Як приготувати кетчуп в домашніх умовах на зиму
Кетчуп – це прекрасне доповнення практично до будь-яких страв. Він надає частувань яскравий смак і аромат.
Так і куховарство цього соусу не складе особливої праці, його може приготувати навіть та господиня, для якої приготування заготовок на зиму — складне завдання.
А для того щоб його приготування все-таки не викликало труднощів, пропонуємо кілька рецептів з фото.
Традиційний рецепт на зиму
Що потрібно для готування:
- Помідори — 3 кілограми;
- Половина склянки цукрового піску;
- ½ Великої ложки солі;
- Гвоздика – 2-3 штучки;
- 10 горошин коріандру;
- Запашний перець – 10 горошин;
- Оцет столовий – 100 мл
Як робити кетчуп в домашніх умовах:
- Для початку помідори перебираємо, промиваємо в холодній воді від бруду;
- Далі видаляємо з плодів плодоніжки, розрізаємо томати невеликими шматочками;
- Викладаємо помідори в ємність середнього розміру, можна підлити трохи води, щоб помідори не підгоріли в процесі варіння;
- Ставимо каструлю на плиту, залишаємо варитися;
- Після того як овочі почнуть кипіти зменшуємо вогонь до середнього рівня і залишаємо готуватися під закритою кришкою приблизно 20 хвилин;
- Прибираємо ємність з плити, розварені помідори перекладаємо на сито і починаємо перетирати. Це допоможе позбутися від шкірки і кісточок;
- Перетерту томатну суміш перекладаємо в ту ж каструлю, ставимо на невеликий вогонь і залишаємо варитися на 1 годину;
- Суміш повинна вийти з густою консистенцією, тому її можна варити трохи більше години;
- Далі всі спеції викладаємо на невеликий шматочок марлі. Зав'язуємо краї марлі, в результаті спеції повинні бути поміщені в невеликий мішечок з марлевого матеріалу;
- Мішечок зі спеціями поміщаємо в томатну суміш, також туди додаємо сіль, цукровий пісок, столовий оцет;
- Суміш відварюємо ще хвилин 10, при цьому вогонь повинен бути на невеликому рівні;
- Баночки для кетчупу гарненько промиваємо, очищаємо з усіх боків харчовою содою від різних забруднень і обов'язково стерилізуємо;
- Готовий кетчуп розкладаємо по банках, закручуємо кришки;
- Зберігатися соус повинен в прохолодному місці – в погребі чи холодильнику.
Приготування кетчупу пікантного
Компоненти для приготування:
- Помідори – 8 кілограмів;
- 5 кг болгарського перцю;
- 4 кілограма цибулі;
- 2 часникові головки;
- Половина стручка гострого перцю;
- Цукровий пісок – 500 грам;
- 4 великі ложки солі;
- 5 горошин запашного перцю;
- Чорний перець у вигляді горошку – 8 штук;
- 5 бутонів гвоздики;
- 3-4 листочків лаврушки;
- 1,5 великі ложки столового оцту 9 %-го;
- Марлевий матеріал.
Як готувати кетчуп з пікантним смаком в домашніх умовах на зиму:
- Якщо готуватися за один раз велику кількість кетчупу, то для готування краще використовувати каструлю великих розмірів. Якщо ж ємностей великого розміру немає, то можна скористатися двома середніми каструлями;
- Готуємо томати, болгарський перець. Усе ретельно промиваємо в прохолодній воді від грязі і пилу;
- Далі перець розрізаємо, видаляємо все насіння, зрізаємо плодоніжки. Нарізаємо овоч невеликими шматочками;
- Помідори потрібно порізати на середні шматочки;
- Лук очищаємо і ріжемо на невеликі скибочки;
- Підготовлені і нарізані овочі пропустити через м'ясорубку. У результаті повинна вийти густа суміш, з якої в подальшому буде готуватися кетчуп;
- Готуємо спеції. Запашний і чорний перець, гвоздика, лавровий лист потрібно помістити в невеликий шматочок марлевого матеріалу і зав'язати. В результаті всі овочі опиняться в невеликому мішечку, який ми помістимо е ємність з овочевою сумішшю. При такому способі спеції не будуть плавати в кетчупі, а при варінні з мішечка буде виділятися аромат, який додасть яскравий смак соусу;
- Овочеву суміш перелити у велику каструлю, кладемо туди мішечок зі спеціями і ставимо на плиту отвариваться;
- Промиваємо половину стручка гіркого перцю і кладемо в ємність з томатом;
- Очищаємо головки часнику від шкірки, пропускаємо очищені зубці через часникодавку. Викладаємо часник в томат, сіль та цукровий пісок, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і залишаємо отвариваться;
- Як тільки суміш увариться на 1/3 частину, знімаємо її спліти, перетираємо все через сито. Це дозволить позбутися від зайвих шкірки і насіння. Не забуваємо прибрати мішечок зі спеціями;
- Однорідну томатну масу перелити в ємність і ставимо на плиту. Закриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися на невеликому вогні. Суміш повинна увариться ще на 1/3 частину;
- Приблизно хвилин за 10 до кінця приготування додаємо столовий оцет, перемішуємо і відварюємо до готовності;
- Баночки для кетчупу слід гарненько промити, почистити, обов'язково простерилізувати, це забезпечить довге зберігання заготовки;
- Готовий кетчуп викладаємо в баночки, закручуємо кришки і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.
А тут ви дізнаєтеся, як засолити грузді гарячим способом в домашніх умовах.
Чергова стаття підкаже вам слушні поради і, звичайно, рецепти приготування чудового варення з черешні з кісточкою.
Як приготувати гострий кетчуп в домашніх умовах на зиму
Підготуємо наступне:
- 3 кг м'ясистих помідорів;
- Перець гострий чилі – 3 стручки;
- 1 велика ложка з гіркою солі;
- 150 грам цукрового піску;
- 1 велика ложка столового оцту 9 %-го;
- Духмяний перець в горошинах – 10 штук;
- 10 штучок чорного перцю.
Приступаємо до приготування гострого кетчупу:
- Помідори промиваємо від бруду і розрізаємо на невеликі шматочки;
- Перекладаємо помідорні шматочки в каструлю, даємо постояти, щоб вони пустили сік;
- Далі ставимо ємність на плиту і відварюємо на невеликому вогні протягом 40 хвилин;
- Тим часом промиваємо перець чилі, нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо до помідорів;
- Хвилин за 15 до кінця засипаємо горошини чорного і запашного перцю;
- Потім томатну суміш знімаємо з плити, перекладаємо на сито і перетираємо;
- Перетерту масу переливаємо в каструлю, ставимо на плиту і знову проварюємо;
- Як тільки вона закипить, додаємо сіль, столовий оцет і цукровий пісок. Все перемішуємо і проварюємо хвилин 15;
- Баночки попередньо промиваємо і стерилізуємо. Розливаємо суміш по скляних ємностей і закриваємо кришками;
- Прибираємо гострий кетчуп на зберігання в льох або холодильник.
Готуємо смачний соус з яблуками
Що потрібно для готування:
- Помідори – 4 кілограми;
- Яблука – 500 грам;
- 500 грам ріпчастої цибулі;
- Цукор – 250 грам;
- 1,5 великої ложки солі;
- ½ Ч. ложки кориці;
- 2 штучки гвоздики;
- Щіпка червоного меленого перцю;
- 1 склянка столового оцту.
Як потрібно готувати кетчуп з яблуками в домашніх умовах на зиму:
- Помідори, яблука промиваємо та нарізаємо на невеликі шматочки. З яблук вичищаємо розетки з насінням;
- Цибулю чистимо від шкірки і ріжемо середніми скибочками;
- Пропускаємо овочі з яблуками через м'ясорубку;
- Викладаємо все в ємність і ставимо на плиту. Відварюємо протягом 2 годин;
- Далі додаємо туди гвоздику, корицю, сіль, цукровий пісок і залишаємо варитися ще на 1,5 години;
- Хвилин за 15 до кінця варіння додаємо в суміш столовий оцет і мелений перець;
- Готуємо скляні ємності, промиваємо і стерилізуємо;
- Викладаємо в банки готовий кетчуп, закриваємо кришками;
- Зберігати кетчуп слід в прохолодному місці – в погребі чи холодильнику.
Корисні поради
Для кетчупу слід використовувати м'ясисті помідори хорошою стиглості.
Для густоти соусу в процесі варіння можна додати трохи крохмалю.
Обов'язково приготуйте кетчуп в домашніх умовах на зиму за цими рецептами. Соус виходить смачним і буде відмінно доповнювати будь-яку страву – м'ясо, рибу, овочі, закуску.
Він полюбиться усім членам вашої родини, тому приступайте до приготування цієї пряної добавки до страв прямо зараз!