26 май 2019 1 342

Кращі способи засолювання скумбрії в домашніх умовах

Скумбрія популярна серед любителів риби, вона має відмінний смак і надзвичайно корисна для працездатності організму.

Корисні властивості

Риба відмінно засвоюється і виступає в якості джерела білка, в її м'ясі багато фосфору, фтору, йоду, натрію, кальцію, калію, магнію, а також цинку.

Вона має у складі нікотинову кислоту і вітамін Д, які відіграють важливу роль у процесі оздоровлення кісток та нервової системи.

З'їдаючи 100 г м'яса скумбрії, ви забезпечуєте себе половиною щоденної норми білка.

Вчені стверджують, що жирні кислоти Омега-3, які є в ній, запобігають серцево-судинні недуги, знижуючи ризик виникнення тромбів.

Корисно вживати морську рибу жінкам, які знаходяться в положенні.

Існують дані, які стверджують, що вживання в їжу жирної риби протистоїть розвитку симптомів псоріазу.

Риб'ячий жир в п'ять разів більш ефективніше в порівнянні з рослинними оліями, він має здатність знижувати вміст холестерину.

Вибір скумбрії для соління

Перед придбанням продукту необхідно звернути увагу на свіжість тушок, на це вказує чистий і несильний запах.

Не потрібно купувати ту, що володіє сильно вираженим «рибним» запахом.

Небезпечний і аміачний душок, варто звернути увагу і на те, чи є відтінок згірклого жиру.

Поверхня риби повинна бути гладкою і вологою, а на дотик — пружною.

Якщо тушка свіжа, то її шкіра покрита прозорим слизом.

У цьому випадку необхідно зауважити, що слідів крові не повинно бути зовсім або в мінімальній кількості.

Плям теж бути не повинно, якщо вони є, то це вказує на хворобу.

Очі повинні бути опуклими, наповненими і вологими, а також нетусклыми.

Якщо вони каламутні, то це говорить про значний віком особини за життя.

Зябра – чисті, непосеревшие і червоні, слизу на них бути не повинно.

Від луски складно позбутися, вона повинна добре прилягати.

У свіжої тушки від натискання пальцем вм'ятина не залишається довгий час.

Хвіст не повинен бути загнутий або бути висохлим.

Якщо помістити товар на долоню, то тушка не повинна звисати, залишаючись в горизонтальному положенні.

Черевце не повинно бути великим.

Якщо риба свіжа, то вона піде на дно, переважно купувати його там, де це є можливість перевірити.

Смачні рецепти приготування

Малосольна скумбрія
Інгредієнти Кількість
скумбрія - 2 шт.
сіль - 4 столові ложки
цукор (можна і не додавати) - 0,5 столової ложки
гвоздика - 2 штуки
перець чорний горошок - 5 штук
духмяний перець в горошку - 2 штуки
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Якщо ви ніяк не можете зважитися, додавати в розсіл цукор, то це рекомендовано, оскільки він дозволить отримати рибу з неповторним смаком.

  1. Спочатку необхідно обробити тушку, вийняти зябра, витягнути нутрощі, чорну плівку, розташовану у черевця.
  2. Після того як риба була ретельно вичищена, її треба помити під проточною водою.
  3. Тепер можна приступати до приготування розсолу. Для одного літра води буде необхідно використовувати близько чотирьох столових ложок солі, одну столову ложку цукру і прянощі. Все це потрібно довести до кипіння, а після охолодити при кімнатній температурі.
  4. Тушку слід помістити в розсіл на 12 год. Допустимо в цей час тримати її в холодильнику.
  5. Після цього часу рибка може бути вжита в їжу, перед подачею її необхідно викласти на блюдо.

Відмінно буде виглядати на столі картопля у вигляді пюре.

Весь процес готування можна побачити на відео:

Рецепт солоного тушки

Солона скумбрія в домашніх умовах, вимагає підготувати:

  • скумбрію в кількості однієї штуки;
  • 3 ст. л. солі;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • один цибуля ріпчаста;
  • 9% оцет в кількості пари чайних ложок;
  • суміш перців;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • лимон.

Для розкриття черевця необхідно використовувати ніж, це дозволить позбавити тіло від нутрощів, далі віддаляється голова.

Рибу необхідно промити і просушити.

Тепер потрібно зробити розрізання вздовж хребта, який при бажанні можна витягти.

М'ясо слід добре посипати сіллю і перцем, поєднати разом половинки.

У такому стані в поліетиленовому пакеті риба повинна солитись в холодильнику протягом 24 годин.

Після скумбрія витягується з холоду, ще раз промивається і розрізається на окремі шматочки.

На наступному етапі потрібно підготувати цибуля, він ріжеться великими півкільцями, поливається оцтом і доповнюється цукром при бажанні.

Півкільця необхідно добре перемішати і віджати, це дозволить отримати сік.

Маринувати в такому стані необхідно п'ять хвилин.

Риба викладається в солону тарілку, обробляється оцтом і олією.

Тепер можна викласти цибулю, лимон і подавати.

Чергове відео присвячується тільки що описаному рецептом:

Посол мороженої скумбрії

Для страви необхідно підготувати:

  • лавровий лист;
  • рибу в обсязі, що дорівнює двом кілограмам;
  • ½ Кг цибулі ріпчастої;
  • 9% оцет;
  • часник;
  • 50 мл соняшникової олії;
  • сіль – близько 3 столових ложок;
  • перець.

Тушку, не розморожуючи, звільнити від шкіри, зняти філе, яке переважно повинно бути вилучене з шкірою, проте завчасно її слід очистити від луски.

Після рибу рекомендується розморозити, видалити голову з хвостом, розкроїти черевце, усунути нутрощі, ретельно промити.

Філе потрібно очистити від кісток, а після нарізати маленькими шматочками, вага кожного з яких приблизно дорівнює 50 грамам.

Після підготовки їх слід викласти в каструлю.

Цибулю треба очистити і нарізати півкільцями і поєднати з рибою.

Часник повинен бути очищений, пропущений через часникодавку.

Лист лавровий потрібно поламати.

З'єднати рибу з меленим перцем, сіллю, оцтом, лавровим листом і маслом.

Всі інгредієнти потрібно добре перемішати і залишити на холоді на ніч.

На цьому приготування закінчується.

Солона скумбрія з корицею

Для приготування слід запастися:

  • водою у кількості одного літра;
  • скумбрією – 3 тушками;
  • лавровим листом в кількості, рівній 4 штук;
  • сіллю в кількості 250 г;
  • перцем у вигляді горошку;
  • корицею за смаком.

Для того щоб отримати розсіл, потрібно поєднати в каструлі інгредієнти, крім риби, довести суміш до кипіння і трохи охолодити, поки суміш не набуде температуру, рівну 40 °С.

Після тушку слід добре помити, обробити її, відрізавши голову, раскроив черевце і вичистивши нутрощі.

Потім скумбрія повинна бути ще раз помыта і залита підготовленим розсолом.

В такому стані продукт необхідно витримати протягом трьох днів в холодильнику.

Тема зайвої ваги не дає спокою? Для вас чергова добірка корисних статей. Дієта балерин: крок назустріч витонченості і легкості.

А в цій статті мова піде про ефірні олії, які при правильному застосуванні допоможуть стати стрункішою.

Ви вивчили сотні дієт і інших методів схуднення, але так і не змогли промотивировать себе на схуднення? Не турбуйтеся! Тут наші фахівці допоможуть вам знайти сильну мотивацію.

Поради та рекомендації

Краще для домашнього посолу набувати жирну рибу, яка має товсту масивну спинку.

Не варто вірити тому, що жовті плями на черевці – це ознака наявності жиру, як стверджують продавці.

Наявність такої ознаки говорить про несвіжості товару.

Солону скумбрію можна подавати не тільки зі стравами з картоплі, але і в складі сендвічів, а також всіляких бутербродів.

Приготувати за допомогою цієї риби в солоному вигляді можна і салат «під шубою».

Скумбрію в солоному вигляді, звичайно ж, можна придбати і в магазині.

Проте якість не у всіх випадках виявляється добрим, крім того, самостійне приготування буде набагато дешевше.

Рецепт не відрізняється складністю, тому спробувати його зможе навіть починаюча господиня.

Не хочеться прощатися і тому ми говоримо вам: «До нових зустрічей! Будьте з нами! У нас для вас ще багато всього цікавого!»

А щоб ви не нудьгували, ми пропонуємо ще один рецепт смачного засолу для засолювання скумбрії:

Що ще почитати: