17 июнь 2019 1 193

Як смачно приготувати солянку з капусти

Солянка є стародавнім класичним страв національної кухні російського народу. Вона завжди вважалася блюдом, яке може вгамувати голод, додати сил, а також освіжити в жарку пору року. Існує безліч рецептів її приготування, деякі складні у своєму виконанні, інші ж відрізняються простотою і легкістю.

Класична солянка з капусти
Інгредієнти Кількість
Свіжа капуста - 1,5 кг
Цибулю - 1 шт.
М'ясо яловичини - 0,5 кг
Паста з стиглих томатів - 2 ст. л.
Томати - 2 шт.
Морквина - 1 шт.
Баклажан - 2 шт.
Масло (будь-яке) рослинна - 50 г
Сіль, зелень - за бажанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 52 Ккал

Класичним варіантом виконання відомого страви є той варіант, де потрібна свіжа капуста.

Кулінарна обробка:

  1. Яловиче м'ясо подрібнюється дрібними кубиками, обсмажується. Потім в сковороду наливається вода, воно гаситься до додання йому ефекту м'якості;
  2. Підготовлені баклажани: промиваються водою, розрізають, очищаються від шкірки, посипаються сіллю, залишають на півгодини;
  3. Морква перетирається на тертці з маленькими зубчиками, цибуля ріжеться тонкими кільцями, все це обсмажується з додаванням томатів і томатної пасти;

  • Баклажани дрібно ріжуться, обсмажуються на олії;
  • Капуста дрібно шинкуется, додається до баклажанів. У ту ж сковороду поміщається яловиче тушковане м'ясо, маса з моркви, цибулі, томатів, томатної пасти. Змішані інгредієнти тушкуються півгодини;

  • Солянка подається до обіду, посипана дрібно нашаткованої зеленню.

Такий рецепт приготування страви досить простий і легкий, а головне – не займає великої кількості часу.

Рецепт пісної капустяної солянки

Солянка – таке блюдо, від якого багато хто не може відмовитися навіть у період великого посту. Для цього випадку в запасі завжди повинен бути простий рецепт її пісної варіації.

Інгредієнти:

  • Свіжа капуста – 0,5 кг;
  • Морква – 3 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • Оцет, харчова кислота якого 70% — 1/2 ч. л.;
  • Огірки пружні мариновані – 3 шт.;
  • Вода – 2,5 склянки;
  • Квасоля в консервованому вигляді – 1 банка;
  • Оливки – 1 банка;
  • Кріп, петрушка, сіль – за бажанням;
  • Масло (будь-яке) рослинного походження – 50 гр.

Час, який буде потрібно для приготування: 1 – 1,5 години.

Калорійність: 31 ккал на 100 гр.

Готуємо наступним чином:

  1. Чиститься моркву і перетирається теркою з дрібними різьбярами;
  2. Чиститься і дрібно ріжеться цибуля;
  3. Свіжа капусточка дрібно нарізане смужками, переминається руками;
  4. Виготовляється маринад для капусти: оцет змішується з половиною склянки води; капуста туди поміщається на 15 хвилин;
  5. На сковорідці з олією обсмажуються моркву, цибулю;
  6. До даного месиву додається капуста;
  7. Всі інгредієнти в сковорідці заливаються водою, тушкуються там близько години, поки вона не википить;
  8. Перетираються дрібної теркою мариновані огірки, додаються до складу основної страви;
  9. За п'ять хвилин до закінчення готування в блюдо додаються квасоля, оливки, все ретельно гаситься;
  10. Солянка готова посипається рубаною зеленню, ставиться на стіл.

Солянка пісна – відмінний спосіб не відмовлятися від улюбленої страви, дотримуючись усіх канонів. Існує ще один простий рецепт приготування такої страви.

Інгредієнти:

  • Вода – 1,5 л.;
  • Болгарський перчик – 1 шт.;
  • Картопля середніх розмірів – 10 шт.;
  • Морква – 2 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Маслини – 1 банка;
  • Помідор – 1 шт.;
  • Мариновані пружні огірки – 2 шт.;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Масло (звичайне) рослинна – 2 ст. л.;
  • Паста з томатів – 2 ст. л.;
  • Сіль, перчик– за бажанням;
  • Лист лавра – 3 шт.;
  • Зелень – за смаком кулінара.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 34 ккал на 100 гр.

Етапи будуть наступними:

  1. Вода наливається в ємність і поміщається на вогонь;
  2. Очищаються від шкірки картоплю, моркву, цибулю, потрошится перець, готуються помідори. Картопля рубається кубиками, кладуть у воду до використання;
  3. Морква, цибуля, перець, помідори, огірки потрошаться дрібною соломкою;
  4. Зелень рубається з лимонами і викладається в окрему посудину;
  5. Готуються маслини: нарізати кільцями;
  6. Додається в киплячу воду картопля вариться близько 15 хвилин;
  7. Морква поміщається в каструлю з маслом рослинним, смажиться до трьох хвилин, після чого туди додаються цибулю і перець, мариновані огірки і помідори і смажаться ще три хвилини;
  8. Овочі заливаються половиною окропу, у якому вариться картопля, додається паста томатного типу, все тушкується до п'яти хвилин;
  9. До картоплі додається заправка з овочів, часточки лимона, маслини, листочки лавра, сіль, перець;
  10. Вариво мішається, готується ще до семи хвилин, після чого плита вимикається, і маса настоюється близько 25 хвилин;
  11. Перед подачею до вживання блюдо приправляється дрібно посіченою зеленню.

Солянка з сосискою зі свіжої капусти

Ще одним варіантом приготування смачної страви є рецепт, де використовуються сосиски.

Складові:

  • Свіжа капуста 1 кг;
  • Сосиски – 0,5 кг;
  • Масло (звичайне) рослинна будь – 50 гр.;
  • Чорний мелений перець – за розсудом кухаря;
  • Морква середня – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Паста томатна – 4 ст. л.;
  • Лист лавра – 3 шт.

Часові витрати: 1 год.

Калорійність: 56 ккал на 100 гр.

Приступимо:

  1. Капустка дрібно нарізане смужками, поміщається в ємність з маслом рослинним;
  2. До капусти додається малу кількість води, після чого вона гаситься;
  3. На іншій сковороді обсмажується подрібнена на тертці моркву, тонко порізану цибулю з додаванням туди нарізаних сосисок;
  4. За 20 хвилин до закінчення процесу до капусти додаються інгредієнти, обжариваемые на іншій сковороді, після чого все прикривається кришкою, дотушивается;
  5. Солянка готова приправляється перцем, томатною пастою.

Такий рецепт приготування є самим простим і швидким способом ситно нагодувати всю сім'ю. Існує і ще один спосіб приготування солянки з сосисками.

Складники страви:

  • Сосиски – 300 гр.;
  • Капуста – 1 кг;
  • Морква – 1 шт.;
  • Паста томатна – 1 ст. л.;
  • Помідори – 1-2 шт.;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Масло (звичайне) рослинна – 50 гр.;
  • Перець чорний перемелений – за бажанням;
  • Сіль, спеції – за розсудом кухаря.

Часові витрати: 1 год.

Калорійність: 56 ккал на 100 гр.

Готується так:

  1. Очищається, тонко рубається капуста;
  2. Очищається, перетирається морква теркою з дрібними зубчиками;
  3. Очищається, тонко рубається цибулю;
  4. Очищається, пропускається через землянку часник;
  5. Подрібнюються сосиски;
  6. У сковороду міститься масло, туди поміщається цибулю, моркву – все пережаривается;
  7. Додаються сосиски, всі пережаривается ще близько 10 хвилин;
  8. Додається капуста, все перемішується, посипається сіллю і перцем;
  9. Паста томатного типу змішується з водою, туди додаються томати, часник, після чого всім цим заливається тушащаяся маса, страва нудиться до готовності;
  10. Вимкнений солянка настоюється близько 8-10 хвилин, після чого готова.

Збірна м'ясна солянка з капусти в мультиварці

Ідеальним варіантом приготування цієї страви буде використання мультиварки. Солянка в ній виходить нічим не гірше, ніж на газу, а може, ще й краще.

Компоненти:

  • Белокочанка – 1 кг;
  • Цибуля червоного сорту – 1 шт.;
  • Часник – вистачить 2 зубчики;
  • Куряче м'ясо – 350 гр.;
  • Морква – 1шт.;
  • Масло рослинне – 50 гр.;
  • Томатна паста – 2 ст. л.;
  • Сіль, запашні спеції – за своїми смаковими відчуттями.

Приготування займе 1,5 години.

Харчова цінність складе 43 ккал на 100 гр.

Процес кулінарної обробки:

  1. Готуються овочі: очищається, натирається дрібної теркою морква; очищається, дрібно нарізається цибулька;
  2. Морква, цибуля поміщаються в чашу, де вже приготовлено рослинне масло, виставляється режим «Варка» близько 10 хвилин;
  3. Через 10 хвилинок в чашу викладається дрібно нарізане куряче м'ясо, після чого відкривається кришка, виставляється режим «Смаження» близько 20 хвилин;
  4. Через 20 хвилин до загальної маси додається тонко нашаткована капуста, а також паста томатного типу, сіль, спеції. Виставляється режим «Гасіння» ще на 20 хвилин;
  5. Готове блюдо подається холодним.

Як приготувати незабутню солянку з квашеної капусти по-селянськи

Багато хто дивуються, коли дізнаються, що в рецепті основним інгредієнтом є не свіжа капуста, а квашена. Страва з нею набуває особливі відтінки смаку.

Інгредієнти:

  • Квашена капуста – 330 гр.;
  • Свиняче сало – 100 гр.;
  • Бульйон на м'ясо – 200 гр.;
  • Грудинка копчено-вареного типу – 250 гр.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Солоний пружний огірок – 1 шт.;
  • Пшеничне борошно – 15 гр.;
  • Томатна паста – 2 ст. л.;
  • Сіль і улюблені спеції – за власним бажанням;
  • Чорний мелений перчик – теж за бажанням;
  • Зелень – за бажанням.

Часові витрати: 1 год.

Харчова цінність: 69 ккал на 100 гр.

Процес виглядає так:

  1. Квашена капуста очищається від розсолу;
  2. Дрібно нарізати цибулю, натирається морква, після чого вони обсмажуються зі свинячим салом;
  3. До цибулі, моркви додаються сіль, спеції, капуста, томатна паста, тушкують близько півгодини;
  4. Через півгодини до страви додаються повністю очищений від шкірки і насіння солоний огірок, туди ж поміщається і дрібно нарізана грудинка;
  5. В іншій сковороді обсмажується пшеничне борошно, потім вона змішується з бульйоном і цим заливаються інгредієнти, що готуються в іншій сковороді;
  6. Блюдо нудиться ще близько півгодини, після чого посипається зеленню.

Млинці з сиром та родзинками в декількох варіантах. Читайте і спробуйте приготувати.

Читатйте як приготувати різотто з морепродуктами — це смачне і ситне блюдо з іспанськими нотками. Рецепт тут.

Неймовірно смачний рецепт різотто з овочами по-італійськи. Соковиті овочі додадуть пікантності та вишуканості страви.

Як на рахунок заготівель на зиму?

Люди, що люблять солянку, найчастіше намагаються заготовити її в достатній кількості на зиму. Найпростішою заготівлею є блюдо з додаванням грибів.

Інгредієнти:

  • Свіжа капуста – 3 кг;
  • Гриби – 2 кг;
  • Паста томатна – 250 гр.;
  • Масло (будь-якого виду) рослинна – 250 мл;
  • Цибуля – 1 кг;
  • Морква – досить 1 кг;
  • Цукор – 100 гр.;
  • Оцет – 100 гр.;
  • Сіль – 2 ст. л.

Час приготування: 1,5 години.

Калорійність: 78 ккал на 100 гр.

Як приготувати дуже смачну і поживну солянку зі свіжої капусти з грибочками на зиму:

  1. Капуста шинкуется тонкими смужками;
  2. Половина нашаткованої капусти викладається у велику каструлю;
  3. На капусту викладаються грибочки;
  4. Дрібно нарізати цибулю, гаситься з рослинним маслом, після чого поміщається до грибів;
  5. Морква натирається дрібної теркою, гаситься в маслі, потім викладається поверх цибулі в каструлі;
  6. Зверху моркви викладається інша половина капусти, туди додається паста томатного типу, цукор, сіль;
  7. Все тушкується близько 1,5 годин, після чого додається оцет, а потім все розкладається по банкам, ємність яких зручна для господині, і закочується.

Солянку у вигляді зимової заготівлі можна подавати як основну страву, а також в якості салату або добавки до м'ясних страв.

Кухарі всього світу вважають, що смачна солянка виходить тоді, коли в ній велика різноманітність інгредієнтів. Ну, а якщо готувати її з квашеної капусти, обов'язково варто позбутися від змісту розсолу в ній. Інших рекомендацій немає, досить вкладати душу, щоб блюдо вийшло дивовижно смачним.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: