Як смачно приготувати солянку з капусти
Солянка є стародавнім класичним страв національної кухні російського народу. Вона завжди вважалася блюдом, яке може вгамувати голод, додати сил, а також освіжити в жарку пору року. Існує безліч рецептів її приготування, деякі складні у своєму виконанні, інші ж відрізняються простотою і легкістю.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжа капуста - | 1,5 кг |
Цибулю - | 1 шт. |
М'ясо яловичини - | 0,5 кг |
Паста з стиглих томатів - | 2 ст. л. |
Томати - | 2 шт. |
Морквина - | 1 шт. |
Баклажан - | 2 шт. |
Масло (будь-яке) рослинна - | 50 г |
Сіль, зелень - | за бажанням |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 52 Ккал |
Класичним варіантом виконання відомого страви є той варіант, де потрібна свіжа капуста.
Кулінарна обробка:
- Яловиче м'ясо подрібнюється дрібними кубиками, обсмажується. Потім в сковороду наливається вода, воно гаситься до додання йому ефекту м'якості;
- Підготовлені баклажани: промиваються водою, розрізають, очищаються від шкірки, посипаються сіллю, залишають на півгодини;
- Морква перетирається на тертці з маленькими зубчиками, цибуля ріжеться тонкими кільцями, все це обсмажується з додаванням томатів і томатної пасти;
- Баклажани дрібно ріжуться, обсмажуються на олії;
- Капуста дрібно шинкуется, додається до баклажанів. У ту ж сковороду поміщається яловиче тушковане м'ясо, маса з моркви, цибулі, томатів, томатної пасти. Змішані інгредієнти тушкуються півгодини;
- Солянка подається до обіду, посипана дрібно нашаткованої зеленню.
Такий рецепт приготування страви досить простий і легкий, а головне – не займає великої кількості часу.
Рецепт пісної капустяної солянки
Солянка – таке блюдо, від якого багато хто не може відмовитися навіть у період великого посту. Для цього випадку в запасі завжди повинен бути простий рецепт її пісної варіації.
Інгредієнти:
- Свіжа капуста – 0,5 кг;
- Морква – 3 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Оцет, харчова кислота якого 70% — 1/2 ч. л.;
- Огірки пружні мариновані – 3 шт.;
- Вода – 2,5 склянки;
- Квасоля в консервованому вигляді – 1 банка;
- Оливки – 1 банка;
- Кріп, петрушка, сіль – за бажанням;
- Масло (будь-яке) рослинного походження – 50 гр.
Час, який буде потрібно для приготування: 1 – 1,5 години.
Калорійність: 31 ккал на 100 гр.
Готуємо наступним чином:
- Чиститься моркву і перетирається теркою з дрібними різьбярами;
- Чиститься і дрібно ріжеться цибуля;
- Свіжа капусточка дрібно нарізане смужками, переминається руками;
- Виготовляється маринад для капусти: оцет змішується з половиною склянки води; капуста туди поміщається на 15 хвилин;
- На сковорідці з олією обсмажуються моркву, цибулю;
- До даного месиву додається капуста;
- Всі інгредієнти в сковорідці заливаються водою, тушкуються там близько години, поки вона не википить;
- Перетираються дрібної теркою мариновані огірки, додаються до складу основної страви;
- За п'ять хвилин до закінчення готування в блюдо додаються квасоля, оливки, все ретельно гаситься;
- Солянка готова посипається рубаною зеленню, ставиться на стіл.
Солянка пісна – відмінний спосіб не відмовлятися від улюбленої страви, дотримуючись усіх канонів. Існує ще один простий рецепт приготування такої страви.
Інгредієнти:
- Вода – 1,5 л.;
- Болгарський перчик – 1 шт.;
- Картопля середніх розмірів – 10 шт.;
- Морква – 2 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Маслини – 1 банка;
- Помідор – 1 шт.;
- Мариновані пружні огірки – 2 шт.;
- Лимон – 1 шт.;
- Масло (звичайне) рослинна – 2 ст. л.;
- Паста з томатів – 2 ст. л.;
- Сіль, перчик– за бажанням;
- Лист лавра – 3 шт.;
- Зелень – за смаком кулінара.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 34 ккал на 100 гр.
Етапи будуть наступними:
- Вода наливається в ємність і поміщається на вогонь;
- Очищаються від шкірки картоплю, моркву, цибулю, потрошится перець, готуються помідори. Картопля рубається кубиками, кладуть у воду до використання;
- Морква, цибуля, перець, помідори, огірки потрошаться дрібною соломкою;
- Зелень рубається з лимонами і викладається в окрему посудину;
- Готуються маслини: нарізати кільцями;
- Додається в киплячу воду картопля вариться близько 15 хвилин;
- Морква поміщається в каструлю з маслом рослинним, смажиться до трьох хвилин, після чого туди додаються цибулю і перець, мариновані огірки і помідори і смажаться ще три хвилини;
- Овочі заливаються половиною окропу, у якому вариться картопля, додається паста томатного типу, все тушкується до п'яти хвилин;
- До картоплі додається заправка з овочів, часточки лимона, маслини, листочки лавра, сіль, перець;
- Вариво мішається, готується ще до семи хвилин, після чого плита вимикається, і маса настоюється близько 25 хвилин;
- Перед подачею до вживання блюдо приправляється дрібно посіченою зеленню.
Солянка з сосискою зі свіжої капусти
Ще одним варіантом приготування смачної страви є рецепт, де використовуються сосиски.
Складові:
- Свіжа капуста 1 кг;
- Сосиски – 0,5 кг;
- Масло (звичайне) рослинна будь – 50 гр.;
- Чорний мелений перець – за розсудом кухаря;
- Морква середня – 1 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Паста томатна – 4 ст. л.;
- Лист лавра – 3 шт.
Часові витрати: 1 год.
Калорійність: 56 ккал на 100 гр.
Приступимо:
- Капустка дрібно нарізане смужками, поміщається в ємність з маслом рослинним;
- До капусти додається малу кількість води, після чого вона гаситься;
- На іншій сковороді обсмажується подрібнена на тертці моркву, тонко порізану цибулю з додаванням туди нарізаних сосисок;
- За 20 хвилин до закінчення процесу до капусти додаються інгредієнти, обжариваемые на іншій сковороді, після чого все прикривається кришкою, дотушивается;
- Солянка готова приправляється перцем, томатною пастою.
Такий рецепт приготування є самим простим і швидким способом ситно нагодувати всю сім'ю. Існує і ще один спосіб приготування солянки з сосисками.
Складники страви:
- Сосиски – 300 гр.;
- Капуста – 1 кг;
- Морква – 1 шт.;
- Паста томатна – 1 ст. л.;
- Помідори – 1-2 шт.;
- Часник – 3 зубчики;
- Масло (звичайне) рослинна – 50 гр.;
- Перець чорний перемелений – за бажанням;
- Сіль, спеції – за розсудом кухаря.
Часові витрати: 1 год.
Калорійність: 56 ккал на 100 гр.
Готується так:
- Очищається, тонко рубається капуста;
- Очищається, перетирається морква теркою з дрібними зубчиками;
- Очищається, тонко рубається цибулю;
- Очищається, пропускається через землянку часник;
- Подрібнюються сосиски;
- У сковороду міститься масло, туди поміщається цибулю, моркву – все пережаривается;
- Додаються сосиски, всі пережаривается ще близько 10 хвилин;
- Додається капуста, все перемішується, посипається сіллю і перцем;
- Паста томатного типу змішується з водою, туди додаються томати, часник, після чого всім цим заливається тушащаяся маса, страва нудиться до готовності;
- Вимкнений солянка настоюється близько 8-10 хвилин, після чого готова.
Збірна м'ясна солянка з капусти в мультиварці
Ідеальним варіантом приготування цієї страви буде використання мультиварки. Солянка в ній виходить нічим не гірше, ніж на газу, а може, ще й краще.
Компоненти:
- Белокочанка – 1 кг;
- Цибуля червоного сорту – 1 шт.;
- Часник – вистачить 2 зубчики;
- Куряче м'ясо – 350 гр.;
- Морква – 1шт.;
- Масло рослинне – 50 гр.;
- Томатна паста – 2 ст. л.;
- Сіль, запашні спеції – за своїми смаковими відчуттями.
Приготування займе 1,5 години.
Харчова цінність складе 43 ккал на 100 гр.
Процес кулінарної обробки:
- Готуються овочі: очищається, натирається дрібної теркою морква; очищається, дрібно нарізається цибулька;
- Морква, цибуля поміщаються в чашу, де вже приготовлено рослинне масло, виставляється режим «Варка» близько 10 хвилин;
- Через 10 хвилинок в чашу викладається дрібно нарізане куряче м'ясо, після чого відкривається кришка, виставляється режим «Смаження» близько 20 хвилин;
- Через 20 хвилин до загальної маси додається тонко нашаткована капуста, а також паста томатного типу, сіль, спеції. Виставляється режим «Гасіння» ще на 20 хвилин;
- Готове блюдо подається холодним.
Як приготувати незабутню солянку з квашеної капусти по-селянськи
Багато хто дивуються, коли дізнаються, що в рецепті основним інгредієнтом є не свіжа капуста, а квашена. Страва з нею набуває особливі відтінки смаку.
Інгредієнти:
- Квашена капуста – 330 гр.;
- Свиняче сало – 100 гр.;
- Бульйон на м'ясо – 200 гр.;
- Грудинка копчено-вареного типу – 250 гр.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Солоний пружний огірок – 1 шт.;
- Пшеничне борошно – 15 гр.;
- Томатна паста – 2 ст. л.;
- Сіль і улюблені спеції – за власним бажанням;
- Чорний мелений перчик – теж за бажанням;
- Зелень – за бажанням.
Часові витрати: 1 год.
Харчова цінність: 69 ккал на 100 гр.
Процес виглядає так:
- Квашена капуста очищається від розсолу;
- Дрібно нарізати цибулю, натирається морква, після чого вони обсмажуються зі свинячим салом;
- До цибулі, моркви додаються сіль, спеції, капуста, томатна паста, тушкують близько півгодини;
- Через півгодини до страви додаються повністю очищений від шкірки і насіння солоний огірок, туди ж поміщається і дрібно нарізана грудинка;
- В іншій сковороді обсмажується пшеничне борошно, потім вона змішується з бульйоном і цим заливаються інгредієнти, що готуються в іншій сковороді;
- Блюдо нудиться ще близько півгодини, після чого посипається зеленню.
Млинці з сиром та родзинками в декількох варіантах. Читайте і спробуйте приготувати.
Читатйте як приготувати різотто з морепродуктами — це смачне і ситне блюдо з іспанськими нотками. Рецепт тут.
Неймовірно смачний рецепт різотто з овочами по-італійськи. Соковиті овочі додадуть пікантності та вишуканості страви.
Як на рахунок заготівель на зиму?
Люди, що люблять солянку, найчастіше намагаються заготовити її в достатній кількості на зиму. Найпростішою заготівлею є блюдо з додаванням грибів.
Інгредієнти:
- Свіжа капуста – 3 кг;
- Гриби – 2 кг;
- Паста томатна – 250 гр.;
- Масло (будь-якого виду) рослинна – 250 мл;
- Цибуля – 1 кг;
- Морква – досить 1 кг;
- Цукор – 100 гр.;
- Оцет – 100 гр.;
- Сіль – 2 ст. л.
Час приготування: 1,5 години.
Калорійність: 78 ккал на 100 гр.
Як приготувати дуже смачну і поживну солянку зі свіжої капусти з грибочками на зиму:
- Капуста шинкуется тонкими смужками;
- Половина нашаткованої капусти викладається у велику каструлю;
- На капусту викладаються грибочки;
- Дрібно нарізати цибулю, гаситься з рослинним маслом, після чого поміщається до грибів;
- Морква натирається дрібної теркою, гаситься в маслі, потім викладається поверх цибулі в каструлі;
- Зверху моркви викладається інша половина капусти, туди додається паста томатного типу, цукор, сіль;
- Все тушкується близько 1,5 годин, після чого додається оцет, а потім все розкладається по банкам, ємність яких зручна для господині, і закочується.
Солянку у вигляді зимової заготівлі можна подавати як основну страву, а також в якості салату або добавки до м'ясних страв.
Кухарі всього світу вважають, що смачна солянка виходить тоді, коли в ній велика різноманітність інгредієнтів. Ну, а якщо готувати її з квашеної капусти, обов'язково варто позбутися від змісту розсолу в ній. Інших рекомендацій немає, досить вкладати душу, щоб блюдо вийшло дивовижно смачним.
Приємного апетиту!