20 май 2019 6 470

Рецепти м'якою і соковитою свинини, запеченої у фользі в духовці

Шматок м'яса, приготований цілком зі спеціями і ароматними травами – найкраще прикраса святкового і повсякденного столу.

Це древній спосіб приготування видобутку, наші предки смажили м'ясо над багаттям, потім запікали в печі, а ми зараз використовуємо духовки.

Підготовка м'яса до запіканню

Для того щоб свинина в фользі, запечена в духовці, вийшла соковитою, ніжною, пропеченою треба грамотно підійти до вибору м'яса і дотримуватися технологію приготування.

Для запікання краще всього підходить цілий шматок окосту з невеликим шаром сала. Можна взяти шийку, завдяки тонким прожилкам сала вона виходить дуже ніжна.

Звичайно ж, свинина повинна бути свіжа. Якщо ви купили шматок свіжого м'яса, то треба витримати його в концентрованому солоному розчині не менше тижня при температурі не вище 7 °С. Скоротити час ферментації свинини можна з допомогою шприцювання.

М'ясо повинно бути одним шматком, без кістки та шкури, вагою не менше кілограма, але не більше чотирьох, шар сала товщі 0,5 мм слід зрізати. Зверніть увагу – чим більший шматок, тим довше він запікається.

Тепер потрібно розібратися з тим, скільки всього часу запікати свинину в фользі в духовці.

Зазвичай час термічної обробки розраховується так: 1 кг м'яса готується 1 годину. Великий шматок вагою більше трьох кілограмів доцільно тримати в духовці довше, але при більш низькій температурі.

Перед запіканням шматок свинини готують різними способами:

  • Шпигование;
  • Шприцювання;
  • Маринування;
  • Натирання сіллю і спеціями;
  • Обжарка для «запечатування».

Підготовлене м'ясо загортають в декілька шарів фольги (не менше трьох).

Стежте, щоб матова сторона була всередині.

Можна готувати без фольги, але тоді треба буде періодично поливати буженину водою і м'ясним соком.

Перед подачею до столу м'ясо слід трохи охолодити, не розгортаючи, тоді воно залишиться соковитим і ароматним.

Класична буженина - ароматна свинина, запечена у фользі в духовці
Інгредієнти Кількість
Цілий шматок окосту - 1,5-2 кг
Солодка зерниста гірчиця «Діжонська» - 150 г
Кухонна біла сіль - скільки потрібно
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 229 Ккал

Запікати м'ясо в духовці дуже просто, навіть недосвідчена господиня легко впорається з таким рецептом і отримає цілком заслужену похвалу. Уважно поставтеся до вибору м'яса.

Для буженини ідеально підійде окіст без кістки. Перед приготуванням ретельно вимийте і обсушіть м'ясо, зріжте занадто товсті шари сала.

Приступаємо до процесу готування м'яса:

  1. Зробіть концентрований сольовий розчин – на літр води — 30-40 г солі, опустіть в нього свинину. Поставте на добу в холодильник;
  2. Якщо немає часу вимочувати, то цим розчином можна нашприцевать м'ясо з розрахунку 100 мл розсолу на один кг свинини;
  3. Вимочений або нашприцованый шматок треба добре обсушити;
  4. Підготуйте фольгу, складіть кілька аркушів матовою стороною всередину, уважно стежте, щоб фольги вистачило на весь окіст з запасом, він повинен бути упакований абсолютно герметично;
  5. Покладіть свинину на фольгу і повапните гірчицею;
  6. Акуратно і ретельно загорнути м'ясо фольгою, якщо сумніваєтеся в щільності упаковки – додайте додатковий шар, гірше не буде;
  7. Розігрійте духовку до максимальної температури і поставте в неї м'ясо;
  8. Готуйте з розрахунку — годин на кілограм;
  9. Приблизно за 20 хвилин до кінця приготування, акуратно відкрийте фольгу, щоб утворилася скоринка. Увага: будьте обережні, не обожгитесь гарячим пором;
  10. Готову буженину знову укрийте фольгою і залиште відпочити на 20 хвилин;
  11. Подавайте як самостійне блюдо або як холодну закуску.

Якщо ви віддаєте перевагу маринувати м'ясо в соєвому соусі, то наступний відео-рецепт для вас:

Пряна свинина з часником у фользі

Приготована за цим рецептом м'ясо виходить соковитим і ароматним і не залишить байдужими навіть тих, хто недолюблює свинину.

Для приготування знадобиться:

  • Окіст без кістки – 1,2-1,4 кг;
  • Часник сирої – 5-7 зубчиків;
  • Сира почищена морква – 1 (велика);
  • Паприка, куркума, зернова гірчиця, коріандр – по 5 г;
  • Листи лавра – 2-3 шт;
  • Біла кухонна сіль – 40 р.

Приступаємо:

  1. Окіст обмийте, зріжте зайве сало, натріть сіллю, загорніть в пакет і приберіть в холод на добу;
  2. Обітріть сіль із м'яса;
  3. Часник і моркву наріжте на короткі тонкі брусочки;
  4. Тонким ножем робіть у свинині поглиблення і вставляйте в них моркву і часник;
  5. Змішайте приправи, додайте до них розім'яті листя лаврушки, отриманою сумішшю натріть м'ясо;
  6. Герметично оберніть буженину фольгою і запікайте в нагрітій духовці близько півтора годин.

Можна спробувати запекти шмат свинини в духовці у фользі тільки з часником, от як у відео:

Свиняча шийка з картоплею в духовці

У будь-якої господині напередодні значущої події багато справ: треба і квартиру до блиску намити, і ошатний стіл зібрати, і самій бути на висоті. Щоб полегшити собі передсвяткові клопоти, можна піти на деякі хитрощі, наприклад, приготувати м'ясо і гарнір одночасно. Таке блюдо не тільки просте і ошатну, але і корисне.

Щоб запекти шийку свинини з картоплею в духовці у фользі вам знадобиться:

  • Цілий шматок свинячої шийки вагою приблизно 1,4-1,7 кг;
  • Дрібний картопля – 1,8-2 кг;
  • Свиняче сало – 200 г;
  • Часник сирої – 5-7 зубчиків;
  • Паприка, мелений червоний перець, сушений кріп;
  • Кухонна сіль;
  • Масло або маргарин для змащування форми і обжарювання.

Готуємо:

  1. Шийку обмити, обсушити і нашпигувати часником. Для цього зубчики почистити і нарізати на бруски, тонким ножем зробити поглиблення і вставити в них шматочки часнику;
  2. Картоплю помити і почистити, якщо бульби великі, наріжте їх на четвертинки;
  3. Глибоку велику форму для запікання змастіть маслом, викладіть картоплю, посипте його паприкою, червоним перцем, сушеним кропом і сіллю, все перемішайте;
  4. Сало наріжте тонкими смужками;
  5. Якщо є бажання, то можна додатково запечатати м'ясо. Для цього обсмажте шматок з кожної сторони до скоринки;
  6. Покладіть нашпиговану шийку в середину форми так, щоб бульби картоплі були навколо;
  7. Накрийте м'ясо шматочками сала;
  8. Затягніть форму фольгою, стежте, щоб усе було герметично;
  9. Запікайте свинячу шийку в духовці близько двох годин, в кінці фольгу можна зняти.

Медальйони з чорносливом, горіхами і часником

Нескладне в приготуванні, ошатне і ситне блюдо. Воно буде відмінно виглядати як на святковому столі, так і на повсякденному.

Вибираючи шматок свинини на медальйони, зверніть увагу передусім на його форму. Окіст занадто великий, а ось шийка підійде.

Для свинини, запеченої шматочками в фользі в духовці нам знадобиться:

  • Шматок шийки – 600-800 г;
  • Чорнослив без кісточок – 200 г;
  • Чищені волоські горіхи – 50 г;
  • Зубчики сирого часнику – 4 шт;
  • Рослинне масло або маргарин для смаження;
  • Кухонна сіль і свжемолотый білий перець за смаком.

Необов'язково бути майстерним кулінаром, щоб готувати вишукані страви, наприклад, печінка по-строгановськи. Досить того, що ви підете нашим покроковим інструкціям. «Бет а-ля вечеря у графа»: рецепт класичної яловичої печінки по-строгановськи. Приємного апетиту!

Способи запікання свинячий рульки описані тут. Все легко і просто! Спробуйте і ви сготовить цю смакоту!

Дуже любите квас, але не довіряєте покупному напою? Значить потрібно приготувати його самому. Тут ви знайдете унікальні рецепти, починаючи від закваски і закінчуючи різними видами цього прохолодного напою. Дізнаєтеся і багато іншої корисної інформації.

Приступаємо до приготування медальйонів:

  1. Свинину обмийте і обсушити паперовими рушниками;
  2. Наріжте на плоскі овальні шматки, вага кожного повинен бути не більше 100 м;
  3. Злегка відбийте медальйони і обсмажте їх в розпеченому маслі з кожного боку за дві хвилини;
  4. Чорнослив замочіть, наріжте смужками;
  5. Часник натріть на тертці або пропустити через прес;
  6. Волоські горіхи порубаєте або подрібніть блендером;
  7. Змішайте чорнослив, горіхи і часник;
  8. Шматочки м'яса розкладіть на квадрати фольги, посоліть і поперчіть кожен, покладіть зверху суміш чорносливу, горіхів і часнику;
  9. Щільно закрийте м'ясо фольгою так, щоб не залишалося зазорів, і запікайте в гарячій духовці 25-35 хвилин;
  10. Готові медальйони подають з вареною картоплею і овочами гриль.

Екзотичний рулет з корейки з фісташками

М'ясні рулети готувати трохи складніше, ніж буженину. Але, потренувавшись, ви навчитеся робити дуже смачне і святкова страва. Зазвичай рулети подають до святкового або повсякденного столу в холодному вигляді, як холодну закуску.

Для приготування знадобиться:

  • Цілий шматок корейки – 0,8-1 кг;
  • Рослинне масло або маргарин для смаження;
  • Сирі очищені фісташки – 100 г;
  • Сирий часник – 2 зубчики;
  • Натертий Пармезан – 50-70 р.

Приступаємо:

  1. М'ясо помийте і обсушіть, розріжте його «книжкою» по вузькій стороні і злегка відбийте, будьте акуратні, шматок повинен залишитися цілим;
  2. Фісташки і часник подрібніть за допомогою м'ясорубки або блендера;
  3. Змішайте фісташки, часник і Пармезан;
  4. Розподіліть начинку по свинині, не доходячи до зовнішнього краю близько сантиметра;
  5. Акуратно і дуже туго скрутіть рулет, обв'яжіть його силіконової кулінарною ниткою;
  6. Обсмажте згорнутий рулет на розпеченій сковороді з усіх боків, щоб вийшла корочка;
  7. Загорніть рулет у фольгу, запікайте в нагрітій духовці близько години;
  8. Перед подачею, охолодіть готову страву прямо у фользі.

У черговому відео-ролику ви дізнаєтеся рецепт приготування м'ясного рулету по-іншому способу, теж дуже смачне блюдо виходить на виході:

У всіх наведених рецептах фольгу можна замінити рукавом або пакет для запікання.

Не соліть м'ясо перед приготуванням, це зробить його сухим. Якщо ви любите більш солону їжу – нашприцуйте шматок м'яса концентрованим розчином.

З буженини виходить прекрасна холодна закуска, її можна використовувати для приготування сендвічів або в салат.

Представляємо нижче ще відеозапис з рецептом свинячий «гармошки» для тих, хто любить експерименти. Хоча такий спосіб приготування свинини вже не є чимось новим, але все ж залишається досить оригінальним:

Що ще почитати: