19 март 2019 1 036

Рецепти соусів для тефтелькою на будь-який смак

Тефтелі, маленькі м'ясні кульки, люблять і дорослі, і діти. Ці котлетки-малятка завжди виходять дуже соковитими і надзвичайно м'якими. Відбувається це завдяки тому, що вони готуються в соусі.

Від підливи більшою мірою залежить і смак готової страви. Тому рецептами і способів приготування соусу для тефтелькою варто присвятити окрему розмову.

Томатний соус для тефтелькою в духовці
Інгредієнти Кількість
бульйону або очищеної води - 3 склянки бульйону
томатної пасти - 2 стіл. л.
сметани жирністю 20% - 2 стіл. л.
цукру - 1 стіл. л.
борошна - 2 стіл. л.
рослинної олії - 2 стіл. л.
цибулин - 1 шт.
суміш перців сіль - за смаком
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 274 Ккал
Рецепт на основі томатної пасти або помідорів є не тільки найпопулярнішим, але і самим молодим, оскільки тефтелі стали готувати раніше, ніж в раціон і на кухні потрапили помідори.

Послідовність приготування:

  1. На сковороді добре прогріти соняшникова або інше рослинне масло, обсмажити в ньому очищену і нарізану кубиками цибулину;
  2. До цибулі відправити борошно і добре розмішати, давши їй увібрати в себе все масло. Це допоможе уникнути утворення грудок в готовому соусі;
  3. Розвести в м'ясному бульйоні або воді сметану і томатну. Потім влити всі порціями на сковороду, добре розмішуючи борошно;
  4. Додати спеції і цукор. Прокип'ятити 5 хвилин на невеликому вогні;
  5. Готової підливою залити тефтелі, складені в сковороді без ручки або форми для запікання. Накрити сковороду (форму) зверху шматком фольги і відправити в духовку, потомитися при 200 градусах 40-50 хвилин.

Сметанний соус для тефтелек

До аромату тюфтельок, просочених сметанним соусом, важко бути байдужим. Але його не можна назвати дієтичним блюдом, тому для цього рецепта краще взяти сметану з низьким відсотком жирності. Це допоможе запобігти появі відчуття тяжкості в шлунку і мук совісті за зайві з'їдені калорії.

Для цього рецепта слід запастися такими інгредієнтами:

  • 300 грам нежирної сметани;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 1 болгарський перець;
  • 1 стіл. л. борошна;
  • 2 стіл. л. рослинного масла;
  • 1 склянка овочевого або м'ясного бульйону або води;
  • сіль, прованські трави і суміш перців.

Час приготування: чверть години.

Калорійність: 156,7 кКал/100 г.

Приготування:

  1. У розпеченій сковороді на дуже розігрітому маслі посмажити до прозорості цибулю, нашатковану кубиками;
  2. Потім відправити до нього дрібно порізані моркву і перець. Обсмажити всі овочі до м'якості;
  3. Борошно всипати на сковороду і смажити разом з овочами до золотистого кольору;
  4. Сметану розвести бульйоном і невеликими порціями влити на сковороду. Сметана не повинна бути холодною, інакше від різниці температур вона згорнеться некрасивими пластівцями;
  5. Коли всі інгредієнти опинилися на сковороді, її вміст слід посолити і додати спецій, потім кілька хвилин прокип'ятити, і готово. Можна заливати тефтелі.

Рецепт гострого соусу «Барбекю»

Любителям гостренького доведеться за смаком незвичайний соус барбекю зі свіжої цитрусовою ноткою. А незвичайність цієї підливи до тефтелі полягає в тому, що в якості згущувача використовується не борошно, а крохмаль.

Для приготування соусу «Барбекю» використовуються:

  • сік 1 апельсина (близько ¼ склянки);
  • 0,5 склянки кетчупу;
  • ¼ Ч. л. гострого соусу «Табаско»;
  • 2 стіл. л. соєвого соусу;
  • 2 стіл. л. діжонської гірчиці;
  • 2 стіл. л. яблучного оцту;
  • 2 стіл. л. крохмалю;
  • 2 стіл. л. коричневого цукру.

Час приготування соусу: 10 хвилин.

Калорійність: 182,0 кКал/100 г.

Хід роботи:

  1. У сотейнику з товстим дном з'єднати апельсиновий сік, цукор, крохмаль і яблучний оцет. Розмішати все до однорідності і повного розчинення цукру;
  2. В іншій ємності змішати інші інгредієнти: кетчуп, соуси (соєвий і «Табаско»), гірчицю;
  3. З'єднати в сотейнику обидві суміші і прокип'ятити їх на середньому вогні пару – трійку хвилин до загустіння. Для більш вираженого цитрусового аромату можна додати в сотейник цедру апельсина.

Як зварити юшку з форелі — читайте як правильно приготувати це пряна страва.

Приготуйте наполеон на сковороді з заварним кремом. Наш покроковий рецепт з фото і рекомендації допоможуть вам створити справжній шедевр.

Читайте як приготувати шоколадно-банановий торт без випічки. Наш десерт зможе здивувати ваших гостей.

Грибний соус зі сметани для тефтелькою

Для грибної підливи на основі сметани слід вибирати гриби з легким смаком і ароматом, який не буде перебивати смак тефтелькою. Ідеально підійдуть печериці.

Інгредієнти, які входять до складу:

  • 400 грам свіжих печериць;
  • 350 грам нежирної сметани;
  • 2 цибулини;
  • 1 стіл. л. борошна;
  • 2 стіл. л. рослинного масла:
  • сіль і спеції.

Час для приготування соусу: 20 хвилин.

Калорійність готового страви:138,6 кКал/100 г.

Послідовність етапів приготування:

  1. В окремих сковородах обсмажити, з використанням рослинної олії, нашатковані пластинами печериці і порізані кубиками 2 цибулини;
  2. Змішати гриби і цибулю в одній сковороді, додати до них борошно, яка повинна просочитися їх соками і стати золотистої;
  3. Потім вилити на сковороду сметану, посолити і приправити. Дати соусу покипіти кілька хвилин;
  4. Готову підливу перебити в блендері до однорідного стану, після цього нею можна заливати тефтелі.

Білий молочний соус для фрикадельок

Молочний соус для тефтелькою більш легкий, ніж на основі сметани, але такий же смачний. Пікантності додає йому використання свіжої зелені і вина.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 стакан молока;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 1 стіл. л. борошна;
  • 1 стіл. л. білого сухого вина;
  • 1 пучок зелені (кріп, петрушка, кінза);
  • сіль і суміш перців.

Час приготування: чверть години.

Калорійність соусу: 161,0 кКал/100 г.

Порядок етапів готування:

  1. Розплавити і розігріти на сковороді вершкове масло;
  2. Ложку борошна обсмажити до красивого золотистого кольору, стежачи, щоб не було грудочок;
  3. Влити на сковороду склянку молока, додати ложку вина, свіжу подрібнену зелень, сіль і приправи. Прокип'ятити до загустіння.

Тефтелі – це прекрасна альтернатива котлет, а різноманітність соусів, з якими їх можна готувати, здатне зробити це блюдо неповторним кожен день.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: