Фото-рецепти шаурми в домашніх умовах: максимум задоволення без зусиль
Традиційно шаурмою називається страва, що складається з жирного м'яса, смаженої спеціальним чином, з додаванням спецій, соусу і салату з свіжих овочів. Все це загортається в лаваш, деякі країни замість нього використовують піту.
Якщо слідувати первинного рецепту, слід використовувати у приготуванні баранину або курятину. Набагато рідше застосовується яловичина або свинина.
М'ясо обсмажується на вертикальному рожні, після чого з тонким шматочках зрізається гострим ножем.
Заглянемо в історію
Існують різні версії походження цього чудового блюда. Найбільш наближеної до дійсності вважається історія турецьких військових походів.
Легенда свідчить, що турки обожнювали м'ясо у всіх його проявах, але під час війни було досить небезпечно зупинятися і витрачати дорогоцінний час на прийом їжі. Саме тому розумні люди придумали загортати приготоване на вогні м'ясо в лаваш і насолоджуватися ним на ходу.
Деякі дотримуються подібної версії, з тією лише різницею, що замість турецьких військових в ній фігурують арабські кочівники.
У різних країнах відрізняються і назви, використовувані для шаурми. Наприклад, азербайджанці називають її «денер», ліванці воліють найменування «куббе», а для французів м'ясо, загорнуте в коржик, стає «кебабом».
Особливості соусів та овочів
Традиційно для шаурми готується спеціальний соус на основі молочних продуктів. Для нього використовується кефір або йогурт, до яких додається паста з протертого кунжуту (інакше звана тахін) і величезна кількість різних спецій.
Саме приправи і прянощі надають особливий східний смак і аромат страви.
З часом рецепт були внесені зміни. Сучасні кухарі найчастіше готують часниковий соус на основі майонезу, рідше застосовується сметана.
В Ізраїлі ж розділяється молочна і м'ясна кухня, тому жителі цієї країни винайшли особливий варіант соусу з нутового пюре.
Найбільш популярними спеціями є всі види перцю, кунжут, мускатний горіх і часник. Рідше додають насіння анісу, майоран, гвоздику і корицю.
Іноді разом з прянощами м'ясо натирається оливковою олією, воно ж додається і в соус для надання особливого аромату.
Щоб страва була не тільки смачною, а ще й живильним, в нього додаються різні овочі. Найчастіше застосовуються свіжі помідори, огірки, капуста, листя салату. Деякі любителі додають туди гриби.
Нерідко страва доповнюється картоплею фрі, але це робить його більш калорійним і важким для шлунка, не кожному організму підійде такий варіант.
Рецепт домашнього лаваша
Рецепт шаурми в домашніх умовах немислимий без лаваша, так і в будь-яких інших умовах. Лаваш — прісна корж з тіста.
У багатьох країнах це борошняний виріб служить відмінною альтернативою хліба і комбінується з м'ясними продуктами, сиром, овочами і навіть солодким. Як правило, для виготовлення використовується пшеничне борошно.
Найчастіше зустрічаються два різновиди рецептів: грузинська та вірменська. Перший вид лаваша є досить товстим і м'яким, саме його використовують в якості заміни хліба, також на цьому тесті готують різні варіанти піци, пиріжків і інших відомих страв.
Вірменський ж лаваш дуже тонкий, для шаурми переважно застосовувати його.
Випікають ці тонкі коржі в спеціальних печах або духовці, але їх, якщо є велике бажання, можна замінити звичайною сковородою, бажано з антипригарним покриттям.
Останнє вимога обумовлена тим, що під час готування не рекомендується використовувати масло.
Для приготування традиційного вірменського лаваша в домашніх умовах потрібно взяти такі інгредієнти (на шість порцій):
- Борошно — 300 гр;
- Вода (обов'язково гаряча, майже окріп) — 75 мл;
- Сіль — 0.5 ч. л;
Спочатку необхідно висипати в миску борошно, там же робиться невелике поглиблення. Потім в нього вливається поступово гаряча вода, змішана з сіллю. Вся ця субстанція безперервно помішується, ідеально з цим завданням впорається міксер.
Після того як вся вода успішно залита в борошно, замішане тісто рекомендується залишити в теплому місці, щоб воно настоялося. Зазвичай для цього достатньо однієї години.
Потім лаваш необхідно тонко розкачати і смажити на середньому вогні не більше 15 секунд кожну порцію, залежно від рівня розжарення сковорідки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Вірменський (тонкий) лаваш - | 3 шт. |
Баранина - | 600 г |
Свіжі огірки і помідори - | по 2 шт. |
Капуста білокачанна - | за смаком, але не рекомендується брати більше, ніж 200 р |
Сметана, кефір, майонез - | по 4 ст. л. |
Часник - | 4 зубчики |
Зелень і приправи - | за смаком — найкраще підійдуть мелені перець, коріандр, каррі, сіль |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 190 Ккал |
Класична шаурма містить тільки найсмачніші і важливі інгредієнти. Під час її приготування увага приділяється в першу чергу смаку, а не кількістю. Саме тому в рецепті немає «збільшують обсяг» складових, таких як сир, корейська морква, гриби та інші.
Зібравши всі продукти, приступимо до приготування чудового блюда — шаурми — в домашніх умовах за рецептом з фото.
Баранину необхідно попередньо підсмажити на грилі або сковороді.
Готовий стейк розрізається на маленькі шматочки: чим вони менші, тим смачніше вийде в підсумку шаурма.
Капусту, помідори і огірки теж ріжуть на тонкі смужки або кубики, злегка розминають руками.
Для соусу змішуються кефір, сметана і майонез, туди ж додають зелень і спеції.
Тим часом лаваш потрібно змастити соусом (він повинен покривати приблизно половину поверхні), зверху кладуть овочі і м'ясо.
Все це швидко згортається і відправляється на розігріту сковороду.
Обсмажувати шаурму з кожної сторони коштує не більше хвилини.
Інший варіант класичної шавермы (ще одна назва шаурми) у відеозапису, представленої нижче, підкорить всіх любителів цієї славної закуски:
Прекрасна закуска в лаваші з куркою
Початковий рецепт шаурми включав в себе баранину, але сучасні кухарі все частіше готують її з курячим м'ясом. Крім класичного рецепту, існує багато інших, включають в себе різні інгредієнти і способи приготування.
Одним із самих смачних вважається рецепт шаурми з куркою і морквою по-корейськи в лаваші. Для приготування чотирьох порцій цієї страви в домашніх умовах знадобляться такі складові:
- Куряче філе — 400 гр;
- Лаваш — 4 шт.;
- Помідори — 2 шт.;
- Огірки свіжі — 2 шт.;
- Цибуля — половина головки середнього розміру;
- Кетчуп;
- Майонез;
- Морква по-корейськи — 200 гр;
- Оцет;
- Спеції (мускатний горіх, паприка, кардамон і інші за смаком).
Перед приготуванням шаурми вам слід залишити м'ясо на ніч в маринаді з оцту і спецій.
На наступний день вона розрізається на дрібні шматочки, злегка обсмажується і ставиться в духовку на півгодини при температурі 180 градусів.
Цибулю, помідори і огірки теж слід порізати кубиками.
Майонез і кетчуп змішуються в окремій посудині.
Потім цією сумішшю обмазується лаваш, на нього укладаються шарами овочі (можна і з м'яса почати).
Цибуля обсмажується до золотистого кольору і теж поміщається до помідорів і огірків. Далі викладаємо зверху овочів м'ясо (або ж навпаки, якщо ви почали з м'яса).
Завершує картину корейська морква, можна додати трохи зелені.
Таку процедуру проробляємо з усіма лавашами.
Потім лаваші згортаються і протягом хвилини обсмажуються на сковороді з двох сторін.
Дивіться ще один рецепт шаурми з куркою в відео нижче:
Шаурма зі свининою в домашніх умовах
Свинина рідше використовується в рецептах приготування шаурми, але деякі люблять саме таку комбінацію смаків. Цікавим є поєднання свинячого м'яса з часником, сиром і пекінською капустою.
Для приготування двох порцій такої страви вам знадобляться:
- Гриби мариновані (ідеально підійдуть печериці або опеньки) — 200 г;
- Свинина — 200 г;
- Сир твердий — 100 г;
- Майонез;
- Помідори — 2 шт.;
- Часник — 3-4 зубчики;
- Свіжа зелень;
- Пекінська капуста;
- Лаваш — 2 шт.
Щоб досягти ідеального результату, м'ясо слід дрібно порізати і обсмажити без олії на розпеченій сковороді. Потім воно змішується з соусом і настоюється деякий час (не більше півгодини).
В якості соусу для шаурми зі свининою використовують суміш з майонезу, часнику і свіжої зелені. Під час того, як свинина настоюється, слід подрібнити і обсмажити гриби на гарячій сковорідці.
Сир необхідно натерти, помідори й капусту порізати кубиками.
Після того як м'ясо вбере в себе аромат соусу, можна укладати весь вміст на лаваш.
Зазвичай інгредієнти викладаються в такому порядку: м'ясо, помідори, гриби, капуста, сир.
Кінцевий етап приготування тут нічим не відрізняється від інших рецептів: лаваш згортається, потім обсмажується з двох сторін.
В домашніх умовах є можливість відступити від звичного приготування шаурми і поекспериментувати з начинками. Рецепти начинок для лавашу на будь-який смак. А може ви придумаєте свій ексклюзивний варіант?
В цій кулінарній статті представлений покроковий рецепт хачапурі по-аджарськи. Смачні коржі продовжують завойовувати до себе увагу. Не дивно, адже вони такі смачні!
А тут ви можете дізнатися, як швидко і смачно замаринувати курку для шашлику. Тільки перевірені способи!
Корисні рекомендації та висновок
Нижче наведено поради, які допоможуть початківцям у приготуванні домашнього шаурми, деякі з них можуть виявитися корисними і для досвідчених кухарів.
Дуже важливо «зловити» відповідну температуру сковорідки. Не варто переживати, якщо перші коржі будуть не надто презентабельно виглядати, на них проводиться тренування і регулювання рівня спека.
Ступінь готовності лаваша легко визначити за характерним бульбашок, що з'являються під час смаження.
Щоб коржі були рівними і гладкими, викладати їх стоїть на вологі рушники. Ще це допоможе їм не ламатися, не розмокати під впливом соусу і надійно утримувати всю начинку.
Існує дуже багато різновидів соусу для шаурми. На жаль, секретними рецептами приготування діляться кухаря дуже неохоче.
На закінчення можна сказати, що приготування шаурми в домашніх умовах — не така вже й складна задача. При бажанні вийде приготувати вдома лаваш, начинку і навіть неповторний часниковий соус.
Багато хто недооцінюють це блюдо з-за упереджень і низького рівня санітарної безпеки в лотках, де зазвичай продається шаурма. Але важко сперечатися з тим, що м'ясо і овочі в лаваші є дуже ситними і смачними. Саме тому варто готувати вдома шаурму, отримуючи від цього задоволення і радуючи свою сім'ю.
Наостанок пропонуємо до перегляду відео-сюжет з приготування домашньої шаурми з індичкою. Цей варіант теж має право на існування. Виходить смачно!