Як смачно запекти яловичину в рукаві в духовці
М'ясо в духовці – це швидко і смачно. Яловичина – це ще й корисно. А якщо в рукаві ще й соковито. Що особливо важливо враховувати, що яловичина в принципі є досить сухуватим м'ясом і не завжди виходить вдало приготувати.
Але з рецептами готування в рукаві ці ризики нівелюються, і готове блюдо завжди виходить дуже соковитим і ароматним. Причому така яловичина відмінно підходить і для святкової, і для повсякденного трапези.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичої вирізки - | 2 кг |
крупної солі (краще морської) - | 1,5 ст. ложки |
рослинної олії (бажано оливкової) - | 3 ст. ложки |
сушені пряні трави (розмарин і естрагон) - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 150 Ккал |
Можна піти найпростішим шляхом і приготувати шматок яловичини в рукаві, практично нічого з ним не роблячи. При випічці воно збереже свою соковитість і насититься ароматами.
Отже, щоб приготувати страву, потрібно обсушити шматок м'яса серветками або паперовими рушниками, помазати його рослинним маслом і присипати сіллю і пряними травами.
Потім взяти кулінарний шпагат або будь-яку чисту мотузку і перев'язати шматок яловичини за принципом ковбаси, щоб він не втратив форму в процесі запікання.
Далі м'ясо треба покласти в рукав, герметично його зав'язати і відправити в духовку на півтори години при 140 градусах (якщо хочемо середню прожарювання) або 180 градусах (якщо хочемо класичну).
Скільки часу і як запікати яловичину з часником в маринаді
Зробити будь-яке м'ясо ніжним і соковитим може використання маринаду – яловичина тут не виняток. Завдяки цьому прийому навіть початківці кулінари приготують шедевр!
Необхідні інгредієнти:
- 1,5 кг вирізки яловичини;
- 5 часникових зубчиків;
- 6 ст. ложок соєвого соусу;
- 6 ст. ложок рослинної олії (бажано оливкової);
- за ч. ложці солі і суміші сушених пряних трав, трохи меленої чорного перцю.
Час приготування: близько 2 годин (не рахуючи маринування м'яса).
Калорійність: приблизно 180 Ккал/100 гр.
Спочатку потрібно приготувати сам маринад – розтовкти в ступці часник або, якщо такої немає, подрібнити його якимось іншим способом, додати до нього соєвий соус, сіль, перець, сухі трави і рослинне масло і ретельно все перемішати.
Потім покласти шматок яловичини (попередньо обсушенный серветками) у миску вилити туди ж маринад рівномірно розподілити його по м'ясу. Накрити миску кришкою або обтягнути її харчовою плівкою і залишити яловичину маринуватися на кілька годин – мінімум на два.
Потім її залишиться викласти в рукав для запікання, перев'язати його і відправити в духовку на дві години при 180-градусній температурі. Подавати таку страву можна з різними гарнірами.
Яловичина, запечена з картоплею
Хто б що ні говорив, а смачніше і кохані страви, ніж м'ясо з картоплею, знайти дуже складно. Причому у випадку яловичини страва виходить не таким вже жирним і шкідливим.
Необхідні інгредієнти:
- 1 кг вирізки яловичини;
- 1 кг картоплі;
- 2 середніх цибулі;
- 4 часникового зубчики;
- 4 ст. ложки соєвого соусу;
- 2 ст. ложки будь-якого рафінованого рослинного масла;
- готова суміш спецій для м'яса;
- сіль, змелений чорний перець.
Час приготування: близько 2 годин (не рахуючи маринування м'яса).
Калорійність: приблизно 210 ккал/100 гр.
Спочатку потрібно замаринувати м'ясо, відразу нарізавши його на порційні шматочки – натерти спеціями, посипати подрібненим часником і порізаним (як подобається) цибулею і залити соєвим соусом.
В такому стані м'яса потрібно полежати в холодильнику не менше двох годин, а краще – всю ніч. Коли ж воно замаринується, потрібно буде почистити і нарізати на середні шматочки картоплю, посолити його, поперчити і полити рослинною олією.
В рукав для запікання спочатку викладається саме картопля, а вже зверху на неї – м'ясо з цибулею і часником. Після цього рукав зав'язується і відправляється в духовку на дві години з температурою 180 градусів. Готового блюда перед подачею треба постояти хвилин 10.
Запіканка з макаронів з яйцем — смачне і ситне блюдо на кожен день.
Як готувати люля кебаб з баранини на сковороді.
Рецепт грибного соусу зі сметаною — він підійде як до гарніром з картоплі чи каші, так і може подаватися до м'яса або риби.
Яловичина з овочами
Серед всіх інших це блюдо виділяється своїм смаком і користю – і те, і інше в його випадку знаходяться на висоті. Воно ідеально підходить для ситної вечері або свят.
Необхідні інгредієнти:
- 0,5 кг яловичої вирізки;
- 1 баклажан;
- 1 кабачок;
- 2 середніх болгарських перцю (або 1 великий);
- 5 середніх картоплин;
- 1 середня цибулина;
- 1 середня морква;
- 3 часникового зубчики;
- 2 ст. ложки рафінованої олії;
- сіль, змелений чорний перець.
Час приготування: близько 1,5 годин (не рахуючи маринування м'яса).
Калорійність: приблизно 175 Ккал/100 гр.
Перш за все, потрібно на кілька годин замаринувати яловичину, натерши шматок сіллю з перцем і обсипав шматочками часнику і цибулі. Поки м'ясо маринується, можна підготувати овочі почистити і нарізати на шматочки приблизно однакового розміру.
Мариновану яловичину теж потрібно порізати шматочками, змішати в одній ємності з овочами і облити олією. Залишиться викласти отриману суміш в рукав для запікання, зав'язати його і відправити на 40 хвилин в духовку при 180 градусах.
Потім проткнути рукав і залишити блюдо готуватися ще на 20 хвилин. При бажанні овочі можуть бути будь-якими.
Корисні поради
Всі знають, що м'ясо треба вміти готувати. А для цього потрібно знати не тільки про це, але ще й ο деякі секрети правильного приготування яловичини – тоді все вийде!
- Запорука смачної страви в хорошому м'ясі. Не варто купувати заморожену яловичину або шматок м'яса з різною колірною гамою. Дивний запах теж привід відмовитися від придбання. Потрібно брати охолоджені шматки м'яса яскравого червоного кольору;
- Крім соєвого маринаду пом'якшити яловичину може червоне вино, томатна паста, оцет, сметана (так як яловичина пісне м'ясо, краще використовувати її, а не кефір);
- Перед приготуванням м'ясо потрібно очистити від плівок, сухожиль, пошкоджень і обов'язково помити під проточною водою і просушити паперовими рушниками;
- Якщо м'ясо готується в нарізці, то її спосіб є дуже важливим. Яловичину треба різати тільки поперек волокон, інакше за час випікання її шматочки розваляться;
- В середньому на 1 кілограм яловичини потрібно 2 години запікання при 200 градусах;
- Якщо ясно, що м'ясо потрапило суховатое, то можна виправити ситуацію, рясно помазавши його гірчицею і залишивши на ніч у холодильнику. Це ще й додасть аромату;
- Щоб готова страва мала рум'яну скоринку, за 10-15 хвилин до кінця запікання рукав необхідно акуратно (щоб не обпектися парою) розрізати і так залишити.
- Якщо страва залишилося після трапези, то це не привід розігрівати його в подальшому. Запечена будь-яким способом в рукаві яловичина дуже смачна у холодному вигляді – як закуска, начинка для бутербродів або іншого фаст-фуду, інгредієнт м'ясних салатів і т. д.
Приємного апетиту!