24 март 2019 7 561

Як варити, тушкувати і запікати буряк в мультиварці

Буряк містить у своєму складі безліч корисних для організму вітамінів. Для того щоб вони зберігалися і після термічної обробки, необхідно дотримуватися правильну технологію приготування овоча.

Для цього з всіляких способів найбільш підходить мультиварка. Процес займає короткий проміжок часу, але в результаті виходить корисний і смачний продукт.

Для того щоб отримати готову страву можна готувати буряк з додаванням інших овочів в режимі «Гасіння». Бурякова ікра — найпоширеніше блюдо, знайома нам ще з дитинства. Тільки тепер варіант приготування більш спрощений, завдяки використанню кухонних помічниці.

Скільки варити овоч в мультиварці по часу: цілком і шматочками

Мультиварка користується популярністю серед господинь. І це не дивно, оскільки саме з її допомогою можна приготувати швидко і просто багато страви. Не оминуло це і буряк. Всім відомо, що для того, щоб зварити коренеплід в каструлі буде потрібно багато часу. Але з кухонною помічницею ця проблема вирішується легко.

Для того щоб приготувати корисний овоч в цілому вигляді використовується функція «Гасіння». Щоб продукт повністю проварился і не втратив своїх корисних властивостей, буде потрібно не більше 40 хвилин.

При нарізці буряків на шматочки потрібно більш обмежений відрізок часу – не більше 30 хвилин. Причому використовується та ж сама функція «Гасіння».

Як правильно зварити в мультиварці
Інгредієнти Кількість
буряк - 2-3 шт.
вода - 1-1,5 л
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 49 Ккал

Для того щоб відварити буряк у каструлі, потрібно не менше 2 годин. При цьому необхідно постійно збільшувати, то зменшувати інтенсивність вогню. Та й вода постійно википає і потрібен постійний контроль за її рівнем. З мультиваркою значно економиться час, оскільки в контролі за процесом немає ніякої необхідності.

Сам процес приготування буряка дуже простий:

  1. Вимити дуже добре коренеплід під проточною холодною водою температури;
  2. Викласти в мультиварочную чашу і заповнити водою, так щоб буряк повністю знаходилась у рідині;
  3. Виставити на приладі режим «Гасіння», який триватиме 40 хвилин і залишити;
  4. Після дістати буряк, охолодити, очистити від верхньої шкірки і можна зайнятися подальшим її приготуванням.

Буряк на пару

Для того щоб використовувати цей метод і вид мультиварки, потрібно:

  • буряк – 5 штук приблизно однакового середнього розміру;
  • очищена вода – 2 літри.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 49 ккал.

Детальний процес:

  1. Ретельно вимити коренеплід під прохолодною водою з крану;
  2. Викласти його в спеціальну корзину для приготування на пару;
  3. У чашу мультиварки налити необхідну кількість води, а кошик розмістити зверху;
  4. Якщо раптом овоч попався занадто великого розміру, то варто поділити його на дві частини за допомогою гострого ножа;
  5. Кришку мультиварки обов'язково треба закрити;
  6. Виставити прилад на режим «Пар» і натиснути на кнопку «Старт»;
  7. Час варіння займе не більше 40 хвилин;
  8. Після характерного звукового сигналу відкрити кришку і перевірити готовність коренеплоду з допомогою зубочистки. При необхідності можна додатково продовжити час приготування на 20 хвилин.

Рецепти приготування тушкованих буряків

Тушковану буряк дуже добре вживати в період посту. Також страву можна вживати як у самостійному виді, так і в якості доповнення до м'яса.

Перший

Для самого економного і простого варіанту буде потрібно наступний список складових:

  • буряк середніх розмірів – 1 штука;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • часник – 4 зубки;
  • томатна паста – 4 столових ложки;
  • рафінована рослинна олія – 3 столових ложки;
  • кухонна сіль і перець мелений чорний додавати, грунтуючись на особистий смак.

Час приготування – 55 хвилин.

Калорійність – 106 ккал.

Як приготувати цей варіант тушкованою буряків:

  1. Головку ріпчастої цибулі потрібно почистити від лушпиння, добре промити, а потім нарізати у формі дрібних брусків;
  2. У мультиварочную чашу вилити необхідну кількість рослинної олії і викласти підготовлений цибулю. Прилад привести в режим «Смаження» і обсмажувати овоч до того моменту, коли утворюється характерний золотаве забарвлення;
  3. Часник також почистити і подрібнити, використовуючи гострий ніж. Потім викласти його до цибулі і продовжити обсмажування;
  4. Буряк звільнити від шкірки ножем, а потім подрібнити, використовуючи тертку великого розміру. Відправити її також в мультиварочную чашу;
  5. Висипати підготовлене кількість томатної пасти до овочів. Також тут необхідно додати потрібні спеції і перемішати;
  6. Виставити на мультиварці функцію «Гасіння» і не чіпати протягом півгодини;
  7. Після закінчення заданого режиму можна ще потримати страву на режимі «Підігрів» протягом 10 хвилин.

Другий

Розглянемо більш цікавий і незвичайний варіант приготування тушкованих буряків. Для нього знадобиться:

  • буряк середнього розміру – 3 штуки;
  • яблука (краще використовувати кислий зелений сорт) – 2 штуки;
  • сметана мінімальної жирності – 100 мл;
  • лимон – 1 штука;
  • масло вершкове – 3 столові ложки;
  • цукор – 2 столових ложки;
  • невелика кількість кухонної солі.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 128 ккал.

Детальний процес приготування страви:

  1. Коренеплід ретельно промивається в холодній воді. Потім його необхідно зварити на пару в мультиварочной кошику. Займе це не більше 40 хвилин;
  2. Охолодити овоч, почистити і нарізати у формі соломки середньої товщини;
  3. Яблука очистити від серцевини з насінням і нарізати на тонкі скибочки. Потім збризнути їх соком лимона;
  4. У чашу мультиварки викласти вершкове масло і вибрати функцію «Смаження»;
  5. Буряк також викласти в миску і полити свіжовичавленим соком лимона;
  6. Потім всипати потрібну кількість цукру і продовжувати приготування, при цьому не забуваючи час від часу помішувати складу;
  7. Через кілька хвилин змінити функцію «Смаження» на «Гасіння», додати сметану, закрити кришку і залишити на 1 годину;
  8. Хвилин за 10 до закінчення процесу висипати підготовлені яблучні скибочки.

Як смачно запекти овоч

Незвичайно смачною виходить буряк, для приготування якої не потрібно нічого, крім харчової фольги і мультиварки. Такий варіант овоча може використовуватися і в якості самостійного блюда, особливо якщо справа стосується дієтичного періоду, або у вигляді додаткового інгредієнта для різних салатів.

Для того щоб запекти коренеплід, потрібно:

  • буряк – 1 штука великих розмірів (до 600 грам).

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 42 ккал.

Процес випікання буряків:

  1. Ретельно вимити буряк від забруднень і трохи підсушити;
  2. Обрізати хвіст, а іншу сторону не варто чіпати, оскільки весь сік витече в процесі приготування;
  3. На рівній поверхні розкласти фольгу і покласти на неї коренеплід;
  4. Загорнути таким чином, щоб краї фольги були спрямовані догори для збереження виділяється соку всередині;
  5. Викласти в чашу мультиварки, поставити функцію «Випічка» на 1 годину;
  6. Після закінчення заданого періоду дістати буряк і залишити для охолодження. Потім розгорнути і очистити від шкірки.

Борщ на кефірі — спробуйте приготувати це блюдо теплим, літнім днем.

Читайте як приготувати пишні оладки на сироватці.

Читайте як приготувати соковитий курячі крильця в мультиварці.

Рецепт бурякової ікри

Для бурякової ікри знадобиться наступний набір інгредієнтів:

  • буряк в сирому вигляді – 450 грам;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • морква середніх розмірів – 1 штука;
  • часник – 1 зубок;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • паста томатна – 2 столових ложки;
  • очищена вода – 120 мл;
  • рафінована рослинна олія – 4 столові ложки;
  • чорний, червоний мелений перець, сіль – на особистий розсуд.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 71 ккал.

Як приготувати страву:

  1. Буряк очистити від шкірки в сирому вигляді і подрібнити, застосувавши тертку великого розміру;
  2. Інші овочі (морква, цибуля) також потрібно почистити, а потім цибулю розділити на кубики незначного розміру, а моркву подрібнити з допомогою терки;
  3. У мультиварочную чашу вилити олію і виставити відразу ж режим «Смаження»;
  4. Викласти разом подрібнені цибулю та моркву і обсмажувати протягом 10 хвилин. За цей час необхідно кілька разів перешкодити складу;
  5. Додати буряк і знову продовжувати обсмажування протягом 10 хвилин;
  6. Додати до овочів спеції. Потім викласти томатну пасту і цукор. Перемішати;
  7. Додати очищену воду і навести прилад в режим «Гасіння» на 50 хвилин. В цей же час і додати томатну пасту. Потрібно в процесі гасіння продуктів відкривати кришку і кілька разів перемішувати суміш;
  8. За 10 хвилин до завершення роботи приладу необхідно додати попередньо подрібнений часник.

Мультиварка значно прискорює процес приготування буряка в будь-якому вигляді. Завдяки їй більше немає необхідності в стомлюючих годинах очікування готовності продукту. Все досить швидко і просто. До того ж, ще й зберігаються всі корисні елементи, що містяться в ньому.

Що ще почитати: