Як приготувати їжачки з фаршу в духовці
Смачно приготувати, здивувати, нагодувати близьких і рідних часом стає нелегким завданням. Експерименти на кухні призвели до оновлення багатьох класичних страв, приготованих з оригінальною родзинкою, представленої у вигляді таких додатків, як соус, начинка, підлива.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячий фарш - | 750 г |
яйце куряче - | 1 шт. |
сухарики (соломкою для голок у їжака) - | 150 г |
цибуля ріпчаста - | 70 г |
морквина - | 70 г |
сметана - | 200 мл |
масло вершкове - | 100 г |
бульйон м'ясний - | 0,5 л |
томатна паста - | 50 мл |
борошно - | 100 г |
сіль, зелень і перець - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 г: 170 Ккал |
Їжачки з фаршу за формою і способом приготування нагадують собою фрикадельки, але не для супу, а для запікання в духовці з чудовим сметанним соусом.
Приступаючи до готування потрібно підготувати всі продукти. Морква і цибуля очистити, дрібненько порізати і обсмажити на вершковому маслі.
Збити яйце в глибокій тарілці, туди ж викласти фарш, додати підсмажені овочі, пучок дрібно нарізаної зелені, сіль, томатну пасту, перець і добре перемішати. На сковороді обсмажити борошно. Сметану ретельно змішати з теплим бульйоном і постигла борошном, щоб не утворилися грудочки.
З отриманої м'ясної маси слід формувати тюфтельки завбільшки з куряче яйце – це і будуть їжачки. Потім, підготовлені м'ясні кругляш, викласти на форму для запікання, потикати тоненькі сухарики в кожного майбутнього їжачка і акуратно залити сметанним соусом. Встановити посередині духової шафи на сорок хвилин при температурі 180°.
Готових їжачків з фаршу можна прикрасити зеленню, подати до столу зі свіжими овочами або консервацією.
Рецепт рисових їжачків
Чудове блюдо, яке представляє з себе тюфтельки, запечені в духовці, отримало назву «їжачки з фаршу». Рис, який додається в фарш, стирчить з м'ясних кульок і нагадує голочки їжака.
Даний рецепт дозволить урізноманітнити щоденне меню і принесе насичений, ароматний смак. Для приготування знадобляться:
- 0,6 кг фаршу курячого;
- 1 яйце куряче;
- 2 помідори;
- 70 г моркви;
- 150 г рису;
- 70 г цибулі ріпчастої;
- 0,3 кг бульйону;
- 30 г олії;
- спеції, сіль за смаком.
Час готування їжачків становить одну годину, а енергетична цінність на 100 г страви всього 120 ккал.
Готовий фарш розморозити, або соковиті шматочки курятини перемолоти на м'ясорубці. Рис відварити до напівготовності, промити і остудити.
Всі овочі – морква, помідори, цибулю – почистити, дрібно нашаткувати і пасерувати на пісному маслі. Потім викласти їх на дно горщиків для запікання в духовці.
У фарш вбити яйце, додати рис, спеції і сіль, а потім ретельно перемішати і «відбити» для додання в'язкості.
Сформувати з нього їжачків – круглі тефтелі розміром з невелике куряче яйце. На пасеровані овочі викласти їх по 4-5 штучок в кожен горщик і залити теплим бульйоном на три сантиметри від дна.
Все накрити фольгою або кришечками і помістити в розігріту до 180° духовку на півгодини. Неймовірно ніжне і соковите блюдо дивовижно поєднується з гарніром з картоплі, цвітною капустою, гострим, пряним соусом.
Як приготувати тефтелі з вершковою підливою
Багатий насичений смак і прекрасне поєднання інгредієнтів порадують близьких і гостей. Для створення цієї страви потрібні наступні складові:
- фарш (свино-яловичий) – 0,6 кг;
- яйце куряче – 1 шт.;
- вершки (жирність 20%) – 100 г;
- рис – 100 г;
- вершкове масло – 40 г;
- томатна паста – 50 р;
- морква (велика) – 120 г;
- борошно – 30 г;
- бульйон – 0,5 кг;
- часник – 1 зубчик;
- цибуля ріпчаста – 200 г;
- перець;
- сіль.
При виборі змішаного фаршу час приготування страви займає близько 70-80 хвилин, а калорійність 100 г їжачків становить 165 ккал.
Для підготовки м'ясної частини страви потрібно відварити рис до напівготовності і остудити. У фарш вбити яйце, присипати сіллю, перцем. Одну цибулину і часник подрібнити, разом з рисом додати в м'ясну суміш.
Все добре перемішати, виліпити м'ясні катиші (приблизно по 50 г кожен) і викласти у форму для запікання на незначній відстані один від одного.
Для вершкової підливи цибулька нарізати півкільцями і тушкувати на вершковому маслі в сковороді п'ять хвилин. Потім додати нарізану тонкою соломкою моркву і тушкувати ще п'ять хвилин.
Додати томатну пасту, перемішати, всипати борошно і постійно помішувати пару хвилинок. Повільно залити овочеву масу бульйоном, тушкувати ще десять хвилин і, додавши вершки, прибрати з вогню, трохи посоливши і поперчив.
М'ясні їжачки, підготовлені у формі, залити підливою, накрити фольгою і відправити в розігріту до 180° духовку на сорок хвилин.
Отримані їжачки в вершковою підливці прямо-таки тануть у роті, мають ніжний і смачний смак.
А ви знаєте як приготувати котлети з курячого фаршу з вівсяними пластівцями?
Незвичайно смачні і соковиті курячі шлунки приготовані в мультиварці, готуються дуже швидко і просто. Покроковий рецепт з фото.
Рецепт піци в мікрохвильовці — впораються навіть діти.
Сирні тюфтельки з томатним соусом
Усім знайомі тефтелі з фаршу з рисом, однак, використовуючи додаткові інгредієнти, можна створити неймовірно смачне і по-королівськи чарівне блюдо з оригінальною назвою «Їжачки» з додаванням сиру двох сортів та томатного соусу. Для цього потрібні:
- фарш (свино-яловичий) – 1 кг;
- сир «Пармезан» — 40 г;
- часник – 1 зубчик;
- сир «Моцарелла» – 150 г;
- помідори – 0,4 кг;
- яйце куряче – 1 шт.;
- рис – 150 г;
- цибулина – 70 г;
- петрушка – 40 г;
- масло вершкове – 40 г;
- гострий соус «Табаско» — 1/3 ч. л.;
- сіль.
Всього 50 хвилин знадобиться для приготування цієї страви, а ось калорійність на 100 г їжачків складе 210 ккал.
Відварити рис майже до повної готовності, щоб пропав хрускіт, і остудити. Натерти сир «Пармезан» на крупній тертці. Додати у фарш і рис. Також вбити в дану масу яєчко, присолити і всипати часник, промятый через часникодавку. Всі інгредієнти добре перемішати.
Набравши в руку близько двох столових ложок суміші з фаршу, розчавити її в млинець і всередину покласти невеликий шматочок сиру «Моцарелла», загорнувши його всередину, сформувати тефтельку.
У форму для запікання, помазанную маслом, викласти майбутніх їжачків на відстані двох сантиметрів один від одного.
Помідори нарізати кубиками, цибуля і зелень дрібно накришити. Всипати всі овочі в каструльку і прокип'ятити десять хвилин. Знявши з плити, додати гострий соус і перемішати.
Залити їм тюфтельки з сиром. Поставити форму в духовку і накрити фольгою на двадцять п'ять хвилин при температурі 180°.
Отримані їжачки мають пікантний і ароматний смак, можна подавати на стіл, прикрасивши зеленню, як самостійне блюдо.
Кулінарні нотатки
Для створення різних страв з фаршу потрібно правильно підібрати м'ясо, а також інгредієнти для соусу до нього. Тому кілька наступних кулінарних нотаток стануть прекрасним помічником при створенні кулінарного шедевра:
- Для насиченого і незабутнього смаку фарш слід вибирати змішаний з свинини, курятини, індички або яловичини;
- Тривалість приготування їжачків в духовій шафі можна збільшити до 40 хвилин – це допоможе зробити їх більш соковитими, ніжними і м'якими;
- При підготовці фаршу краще використовувати дліннозерновой пропарений рис і не відварювати його – голочки у їжаків будуть виразніше. Також необхідно пам'ятати, що рис збільшується практично в три рази, і від цього буде залежати розмір тефтелек після запікання;
- Соус неодмінно повинен покривати більшу частину тефтелі – при цьому м'ясний фарш рівномірно пропечеться;
- Будь-який вид приготованих з фаршу страв чудово поєднується зі свіжими овочами, салатами.
При сервіровці святкового столу приготування їжачків з фаршу в духовці заощадить час, але ніяк не вплине на естетичний вигляд столу, а може і стане одним з головних гарячих страв на ньому. Дане блюдо з задоволенням їдять діти – їм подобається і назву, і м'які апетитні м'ясні кульки.