Користь і шкода лимонної кислоти для здоров'я
Лимонна кислота присутня на кожній кухні. Вона часто є завершальною ноткою до багатьох страв і напоїв, у тому числі і солодким. А як вона виручає влітку при створенні освіжаючого коктейлю! Однак слід пам'ятати, що даний продукт може бути як спасителем, так і шкідником.
З чого роблять лимонну кислоту, її хімічний склад
Лимонна кислота – порошок білого кольору без запаху. Він швидко розчиняється у воді. Якщо заглибитися в хімію, продукт складається з 2-гідрокси-1,2,3-пропантрикарбоновой і 3-гідрокси-3-карбоксипентандиовой кислот. Ці три основи мають формулу C6H8O7. Ефіри і солі називаються цитратами.
Найперша лимонна кислота була здобута в 1874 р з недозрілих плодів лимонного дерева. Її отримав швед Карл Шеєле. Вона придатна для вживання в їжу. Багато рослини, особливо цитрусові і хвойні, містять цей елемент, проте найбільше її видобувають з китайського лимонника або недостиглих лимонів. Сьогоднішні технології дозволяють добувати продукт з допомогою цвілевого гриба і синтезу цукристих речовин.
Область застосування
Лимонна кислота застосовується в різних сферах, але її головна область використання – кулінарія. Вона відома під консервантом Е330-Е333 і присутній у величезній кількості запакованих продуктів, наприклад, консервів.
У побуті кислота теж знайшла своє місце. Вона використовується в якості миючого продукту. Нею чистять чайники і пральні машини від накипу, додають як добриво до квітів, чистять срібло й кухонні поверхні.
Медицина, дієтологія і косметологія теж не нехтують цією речовиною. Це хороший спосіб прискорити метаболізм і добавка до косметичних засобів. Використовується елемент в нафтопромисловості для нейтралізації високого рівня pH, а в будівництві – при виготовленні гіпсу або цементу. Навіть комп'ютерне справа не може обійтися без кислоти: вона використовується при виготовленні друкованих плат.
Користь і шкода для здоров'я
Про цілющі властивості лимонної кислоти знає далеко не кожен. З її допомогою можна досягти вражаючих результатів при схудненні, застуди і не тільки. Вона вкрай позитивно позначається на роботі травної системи.
По-перше, продукт допомагає очистити кишечник від шлаків, зайвих солей і шкідливих речовин. Подібним чином він виводить токсини з клітин шкіри. По-друге, прискорює метаболізм, позбавляє від алкоголю і допомагає при детоксикації отруєного організму. Вченими було помічено, що кислота спалює вуглеводи, володіє протипухлинними властивостями і благотворно впливає на зір.
Під час піку простудних захворювань важливо пам'ятати про ще одну здатності речовини. Якщо полоскати горло розчином кислоти, він допоможе позбутися від мокроти і зніме біль. Таким розчином можна протирати шкіру, щоб позбутися від пігментних плям, веснянок, звузити пори. Це прекрасний спосіб зробити шкіру матовою і чистої і навіть відбілити нігтьові пластини.
Найголовніше правило при використанні лимонної кислоти – пам'ятати про міру. Це концентроване речовина, його можна використовувати тільки в розведеному вигляді. При передозуванні воно викличе опік слизової оболонки шлунку, печію, криваву блювоту. При вдиханні або попаданні в очі викликає сильне роздратування. При нанесенні на шкіру може призвести до почервоніння, особливо у чутливого типу.
Звичайно, при наявності алергії або індивідуальної нестерпності, слабкого шлунка, виразки або гастриту від продукту слід відмовитися відразу. Він строго не рекомендується маленьким дітям.
Вода з кислинкою: користь і шкода
Вода з лимонною кислотою – один з улюблених напоїв швидкого приготування. Він набагато краще покращує спрагу, ніж звичайна вода, з-за своєї кислинки. За смаком у такий напій можна додати м'яти, цукру, імбиру, фруктів – чого душа забажає.
Властивості кислоти при додаванні інших продуктів не змінюється, але весь напій від цього тільки виграє. Він запускає процес обміну речовин, надає тонізуючу дію. Тому багато п'ють такий напій вранці замість кави, щоб швидко прокинутися.
Взимку вода з кислотою не менш важлива, ніж влітку. Вони допомагають тримати організм бадьорим протягом дня і мають загальнозміцнюючим ефектом. Це істотно знижує шанс захворіти і допомагає перетравлювати їжу. Взимку раціон має мало зелені і фруктів, в яких теж є дана речовина, тому можна замінити його таким напоєм.
У малих кількостях така вода не зашкодить. Важливо розчинити правильну дозу, щоб не нашкодити. Інакше це викличе печію і зашкодить слизову шлунка, викликає кашель і першіння в горлі. Крижану воду пити не варто, щоб не нашкодити горла, а ось кімнатна температура напою буде ідеальною.
Лимонна кислота з содою: користь і шкода
Дивно, але те, що може привести до печії, може від неї ж і врятувати. Тільки потрібно додати соду. Напій з неї, води і лимонної кислоти у більшості випадків допомагає позбутися від неприємного роздратування. Але перед прийомом слід враховувати деякі нюанси.
Подібний напій слід приймати тільки у тих випадках, якщо печія буває рідко. Наприклад, після бурхливого застілля. На 100 мл води потрібно взяти по 0,5 ч. л соди і кислоти. Змішати. Як тільки піде реакція і з'являться бульбашки, напій слід випити маленькими ковтками. У народі він називається «шипучка». Для поліпшення смаку можна додати трохи цукру.
Потрібно пам'ятати, що така «шипучка» — не панацея. Вона лише усуває симптоми, але не лікують причину. Через деякий час після її прийому буде повторне підвищення рівня кислотності та стан може погіршитися. Далі потрібна консультація лікаря.
Як правильно розчиняти
Приготувати розчин з лимонною кислотою досить просто. Для цього обов'язково потрібно вибрати неметалічну посуд. Наприклад, підійде скляна або пластикова. Чим більше кислоти в розчині, тим довше він зможе зберігатися завдяки своїм консервуючою властивостями.
Щоб приготувати розчин з високою концентрацією, необхідно взяти 460 г води і 450 г кислоти. Заливати її потрібно вже киплячою водою. Після охолодження продукт буде готовий до використання. Іноді його потрібно помішувати. Якщо потрібна менш сильна концентрація, досить просто зменшити кількість кислоти.
З чого роблять крабові палички і як їх застосовувати в дієтичному харчуванні читайте в нашій статті.
Заливний пиріг з рибою і рисом — простий і смачний рецепт на кожен день.
Приготуйте смачний салат з кальмарами і огірками за нашими рецептами.
Застосування для схуднення
Застосовується лимонна кислота і з метою зниження ваги. Вона вживається в розчиненому вигляді з водою, найчастіше перед прийомом їжі. Таким чином вона збільшує в'язкість слини, знижує апетит і запускає роботу шлунка по очищенню від шлаків. При цьому її цінність дорівнює 0 ккал.
Курс прийому найчастіше всього місяць, за умови дотримання легкої дієти. З кожним тижнем вживання розчин стає сильнішою. Серйозних результатів очікувати не варто, але очистити свій організм можна. Також при вживанні потрібно знизити кількість цукру, солі та жирів.
Шкода такого прийому – подразнення слизової оболонки шлунка. Крім цього, таке споживання із-за кислого середовища погано впливає на емаль зубів. При наявності проблем з нирками не варто сідати на таку дієту, так як кислота викликає сечогінний ефект. При наявності проблем з ШКТ або запалення у ротовій порожнині строго не рекомендується застосування подібного напою. Після вживання краще прополоскати рот звичайною водою.
Ціна продукту, чим можна замінити
Лимонна кислота коштує досить дешево. За 100 г ціна коливається близько 50 р. Знайти її можна абсолютно у всіх продуктових магазинах.
Замінити кислоту можна її аналогом – соком лимона. Така заміна буде навіть корисніше завдяки натуральному походженню, а не синтетичному виробництва. На 1 ч. л порошку припадає 1 лимон. При відсутності цитруса, вказане в рецепті речовину можна замінити оцтом. Його потрібно додавати стільки ж, скільки вказано самої кислоти.
Завжди слід враховувати, що лимонна кислота – концентрований продукт і його потрібно зовсім небагато абсолютно у всі страви чи напої. Людство придумало сотні способів використання цієї речовини навіть поза кухні. Це ще раз доводить важливість лимонної кислоти в нашому житті.