Як варити, тушкувати і запікати буряк в мультиварці
Буряк містить у своєму складі безліч корисних для організму вітамінів. Для того щоб вони зберігалися і після термічної обробки, необхідно дотримуватися правильну технологію приготування овоча.
Для цього з всіляких способів найбільш підходить мультиварка. Процес займає короткий проміжок часу, але в результаті виходить корисний і смачний продукт.
Для того щоб отримати готову страву можна готувати буряк з додаванням інших овочів в режимі «Гасіння». Бурякова ікра — найпоширеніше блюдо, знайома нам ще з дитинства. Тільки тепер варіант приготування більш спрощений, завдяки використанню кухонних помічниці.
Скільки варити овоч в мультиварці по часу: цілком і шматочками
Мультиварка користується популярністю серед господинь. І це не дивно, оскільки саме з її допомогою можна приготувати швидко і просто багато страви. Не оминуло це і буряк. Всім відомо, що для того, щоб зварити коренеплід в каструлі буде потрібно багато часу. Але з кухонною помічницею ця проблема вирішується легко.
Для того щоб приготувати корисний овоч в цілому вигляді використовується функція «Гасіння». Щоб продукт повністю проварился і не втратив своїх корисних властивостей, буде потрібно не більше 40 хвилин.
При нарізці буряків на шматочки потрібно більш обмежений відрізок часу – не більше 30 хвилин. Причому використовується та ж сама функція «Гасіння».
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
буряк - | 2-3 шт. |
вода - | 1-1,5 л |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 49 Ккал |
Для того щоб відварити буряк у каструлі, потрібно не менше 2 годин. При цьому необхідно постійно збільшувати, то зменшувати інтенсивність вогню. Та й вода постійно википає і потрібен постійний контроль за її рівнем. З мультиваркою значно економиться час, оскільки в контролі за процесом немає ніякої необхідності.
Сам процес приготування буряка дуже простий:
- Вимити дуже добре коренеплід під проточною холодною водою температури;
- Викласти в мультиварочную чашу і заповнити водою, так щоб буряк повністю знаходилась у рідині;
- Виставити на приладі режим «Гасіння», який триватиме 40 хвилин і залишити;
- Після дістати буряк, охолодити, очистити від верхньої шкірки і можна зайнятися подальшим її приготуванням.
Буряк на пару
Для того щоб використовувати цей метод і вид мультиварки, потрібно:
- буряк – 5 штук приблизно однакового середнього розміру;
- очищена вода – 2 літри.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 49 ккал.
Детальний процес:
- Ретельно вимити коренеплід під прохолодною водою з крану;
- Викласти його в спеціальну корзину для приготування на пару;
- У чашу мультиварки налити необхідну кількість води, а кошик розмістити зверху;
- Якщо раптом овоч попався занадто великого розміру, то варто поділити його на дві частини за допомогою гострого ножа;
- Кришку мультиварки обов'язково треба закрити;
- Виставити прилад на режим «Пар» і натиснути на кнопку «Старт»;
- Час варіння займе не більше 40 хвилин;
- Після характерного звукового сигналу відкрити кришку і перевірити готовність коренеплоду з допомогою зубочистки. При необхідності можна додатково продовжити час приготування на 20 хвилин.
Рецепти приготування тушкованих буряків
Тушковану буряк дуже добре вживати в період посту. Також страву можна вживати як у самостійному виді, так і в якості доповнення до м'яса.
Перший
Для самого економного і простого варіанту буде потрібно наступний список складових:
- буряк середніх розмірів – 1 штука;
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- часник – 4 зубки;
- томатна паста – 4 столових ложки;
- рафінована рослинна олія – 3 столових ложки;
- кухонна сіль і перець мелений чорний додавати, грунтуючись на особистий смак.
Час приготування – 55 хвилин.
Калорійність – 106 ккал.
Як приготувати цей варіант тушкованою буряків:
- Головку ріпчастої цибулі потрібно почистити від лушпиння, добре промити, а потім нарізати у формі дрібних брусків;
- У мультиварочную чашу вилити необхідну кількість рослинної олії і викласти підготовлений цибулю. Прилад привести в режим «Смаження» і обсмажувати овоч до того моменту, коли утворюється характерний золотаве забарвлення;
- Часник також почистити і подрібнити, використовуючи гострий ніж. Потім викласти його до цибулі і продовжити обсмажування;
- Буряк звільнити від шкірки ножем, а потім подрібнити, використовуючи тертку великого розміру. Відправити її також в мультиварочную чашу;
- Висипати підготовлене кількість томатної пасти до овочів. Також тут необхідно додати потрібні спеції і перемішати;
- Виставити на мультиварці функцію «Гасіння» і не чіпати протягом півгодини;
- Після закінчення заданого режиму можна ще потримати страву на режимі «Підігрів» протягом 10 хвилин.
Другий
Розглянемо більш цікавий і незвичайний варіант приготування тушкованих буряків. Для нього знадобиться:
- буряк середнього розміру – 3 штуки;
- яблука (краще використовувати кислий зелений сорт) – 2 штуки;
- сметана мінімальної жирності – 100 мл;
- лимон – 1 штука;
- масло вершкове – 3 столові ложки;
- цукор – 2 столових ложки;
- невелика кількість кухонної солі.
Час приготування – 2 години.
Калорійність – 128 ккал.
Детальний процес приготування страви:
- Коренеплід ретельно промивається в холодній воді. Потім його необхідно зварити на пару в мультиварочной кошику. Займе це не більше 40 хвилин;
- Охолодити овоч, почистити і нарізати у формі соломки середньої товщини;
- Яблука очистити від серцевини з насінням і нарізати на тонкі скибочки. Потім збризнути їх соком лимона;
- У чашу мультиварки викласти вершкове масло і вибрати функцію «Смаження»;
- Буряк також викласти в миску і полити свіжовичавленим соком лимона;
- Потім всипати потрібну кількість цукру і продовжувати приготування, при цьому не забуваючи час від часу помішувати складу;
- Через кілька хвилин змінити функцію «Смаження» на «Гасіння», додати сметану, закрити кришку і залишити на 1 годину;
- Хвилин за 10 до закінчення процесу висипати підготовлені яблучні скибочки.
Як смачно запекти овоч
Незвичайно смачною виходить буряк, для приготування якої не потрібно нічого, крім харчової фольги і мультиварки. Такий варіант овоча може використовуватися і в якості самостійного блюда, особливо якщо справа стосується дієтичного періоду, або у вигляді додаткового інгредієнта для різних салатів.
Для того щоб запекти коренеплід, потрібно:
- буряк – 1 штука великих розмірів (до 600 грам).
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 42 ккал.
Процес випікання буряків:
- Ретельно вимити буряк від забруднень і трохи підсушити;
- Обрізати хвіст, а іншу сторону не варто чіпати, оскільки весь сік витече в процесі приготування;
- На рівній поверхні розкласти фольгу і покласти на неї коренеплід;
- Загорнути таким чином, щоб краї фольги були спрямовані догори для збереження виділяється соку всередині;
- Викласти в чашу мультиварки, поставити функцію «Випічка» на 1 годину;
- Після закінчення заданого періоду дістати буряк і залишити для охолодження. Потім розгорнути і очистити від шкірки.
Борщ на кефірі — спробуйте приготувати це блюдо теплим, літнім днем.
Читайте як приготувати пишні оладки на сироватці.
Читайте як приготувати соковитий курячі крильця в мультиварці.
Рецепт бурякової ікри
Для бурякової ікри знадобиться наступний набір інгредієнтів:
- буряк в сирому вигляді – 450 грам;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- морква середніх розмірів – 1 штука;
- часник – 1 зубок;
- цукор – 1 чайна ложка;
- паста томатна – 2 столових ложки;
- очищена вода – 120 мл;
- рафінована рослинна олія – 4 столові ложки;
- чорний, червоний мелений перець, сіль – на особистий розсуд.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 71 ккал.
Як приготувати страву:
- Буряк очистити від шкірки в сирому вигляді і подрібнити, застосувавши тертку великого розміру;
- Інші овочі (морква, цибуля) також потрібно почистити, а потім цибулю розділити на кубики незначного розміру, а моркву подрібнити з допомогою терки;
- У мультиварочную чашу вилити олію і виставити відразу ж режим «Смаження»;
- Викласти разом подрібнені цибулю та моркву і обсмажувати протягом 10 хвилин. За цей час необхідно кілька разів перешкодити складу;
- Додати буряк і знову продовжувати обсмажування протягом 10 хвилин;
- Додати до овочів спеції. Потім викласти томатну пасту і цукор. Перемішати;
- Додати очищену воду і навести прилад в режим «Гасіння» на 50 хвилин. В цей же час і додати томатну пасту. Потрібно в процесі гасіння продуктів відкривати кришку і кілька разів перемішувати суміш;
- За 10 хвилин до завершення роботи приладу необхідно додати попередньо подрібнений часник.
Мультиварка значно прискорює процес приготування буряка в будь-якому вигляді. Завдяки їй більше немає необхідності в стомлюючих годинах очікування готовності продукту. Все досить швидко і просто. До того ж, ще й зберігаються всі корисні елементи, що містяться в ньому.