09 март 2019 1 513

Як приготувати домашні чіпси в мікрохвильовці 5 хвилин

Історія виникнення чіпсів налічує більше 100 років. Навмисне пересмажену, тонко нарізану картоплю зробив знаменитим кухаря, який подарував світу таке просте і смачне ласощі.

З часом чіпси стали готувати з різних овочів і навіть фруктів, які видається можливим нарізати тонкими пластинками: моркву, буряк, коренеплоди петрушки, селери, яблука, банани.

Харчова промисловість випускає переважно картопляні чіпси, в меншій кількості – яблучні. Крім того, тонко нарізані натуральні продукти заповзятливі виробники придумали замінювати овочевий картопляною масою, ароматизованої, щедро присмаченою хімічними смаковими інгредієнтами.

Цей продукт не є корисним, при постійному вживанні – навіть шкідливий, а для дітей повинен перебувати під категоричною забороною.

Для любителів чіпсів знайшовся вихід – їх приготування в домашніх умовах. Швидко і просто це робиться при наявності в будинку мікрохвильовки.

Принцип смаження у пічці дозволяє, встановивши певний температурний і часовий режими, не втручатися в процес приготування: не потрібно перемішувати, а лише викласти продукт, закрити дверцята, включити і через 5 хвилин вийняти.

Підготовка до приготування

Для приготування домашніх чіпсів в мікрохвильовці буде потрібно наявність деяких інструментів:

  1. Гострий ніж або шинкування-слайсер;
  2. Обробна дошка;
  3. Друшляк;
  4. Чисте сухе кухонне рушник (можна застосовувати паперові одноразові кухонні);
  5. Пергамент для випічки.

В домашніх умовах можна готувати чіпси з тих же продуктів, які звикли бачити в барвистих упаковках в магазинах: картопля, яблука, банани, морква. Втім, експериментувати на власній кухні можна нескінченно. Головна умова: продукт не повинен бути занадто водянистим (ягоди не підійдуть).

Приготування чіпсів слід починати з ретельного миття відібраних продуктів.

Рецепт домашніх картопляних чіпсів
Інгредієнти Кількість
Картопля - 5 шт.
Натуральні сушені спеції (чорний перець, орегано, петрушка, кріп) - за смаком
Оливкова чи будь-яке рослинне масло - трохи
Сіль (бажано, велика морська) - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 249 Ккал

Картоплю ретельно вимити. Шкірку можна не очищати. По-перше, вона все-таки корисна, завдяки великому вмісту калію; по-друге, надає смакове різноманітність готовому продукту.

Нарізати тоненькими смужками, не більше 1 мм

Взяти пергамент для випічки (якщо його немає, можна замінити промысленной чистим папером), розстелити на скляному деку з мікрохвильовки. Картопля тонким шаром рівномірно розкласти на папері. На одну закладку в грубку бажано брати 1 – 1,5 картоплин. Дуже товстий шар доведеться в процесі смаження виймати і перевертати.

Режим смаження встановлюється — 700 Вт на 5 хвилин. Індикатором готовності також служить і колір картоплі. Ніжно золотистий колір — явний сигнал виймати чіпси. Період переходу від «рум'яниться» до «ой, згоріли» дуже малий. Оскільки в мікрохвильовці процес розподілу тепла в продукті відбувається середини до країв, перевищувати встановлений час не варто, тому що після того, як піч відключиться, ще деякий час відбувається інерційне дожаривание за рахунок температури, яка ще не розподілилася.

Чіпси повинні бути рум'яними або ніжно-золотистим, хрусткими. Ще гарячими їх можна посипати сіллю і спеціями – тут все залежить від смакових уподобань споживачів.

Дізнайтеся рецепт картоплі по-селянськи в духовці від шеф-кухаря з світовим ім'ям Ектора Хіменеса Браво.

Рецепт маринованих глив швидкого приготування знадобиться дбайливим господиням, які люблять робити запаси на зиму.

Цікаві страви з свинячої печінки з нашої статті. Купили печінку? Тисни сюди!

Яблучні чіпси за 5 хвилин

Домашні чіпси можна готувати не тільки з картоплі. Дорослі, мабуть, можуть побалувати себе морквяними хрусткими кільцями і з кореня селери. Від яблучних і бананових не зможуть відмовитися ні дорослі, ні діти.

Інгредієнти:

  • 2 – 3 яблука;
  • Питна вода;
  • 0,5 склянки цукру;
  • Кориця або лимонна цедра за смаком.

Для приготування яблучних чіпсів необхідно вимити і просушити рушником 2 – 3 яблука на порцію. Нарізати тонкими пластинками.

Приготувати цукровий сироп з 1 склянки води і 0,5 склянки цукру. Замочити в ньому на 10 хвилин нарізані яблучні пластини. Вийняти і розстелити на паперових рушниках, після чого рівним шаром розподілити по пергаменту на деку мікрохвильовки.

Режим смаження – 700 Вт на 5 хвилин. Золотистий колір – ознака готовності. Після закінчення смаження чіпси можна вживати гарячими або теплими – вони будуть однаково хрусткими.

Приготовлені у великій кількості чіпси зберігають у паперових пакетах в сухому прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: