Як смачно запекти свинячий окіст в духовці
Якщо ви щасливчик і у вас є цілий свинячий окіст, необхідно вміти його смачно запекти. Такого шматка м'яса вистачить надовго, і він може служити не просто закускою, а й компонентом інших страв. А як запекти правильно і соковито, підкажуть наші рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
часнику - | 1 головка |
окосту порося - | 2 кг |
масла - | 90 мл |
моркви - | 3 шт. |
спецій - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 258 Ккал |
Як запекти свинячий окіст цілком у духовці:
- Морква вимити, зчистити з неї шкірку, розрізати уздовж. Після цього порізати соломкою, можна не дуже тонкої;
- Почистити всі зубчики часнику. Більш великі відокремити від дрібних. Саме великі зубці повинні у своїй купці мати 2/3 маси від усього часнику. І саме їх необхідно розрізати на чотири частини;
- Дрібні зубці потрібно пропустити через давильню в невелику миску;
- Сюди ж всипати досить велика кількість солі;
- Додати чорний перець, можна використовувати хмелі-сунелі або спеціальну суміш приправ для м'яса. Перемішати;
- Влити сюди все масло, ще раз перешкодити, залишити хвилин на п'ятнадцять;
- Взяти промитий і обсушенный окіст. Шкуру знімати не можна, за потреби можна обпалити і обскоблить;
- Взяти ніж, шириною приблизно з палець, і зробити на окороке глибокі надрізи. Відстань між ними має бути близько двох сантиметрів. Такі дірки слід зробити по всім сторонам ноги;
- Далі опустити палець в масляний маринад, намагаючись зачепити якомога більше спецій, і добре промазати сумішшю всі дірки;
- Після цього у ці ж дірки покласти по соломинці моркви і окосту, іноді можна відразу по кілька штук того й іншого;
- Зверху натерти м'ясо маринадом, залишити хвилин на двадцять промаринуватися, перекласти на деко, влити ще трохи олії на дно;
- Поставити в духовку на максимальну температуру, витримати так хвилин десять;
- Потім поміняти на середній вогонь і готувати приблизно три години. За цей час необхідно кілька разів перевернути окіст, обов'язково кожні півгодини поливати його маслом з дна.
Окіст, запечений в духовці у фользі
- 15 мл майонезу;
- 700 г окосту;
- 15 мл сметани;
- спеції для м'яса;
- 10 г гірчиці.
Час: 8 год.
Калорії: 264.
Процес запікання:
- Гострим ножем на окороке зробити досить глибокі надрізи;
- Всередині цих надрізів натерти м'ясо сіллю. За бажанням, у кожен надріз можна вставити по маленькому зубчику часнику;
- У невеликій мисці змішати сметану зі спеціями, майонезом, обов'язково додати чорний перець, гірчицю. Гірчиця може бути будь-який;
- Даною сумішшю зверху намазати свинину, а потім упакувати її в харчову плівку. При кімнатній температурі залишити години на три, а потім прибрати в холодильник;
- Через дві години дістати, зняти плівку і загорнути свинину у фольгу таким же способом. Блискуча сторона повинна бути всередині;
- Поставити на деко і відправити в духовку на 220 за Цельсієм. Витримати п'ятдесят хвилин. Потім зменшити вогонь до 180 і витримати ще сорок хвилин. Зняти фольгу, тримати ще п'ятнадцять хвилин для утворення скоринки. Вимкнути, потримати в духовці ще десять хвилин – і подавати.
Свинячий окіст в медовій глазурі
- 2 листків лавра;
- 10 г свіжого імбиру;
- 60 мл коньяку;
- 3 кг окосту на кістки;
- 3 зубці часнику;
- 1 цибуля;
- 15 г гірчиці;
- 1 стебло селери;
- 15 г меду;
- 90 г цукру.
Час: 4 ч.
Калорії: 250.
Кулінарний процес покроково:
- Покласти окіст у велику каструлю і залити її водою. Вода повинна повністю покривати м'ясо;
- Покласти сюди селера, цибуля, часник, листи лавра, поставити на вогонь. Дати закипіти і від цього часу варити дві з половиною години на маленькому вогні, після чого дочекатися, поки охолоне;
- Ножем зняти шкірку, при цьому жир на м'ясі залишити. Гострим ножем зробити на жирі сіточку і на нього перевернути весь шматок;
- Перекласти на деко і змастити гірчицею. Імбир шматочками розкласти в різних місцях;
- У сотейнику розігріти коньяк, додати в нього мед і цукор. Необхідно перемішувати інгредієнти, поки крупинки не розчиняться. Це глазур;
- Нею необхідно полити м'ясо зверху. Відправити в духовку на сорок хвилин на середній вогонь.
Свинина у вині, запечена в духовці
- 160 мл соєвого соусу;
- 1100 г окосту;
- 0,2 л хересу;
- 4 зубчики часнику;
- 0,5 л води;
- 10 г меду;
- 20 г свіжого імбиру;
- спеції;
- 25 мл оцту винного.
Час: 10 год.
Калорії: 172.
Етапи запікання:
- М'ясо зачистити, промити його і обсушити;
- У каструлю влити вказану кількість води, покласти в неї корінь імбиру, різні пряні трави, перець горошком, влити мед, покласти лист лавра;
- Прокип'ятити суміш протягом п'яти хвилин;
- Зняти з вогню, влити сюди оцет і охолодити;
- Далі влити сюди херес і соєвий соус, перемішати. Херес можна замінити сухим червоним вином;
- Цим маринадом залити м'ясо і прибрати його в холодильник на цілу ніч;
- Потім дістати окіст з маринаду, можна нашпигувати його часником, обернути в пекарську папір;
- Перекласти м'ясо в жаровню, прибрати в духовку запікатися на годину при 200 за Цельсієм;
- Далі м'ясо розгорнути і поливати його соком з дна, запекти до готовності, це приблизно п'ятнадцять хвилин.
Спробуйте приготувати смачні млинці з капустою за нашим рецептом.
Читайте як приготувати смачний суп-пюре із замороженого горошку в нашій статті.
Спробуйте приготувати курку в медовому соусі з лимоном в духовці. Рецепти з покроковими підказками тут.
Як смачно запекти окіст в рукаві в духовці
- 450 мл пива;
- 20 г солі;
- 15 г зернистої гірчиці;
- 4 кг окосту;
- 45 мл олії;
- 5 г сухих зерен гірчиці;
- 5 зубців часнику.
Час: 9 год.
Калорії: 242.
Принцип запікання:
- Очищені зубці часнику видавити через прес в піалу і влити сюди масло;
- Всипати сіль і додати гірчицю, можна поперчити;
- Отриманою сумішшю натерти промите м'ясо;
- Перекласти в рукав для запікання, прибрати в холодильник на ніч. Одна частина рукава повинна залишитися відкритими;
- Витягнути, влити всередину пиво і зав'язати. Зверху зробити кілька дірок в рукаві;
- Відправити в духовку на годину і сорок п'ять хвилин при 210 за Цельсієм;
- Дістати, розкрити пакет, відправити ще на п'ятнадцять хвилин, щоб підрум'янилося;
- Знову дістати, перевернути іншою стороною і запікати ще п'ятнадцять хвилин;
- Після цього порізати слайсами і подавати.
Окіст з маринованою цибулею і прянощами
- 15 г майорану;
- 1 пучок чебрецю;
- 3 кг окосту;
- 120 г коричневого цукру;
- 220 г солі;
- зіра;
- 1 пучок шавлії;
- 20 шт маринованих цибулинок;
- 1 головка часнику;
- 15 г розмарину;
- 15 г ягід ялівцю;
- 60 мл соєвого соусу;
- 15 г перцю горошком;
- 5 листків лавра;
- 15 г запашного перцю.
Час: 1 день.
Калорії: 192.
Процес запікання:
- Приблизно три літри води необхідно закип'ятити з сіллю, спеціями і травами: сушеним розмарином, листям лавра, двома видами перців, ялівцем, майораном, цукром;
- Після того, як суміш охолоне, перелити у велику ємність і долити сюди ще чотири літри води, обов'язково кип'яченою;
- З окосту необхідно зрізати шкуру, а от шар сала залишити. Він повинен бути приблизно півтора сантиметра;
- Опустити м'ясо в розсіл і витримати його там близько дванадцяти годин, перевернути і знову тримати ще дванадцять годин. Всю ємність необхідно тримати в холодильнику;
- Далі м'ясо дістати і зробити в ньому глибокі надрізи. Помістити в них маринований цибулю і очищені зубці часнику;
- Полити соєвим соусом і загорнути в три шари фольги, випікати з розрахунку: двадцять хвилин на півкіло м'яса + ще двадцять хвилин в цілому на весь шматок;
- Потім окіст розкрити і утворився сік злити в сотейник. Поставити його на вогонь і випарувати половину;
- Листя чебрецю та шавлії порубати і додати до соку, сюди ж всипати зіру на око;
- Цим соусом поливати м'ясо при подачі.
Корисні поради
Цікаво, але краще всього запечений окіст поєднується не з будь-яким гарніром або вином, а з декількома сортами пива, в тому числі і темними. Тому й існує рецепт з використанням пива в якості маринаду. Так що це відмінна закуска для чоловічої компанії.
Смачне, соковите, ароматне і пряне м'ясо прикрасить будь-який стіл. Особливо красиво подавати його цілком, прямо з духовки. Захоплені вигуки забезпечені!