07 март 2019 1 657

Як правильно приготувати лаваш в домашніх умовах

Лавашем називають одну з різновидів випічки, яка в багатьох країнах служить прекрасною заміною хліба.

При цьому рецепти цієї страви мають певні відмінності – це залежить від того, де вони були придумані.

Найвідомішими вважаються вірменський і грузинський, причому їх цілком можна приготувати самостійно.

Давайте розглянемо в цій статті, як їх можна приготувати в домашніх умовах.

Історія появи

Лаваш – це прісний білий хліб, який роблять у вигляді тонкого коржа.

Як правило, він виготовляється з пшеничного борошна і користується популярністю серед кавказьких народів.

В англомовних виданнях можна побачити такі назви цього продукту, як «ламкий хліб», «параки».

Слово «лаваш» перекладається з давньоасирійської мови як «замішувати».

Традиційно цю страву готують у печі, яка називається «тандир».

Її будують в землі, а стінки обмазують глиною.

В якості палива використовують сухий кізяк або хмиз.

Коржі кріплять до стінок печі після прогорання палива, а знімають за допомогою спеціального гачка, оснащеного рукояткою.

З чого готують лаваш?

Прийнято виділяти два види лавашів – вірменський і грузинський.

Вони відрізняються за смаковими якостями і зовнішнім виглядом.

Вірменський є дуже тонким і використовується для приготування різноманітних рулетів.

Грузинський роблять достатньо пишним, а тому він чудово підходить для різних різновидів піци.

Щоб приготувати вірменський, необхідна пшеничне борошно, сіль, вода і кисла закваска.

Також традиційні рецепти даної випічки допускають використання маку і кунжуту.

У деяких випадках це блюдо додають дріжджі і вершкове масло.

Роблять вірменський лаваш дуже тонким і випікають на сухій сковороді, не додаючи жир.

До складу грузинської страви, крім борошна, води і солі, обов'язково входять дріжджі.

Такий продукт, випікають в духовці без додавання олії. В результаті він виходить більш пишним, ніж вірменський аналог.

Рецепти приготування лаваша

Вірменський лаваш
Інгредієнти Кількість
вода - 1 склянка
борошно - 500 г
дріжджі - 2 ч. л.
сіль - 0,5 ч. л.
вершкове масло - 50 г
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 272 Ккал

Приготування:

  1. Воду необхідно трохи підігріти, додати дріжджі, розм'якшене масло, сіль;
  2. Додати борошно, після чого можна замісити тісто. Прибрати його на годину в тепле місце;
  3. Розділити тісто на кульки діаметром 5 см, після чого залишити на півгодини;
  4. Кожен кулька дуже тонко розкачати – він повинен вийти практично прозорим;
  5. Взяти розкатане тісто і викласти на розігріту сковороду;
  6. Смажити його, потрібно дуже швидко. Коли він побіліє і покриється пухирями, можна перевертати. Зазвичай на це потрібно буквально 15 секунд;
  7. Щоб лаваш вийшов м'яким, його потрібно з двох сторін збризнути водою;
  8. Прибрати в пакет і накрити рушником.

Грузинський лаваш

Пропонуємо вашій увазі невеликий відео рецепт приготування грузинського лаваша. Приємного вам перегляду!

Для цієї страви знадобляться наступні інгредієнти:

  • борошно – 350 г;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • свіжі дріжджі – 32 м;
  • вода – 240 мл;
  • цукор – щіпка.

Приготування:

  1. Воду підігріти, додати дріжджі, трохи цукру і борошна, ретельно перемішати і залишити на годину;
  2. Борошно просіяти, змішати з сіллю і додати опару. Замісити однорідне тісто;
  3. Тісто слід ретельно вимісити, накрити рушником і прибрати на півгодини;
  4. Деко посипати борошном;
  5. Розкачати тонкий корж і поставити в духовку приблизно на півгодини. Температура — 220 градусів;
  6. Готовий лаваш скропити водою і загорнути в рушник, завдяки цьому він буде довгий час залишатися м'яким.

Узбецький лаваш

У цьому відео ми поділимося варіантом приготування узбецького лаваша.

Щоб приготувати цю страву, потрібно:

  • молоко – 1 стакан;
  • сухі дріжджі – 11 г;
  • вершкове масло – 50 г;
  • цукор – 2 ч. л.;
  • борошно – 1 кг;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • кунжут.

Приготування:

  1. Молоко нагріти, додати дріжджі і цукор. Прибрати на 15 хвилин;
  2. Після того як на поверхні молока з'являться бульбашки, слід змішати всі продукти і додати їх в опару;
  3. Вимісити тісто, накрити рушником і залишити підходити;
  4. Коли тісто в два рази збільшиться в обсягах, що можна готувати коржі. Розділити тісто на 5 частин, кожну з них слід розкачати в корж;
  5. Щоб всі коржі мали однакові розміри і форму, можна використовувати для формування контуру тарілку;
  6. Викласти коржі на змазаний маслом деко. Після цього залишити на 20 хвилин;
  7. Зробити в центрі коржів отвори з допомогою виделки, змастити поверхню жовтком, посипати насінням кунжуту і поставити в духовку. На випікання знадобиться приблизно 15 хвилин. Температура – 200 градусів.

У яких продуктах міститься клітковина? Не знаєте? На нашому сайті, є корисна інформацію про це.

Чим так корисний суничний шпинат, ви дізнаєтеся з цієї статті. Харчуйтеся правильно!

Не можна недооцінювати корисні властивості сушеного чорносливу, тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/chernosliv-poleznue-svoistva.htmlви дізнаєтесь більш докладно, чому.

Корисні поради

  1. На швидкість підйому тесту впливає свіжість дріжджів і температура приміщення, тому його рекомендується витримувати в теплі;
  2. Дуже важливо, щоб готове тісто набуло еластичну консистенцію;
  3. Кожну сторону потрібно випікати не більше 15 секунд. Інакше смак випічки вийде іншим;
  4. Щоб тісто не вздувалось і прожаривалось рівномірно, його потрібно притискати до сковороді дерев'яною лопаткою;
  5. Готовий лаваш рекомендується на деякий час залишити між двома змоченим серветками – завдяки цьому випічка не засохне і не втратить свої розміри;
  6. Охолоджений корж, можна згорнути і обгорнути харчовою плівкою. Зберігати в холодильнику.
Лаваш традиційно використовується для приготування самих різних блюд.

Якщо ви хочете бути впевнені в якості готового продукту, приготуйте цю випічку самостійно, тим більше що це не потребує великої кількості зусиль.

Що ще почитати: