31 май 2019 1 709

Як приготувати деруни з картоплі: від класики до інноваційних технологій

Вперше з дерунами європейські країни познайомилися в 30-х роках XIX століття, коли в книзі відомого польського кулінара Я. Шытлера був опублікований їх рецепт.

З тих пір це блюдо отримало величезну кількість шанувальників. А в Білорусії воно вважається національним.

Дотримуємося традиції
Інгредієнти Кількість
Картопля - 1 кг
Цибулю - 2 шт.
Курячі яйця - 2 шт.
Часник - 2-4 зубчики
Борошно - 2 ст. ложки
Сметана чи молоко - досить 1 ст. ложки
Рослинна олія - для смаження
Сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 98 Ккал

Справжні деруни відрізняються своїм особливим смаком, який забезпечується за рахунок властивостей білоруського картоплі.

Чи Знали ви про те, що в цих сортах бульби (або картоплі) велику кількість крохмалю і саме це дає можливість традиційним білоруським страв бути такими смачними?

Цікаво: у тих випадках, коли тісто вийшло кілька рідкувате, деякі кухарі замість борошна додають крохмаль.

Розглянемо поетапно, як приготувати деруни з картоплі::

Готуємо наш картопля: миємо, чистимо, подрібнюємо за допомогою терки разом з цибулею;

Іноді буває, що картопля виділяє багато соку. В такому випадку його слід віджати і злити;

Яйця збиваємо з допомогою виделки або віночка, після чого до них додаємо дуже дрібно порубаний, а краще видавлений пресом часник, а ще перець і сіль;

З'єднуємо всі разом, перемішуємо і додаємо сметану чи молоко;

Дивимося на отримане тісто: якщо його консистенція досить густа, тоді борошно краще не додавати;

Якщо тісто рідкувате, додаємо борошно;

Готуємо сковороду для смаження: виливаємо трохи олії і пару хвилин відпочиваємо, поки сковорода нагріється;

Приступаємо безпосередньо до смаження.

Подається це блюдо гарячим разом зі сметаною чи іншими соусами.

Деруни з картоплі без яєць: базовий рецепт

Не менш відомий рецепт приготування дерунів з картоплі без використання борошна або яєць.

У цьому випадку, якщо тісто виходить рідкуватим, сік зливають, трохи дають йому постояти. Поки сік варто, на дно опускається крохмаль, який потім повертається назад в тісто.

Для створення цієї страви необхідно підготувати:

  • Десяток бульб картоплі;
  • Цибулину;
  • Рослинна олія;
  • Сіль і перець.

Щоб приготувати такі деруни без яєць, в першу чергу чистимо та миємо цибулю і картоплю, овочі натираємо на дрібній тертці.

Цікаво: цибуля додається не тільки з-за своїх смакових якостей, але і для того, щоб картопля не втратила свій колір.

Далі у тісто додаємо сіль і перець за смаком, готуємо сковороду й олію для смаження. Смажимо з кожної сторони по парі хвилин, поки не утвориться золотава скоринка. Подаємо гарячими зі сметаною чи іншими соусами.

Альтернатива сковорідці: готуємо деруни з сиром в духовці

Але картопляні оладки можна не тільки смажити на плиті, але і спекти в духовці. Особливо цей рецепт буде корисний тим, кому не рекомендується вживати смажені страви, а драніков хочеться.

Як ингрединтов використовуємо:

  • Картопля — 8 шт.;
  • Борошно — 3 ст. ложки;
  • Яйця курячі — 1 шт.;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Сир (переважно використовувати тверді сорти) — 250 г;
  • Сіль — за смаком.

Для випікання ще знадобляться рослинне масло і панірувальні сухарі.

Тепер розберемо, як же смачно приготувати деруни з картоплі з сиром. Першим етапом виступає приготування тіста. Картоплю потрібно ретельно вимити, почистити і подрібнити. Отриманий сік необхідно віджати, після чого додаємо сіль.

Лук очищаємо і ріжемо невеликими кубиками, додаємо до картоплі. Яйце трохи збиваємо виделкою або вінчиком і вливаємо до попередніх компонентів.

Останнім за списком додаємо борошно і ретельно все перемішуємо. Готуємо присипку: тремо сир на тертці (можна на крупній).

Другий етап: випікання. Деко трохи змащуємо рослинним маслом і трохи присипаємо сухарями. Це забезпечить нам легке перевертання оладок.

Викладаємо тісто ложкою і ставимо деко в духовку на 7-10 хвилин при 200 градусах. Через відведений час перевертаємо, посипаємо деруни сиром і ставимо ще на 5-7 хвилин.

Готові деруни з картоплі викладаємо на блюдо. Подаємо до столу разом з соусом або сметаною.

По останньому слову техніки: картопляні деруни з фаршем в мультиварці

Все частіше господині використовують для готування не класичні сковорідки і каструлі, а більш інноваційні прилади: скороварки, мультиварки і так далі. Більш того, в них можна «скашеварить» практично будь-яку страву, в тому числі і деруни з картоплі з м'ясом.

Запасаємося:

  • Картопля — 1 кг;
  • Фарш — 0,5 кг;
  • Цибулею — 2 шт.;
  • Яйця — 2 шт.;
  • Борошном — двома ложками;
  • Спеціями (сіллю, перцем) — за смаком.

Для смаження драніков з картоплі з фаршем потрібно буде невелика кількість масла.

Починаємо за традиційною схемою: картоплю добре вимиваємо і подрібнюємо. Додаємо дрібно порубаний лук (якщо боїтеся сліз, його можна подрібнити за допомогою блендера) і солимо. Після цього додаємо по черзі: збиті виделкою або вінчиком яйця і борошно.

Також дістаємо наш фарш, перчимо і солимо його. Якщо хочете, щоб він був трохи м'якше і ніжніше, можна додати ложку сметани або вершків.

Готуємо мультиварку: вибираємо програму «Мультиповар» і виставляємо температуру 160º.

Чашу змащуємо невеликою кількістю масла або жиром. Спочатку викладаємо невеликий млинець з картопляної маси, після чого акуратно розподіляємо по ньому невелику кількість фаршу. Третій шар – тісто.

Важливо: фарш повинен бути розподілений практично по всій поверхні картопляного драника, а не лежати в центрі у вигляді кульки. В іншому випадку ви ризикуєте отримати на половину готову страву.

Обсмажуємо в мультиварці оладки з двох боків до появи золотистої хрусткої скоринки. Коли всі деруни підсмажені, чашу мультиварки вимиваємо і ставимо в програму «Підігрів».

Викладаємо туди все деруни і чекаємо ще 20-25 хвилин. Через це час деруни з картоплі з фаршем гарячими подаємо до столу. Приправляємо свіжою зеленню, сметаною, соусами або шкварками.

Незаперечна позитивна сторона мультиварки – наявність програми підтримки температури. Завдяки їй можна не хвилюватися про те, що страва охолоне і втратить свої смакові характеристики.


Ось ще кілька рецептів з картоплі, наприклад, тушкована картопля з куркою в мультиварці — смачно і ситно.Порадуйте своїх близьких курячими стегенцями з картоплею в духовці, рецепт тут.А на десерт приготуйте тістечко картопля простий рецепт печива, який завершить ваш сімейний обід, читайте як приготувати на #deletetag#/retsepty-blyud/desert/pirozhnoe-kartoshka-iz-pechenya.html

Секрети смачних дерунів

Здавалося б, у такому простому страві немає ніяких підводних каменів. Однак мало хто знає, як правильно приготувати деруни, щоб картопля не потемнів, а оладки були ніжними і з хрусткою скоринкою.

Основні заповіти приготування національного білоруського страви:

  1. Щоб картопля не темнів, не забувайте додавати до нього в процесі подрібнення ріпчаста цибуля;
  2. Щоб отримати гарну золотисту скоринку, необхідно заздалегідь розігріти сковороду (духовку/чашу мультиварки);
  3. Найбільш смачні картопляні оладки виходять з тих сортів картоплі, в яких підвищений вміст крохмалю;
  4. Молода картопля не підходить в якості основи, оскільки в ній дуже низький вміст крохмалю;
  5. Просочуйте деруни після смаження паперовими серветками – це дозволить позбутися від надлишків олії;
  6. Якщо ви часто отримуєте трохи гумові деруни з-за борошна, спробуйте використовувати замість неї крохмаль.

Який би рецепт приготування дерунів з картоплі ви не вибрали, не забувайте про секрети приготування цієї страви. Адже їх не так вже й багато, однак, якщо їх запам'ятати, ваші рідні будуть хвалитися вашими стравами всім своїм знайомим.

Крім цього, можна не дотримуватися «класики» і експериментувати з інгредієнтами, створюючи нові шедеври кулінарних шедеврів.

Що ще почитати: