20 июнь 2019 1 753

Як приготувати картопляні деруни без борошна

Справжній рецепт дерунів не включає в свій склад борошно. Правильна назва драніков з мукою — картопляні оладки. Всі наведені рецепти в цій статті будуть виключати використання борошна. Тим не менш, вони будуть відрізнятися за своїм приготування та складу.

Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
картопля - 10 бульб
яйця - 1 шт.
спеції - за смаком
масло рослинне - для смаження
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 315 Ккал

Як приготувати:

  1. Картоплю треба почистити, а далі подрібнити на дрібній тертці. Вся маса повинна вийти однорідною;
  2. Після цього його потрібно залишити в ситі або решеті для стікання соку. Сік необхідно зібрати в окремий посуд;
  3. Для стікання досить виділити 10 хвилин. Після цього потрібно акуратно виливати сік з ємності, в яку він стікав. На її дні буде осад з крохмалю. Крохмаль потрібно повернути в картопляну масу;
  4. Після цього треба вбити яйця, додати спеції, але тільки сіль і перець, і розмішати. Потім тісто потрібно залишити на пару хвилин, щоб воно постояло. Якщо на його поверхні відокремитися рідина, її потрібно злити;
  5. Після цього тісто потрібно ще раз розмішати і ложкою викладати на сковороду з гарячим маслом. Товщина драніков повинна бути не більше 1/2 см;
  6. Далі слід обсмажити їх з 2 боків до утворення скоринки.

Страву можна також доповнити сметаною. Вона додасть додаткової ніжності. Для вище зазначеної кількості інгредієнтів достатньо буде взяти до 2 ложок сметани.

Картопляні деруни без борошна та яєць

Деруни, приготовані зі сметаною без яєць, виходять більш ніжними, ніж ті, які готуються без сметани з яйцями. Сметану потрібно вибирати жирну і густу, щоб картопляна маса не втрачала консистенції.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
картопля ½ Кг
спеції
сметана жирна 2 ст. л.
яйця 0,050 кг
олія для смаження

Готуються деруни за таким рецептом не менше 30 хвилин.

Калорійність: до 350 калорій.

Як готувати:

  1. Картоплю почистити, натерти на дрібну тертку;
  2. У картоплю вбити яйце, розмішати і покласти сметану. Додати за смаком спеції;
  3. На сковороді розігріти олію і на нього викладати деруни. Товщина кожного повинна бути не більше 0,5 см;
  4. Обсмажувати з 2 сторін до підрум'янення.

Дуже смачно подавати оладки з білим соусом.

Деруни з фаршем

Картопляні деруни без борошна з фаршем виходять товщі, ніж без нього. Фарш не розподіляється по всьому тесту, він використовується як начинка всередині оладок.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
картопля 1 кг
цибуля 2 шт.
фарш 1/3 кг
спеції
олія для смаження

Готуються деруни фаршировані приблизно 1 годину.

Калорій — близько 400.

Як приготувати:

  1. Підготувати цибулю. Одну цибулину нарізати тоненькими півкільцями, другу натерти на дрібній тертці або подрібнити у блендері. У фарш додати половину подрібненої цибулини, а також сіль, перець, інші спеції за бажанням;
  2. Перемішати начинку. Другу цибулину, нарізану тоненькими півкільцями, обсмажити на олії до золотистого кольору. Перекласти в блюдо, на яке будуть викладатися оладки;
  3. Картопля після очищення потрібно подрібнити в блендері або натерти на дрібній тертці, додати в нього залишок пюре з лука;
  4. Додати в картопляну масу спецій;
  5. На розігріту сковороду ложкою викладати трохи тіста. Товщина драника повинна бути мінімальною, і може не досягати 0,5 см;
  6. Трохи фаршу тонким шаром слід покласти поверх картоплі. Його необхідно розрівняти, і обсмажувати драник до появи рум'яної скоринки;
  7. Після цього покласти ще один тонкий шар картопляної маси, потім розрівняти його по поверхні і перевернути для обсмажування на іншу сторону;
  8. Смажити краще всього такі оладки на повільному вогні, щоб вони не встигали підгоряти;
  9. Після обсмажування всіх драніков потрібно помістити в духовку на 15 хвилин при температурі 200 градусів. Оскільки безпосередньо фарш не стикався з розжареною поверхнею сковороди, він міг не приготуватися, залишитися сирим або жорстким. За час перебування в духовці оладки стануть соковитими і м'якими.

Подавати оладки потрібно разом зі смаженою цибулею.

Як приготувати смачне сметанне желе з какао читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати каву з льодом на нашу рецептом.

Читайте як приготувати ароматний суп з капусти і свіжої капусти. Рецепт з покроковим фото тут.

Деруни на соді

Сода у складі драніков додасть їм додаткову пишність і легкість. Частково цей ефект досягається тим, що у складі страви відсутній борошно, однак додавання соди зроблять готову страву ще більш легким.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
картопля 1 кг
цибуля 1 шт.
масло
сода на кінчику ножа
спеції

Такі оладки готуються близько 45 хвилин.

Калорій приблизно 300.

Як робити деруни з картоплі з содою без борошна:

  1. Картоплю необхідно очистити і натерти на дрібній тертці. Робити це потрібно швидко, так як він швидко темніє. Потемнілий картопля буде чітко видно в готовому блюді, так як оладки з потемнілого чорного картоплі мають сірий колір;
  2. Цибулю також потрібно натерти. Додати до маси. Саме він не дає потемніти тесту. Тому бажано заздалегідь підготувати його, і помістити в посуд, в яку буде натиратися картоплю. Кожен натертий бульба слід змішувати з цибулею, і таким чином буде запобігати якнайшвидше потемніння маси;
  3. Після натирання всього картоплі і змішування його з цибулею необхідно злити сік, яке відокремиться на поверхні. Тільки після цього в тісто можна додавати соду, сіль, перець та інші спеції;
  4. На сковороді потрібно розжарити невелику кількість масла, і на нього ложкою викладати тоненькі оладки. Бажано, щоб їх товщина не перевищувала півсантиметра;
  5. Перевертати оладки можна тільки після того, як одна сторона повністю підрум'яниться. Небажано смажити на сильному вогні, так як вони можуть підгоріти, але залишитися сирими всередині.

Для приготування цього рецепту потрібно виливати на сковороду невелику кількість масла. Не можна, щоб оладки плавали, потрібно налити стільки масла, щоб в розпеченому вигляді воно змогло покрити поверхню сковороди. Надлишок масла буде робити оладки більш жирними, а значить, і більш шкідливими, і крім того, може перешкодити правильному і повному приготування страви.

Рецепт кабачкового драніков без борошна

Кабачки обов'язково потрібно використовувати молоді. Хоча вони маленького розміру, вони смачніше і соковитіше, крім того, всі корисні властивості ще не переходять у насіння.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кабачок дрібний, молодий 1 шт.
яйця 1 шт.
масло
спеції

Готуються кабачкові оладки близько 1 години.

Калорій близько 150.

Як готувати:

  1. Кабачок, розрізаний навпіл, потрібно натерти на дрібній тертці. Якщо кабачок вже почав старіти, або у нього вже великі насіння, бажано очистити його від шкірки. Якщо ж шкірка м'яка, легко піддається натирання і не відрізняються від основної маси особливою жорсткістю, її можна залишити в складі драника;
  2. Після натирання кабачка слід злити з нього відокремилися сік;
  3. В кабачок натертий слід вбити яйця, додати спеції і перемішати цю масу. На сковороді розігріти олію, а на нього накладати ложкою оладки. Розміри повинні бути невеликі, а головне, оладки не повинні бути високими — 0,5 см цілком достатньо;
  4. Обсмажувати їх потрібно з 2 сторін. Смажать оладки з кабачка набагато швидше, ніж з картоплі, тому потрібно бути готовим перевертати їх вже через дві хвилини;
  5. Після обжарювання бажано викласти їх на паперову серветку. Вона вбере в себе залишки зайвої олії.

Подавати потрібно зі сметаною або майонезом. Можна готувати до них натуральний йогуртовий соус.

Корисні поради для господинь

Для приготування картопляних драніков без борошна бажано вибирати картоплю жовтого кольору. Вона краще підходить для приготування цього блюда, в той час як бульби білого кольору більше призначені для пюре. Натертий жовтий картоплю зазвичай відокремлює менше соку, а це значить, що деруни будуть мати більш щільну і грубу консистенцію. Крім того, ймовірність того, що оладки без борошна з картоплі жовтого не вийдуть, менше, ніж якщо вони готуються з білого. Однак при відсутності вибору можна використовувати будь-який.

Як видно з цієї статті, приготувати справжні картопляні деруни без борошна не так вже й складно. Крім базового рецепта, у цій статті були описані варіанти приготування страви зі сметаною, з фаршем. Це означає, що різноманіття рецептів дозволяє вибрати найкращий.

Що ще почитати: