Як приготувати деруни з картоплі: від класики до інноваційних технологій
Вперше з дерунами європейські країни познайомилися в 30-х роках XIX століття, коли в книзі відомого польського кулінара Я. Шытлера був опублікований їх рецепт.
З тих пір це блюдо отримало величезну кількість шанувальників. А в Білорусії воно вважається національним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Картопля - | 1 кг |
Цибулю - | 2 шт. |
Курячі яйця - | 2 шт. |
Часник - | 2-4 зубчики |
Борошно - | 2 ст. ложки |
Сметана чи молоко - | досить 1 ст. ложки |
Рослинна олія - | для смаження |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 98 Ккал |
Справжні деруни відрізняються своїм особливим смаком, який забезпечується за рахунок властивостей білоруського картоплі.
Цікаво: у тих випадках, коли тісто вийшло кілька рідкувате, деякі кухарі замість борошна додають крохмаль.
Розглянемо поетапно, як приготувати деруни з картоплі::
Готуємо наш картопля: миємо, чистимо, подрібнюємо за допомогою терки разом з цибулею;
Іноді буває, що картопля виділяє багато соку. В такому випадку його слід віджати і злити;
Яйця збиваємо з допомогою виделки або віночка, після чого до них додаємо дуже дрібно порубаний, а краще видавлений пресом часник, а ще перець і сіль;
З'єднуємо всі разом, перемішуємо і додаємо сметану чи молоко;
Дивимося на отримане тісто: якщо його консистенція досить густа, тоді борошно краще не додавати;
Якщо тісто рідкувате, додаємо борошно;
Готуємо сковороду для смаження: виливаємо трохи олії і пару хвилин відпочиваємо, поки сковорода нагріється;
Приступаємо безпосередньо до смаження.
Подається це блюдо гарячим разом зі сметаною чи іншими соусами.
Деруни з картоплі без яєць: базовий рецепт
У цьому випадку, якщо тісто виходить рідкуватим, сік зливають, трохи дають йому постояти. Поки сік варто, на дно опускається крохмаль, який потім повертається назад в тісто.
Для створення цієї страви необхідно підготувати:
- Десяток бульб картоплі;
- Цибулину;
- Рослинна олія;
- Сіль і перець.
Щоб приготувати такі деруни без яєць, в першу чергу чистимо та миємо цибулю і картоплю, овочі натираємо на дрібній тертці.
Цікаво: цибуля додається не тільки з-за своїх смакових якостей, але і для того, щоб картопля не втратила свій колір.
Далі у тісто додаємо сіль і перець за смаком, готуємо сковороду й олію для смаження. Смажимо з кожної сторони по парі хвилин, поки не утвориться золотава скоринка. Подаємо гарячими зі сметаною чи іншими соусами.
Альтернатива сковорідці: готуємо деруни з сиром в духовці
Але картопляні оладки можна не тільки смажити на плиті, але і спекти в духовці. Особливо цей рецепт буде корисний тим, кому не рекомендується вживати смажені страви, а драніков хочеться.
Як ингрединтов використовуємо:
- Картопля — 8 шт.;
- Борошно — 3 ст. ложки;
- Яйця курячі — 1 шт.;
- Цибуля — 1 шт.;
- Сир (переважно використовувати тверді сорти) — 250 г;
- Сіль — за смаком.
Для випікання ще знадобляться рослинне масло і панірувальні сухарі.
Тепер розберемо, як же смачно приготувати деруни з картоплі з сиром. Першим етапом виступає приготування тіста. Картоплю потрібно ретельно вимити, почистити і подрібнити. Отриманий сік необхідно віджати, після чого додаємо сіль.
Лук очищаємо і ріжемо невеликими кубиками, додаємо до картоплі. Яйце трохи збиваємо виделкою або вінчиком і вливаємо до попередніх компонентів.
Останнім за списком додаємо борошно і ретельно все перемішуємо. Готуємо присипку: тремо сир на тертці (можна на крупній).
Другий етап: випікання. Деко трохи змащуємо рослинним маслом і трохи присипаємо сухарями. Це забезпечить нам легке перевертання оладок.
Викладаємо тісто ложкою і ставимо деко в духовку на 7-10 хвилин при 200 градусах. Через відведений час перевертаємо, посипаємо деруни сиром і ставимо ще на 5-7 хвилин.
Готові деруни з картоплі викладаємо на блюдо. Подаємо до столу разом з соусом або сметаною.
По останньому слову техніки: картопляні деруни з фаршем в мультиварці
Все частіше господині використовують для готування не класичні сковорідки і каструлі, а більш інноваційні прилади: скороварки, мультиварки і так далі. Більш того, в них можна «скашеварить» практично будь-яку страву, в тому числі і деруни з картоплі з м'ясом.
Запасаємося:
- Картопля — 1 кг;
- Фарш — 0,5 кг;
- Цибулею — 2 шт.;
- Яйця — 2 шт.;
- Борошном — двома ложками;
- Спеціями (сіллю, перцем) — за смаком.
Для смаження драніков з картоплі з фаршем потрібно буде невелика кількість масла.
Починаємо за традиційною схемою: картоплю добре вимиваємо і подрібнюємо. Додаємо дрібно порубаний лук (якщо боїтеся сліз, його можна подрібнити за допомогою блендера) і солимо. Після цього додаємо по черзі: збиті виделкою або вінчиком яйця і борошно.
Також дістаємо наш фарш, перчимо і солимо його. Якщо хочете, щоб він був трохи м'якше і ніжніше, можна додати ложку сметани або вершків.
Готуємо мультиварку: вибираємо програму «Мультиповар» і виставляємо температуру 160º.
Чашу змащуємо невеликою кількістю масла або жиром. Спочатку викладаємо невеликий млинець з картопляної маси, після чого акуратно розподіляємо по ньому невелику кількість фаршу. Третій шар – тісто.
Важливо: фарш повинен бути розподілений практично по всій поверхні картопляного драника, а не лежати в центрі у вигляді кульки. В іншому випадку ви ризикуєте отримати на половину готову страву.
Обсмажуємо в мультиварці оладки з двох боків до появи золотистої хрусткої скоринки. Коли всі деруни підсмажені, чашу мультиварки вимиваємо і ставимо в програму «Підігрів».
Викладаємо туди все деруни і чекаємо ще 20-25 хвилин. Через це час деруни з картоплі з фаршем гарячими подаємо до столу. Приправляємо свіжою зеленню, сметаною, соусами або шкварками.
Незаперечна позитивна сторона мультиварки – наявність програми підтримки температури. Завдяки їй можна не хвилюватися про те, що страва охолоне і втратить свої смакові характеристики.
Ось ще кілька рецептів з картоплі, наприклад, тушкована картопля з куркою в мультиварці — смачно і ситно.Порадуйте своїх близьких курячими стегенцями з картоплею в духовці, рецепт тут.А на десерт приготуйте тістечко картопля простий рецепт печива, який завершить ваш сімейний обід, читайте як приготувати на #deletetag#/retsepty-blyud/desert/pirozhnoe-kartoshka-iz-pechenya.html
Секрети смачних дерунів
Здавалося б, у такому простому страві немає ніяких підводних каменів. Однак мало хто знає, як правильно приготувати деруни, щоб картопля не потемнів, а оладки були ніжними і з хрусткою скоринкою.
Основні заповіти приготування національного білоруського страви:
- Щоб картопля не темнів, не забувайте додавати до нього в процесі подрібнення ріпчаста цибуля;
- Щоб отримати гарну золотисту скоринку, необхідно заздалегідь розігріти сковороду (духовку/чашу мультиварки);
- Найбільш смачні картопляні оладки виходять з тих сортів картоплі, в яких підвищений вміст крохмалю;
- Молода картопля не підходить в якості основи, оскільки в ній дуже низький вміст крохмалю;
- Просочуйте деруни після смаження паперовими серветками – це дозволить позбутися від надлишків олії;
- Якщо ви часто отримуєте трохи гумові деруни з-за борошна, спробуйте використовувати замість неї крохмаль.
Який би рецепт приготування дерунів з картоплі ви не вибрали, не забувайте про секрети приготування цієї страви. Адже їх не так вже й багато, однак, якщо їх запам'ятати, ваші рідні будуть хвалитися вашими стравами всім своїм знайомим.
Крім цього, можна не дотримуватися «класики» і експериментувати з інгредієнтами, створюючи нові шедеври кулінарних шедеврів.