01 март 2019 1 028

Народні рецепти томатної пасти: вітамінні заготовки на зиму

Будь-яка томатна паста, створена в домашніх умовах, буде набагато краще покупної з кількох причин:

  • натуральність продуктів;
  • впевненість у смакових якостях, їх корекція відповідно до власних вподобань;
  • високе підсумкове якість.

Якщо слідувати деяким рецептами, паста може бути використана і в якості соусу.

Томатна паста за класичним рецептом
Інгредієнти Кількість
цибулю - середнього розміру 2 штучки
помідори - близько 3 кг
цукор - 100 г
столовий оцет - половина склянки
сіль - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 23 Ккал

Томати повинні бути твердими, м'ясистими і пружними.

Ідеальним є сорт "Сливка".

  1. Вони промиваються, а їх зіпсовані місця видаляються звичайним ножем.
  2. Потім помідори ріжуться навпіл, складаються в емальований посуд, а зверху покриваються нарізаною цибулею.
  3. Слідом додається вода в кількості 125-150 р.
  4. Заготівля накривається кришкою, доводять до кипіння, після чого вогонь на плиті необхідно зменшити, щоб була можливість вміст тушкувати протягом 10-15 хвилин. Готовність перевірити дуже легко – помідори пускають сік, і стають дуже м'якими.
  5. Маса перетирається після остигання через сито.
  6. На невеликому вогні уварюється деякий час, поки її обсяг не стане в 5 разів менше початкового. Щоб не пригоріла паста, її важливо помішувати.
  7. Сіль (за смаком) і цукор додаються в самому кінці. Тут важливо коригувати смак, постійно дегустуючи пасту. Як тільки вона буде доведена до необхідних смакових якостей, необхідно додати оцет, добре перемішати, а потім розлити в стерилізовані банки, які відразу ж закочуються кришками.

Після цього вони перевертаються догори дном, і до повного охолодження ховаються під теплу ковдру, а потім відправляються в підвал або комору.

Приготований за цим рецептом пасту можна відкривати в будь-який час по мірі необхідності.

Відеозапис готуванні традиційного томата на зиму:

Спосіб готування в мультиварці

З появою мультиварок будь-яку страву може приготуватися з мінімальними витратами часу і зусиль, так як це пристрій є гібридом пароварки, хлібопічки, скороварки і звичайній каструлі.

Не винятком є і томатна паста, яку господині в домашніх умовах за рецептом заготовляють для тривалого зберігання.

Для виготовлення знадобляться наступні інгредієнти:

  • помідори – 1,5-2 кг;
  • рослинна олія – 2 столові ложки;
  • сіль – 1 столова ложка;
  • 70-процентний оцет – 2 чайні ложки;
  • цукор – столова ложка.

Помідори промиваються і очищаються.

Видаляються всі вади.

Потім їх слід натерти з використанням звичайної терки, або ж прокрутити в блендері.

Кісточки можна не прибирати – це справа смаку.

Використовуючи водянисті томати, можна уникнути додавання води.

У підготовлену масу висипається цукор, а потім сіль, після чого її необхідно гарненько перемішати.

Після потрібно вилити в заготовку оцет і масло.

Якщо є бажання, можна додати і трохи спецій, наприклад, меленого перцю.

Майбутня паста знову ретельно перемішується.

Суміш поміщається в мультиварку, яка на 1 годину включається в режимі "гасіння".

Цікаво, що в мультиварці суміш не пригорає, так як гаситься поступово, тим не менш, періодично помішувати необхідно.

Після закінчення 1 години заготовку можна закочувати в банки.

Робиться це так само, як і при готуванні за класичним рецептом.

Пряна томатна паста в духовці

Мультиварка є далеко не в кожної господині.

Тим не менш, в духовці можна приготувати не менш смачний варіант, та ще й з використанням прянощів.

Для цього потрібні:

  • помідори – близько 4 кг;
  • сіль – приблизно 4 столові ложки;
  • мелений чорний перець – чайна ложка;
  • коріандр мелений – чайна ложка;
  • кориця – чайна ложка;
  • суцвіття гвоздики – близько 10 штук;
  • зелень – за смаком пучки селери, кропу, базиліка і петрушки.

Помідори промиваються, а зіпсовані місця видаляються.

Їх необхідно помістити у велике сито, встановлене над каструлею відповідних розмірів з киплячою водою.

Суміш проварюється протягом 10 хвилин.

Бажано томати розділити на кілька партій, щоб вони краще проварилися зо над парою.

Розм'якшені томати протирають крізь сито, а змішана з сіллю маса виливається в каструлю з високими бортами, і відправляється в попередньо розігріту до 200 градусів духовку.

Поки томат нудиться на вогні, ви можете приготувати до чаю грушевий пиріг, який за рахунок складових інгредієнтів має ніжну консистенцію. Рецепт запашного пирога з грушами в мультиварці.

Повертаючись до заготовок на зиму, хочеться запропонувати вам кілька рецептів салатів з капусти. Збагатите зимовий раціон вітамінами!

А ще на нашому сайті є різні варіанти приготування лечо з болгарського перцю. Всі подробиці тут.

Паста буде готуватися близько 2 годин, і весь цей час її потрібно періодично помішувати, звертаючи увагу на густоту.

Спеції додаються після того, як досягнута необхідна консистенція.

У масу відправляються одночасно і трави, заздалегідь пов'язані в букет.

Готується суміш ще 30 хвилин, після чого зелень, яка віддала свої корисні властивості і смак, видаляється.

Заготівля розливається по стерилізованим банкам, які закочуються.

Вони накриваються ковдрами, і перевертаються догори дном.

Зберігаються так до повного охолодження (краще протягом доби).

Ось ви і ознайомилися з популярними способами готування, а тепер приділіть трохи часу і подивіться універсальний рецепт «5 в одному»:

Секрети приготування і зберігання домашньої пасти з томатів

Якщо слідувати наступним правилам готування, паста вийде набагато смачніше покупного варіанти:

  • якщо використовувати водянисті помідори, воду можна не додавати;
  • всі спеції відправляються в масу тільки після її закипання;
  • всю зелень перед додаванням потрібно зв'язати в пучок (це полегшить її вилучення з майже готової заготовки);
  • щоб суміш не пригоріла під час готування, її важливо помішувати;
  • сіль завжди додається в залежності від особистих смакових уподобань.
Зберігати пасту можна при кімнатній температурі.

Головна умова – абсолютна герметичність.

В іншому випадку потрапив всередину повітря призведе до здуття кришки, і зимова заготівля стане непридатною до вживання.

Ще трохи рад у відео-сюжеті нижче:

Що ще почитати: