Чим відрізняються оливки від маслин і що корисніше
Багато людей замислюються: «Що взяти — маслини або оливки?». Одним подобається перше, іншим – друге. Однак, не кожному відомо, що є що. В народі існує безліч думок про те, наскільки ці плоди відрізняються один від одного.
Деякі вважають, що це плоди, які абсолютно однакові за смаком і складом, інші думають, що це ягоди одного дерева, що відрізняються ступенем дозрівання.
Маслини і оливки – в чому різниця?
Оливки мають зелений колір, а маслини – чорний. Нерідко оливки в народі називають недозрілими маслинами. В принципі, таку назву не можна вважати помилковим.
Чим відрізняються плоди, крім кольору?
Варто пам'ятати, що крім кольору, обидва продукти мають масу інших, хоч і незначних відмінностей. Дані плоди розрізняють за смаком, пружності, складом і способом обробки.
Відмінності оливок від маслин:
- Смак. Маслини набагато соковитіше і більш насиченим, ніж оливки.
- Пружність. Оливки набагато твердіше маслин, так як в них міститься набагато менше олії.
- Склад. Обидва продукти насичені корисними речовинами практично однаково, але їх хімічний склад незначно відрізняється. Цей факт цілком зрозумілий тим, що ці продукти мають різний процес дозрівання.
- Спосіб обробки. Зелені плоди піддаються більш тривалій обробці, ніж чорні.
Важливо згадати про те, чому ж плоди одного й того ж дерева іменуються по-різному. Назва «оливки» досить логічно, так як дерево, що приносить дані плоди, оливкова. А ось маслини названі так з двох причин. По-перше, рослина олива відноситься до сімейства олійних. По-друге, з плодів чорного кольору роблять досить популярне оливкова олія.
Що смачніше і корисніше?
Як було сказано вище, смакові відмінності цих двох плодів присутні. Серед народу побутує думка про те, що маслини набагато приємніше і смачніше.
Смакові переваги маслин:
- Вони набагато м'якше і соковитіше.
- Легше жуются і буквально тануть у роті.
- Залишають після себе специфічне масляниста післясмак.
Оливки ж мають їдкою і різкої структурою, причому з-за своєї пружності прожувати їх набагато складніше. Також зелені плоди створюють у роті терпкий присмак. Незважаючи на вищенаведені факти, прихильників оливок, з задоволенням поїдають цей незрілий плід, досить багато.
Якщо говорити про користь цих двох продуктів, то можна сказати, що обидва плода необхідні людському організму і насичують його безліччю мінералів і вітамінів. Їх головна відмінність полягає в тому, що стиглі ягоди містять в собі більше масла і відповідно більш калорійні.
Обидва продукти насичені органічними кислотами, клітковиною, білком, кальцієм, залізом, магнієм і калієм. Саме багатий компонентний склад об'єднує, як маслини, так і оливки, в групу корисних продуктів харчування для людського організму. Вживання, як чорних, так і зелених плодів принесе багато користі організму, якщо воно буде помірним і регулярним.
Заливний пиріг з рибними консервами — ароматна випічка на кожен день.
Читайте як правильно готувати тонке тісто для піци як у піцерії.
Шкода оливок і маслин
Крім переваг, як оливки, так і маслини мають ряд недоліків. Насамперед, завдати шкоди організму ці плоди можуть у разі їх надмірного вживання або виборі продукту неналежної якості та штучної обробки.
Дані продукти можуть завдати шкоди організму в наступному:
- Консервовані плоди, виготовлені з порушенням технології, можуть спровокувати недуги шлунково-кишкового тракту, нервової системи і навіть органів, відповідальних за кровотворення.
- Оливки і маслини, що знаходяться у неякісній жерстяній тарі, містять свинець, який в свою чергу вимиває з організму кальцій і призводить до ламкості кісток.
- Оливкова олія, отримана з даних ягід, дуже калорійне і може завдати шкоди людям, що дотримують дієту або страждають ожирінням.
- Власникам такого захворювання, як холецистит, оливки і маслини можуть спровокувати загострення недуги.
Безумовно, перераховані вище негативні факти не є страшними. Якщо до вживання продукту немає протипоказань, і його якість відповідає допустимим нормам, то ніякої шкоди ні оливки, ні маслини не завдадуть організму людини.
Як правильно вибирати
Як зелені, так і чорні ягоди дерева оливи повинні відповідати певним вимогам. Ось тільки вибрати продукт належної якості в даному випадку не так вже й легко.
Багато виробники приховують спосіб обробки оливок і маслин, тим самим зберігаючи свою репутацію. Проте, досвідчені покупці поділилися кількома прийомами, що допомагають відрізнити підробку від дійсно вартого продукту.
При виборі оливок і маслин необхідно дотримуватися таких нюансів:
- оливки, поміщені в бляшані банки, зазвичай не відрізняються гарною якістю і мають досить низьку вартість;
- штучно забарвлені маслини у своєму складі обов'язково мають глюконат заліза (Е 579);
- маслини хімічної обробки мають насичений чорний колір і блищать;
- вагові стиглі плоди можна спробувати, при цьому потрібно врахувати, що вони повинні мати не гіркувато-кислий смак, а солодкуватий;
- розсіл, в якому знаходяться натуральні маслини, не може бути темного відтінку;
- натуральні оливки не мають глянсового блиску, а навпаки досить бляклі;
- вибираючи плоди без кісточок, важливо звернути увагу на їх зовнішній вигляд, вони не повинні бути пом'ятими і мати не цілісний вигляд;
- не рекомендується купувати фаршировані оливки, так як для збільшення терміну придатності, виробник додає до їх складу стабілізатори та підсилювачі смаку;
- не варто лякатися плодів, що мають фіолетовий відтінок, швидше за все, вони були приготовані з застосуванням технології бродіння, що не можна назвати недоліком.
На жаль, даний продукт неналежної якості зустрічається дуже часто. Тому, якщо у руки попався продукт сумлінного виробника, то ризикувати і пробувати інші варіанти не варто.
Підвівши підсумок, можна сказати про те, що оливки і маслини є плодами одного дерева і, безперечно, мають більше схожості, ніж відмінностей. Помірне вживання, як перше, так і друге, дуже корисно для організму людини.
Перед покупкою даного продукту слід виключити наявність протипоказань до споживання і врахувати нюанси щодо виявлення якості.