Корисні властивості сливи
Назва «зливу» походить від латинського слова «Prúnus», яке відноситься до роду кісточкових плодових рослин, що включає в себе крім домашньої сливи ще і персик, абрикос, вишня, мигдаль.
В даний час існує декілька сотень видів домашньої сливи, поширених в помірних північних широтах.
Слива має ланцетні, прості листи, що мають зубчасті краї.
Квітки у сливи рожеві або білі, є п'ять пелюсток і чашолистків п'ять, можливо одиночне суцвіття, або зібране в парасольку (2-6 суцвіть).
Користь фруктаизвестна досить давно.
У ньому міститься велика кількість вітамінів, мінералів, а також елементів, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму людини.
У ній багато білків, вуглеводів, харчових волокон.
До складу входять вільні органічні кислоти, є кальцій, калій, фосфор, хром, магній, цинк, йод, мідь, марганець, провітамін А, вітаміни В1, В6, В2, РР, а також вітаміни Е і С.
Зливу багата вітаміном Р, завдяки чому можливе зниження кров'яного тиску, зміцнення стінок у кровоносних судин.
Дізнайтеся, про гарбузове насіння, корисні властивості, якими вони володіють і наявність протипоказань.
У чому полягають корисні властивості чаги березової? Дивіться про це тут.
Необхідно зазначити, що вітамін Р залишається в зливі навіть після повної її переробки.
Не тільки свіжа зливу, але і висушена, зокрема чорнослив, компоти з м'якоттю, володіють м'яким проносним ефектом, тому їх можна використовувати при запорах, а також при атонії кишечника.
Чорна сливи або чорнослив
Чорна слива має такі корисні властивості як активізація обміну речовин в хворому організмі, а також допомога організму при ревматизмі.
Лікарі радять вживати її пацієнтам, що страждають від гіпертонічної хвороби, а також людям, що мають захворювання нирок.
Завдяки систематичного вживання в їжу чорносливу можна виводити з організму людини «злоякісний» холестерин.
У чорній зливі знаходяться хімічні сполуки калію (214 мг на 100 грамів плодів), які мають сечогінний ефект, тобто сприяють виведенню з організму надлишкової рідини.
Для калію характерно участь у передачі нервових імпульсів, завдяки чому відбувається скорочення м'язів, також підтримується діяльність серцево-судинної системи, а також регулюється кислотно-лужний баланс в організмі людини.
Завдяки калію, який є в цьому фрукті, відбувається відділення жовчі.
Не тільки плоди сливи, але і її листя мають цілющі властивості.
З сухих або свіжих листя сливи можна готувати настоянки, що сприяють загоєнню ран.
Зливу включається в харчування пацієнтів, які страждають кишковими захворюваннями, подагру.
Необхідно її употреблениепри наявності атеросклерозу.
У плодах чорної сливи є кумарини — речовини, які можуть попереджати процес утворення на стінках кровоносних судин тромбів, до того ж допомагають виліковувати тромбози, сприяють розширенню коронарних судин.
Організм досить легко перетравлює сливу, її плоди допомагають формувати додаткові червоні кров'яні тільця, ефективно прочищати шлунок, розслабляти нижній травний тракт.
Найбільш ефективні плоди як терапія захворювань, які пов'язані з надмірним вмістом в організмі жовчі.
Завдяки вживанню злив відбувається зміцнення печінки, очищається кров, токсини виводяться з організму.
Своєрідна ягода чорна горобина, корисні властивості, якої просто вражаючі.
Пробували сироп топінамбура? Корисні властивості його нітрохи не менше, ніж самих плодів: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznye-svojstva-primenenija-topinambura.html.
Читайте тут, про траві звіробій, корисних властивостях і протипоказання до застосування.
При вживанні в їжу компоту з сушеної сливи можна знижувати температуру тіла, тому сливовий компот рекомендують вживати для лікування простудних захворювань.
Недозрілі зливу не здатна приносити організму допомогу, тому рекомендуємо залишити недостиглі плоди на деякий час, і використовувати в їжу тільки після повного дозрівання.
Використання в народній медицині
Народна медицина пропонує використовувати потогінні властивості деревини сливи, жарознижувальний ефект її кори, проносний ефект квіток.
У зливі містяться пектинові речовини, завдяки яким не відбувається розвиток гнильних процесів в кишечнику.
Завдяки наявності в зливі вітаміну С народна медицина рекомендує її як засіб для підвищення імунітету, а також як спосіб профілактики інфекційних і простудних захворювань.
Зливу допомагає організму відновитися після тривалої хвороби.
цей фрукт здатний запобігати утворенню катаракти, так як містить провітамін А.
Народна медицина передбачає вживання сливи в якості засобу, що зміцнює нервову систему.
Завдяки низькій калорійності можна включати її у будь-які дієти, або вживати сливу в спеціальні розвантажувальні дні.
Протипоказання до застосування
Відомо не тільки корисні властивості сливи, але і протипоказання до її вживання.
Її не бажано вживати в їжу людям, що страждають ожирінням і цукровим діабетом.
Обережно слід вживати сливу дітям, так як можливо розлад шлунку, пронос.
Сік фрукта акуратно потрібно використовувати при ревматизмі, подагрі, так як для даних захворювань необхідно в організмі достатня кількість рідини, а слива сприяє виведенню з організму надлишкової рідини.
Зливу багата цукром, тому для діабетиків рекомендовано вживання лише в мінімальній кількості.
Корисні властивості кісточок
В ядрах косточковой сливи є амігдалин, який відноситься до групи ціаногенні глікозидів.
Після попадання в організм людини, під дією ферментів, бактерій амігдалин починає розкладатися.
Після руйнування в організмі накопичується синильна кислота, але її кількість мінімально, тобто немає небезпеки для організму.
Ніякої біди для організму при проковтуванні кісточок сливи не відбудеться.
При варінні варення зі сливи відбувається руйнування амігдаліна, а тому кісточки абсолютно нешкідливі.
Китайська медицина пропонує використовувати кісточки сливи, абрикоса для приготування настою, допомагає позбавлятися від кашлю, володіє протизапальними властивостями.
Таку настоянку можна порекомендувати як відхаркувальний засіб, для лікування застудних захворювань.
Слива є не тільки смачним, але і корисним фруктом.
При її використанні необхідно дотримуватися обережності людям з цукровим діабетом, дітям.
Вона сприяє зміцненню організму, його відновлення, а тому рекомендується як поживний дієтичний продукт.
Відео-десерт
Дивіться відео, з циклу передач з Оленою Малишевої «Жити здорово!»: