Продукти для кукурудзяної каші на молоці з гарбузом:
- 300 грамів крупи кукурудзяної;
- 400 грам гарбуза;
- Молоко або вершки — півсклянки;
- 700 мл води;
- 2 ст. л. меду;
- Вершкове масло — за бажанням;
- Трохи кухонної солі.
Приготування:
- Кукурудзяну крупу промиваємо й обсушуємо в друшляку;
- У каструлю наливаємо півлітра води і ставимо на вогонь. Потім туди засипається кукурудзяна крупа. Її потрібно трохи посолити. Кашу слід варити до середньої готовності;
- З гарбуза зрізати вся шкірка, потім вона ріжеться на шматочки;
- Після цього беремо сковороду, заливаємо її водою, кладемо туди вершкове масло, молоко, мед, гарбуз;
- Сковорода ставиться на середній вогонь і все тушкується приблизно 20 хвилин;
- Далі беремо ємність з вогнетривкого матеріалу і викладаємо в неї спочатку шар з кукурудзяної каші, потім гарбуз, знову шар з каші, знову гарбуз і так далі. Повинна вийти листкова каша;
- Потім горщик слід щільно закрити і поставити в розігріту духову шафу. Каша випікається при 180 градусах півгодини;
- Після цього кришку потрібно прибрати і кашу ще запікати 20 хвилин. Бажано, щоб з'явилася золотава скоринка.
Представляємо вашій увазі рецепт цього корисного страви у відео нижче:
З сиром в мультиварці
Необхідні компоненти для приготування:
- Півтора склянки кукурудзяної крупи;
- Сир адигейський — 200 грам;
- Вершкове масло — за бажанням;
- Один пучок петрушки;
- Півтора літра молока.
Покроковий рецепт приготування кукурудзяної каші на молоці з сиром:
- Кукурудзяну крупу необхідно очистити прохолодною водою, покласти в друшляк для просихання;
- Потім сир натираємо крупно на тертці, петрушку дрібно нарізаємо;
- Далі в чашу мультиварки заливаємо молоко, додаємо сіль, крупу, все перемішуємо і ставимо режим «Варка»;
- Варити потрібно приблизно півгодини, постійно помішуючи;
- Потім додаємо туди натертий сир, нарізану петрушку і масло. Все ретельно перемішуємо.
З м'ясом по-селянськи на воді
Інгредієнти:
- М'якоть свинячого м'яса – 300 грам;
- Одна цибулина ріпчастої цибулі;
- Морква — 1 штука;
- 1 шт. болгарського перцю;
- 100 грам рослинного масла;
- 200 грам кукурудзяної крупи;
- Вода – півлітра;
- Кухонна сіль — за смаком;
- Щіпка чорного перцю.
Приготування:
- Кукурудзяна крупа ретельно очищається і промивається в прохолодній воді, після її просушуємо;
- Моркву потрібно добре очистити від шкірки. Нарізаємо її на тонкі соломки. Цибулю потрібно дрібно порубати;
- Перець очищаємо від насіння і промиваємо. Далі нарізаємо його у вигляді кілець;
- М'ясо промивається в прохолодній воді і нарізають на дрібні шматочки;
- Ставимо сковороду на середній вогонь, наливаємо в неї 100 грам рослинного масла. Далі кладемо туди м'ясо і цибулю і обсмажуємо близько 7 хвилин;
- Потім додаємо туди овочі, помішуємо і смажимо приблизно 7 хвилин;
- Далі засипаємо до м'яса і овочів кукурудзяну крупу, наливаємо воду, кладемо сіль і залишаємо нудитися на 30-35 хвилин. Вода додається по необхідності;
- Після повної готовності кашу знімаємо з вогню, викладаємо на тарілку, перчимо.
Напевно, серед круп немає таких, які не були б корисними. Гречка з куркою в духовці — мінімум зусиль і максимум задоволення! Ті, хто стежить за фігурою, знають, наскільки важлива для раціону гречана крупа.
Любите щавлевий суп з яйцем? Тоді дізнайтеся прямо тут і зараз про всі способи його приготування.
За вікном похмура погода і настрій на нулі? Не треба сумувати! Спечіть пиріг з варенням на швидку руку по одному з рецептів цієї статті. Ось побачите, як негативні думки зникнуть і на душі стане затишно і тепло. І не забудьте покликати кого-небудь в гості на чай!
З сухофруктами
Інгредієнти:
- Кукурудзяна крупа — 400 грам;
- Молоко — 700 мл;
- Вода — 700 мл;
- 150 грам кураги;
- 150 грам родзинок;
- Вершкове масло — за бажанням;
- Півсклянки цукрового піску;
- Щіпка солі.
Покрокове приготування:
- Кукурудзяна крупа очищається в прохолодній воді і обсушивается;
- Курагу і родзинки промиваємо і замочуємо в окропі на півгодини. Далі курагу слід порізати на дрібні шматочки;
- Заливаємо в середню каструлю молоко і воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння;
- Далі додаємо туди цукор, сіль і повільно засипаємо кукурудзяну крупу. Кашу необхідно періодично перемішувати, це запобіжить утворенню грудок. Варимо кашу приблизно 15 хвилин;
- Після цього страву перекладаємо в вогнетривку каструлю, посипаємо зверху сухофруктами і кладемо вершкове масло;
- Ставимо в розігріту духовку до 90 градусів для запікання. Запікаємо в закритій каструлі близько години.
Корисні поради
- Під час готування кашу потрібно неодмінно постійно помішувати, так вона не буде прилипати до стінок каструлі і не пригорить;
- Якщо під рукою немає молока, то замість нього можна додати звичайний йогурт. Каша вийде густий і нічим не гірше, ніж на молоці;
- Звичайне молоко ще можна замінити топленим. Воно додасть найбільш ніжний смак;
- Якщо треба зварити кашу швидко, то в неї слід залити гарячу воду і молоко;
- Не рекомендується подавати кашу відразу після приготування. Вона повинна трохи охолонути.
Кукурудзяну кашу можна готувати різними способами. Вона відмінно поєднується з овочами, фруктами, гарбузом, сухофруктами і навіть з м'ясом. Приготовлена кукурудзяна крупа за цими рецептами стане улюбленою стравою всіх членів сім'ї і навіть сподобається дітям!
Пропонуємо вам дізнатися ще більше про кукурудзяній крупі і каші з неї у програмі Олени Малишевої: