Як правильно варити кукурудзяну кашу на воді
Токан, полента, мамалига — у різних народів для кукурудзяної каші свої назви і свої секрети її приготування. Правильно звареної вона стане прекрасним гарніром до копченному і смаженого м'яса, риби або грибів.
Пропорції, поради та секрети
Різні народи століттями з покоління в покоління передавали рецепти цієї каші. Сьогодні їх секрети доступні кожному кухарю.
- Щоб це блюдо завжди виходила смачною і без грудок, крупу потрібно зберігати в сухому прохолодному місці;
- Якщо крупа раптом трохи відсирів і стала звалюватися в грудки, то її обов'язково потрібно просушити, поки в ній не завелися паразити. Крім того, сира каша при приготуванні може зваритися грудками;
- Перед варінням кукурудзяну крупу не замочують. Досить переконатися, що вона чиста і не має в собі чужорідних домішок у вигляді лушпиння або сміття. Якщо такі є, крупу потрібно перебрати;
- Щоб зварити рідку кукурудзяну кашу, крупу промивають в проточній воді кілька разів, після чого набирають свіжої води в пропорції 5 частин на 1 частину крупи, потім варять спочатку на сильному, а після — на середньому вогні. Для отримання більш густої консистенції, пропорції обмінюють на 3 частини води до 1 частини крупи;
- Якщо готову страву вийшло дуже густим, а води або молока, щоб його розбавити, немає, то кашу можна розбавити фруктовим пюре, кефіром або йогуртом — вони чудово поєднуються з нею за смаком;
- Щоб готова каша вийшла з особливо ніжною, розмішувати її варто не простий мішалкою, а спеціальним вінчиком для збивання.
Для приготування обов'язково знадобляться:
- каструля з товстими стінками (алюмінієва або чавунна);
- спеціальна мішалка, в якості якої може бути використана толкушка для картопляного пюре.
При варінні кукурудзяну кашу постійно помішують, інакше вона легко пригорить і стиснеться в грудку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кукурудзяна крупа - | 1 склянка |
вода - | 3-5 склянок |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 86 Ккал |
Ця страва може бути самостійним, а може стати універсальним гарніром.
Як готувати кукурудзяну кашу на воді:
- У каструлю з товстим дном потрібно вилити потрібну кількість води. Чим менше води, тим густіше буде отримана каша. Але води має бути не менше 3 склянок на 1 склянку крупи;
- Як тільки вода закипить, вогонь потрібно максимально зменшити, потім воду посолити і вмішати в неї промиту крупу;
- Кашу тримати на слабкому вогні, весь час варіння її перемішуючи.
В готову страву можна додати вершкового масла, сирного соусу, сухофрукти або копчені ковбаски.
Кращий рецепт кукурудзяної каші для дитини
Діти люблять смачні солодкі каші. Кашу з кукурудзяної крупи можна зварити так, що жодна дитина не відмовиться від неї. Для цього в неї треба додати яблука або груші.
Що потрібно взяти:
- кукурудзяна крупа — 1 склянка;
- цукор — 4-6 ст. ложок;
- вода — 3 склянки;
- яблуко або груша — 3-5 шт;
- куряче яйце — 1-2 шт;
- вершкове масло або м'який маргарин — 30 р.
Час приготування — 60-90 хвилин.
Калорійність в 100 г — 117-129 ккал.
Скільки варити кукурудзяну кашу на воді для дитини:
- Воду або молоко потрібно розмішати з цукром і закип'ятити;
- Крупу промити і обережно, помішуючи, щоб не було грудок, вмішати в воду. Томити на повільному вогні близько півгодини, постійно розмішуючи, до тих пір, поки маса не стане густою;
- Фрукти вимити, очистити, звільнити від насіння і серцевини. Потім нарізати дрібними або середніми кубиками;
- У готову кашу додати сире яйце і все добре перемішати;
- Вмішати в неї вершкове масло;
- Додати туди ж нарізані овочі і ще раз перемішати, щоб шматочки яблук і груш рівномірно розподілилися по всій масі;
- Отриману суміш потрібно викласти в глиняний горщик або інший посуд, придатну для запікання в духовці;
- Потім блюдо слід відправити в заздалегідь нагріту духовку, де воно буде випікатися 30-45 хвилин при температурі 180 градусів.
Готову кашу подають на стіл в теплому вигляді. В якості напою до неї можна подати фруктовий сік, молочно-фруктовий напій або тепле молоко.
При приготуванні цього десерту кількість цукру в чому залежить від солодощі та кількості фруктів. В якості фруктової добавки можна одночасно використовувати і яблука, і груші. Тільки при цьому краще всього взяти їх порівну. Замість води можна використовувати не дуже жирне молоко, тоді десерт буде ніжніше і м'якше. Замість звичайного цукру можна взяти тростинний або цукрову пудру.
Каша з кукурудзяної крупи з сухофруктами і гарбузом в мультиварці
Коли потрібно приготувати дуже ситне, вкрай корисне і красиве блюдо, завжди можна зварити кукурудзяну кашу з гарбузом і сушеними фруктами. А щоб зварити швидко і в будь-який зручний час, краще всього готувати в мультиварці.
Знадобиться:
- кукурудзяна крупа — 1 склянка;
- гарбуз — 200 г;
- сухофрукти — 100 г;
- вода — 3 склянки;
- вершкове масло або м'який маргарин — 50 г;
- цукор і сіль за смаком.
Час приготування — 50-60 хвилин.
Калорійність в 100 г — 112-125 ккал.
Етапи варіння страви:
- Гарбуз треба очистити від шкірки і насіння. Потім вимити і нарізати м'якоть на маленькі кубики;
- Сухофрукти потрібно промити і залити водою, щоб вони трохи розм'якшилися;
- Гарбуз потрібно викласти в чашу мультиварки. Вона буде нижнім шаром. Поверх неї потрібно викласти сухофрукти;
- Зверху потрібно викласти чисту промиту крупу;
- Потім потрібно влити воду або молоко;
- Додати сіль і цукор, обережно розмішати страва;
- Варити кашу потрібно на режимі «Молочна каша» або будь-якому підходящому («Каша», «Рис»). Час варіння займає близько 30 хвилин;
- Після чого готову кашу настоюють під кришкою ще хвилин 15-20. У деяких моделях в цьому випадку краще використовувати режим «Підігрів», при цьому зменшивши час до 10 хвилин.
Перед подачею на стіл десерт присмачують маслом або м'яким маргарином.
Кукурудзяна каша з м'ясом для ситного домашнього обіду
Кашу з кукурудзяної крупи можна використовувати як гарнір до м'ясного блюда, а можна приготувати вже з м'ясом.
Що потрібно взяти:
- м'ясо (свинина чи телятина) — 400-500 г;
- кукурудзяна крупа — 1 склянка;
вода або бульйон — 3 склянки; - цибуля — 1-2 шт;
- сіль і спеції за смаком;
- масло рослинне для обсмажування.
Час приготування — 45-60 хвилин.
Калорійність в 100 г — 104-113 ккал.
Як готувати:
- Свинину або телятину потрібно промити і нарізати на дрібні шматочки, позбавивши від прожилок і сала (або за бажанням залишивши сало);
- Масло в сковороді потрібно розігріти і на ньому обсмажити м'ясо з усіх боків до золотистої скоринки. Для пікантності в м'ясо можна додати мелений мускатний горіх або трохи роздавленого часнику. Після чого м'ясо потрібно викласти в глибоку каструлю з товстими стінками;
- Цибулю почистити і дрібно нарубати. Потім його слід обсмажити до золотистого кольору і додати до м'яса;
- Крупу промити і висипати зверху на м'ясо з цибулею. Все це потрібно перемішати, посолити і поперчити;
- Після чого зверху виливають гарячий бульйон або закипілу воду. Перемішують;
- Потім кашу доводять до кипіння, після чого томити на повільному вогні, весь час помішуючи.
Перед подачею на стіл страву можна посипати свіжою зеленню.
Відбивні зі свинини в духовці з сиром, грибами або гарніром.
Як приготувати смачні страви з червоною квасолею в мультиварці.
Читайте як приготувати сир з кислого молока в нашій статті.
Полента по-італійськи
В Італії поленту подають до столу не тільки в якості повсякденної їжі. Вона давно стала обов'язковим атрибутом святкового застілля.
Необхідні інгредієнти:
- крупа кукурудзяна — 1 стакан;
- вода — 3 склянки;
- сіль за смаком.
Час приготування поленти — 30-45 хвилин.
Калорійність в 100 г — 86 ккал.
Як варити поленту:
- Воду кип'ятять підходящої каструлі. Як тільки вода закипить, вогонь потрібно зменшити;
- Потім у неї тонким струменем, помішуючи, всипають підготовлену чисту і суху кукурудзяну крупу;
- Кашу солять за смаком і томити на повільному вогні близько півгодини, постійно заважаючи її, щоб не було грудок;
- Варять до тих пір, поки каша не стане густою;
- Полента готова, коли поставлена в неї ложка зберігає своє вертикальне положення, а сама каша при цьому легко відходить від стін каструлі.
Після чого її потрібно викласти на деко, остудити і нарізати на кубики. У цьому вигляді полента готова для подальшої обсмажування або запікання. З цієї кількості крупи і води виходить 3-4 порції. Правильно зварений поленту подають разом із зеленню та сиром або запікають з овочами і томатним соком.
Чим корисна кукурудзяна каша?
Каша з кукурудзяної крупи на воді відноситься до дієтичних страв. Це ситна та поживна їжа, яка дієтологами вважається одним з ідеальних варіантів для легкої вечері чи сніданку.
Переваги:
- Вона низькокалорійна, тому її можна вживати при дієтах, націлених на зниження ваги;
- При цьому в ній дуже багато корисних поживних речовин, а її волока допомагає очищати організм від шлаків;
- Регулярне вживання кукурудзяної каші в їжу нормалізує обмін речовин і відновлює мікрофлору кишечника.
При цьому кукурудзяна крупа доступна для покупки при будь-якому бюджеті. Низька ціна, висока корисність і простота в приготуванні — все це робить таку кашу однієї з найпопулярніших в світі.