14 апрель 2019 4 806

Як зробити справжній твердий сир в домашніх умовах

Багато років у нас культивувався стереотип, що виробництво твердого сиру – це технологічно складний процес, який без спеціальних знань і обладнання повторити неможливо. Тому найкращий вихід із ситуації – купити продукт.

Однак це далеко не так. Отримати твердий сир на кухні цілком можливо за порівняно нетривалий час, не володіючи при цьому специфічними знаннями. При цьому можна бути повністю впевненим у безпеці складових. Давайте детально розглянемо варіанти приготування смачного ласощі.

Чи вийде зробити продукт правильної консистенції у домашніх умовах?

На це питання багато жителів країн, де традиції сироваріння дуже сильні (Франція, Швейцарія) відповіли досить давно. У невеликих селах на туристичних стежках завжди знайдеться кілька магазинчиків, які будуть пропонувати твердий сир власного приготування практично всіх відомих марок, але зі своєю родзинкою.

Дійсно, приготувати цей продукт вдома дуже навіть реально. Головне, точно слідувати рецептом і звернути увагу на наступні нюанси:

  • сир краще придбати домашній, а не з супермаркету. При цьому жирність краще вибирати максимальну;
  • молоко також добре брати з-під корови без термічної обробки. Благо, придбати домашній продукт зараз не так складно;
  • маса готового сиру повинна бути не менше 500 грам, інакше нормального дозрівання отримати неможливо;
  • твердість отриманого продукту буде залежати тільки від преса, який ви будете використовувати. Тому цей параметр можна регулювати досвідченим шляхом;
  • термін зберігання твердого сиру домашнього приготування загорнутого в папір становить близько 7 днів в умовах холодильника. Магазинний аналог зберігається довше за рахунок консервантів.
Рецепт сиру з молока
Інгредієнти Кількість
молоко домашнє - 3 літра
кефір - 1 літр
сіль - 2 чайних ложки
Час приготування: 5200 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Найбільш простим, дешевим і при цьому досить смачним варіантом стане «Адигейський сир».

Порядок приготування:

  • кефір виливається в глибоку ємність і поміщається на піч при мінімальному рівні нагріву;
  • коли сир сплив на поверхню, його викладають на марлю. Сироватку виливати не потрібно. Вона залишається на дві доби при кімнатній температурі для скисання;
  • після завершення скисання сироватки в глибоку каструлю наливається молоко і на вогні доводять до кипіння;
  • рівень нагріву переключається на мінімальний і додається сироватка;
  • продукт нудиться до тих пір, поки не підніметься вгору сир;
  • за допомогою марлі маса проціджується;
  • засипаємо в підлозі готовий сир сіль, ретельно перемішуємо;
  • маса загортається марлею і підвішується над раковиною або тазом на 30 хвилин для стікання рідини;
  • після цього сир поміщається в покупну або саморобну форму і пресується не менше 4 годин у холодильнику. Видавлена рідина зливається;
  • для отримання насиченого смаку сир після пресування ще два — три дні дозріває в холодильнику.

Приготування твердого сиру з сиру в домашніх умовах

У багатьох рецептах твердого сиру зазначаються спеціальні закваски, які не так легко дістати. Але можна обійтися і без них, якщо використовувати сир.

Інгредієнти:

  • сир – 1 кілограм;
  • масло вершкове – 100 грам;
  • молоко – 1 літр;
  • 2 яйця;
  • чайна ложка солі і соди.

Час приготування від початку до повної готовності становитиме близько 70 хвилин.

Калорійність — 317 кілокалорій на 100 грам.

Як приготувати:

  • молоко наливають у каструлю і на помірному вогні доводять до кипіння;
  • після перших ознак закипання молока, туди засипається перетертий на ситі або з допомогою виделки сир;
  • на середньому нагріві складу проварюється 10 хвилин;
  • у заздалегідь підготовлене сито, накрите марлею, виливається гаряча густа маса. Сир злегка віджимається для видалення зайвої рідини;
  • одержаний гарячий продукт повертається в каструлю;
  • додається м'яке вершкове масло (попередньо полежавшее при кімнатній температурі), сіль і сода, яйце, змішавши їх окремо;
  • інгредієнти добре перемішуються, і каструля з ними прогрівається на середньому вогні близько хвилини;
  • знімаємо каструлю з печі і залишаємо ласощі остигати до кімнатної температури;
  • практично готовий твердий сир перешкодимо у форму, попередньо змащену маслом, і поставити на 2 години в холодильник під пресом. Після цього віджату рідину зливаємо;
  • для досягнення кращого смаку можна залишити сир дозрівати ще на добу при температурі 5-10 градусів.

Салат з брокколі — далеко не всі люблять цей овоч, але якщо це правильно приготувати вийде чудове блюдо.

Як приготувати цікаву закуску рулетики зі скумбрії з желатином дивіться за нашими фото рецептами.

А ви знаєте , як правильно і смачно приготувати антрекот з свинини?

Як зробити сир мармуровий

Головна особливість мармурового сиру – його неповторний колір і малюнок, що виходить на зрізі. Раніше вважалося, що зробити таке неможливо, але це виявилося не так.

Необхідні продукти:

  • 400 грам сметани;
  • 6 курячих яєць;
  • 2 літри молока;
  • 150 мл морквяного соку;
  • столова ложка солі.

Час приготування — близько 50 хвилин активного процесу і 6 годин дозрівання.

Калорійність складе близько 325 кілокалорій на 100 грам сиру.

Порядок приготування:

  • перший крок – це розділити на 2 частини продукти так, щоб у першій виявилися: 200 грам сметани, 3 яйця, літр молока, весь сік, половина столової ложки солі. Відповідно на другу частину піде інше;
  • перша ємність заповнюється молоком, яке доводиться до кипіння;
  • засипається сіль (половина ложки);
  • змішані в одній мисці сметана, яйця і сік поступово додаються в каструлю з киплячим молоком;
  • кипіння суміші відбувається близько 5 хвилин до повного відділення сиру від сироватки. При цьому складові постійно перемішуються;
  • друшляк застеляється марлею і на нього висипається вміст каструлі для стікання рідини;
  • повністю аналогічним чином відбувається приготування другої частини сирної маси, але з інгредієнтів виключено сік, тому колір буде білим;
  • позбувшись від рідини з першої частини сиру, переміщаємо масу в миску, а на її місце висипаємо другу частину і даємо стекти сироватці 10 хвилин;
  • в друшляк з марлею і зі світлою сирною масою насипаємо з миски першу частину. Складові акуратно змішуємо так, щоб вийшов потрібний нам малюнок (без ентузіазму);
  • підвішуємо марлю над раковиною на 20 хвилин (так піде зайва волога);
  • поміщаємо готовий сир у форму і пресуємо 6 годин, після чого твердий сир мармуровий переміщається в холодильник.

Смачний делікатес з цвіллю домашнього виробництва

Цей вид сиру має величезну вартість, тому купити його зможе далеко не кожен. Всьому виною смак, який практично неможливо передати словами. Проте існує спосіб скуштувати делікатес, приготувавши його будинку. Для цього знадобиться:

  • спеціальна культура P. Roqueforti. Це безпечний і корисний для організму вид цвілі, який досить просто перебуває в інтернет магазинах. Одного пакетика вистачить на 1000 літрів, тому нам знадобиться краєчок чайної ложки;
  • 8 літрів молока;
  • 0,25 чайної ложки мезофильной закваски;
  • стільки ж сичугового ферменту;
  • 0,25 чайної ложки хлористого кальцію;

Час приготування складе близько 16 днів, при цьому активна частина процесу займе не більш 2 годин.

Калорійність — 340 ккал на 100 грам.

Спосіб приготування твердого сиру з цвіллю в домашніх умовах:

  • молоко доводиться до однорідної температури від 27 до 33 градусів. Контролюється процес за допомогою спеціального кулінарного термометра;
  • після цього висипається закваска і цвіль. При цьому змішувати їх не можна, для додавання використовуються дві ложки;
  • беремо шумівку відповідного розміру і повільно змішуємо продукт;
  • також одночасно з цим виливається розчинений в 100 грамах води кальцію хлорид;
  • не припиняючи процес змішування, додається фермент;
  • каструля з вмістом залишається на 2 години;
  • вийшла густа маса переміщається на друшляк, застелене марлею;
  • марля підвішується на 60 хвилин для видалення рідини. Для такої кількості молока одним мішечком з сирною масою не обійтися, їх буде кілька. Тому необхідно заздалегідь подбати про місця підвісу і зливу;
  • кожен мішечок з продуктом разом з марлею поміщається під прес на 12 годин;
  • після цього сир розламується на дрібні частини і солиться;
  • підсолений продукт укладається в підготовлені форми і поміщається в холодильник на 48 годин;
  • по закінченні двох діб за допомогою дерев'яної палички в сирі робляться отвори для повітря, необхідного цвілі;
  • продукт переміщається в ємності з дренажними отворами і при температурі 10 градусів (льох або виставлений відповідно холодильник) дозріває близько 2 тижнів;
  • і тільки тепер можна діставати готовий твердий сир з пліснявою, пригощати їм друзів і знайомих, а потім дивуватися його величезної вартості в магазині.

Кілька порад від досвідчених сироварів

Розкриємо деякі секрети, які допоможуть не зіпсувати домашній сир:

  • не можна використовувати алюмінієву чи чавунну каструлю, інакше продукту з'явиться металевий присмак;
  • будь марлю можна застосувати ще раз, попередньо промивши її холодною водою з відбілювачем, а потім прокип'ятити;
  • краще всього використовувати спеціальні пластикові контейнери для сиру. Коштують вони зовсім не дорого, мають будь-яку форму, оснащені дренажними отворами;
  • прес можна сміливо виготовляти самому. Підійде банку з водою або пляшка. В середньому на 1 кілограм сиру потрібен прес на 2 кіло. Однак, цей параметр можна підібрати під себе.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: