08 апрель 2019 1 441

Фото-рецепти шаурми в домашніх умовах: максимум задоволення без зусиль

Традиційно шаурмою називається страва, що складається з жирного м'яса, смаженої спеціальним чином, з додаванням спецій, соусу і салату з свіжих овочів. Все це загортається в лаваш, деякі країни замість нього використовують піту.

Якщо слідувати первинного рецепту, слід використовувати у приготуванні баранину або курятину. Набагато рідше застосовується яловичина або свинина.

М'ясо обсмажується на вертикальному рожні, після чого з тонким шматочках зрізається гострим ножем.

Заглянемо в історію

Існують різні версії походження цього чудового блюда. Найбільш наближеної до дійсності вважається історія турецьких військових походів.

Легенда свідчить, що турки обожнювали м'ясо у всіх його проявах, але під час війни було досить небезпечно зупинятися і витрачати дорогоцінний час на прийом їжі. Саме тому розумні люди придумали загортати приготоване на вогні м'ясо в лаваш і насолоджуватися ним на ходу.

Деякі дотримуються подібної версії, з тією лише різницею, що замість турецьких військових в ній фігурують арабські кочівники.

У різних країнах відрізняються і назви, використовувані для шаурми. Наприклад, азербайджанці називають її «денер», ліванці воліють найменування «куббе», а для французів м'ясо, загорнуте в коржик, стає «кебабом».

Особливості соусів та овочів

Традиційно для шаурми готується спеціальний соус на основі молочних продуктів. Для нього використовується кефір або йогурт, до яких додається паста з протертого кунжуту (інакше звана тахін) і величезна кількість різних спецій.

Саме приправи і прянощі надають особливий східний смак і аромат страви.

З часом рецепт були внесені зміни. Сучасні кухарі найчастіше готують часниковий соус на основі майонезу, рідше застосовується сметана.

В Ізраїлі ж розділяється молочна і м'ясна кухня, тому жителі цієї країни винайшли особливий варіант соусу з нутового пюре.

Найбільш популярними спеціями є всі види перцю, кунжут, мускатний горіх і часник. Рідше додають насіння анісу, майоран, гвоздику і корицю.

Іноді разом з прянощами м'ясо натирається оливковою олією, воно ж додається і в соус для надання особливого аромату.

Щоб страва була не тільки смачною, а ще й живильним, в нього додаються різні овочі. Найчастіше застосовуються свіжі помідори, огірки, капуста, листя салату. Деякі любителі додають туди гриби.

У холодну пору року можна замінити свіжі продукти консервованими аналогами.

Нерідко страва доповнюється картоплею фрі, але це робить його більш калорійним і важким для шлунка, не кожному організму підійде такий варіант.

Рецепт домашнього лаваша

Рецепт шаурми в домашніх умовах немислимий без лаваша, так і в будь-яких інших умовах. Лаваш — прісна корж з тіста.

У багатьох країнах це борошняний виріб служить відмінною альтернативою хліба і комбінується з м'ясними продуктами, сиром, овочами і навіть солодким. Як правило, для виготовлення використовується пшеничне борошно.

Найчастіше зустрічаються два різновиди рецептів: грузинська та вірменська. Перший вид лаваша є досить товстим і м'яким, саме його використовують в якості заміни хліба, також на цьому тесті готують різні варіанти піци, пиріжків і інших відомих страв.

Вірменський ж лаваш дуже тонкий, для шаурми переважно застосовувати його.

Випікають ці тонкі коржі в спеціальних печах або духовці, але їх, якщо є велике бажання, можна замінити звичайною сковородою, бажано з антипригарним покриттям.

Останнє вимога обумовлена тим, що під час готування не рекомендується використовувати масло.

Для приготування традиційного вірменського лаваша в домашніх умовах потрібно взяти такі інгредієнти (на шість порцій):

  • Борошно — 300 гр;
  • Вода (обов'язково гаряча, майже окріп) — 75 мл;
  • Сіль — 0.5 ч. л;

Спочатку необхідно висипати в миску борошно, там же робиться невелике поглиблення. Потім в нього вливається поступово гаряча вода, змішана з сіллю. Вся ця субстанція безперервно помішується, ідеально з цим завданням впорається міксер.

Після того як вся вода успішно залита в борошно, замішане тісто рекомендується залишити в теплому місці, щоб воно настоялося. Зазвичай для цього достатньо однієї години.

Потім лаваш необхідно тонко розкачати і смажити на середньому вогні не більше 15 секунд кожну порцію, залежно від рівня розжарення сковорідки.

Як приготувати класичну шаурму будинку?
Інгредієнти Кількість
Вірменський (тонкий) лаваш - 3 шт.
Баранина - 600 г
Свіжі огірки і помідори - по 2 шт.
Капуста білокачанна - за смаком, але не рекомендується брати більше, ніж 200 р
Сметана, кефір, майонез - по 4 ст. л.
Часник - 4 зубчики
Зелень і приправи - за смаком — найкраще підійдуть мелені перець, коріандр, каррі, сіль
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Класична шаурма містить тільки найсмачніші і важливі інгредієнти. Під час її приготування увага приділяється в першу чергу смаку, а не кількістю. Саме тому в рецепті немає «збільшують обсяг» складових, таких як сир, корейська морква, гриби та інші.

Зібравши всі продукти, приступимо до приготування чудового блюда — шаурми — в домашніх умовах за рецептом з фото.

Баранину необхідно попередньо підсмажити на грилі або сковороді.

Готовий стейк розрізається на маленькі шматочки: чим вони менші, тим смачніше вийде в підсумку шаурма.

Капусту, помідори і огірки теж ріжуть на тонкі смужки або кубики, злегка розминають руками.

Для соусу змішуються кефір, сметана і майонез, туди ж додають зелень і спеції.

Тим часом лаваш потрібно змастити соусом (він повинен покривати приблизно половину поверхні), зверху кладуть овочі і м'ясо.

Все це швидко згортається і відправляється на розігріту сковороду.

Обсмажувати шаурму з кожної сторони коштує не більше хвилини.

Інший варіант класичної шавермы (ще одна назва шаурми) у відеозапису, представленої нижче, підкорить всіх любителів цієї славної закуски:

Прекрасна закуска в лаваші з куркою

Початковий рецепт шаурми включав в себе баранину, але сучасні кухарі все частіше готують її з курячим м'ясом. Крім класичного рецепту, існує багато інших, включають в себе різні інгредієнти і способи приготування.

Одним із самих смачних вважається рецепт шаурми з куркою і морквою по-корейськи в лаваші. Для приготування чотирьох порцій цієї страви в домашніх умовах знадобляться такі складові:

  • Куряче філе — 400 гр;
  • Лаваш — 4 шт.;
  • Помідори — 2 шт.;
  • Огірки свіжі — 2 шт.;
  • Цибуля — половина головки середнього розміру;
  • Кетчуп;
  • Майонез;
  • Морква по-корейськи — 200 гр;
  • Оцет;
  • Спеції (мускатний горіх, паприка, кардамон і інші за смаком).

Перед приготуванням шаурми вам слід залишити м'ясо на ніч в маринаді з оцту і спецій.

На наступний день вона розрізається на дрібні шматочки, злегка обсмажується і ставиться в духовку на півгодини при температурі 180 градусів.

Цибулю, помідори і огірки теж слід порізати кубиками.

Майонез і кетчуп змішуються в окремій посудині.

Потім цією сумішшю обмазується лаваш, на нього укладаються шарами овочі (можна і з м'яса почати).

Цибуля обсмажується до золотистого кольору і теж поміщається до помідорів і огірків. Далі викладаємо зверху овочів м'ясо (або ж навпаки, якщо ви почали з м'яса).

Завершує картину корейська морква, можна додати трохи зелені.

Таку процедуру проробляємо з усіма лавашами.

Потім лаваші згортаються і протягом хвилини обсмажуються на сковороді з двох сторін.

Дивіться ще один рецепт шаурми з куркою в відео нижче:

Шаурма зі свининою в домашніх умовах

Свинина рідше використовується в рецептах приготування шаурми, але деякі люблять саме таку комбінацію смаків. Цікавим є поєднання свинячого м'яса з часником, сиром і пекінською капустою.

Для приготування двох порцій такої страви вам знадобляться:

  • Гриби мариновані (ідеально підійдуть печериці або опеньки) — 200 г;
  • Свинина — 200 г;
  • Сир твердий — 100 г;
  • Майонез;
  • Помідори — 2 шт.;
  • Часник — 3-4 зубчики;
  • Свіжа зелень;
  • Пекінська капуста;
  • Лаваш — 2 шт.

Щоб досягти ідеального результату, м'ясо слід дрібно порізати і обсмажити без олії на розпеченій сковороді. Потім воно змішується з соусом і настоюється деякий час (не більше півгодини).

В якості соусу для шаурми зі свининою використовують суміш з майонезу, часнику і свіжої зелені. Під час того, як свинина настоюється, слід подрібнити і обсмажити гриби на гарячій сковорідці.

Сир необхідно натерти, помідори й капусту порізати кубиками.

Після того як м'ясо вбере в себе аромат соусу, можна укладати весь вміст на лаваш.

Зазвичай інгредієнти викладаються в такому порядку: м'ясо, помідори, гриби, капуста, сир.

Кінцевий етап приготування тут нічим не відрізняється від інших рецептів: лаваш згортається, потім обсмажується з двох сторін.

В домашніх умовах є можливість відступити від звичного приготування шаурми і поекспериментувати з начинками. Рецепти начинок для лавашу на будь-який смак. А може ви придумаєте свій ексклюзивний варіант?

В цій кулінарній статті представлений покроковий рецепт хачапурі по-аджарськи. Смачні коржі продовжують завойовувати до себе увагу. Не дивно, адже вони такі смачні!

А тут ви можете дізнатися, як швидко і смачно замаринувати курку для шашлику. Тільки перевірені способи!

Корисні рекомендації та висновок

Нижче наведено поради, які допоможуть початківцям у приготуванні домашнього шаурми, деякі з них можуть виявитися корисними і для досвідчених кухарів.

Дуже важливо «зловити» відповідну температуру сковорідки. Не варто переживати, якщо перші коржі будуть не надто презентабельно виглядати, на них проводиться тренування і регулювання рівня спека.

Ступінь готовності лаваша легко визначити за характерним бульбашок, що з'являються під час смаження.

Щоб коржі були рівними і гладкими, викладати їх стоїть на вологі рушники. Ще це допоможе їм не ламатися, не розмокати під впливом соусу і надійно утримувати всю начинку.

Існує дуже багато різновидів соусу для шаурми. На жаль, секретними рецептами приготування діляться кухаря дуже неохоче.

Найбільш безпрограшним варіантом вважається часниковий соус з майонезом, але зустрічаються і інші варіації. Приміром, деякі використовують під час приготування класичної шаурми соус, що складається з кетчупу, майонезу та гірчиці.

На закінчення можна сказати, що приготування шаурми в домашніх умовах — не така вже й складна задача. При бажанні вийде приготувати вдома лаваш, начинку і навіть неповторний часниковий соус.

Багато хто недооцінюють це блюдо з-за упереджень і низького рівня санітарної безпеки в лотках, де зазвичай продається шаурма. Але важко сперечатися з тим, що м'ясо і овочі в лаваші є дуже ситними і смачними. Саме тому варто готувати вдома шаурму, отримуючи від цього задоволення і радуючи свою сім'ю.

Наостанок пропонуємо до перегляду відео-сюжет з приготування домашньої шаурми з індичкою. Цей варіант теж має право на існування. Виходить смачно!

Що ще почитати: