Народні рецепти томатної пасти: вітамінні заготовки на зиму
Будь-яка томатна паста, створена в домашніх умовах, буде набагато краще покупної з кількох причин:
- натуральність продуктів;
- впевненість у смакових якостях, їх корекція відповідно до власних вподобань;
- високе підсумкове якість.
Якщо слідувати деяким рецептами, паста може бути використана і в якості соусу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цибулю - | середнього розміру 2 штучки |
помідори - | близько 3 кг |
цукор - | 100 г |
столовий оцет - | половина склянки |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 23 Ккал |
Томати повинні бути твердими, м'ясистими і пружними.
Ідеальним є сорт "Сливка".
- Вони промиваються, а їх зіпсовані місця видаляються звичайним ножем.
- Потім помідори ріжуться навпіл, складаються в емальований посуд, а зверху покриваються нарізаною цибулею.
- Слідом додається вода в кількості 125-150 р.
- Заготівля накривається кришкою, доводять до кипіння, після чого вогонь на плиті необхідно зменшити, щоб була можливість вміст тушкувати протягом 10-15 хвилин. Готовність перевірити дуже легко – помідори пускають сік, і стають дуже м'якими.
- Маса перетирається після остигання через сито.
- На невеликому вогні уварюється деякий час, поки її обсяг не стане в 5 разів менше початкового. Щоб не пригоріла паста, її важливо помішувати.
- Сіль (за смаком) і цукор додаються в самому кінці. Тут важливо коригувати смак, постійно дегустуючи пасту. Як тільки вона буде доведена до необхідних смакових якостей, необхідно додати оцет, добре перемішати, а потім розлити в стерилізовані банки, які відразу ж закочуються кришками.
Після цього вони перевертаються догори дном, і до повного охолодження ховаються під теплу ковдру, а потім відправляються в підвал або комору.
Приготований за цим рецептом пасту можна відкривати в будь-який час по мірі необхідності.
Відеозапис готуванні традиційного томата на зиму:
Спосіб готування в мультиварці
З появою мультиварок будь-яку страву може приготуватися з мінімальними витратами часу і зусиль, так як це пристрій є гібридом пароварки, хлібопічки, скороварки і звичайній каструлі.
Не винятком є і томатна паста, яку господині в домашніх умовах за рецептом заготовляють для тривалого зберігання.
Для виготовлення знадобляться наступні інгредієнти:
- помідори – 1,5-2 кг;
- рослинна олія – 2 столові ложки;
- сіль – 1 столова ложка;
- 70-процентний оцет – 2 чайні ложки;
- цукор – столова ложка.
Помідори промиваються і очищаються.
Видаляються всі вади.
Потім їх слід натерти з використанням звичайної терки, або ж прокрутити в блендері.
Кісточки можна не прибирати – це справа смаку.
Використовуючи водянисті томати, можна уникнути додавання води.
У підготовлену масу висипається цукор, а потім сіль, після чого її необхідно гарненько перемішати.
Після потрібно вилити в заготовку оцет і масло.
Якщо є бажання, можна додати і трохи спецій, наприклад, меленого перцю.
Майбутня паста знову ретельно перемішується.
Суміш поміщається в мультиварку, яка на 1 годину включається в режимі "гасіння".
Після закінчення 1 години заготовку можна закочувати в банки.
Робиться це так само, як і при готуванні за класичним рецептом.
Пряна томатна паста в духовці
Мультиварка є далеко не в кожної господині.
Тим не менш, в духовці можна приготувати не менш смачний варіант, та ще й з використанням прянощів.
Для цього потрібні:
- помідори – близько 4 кг;
- сіль – приблизно 4 столові ложки;
- мелений чорний перець – чайна ложка;
- коріандр мелений – чайна ложка;
- кориця – чайна ложка;
- суцвіття гвоздики – близько 10 штук;
- зелень – за смаком пучки селери, кропу, базиліка і петрушки.
Помідори промиваються, а зіпсовані місця видаляються.
Їх необхідно помістити у велике сито, встановлене над каструлею відповідних розмірів з киплячою водою.
Суміш проварюється протягом 10 хвилин.
Бажано томати розділити на кілька партій, щоб вони краще проварилися зо над парою.
Розм'якшені томати протирають крізь сито, а змішана з сіллю маса виливається в каструлю з високими бортами, і відправляється в попередньо розігріту до 200 градусів духовку.
Поки томат нудиться на вогні, ви можете приготувати до чаю грушевий пиріг, який за рахунок складових інгредієнтів має ніжну консистенцію. Рецепт запашного пирога з грушами в мультиварці.
Повертаючись до заготовок на зиму, хочеться запропонувати вам кілька рецептів салатів з капусти. Збагатите зимовий раціон вітамінами!
А ще на нашому сайті є різні варіанти приготування лечо з болгарського перцю. Всі подробиці тут.
Паста буде готуватися близько 2 годин, і весь цей час її потрібно періодично помішувати, звертаючи увагу на густоту.
Спеції додаються після того, як досягнута необхідна консистенція.
У масу відправляються одночасно і трави, заздалегідь пов'язані в букет.
Готується суміш ще 30 хвилин, після чого зелень, яка віддала свої корисні властивості і смак, видаляється.
Заготівля розливається по стерилізованим банкам, які закочуються.
Вони накриваються ковдрами, і перевертаються догори дном.
Зберігаються так до повного охолодження (краще протягом доби).
Ось ви і ознайомилися з популярними способами готування, а тепер приділіть трохи часу і подивіться універсальний рецепт «5 в одному»:
Секрети приготування і зберігання домашньої пасти з томатів
Якщо слідувати наступним правилам готування, паста вийде набагато смачніше покупного варіанти:
- якщо використовувати водянисті помідори, воду можна не додавати;
- всі спеції відправляються в масу тільки після її закипання;
- всю зелень перед додаванням потрібно зв'язати в пучок (це полегшить її вилучення з майже готової заготовки);
- щоб суміш не пригоріла під час готування, її важливо помішувати;
- сіль завжди додається в залежності від особистих смакових уподобань.
Головна умова – абсолютна герметичність.
В іншому випадку потрапив всередину повітря призведе до здуття кришки, і зимова заготівля стане непридатною до вживання.
Ще трохи рад у відео-сюжеті нижче: