Як правильно приготувати лаваш в домашніх умовах
Лавашем називають одну з різновидів випічки, яка в багатьох країнах служить прекрасною заміною хліба.
При цьому рецепти цієї страви мають певні відмінності – це залежить від того, де вони були придумані.
Найвідомішими вважаються вірменський і грузинський, причому їх цілком можна приготувати самостійно.
Давайте розглянемо в цій статті, як їх можна приготувати в домашніх умовах.
Історія появи
Лаваш – це прісний білий хліб, який роблять у вигляді тонкого коржа.
Як правило, він виготовляється з пшеничного борошна і користується популярністю серед кавказьких народів.
В англомовних виданнях можна побачити такі назви цього продукту, як «ламкий хліб», «параки».
Слово «лаваш» перекладається з давньоасирійської мови як «замішувати».
Традиційно цю страву готують у печі, яка називається «тандир».
Її будують в землі, а стінки обмазують глиною.
В якості палива використовують сухий кізяк або хмиз.
З чого готують лаваш?
Прийнято виділяти два види лавашів – вірменський і грузинський.
Вони відрізняються за смаковими якостями і зовнішнім виглядом.
Вірменський є дуже тонким і використовується для приготування різноманітних рулетів.
Грузинський роблять достатньо пишним, а тому він чудово підходить для різних різновидів піци.
Щоб приготувати вірменський, необхідна пшеничне борошно, сіль, вода і кисла закваска.
Також традиційні рецепти даної випічки допускають використання маку і кунжуту.
У деяких випадках це блюдо додають дріжджі і вершкове масло.
Роблять вірменський лаваш дуже тонким і випікають на сухій сковороді, не додаючи жир.
До складу грузинської страви, крім борошна, води і солі, обов'язково входять дріжджі.
Такий продукт, випікають в духовці без додавання олії. В результаті він виходить більш пишним, ніж вірменський аналог.
Рецепти приготування лаваша
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вода - | 1 склянка |
борошно - | 500 г |
дріжджі - | 2 ч. л. |
сіль - | 0,5 ч. л. |
вершкове масло - | 50 г |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 272 Ккал |
Приготування:
- Воду необхідно трохи підігріти, додати дріжджі, розм'якшене масло, сіль;
- Додати борошно, після чого можна замісити тісто. Прибрати його на годину в тепле місце;
- Розділити тісто на кульки діаметром 5 см, після чого залишити на півгодини;
- Кожен кулька дуже тонко розкачати – він повинен вийти практично прозорим;
- Взяти розкатане тісто і викласти на розігріту сковороду;
- Смажити його, потрібно дуже швидко. Коли він побіліє і покриється пухирями, можна перевертати. Зазвичай на це потрібно буквально 15 секунд;
- Щоб лаваш вийшов м'яким, його потрібно з двох сторін збризнути водою;
- Прибрати в пакет і накрити рушником.
Грузинський лаваш
Пропонуємо вашій увазі невеликий відео рецепт приготування грузинського лаваша. Приємного вам перегляду!
Для цієї страви знадобляться наступні інгредієнти:
- борошно – 350 г;
- сіль – 1 ч. л.;
- свіжі дріжджі – 32 м;
- вода – 240 мл;
- цукор – щіпка.
Приготування:
- Воду підігріти, додати дріжджі, трохи цукру і борошна, ретельно перемішати і залишити на годину;
- Борошно просіяти, змішати з сіллю і додати опару. Замісити однорідне тісто;
- Тісто слід ретельно вимісити, накрити рушником і прибрати на півгодини;
- Деко посипати борошном;
- Розкачати тонкий корж і поставити в духовку приблизно на півгодини. Температура — 220 градусів;
- Готовий лаваш скропити водою і загорнути в рушник, завдяки цьому він буде довгий час залишатися м'яким.
Узбецький лаваш
У цьому відео ми поділимося варіантом приготування узбецького лаваша.
Щоб приготувати цю страву, потрібно:
- молоко – 1 стакан;
- сухі дріжджі – 11 г;
- вершкове масло – 50 г;
- цукор – 2 ч. л.;
- борошно – 1 кг;
- яйця – 2 шт.;
- сіль – 1 ст. л.;
- кунжут.
Приготування:
- Молоко нагріти, додати дріжджі і цукор. Прибрати на 15 хвилин;
- Після того як на поверхні молока з'являться бульбашки, слід змішати всі продукти і додати їх в опару;
- Вимісити тісто, накрити рушником і залишити підходити;
- Коли тісто в два рази збільшиться в обсягах, що можна готувати коржі. Розділити тісто на 5 частин, кожну з них слід розкачати в корж;
- Щоб всі коржі мали однакові розміри і форму, можна використовувати для формування контуру тарілку;
- Викласти коржі на змазаний маслом деко. Після цього залишити на 20 хвилин;
- Зробити в центрі коржів отвори з допомогою виделки, змастити поверхню жовтком, посипати насінням кунжуту і поставити в духовку. На випікання знадобиться приблизно 15 хвилин. Температура – 200 градусів.
У яких продуктах міститься клітковина? Не знаєте? На нашому сайті, є корисна інформацію про це.
Чим так корисний суничний шпинат, ви дізнаєтеся з цієї статті. Харчуйтеся правильно!
Не можна недооцінювати корисні властивості сушеного чорносливу, тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/chernosliv-poleznue-svoistva.htmlви дізнаєтесь більш докладно, чому.
Корисні поради
- На швидкість підйому тесту впливає свіжість дріжджів і температура приміщення, тому його рекомендується витримувати в теплі;
- Дуже важливо, щоб готове тісто набуло еластичну консистенцію;
- Кожну сторону потрібно випікати не більше 15 секунд. Інакше смак випічки вийде іншим;
- Щоб тісто не вздувалось і прожаривалось рівномірно, його потрібно притискати до сковороді дерев'яною лопаткою;
- Готовий лаваш рекомендується на деякий час залишити між двома змоченим серветками – завдяки цьому випічка не засохне і не втратить свої розміри;
- Охолоджений корж, можна згорнути і обгорнути харчовою плівкою. Зберігати в холодильнику.
Якщо ви хочете бути впевнені в якості готового продукту, приготуйте цю випічку самостійно, тим більше що це не потребує великої кількості зусиль.