Фрукт кумкват: склад, користь і вирощування фрукта в домашніх умовах
Із загальної кількості видів цитрусових, яких, до слова, на даний момент 28, саме кумкват або інша його назва, – кинкан виділяється не тільки апетитними вогняними плодами, але і бездоганним соковитий кисло-солодким смаком, наповнює організм радістю та зарядом енергії.
Про користь дивного фрукта, про те, як його зазвичай споживають, в якому вигляді можна придбати, а також про багато іншого – дізнайтеся тут!
Золоте яблуко або апельсин?
Кумкват – це розкішне вічнозелене деревце, що відноситься до роду Фортунелла.
В Японії його кличуть «кінканом» – відома назва, з яким він зазвичай і подорожує по світу.
Кинкан, а в перекладі на російську мову – «золотий апельсин» вперше виникла в Китаї в середині XIX століття, потім переправився в країни Європи та Америки.
До речі, назва «кумкват» відноситься саме до китайського варіанту перекладу, що означає «золоте яблуко».
За вкоріненими традиціями цієї дивовижної східної країни, в давні часи на стіл перед гостями господар виставляв величезні вазони з прекрасним плодоносним кумкватом.
Його плоди схожі з міні-апельсинами довгастої овальної форми, довжина яких, як правило, становить не більше п'яти сантиметрів, а ширина – не більше чотирьох.
Їх можна вживати повністю, разом з солодкою тонкою шкіркою.
Поживний склад кумквата
У цьому унікальному фрукті міститься вражаюча кількість води – в більшості випадків до 80%, а також вуглеводи й цінні моносахариди.
За калорійного показником кумкват не перевершує своїх побратимів по виду: на 100 грамів продукту доводиться всього 71 ккал.
Пройдемося по вітамінам: до складу кинкана входить близько 50% вітаміну С, в трохи меншим процентному співвідношенні: ретинол (А), ніацин (B3), а також пантотенова кислота (В5) і токоферол (Е).
Багатий кумкват на жирні кислоти і цілющі ефірні масла.
Унікальна відмінна риса плодів цієї екзотичної рослини: в їх складі можна знайти шкідливі нітрати, які так активно вбирають з грунту деякі види цитрусових і накопичують у своїй м'якоті.
У сушеному кумквате є фирокумарин, завдяки якому можна ефективно протидіяти грибкових захворювань.
Саме в цьому плоді можна знайти вітаміни групи В, плюс рутин і аскорбиновые кислоти, пектинові речовини та мінеральні сполуки.
Сушений кумкват ефективно застосовують при похмілля: достатньо просто пожувати його.
Зелений кинкан під назвою «лаймкват» – цікава гібридна модифікація кумквата і зеленого лайма.
Це мініатюрне деревце, яке плодоносится дрібними зеленувато-жовтими ягідками.
Смак плодів – солодкувато-гіркий, аромат еквівалентний запаху лайма.
Такий вид кумквата цінується за багатого змісту в ніжною шкірочкою заліза і марганцю, міді і молібдену.
Саме тому споживати кинкан рекомендують разом з шкіркою.
Неоціненна користь «золотого» фрукта
Завдяки своєму багатому хімічного складу, особливо, із-за серйозного змісту корисних ефірних масел, кумкват широко використовується на «кухні» народної медицини як найефективніше засіб у профілактиці інгаляційних захворювань, зокрема, застуди та ангіни, а також приймається для боротьби зі звичайним кашлем або нежиттю.
Вживання кинкана сприяє налагодженню роботи травної системи, запобігання утворення шлункових виразок, профілактики грибкових захворювань, позбавлення від апатії і зривів, стресів і нервового напруження.
Унікальний у підвищенні загального стану здоров'я, наповнення організму багатим вітамінним і цінних мінеральних запасом, зміцненні імунітету та опірності до виникнення різних хвороб.
Його часто рекомендують людям «інтелектуальних» професій.
У народній практиці відома настоянка з кумквата з медом, яка здатна в рази знизити рівень холестерину в крові, а також надати корисну дію на серцево-судинну систему, противоборствуя хвороб судин і серцевого м'яза.
Вирощуємо кинкан!
Кумкват досить скромний у своїх потребах, тому якщо ви зважилися на придбання цього цитрусового в якості домашнього рослини, то проблем у процесі вирощування у вас буде небагато.
Кинкан обожнює спекотне літо і прекрасно почуває себе при -18 градусів взимку.
Ростіть його виключно на свіжому повітрі, влітку можна і на вулиці.
Стовбур, краще всього, побілити.
В якості добрив, у випадку з кумкватом, зазвичай використовують торф або траву.
Коли починається процес цвітіння, постарайтеся досягти максимально комфортних умов для ґрунту – це температура до +18 градусів.
Практично єдине, що може його засмутити, за винятком сухого повітря, – це надмірний перегрів, саме тому не варто тримати кинкан під прямими сонячними променями, а при посадці слід використовувати вологий мох, або звичайний пісок або просто насипати в грунт тирсу.
Що ви знаєте про продукти, що знижують артеріальний тиск? Якщо занадто мало, ця стаття допоможе вам остаточно закріпити свої знання в цій області.
Така чудова трава, як базилік, з її корисними властивостями, а так само протипоказаннями, не може залишитися без уваги, тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/poleznue-svoystva-basilika.htmlви знайдете всю корисну і цікаву інформацію про даному рослині.
Кумкват просто обожнює вологе повітря, при підвищеній ж сухості починає втрачати листя.
Під Досвідчені квітникарі рекомендують обприскувати «золоте яблуко» відстояною водою кімнатної температури, взимку ж слід ставити біля нього ємності з водою, які будуть зволожувати повітря і, звичайно, сама рослина.
У прохолодні періоди поливати кинкан слід через день, взимку – двічі в тиждень, максимум, а в жаркий час – щодня.
Бажано застосовувати для поливу теплу воду: якщо вона виявиться занадто холодною, листочки рослини швидко пожовкнуть, відпадуть.
Трохи слів з приводу добрива.
Чим менше горщик, в якому перебуває кумкват, і чим він більше, тим частіше його потрібно удобрювати.
З весни і до початку осені слід підгодовувати кинкан так: в місяць по два – три рази на місяць, в інший час – не частіше разу.
При методичному і дбайливому догляді за цим екзотичною рослиною, ви отримаєте не тільки прекрасне вічнозелене деревце, ідеально вписується в дизайн будь-якого будинку, але і яскраві ароматні плоди, які невимовно порадує своїм терпким найніжнішим смаком ваших домочадців.
Унікальні продукти з кумквата
Як вже було сказано, з солодких плодів цього унікального цитрусового готуються різні смаколики: починаючи від мармеладу і закінчуючи ексклюзивним додаванням свіжого фрукта в різні страви.
Зустрічається консервація з кинкана і в'ялені плоди, солоний вигляд і зацукрований, цукати, варення.
У багатьох престижних закладах кумкват прийнято подавати у вигляді свіжих, або в'ялених плодів, а також цукат – для оригінальною і апетитною закуски до міцних спиртних напоїв.
Його терпко-солодкуватим смаком має намір підкреслюють і збагачують запах віскі або коньяку, при цьому позбавляючи споживає від злісного похмілля.
І так, розглянемо декілька видів продуктів, які можна приготувати з кумквата.
Апетитні цукати
З плодів кинкана готують смачні цукати.
Цей продукт виходить в результаті довгої варіння кисло-солодких часточок фрукти в сиропі з цукрової патоки.
Кумкватные цукати широко застосовуються в ароматних солодких випічках: кексах і бісквіті, в сдобном тістечку та дріжджовому тісті.
Цукати цієї рослини дуже калорійні, на відміну від свіжих плодів: у 100 грамах кинканных солодощів міститься до 284 ккал!
У нас в країні свіжі кумквати знайти дуже складно: в основному, цей фрукт продається саме в сушеному, або «цукатном» виконанні.
До речі, аналогічно необробленому фрукти, цукати цієї рослини швидко справляються з похміллям і ефективні при авітамінозі.
В'ялені кумквати
Цей цікавий продукт виходить за допомогою дегідратору, або в результаті природного сушіння цитруса на сонці.
В'ялений кумкват зберігає всі корисні мінеральні речовини та вітаміни, особливо, пектин, тому й коштує недешево.
Правда, виглядає в'ялений кумкват не надто презентабельний вигляд: темний і зморщений, однак невимовно смачний.
Зазвичай він поставляється великими компаніями, що спеціалізуються на виробництві продуктів здорового харчування, продається у вигляді снеків.
Сушені плоди
Засушені кинканы схожі на злегка повяленные апельсини.
Якщо сушений плід кумквата кидається в очі своєю химерною яскравістю, то, швидше за все, його примудрилися підфарбувати.
Фукуши кумквата
Це ще один вид кинкана, поширений здебільшого в Японії та східному Китаї.
Плоди фукуши овальні, або грушоподібні, апетитною форми, довжиною не менше п'яти сантиметрів.
Вони мають яскраво-помаранчеву шкірку, гладку і тонку на вигляд, дуже ароматний і дуже цукрову.
Смак фукуши – соковитий кисло-солодкий.
Нерідко такий вид кумквата додають у десерти, оскільки в продаж звичайно надходять плоди, які не мають кісточок.
У деяких східних країнах, наприклад, в Китаї кинканы ставляться в центрі столу і споживаються в перервах між подачами страв.
Перед укладенням, пропонуємо вам переглянути кілька фото кумквата.
Висновок
Отже, що ми дізналися про кумквате?
Це невибаглива цитрусова рослина, прославлений на весь світ завдяки своїм привабливим апетитним плодам і неповторному солодкий смак.
Він дуже корисний при профілактиці різних грибкових та інгаляційних захворюваннях, хворобах серцево-судинної системи, унікальний при стресах і нервозності.
З кинкана виходять дивовижно смачні і корисні, дієтичні і не дуже продукти, якими радо ласують люди у всіх країнах світу!
Відео десерт
У цьому цікавому пізнавальному відео, ви дізнаєтеся, що таке кумкват, які його корисні властивості, а так само як його їдять і доглядають за ним. Приємного перегляду!