18 июнь 2019 2 480

Як приготувати яловичину в сметанному соусі

Яловичину в сметанному соусі краще всього готувати на сковороді або в мультиварці. Для цієї страви найбільш підходить лопатка або вирізка із задньої частини молодої телятини. Для приготування наведених нижче рецептів знадобляться цибулю, гриби, сметана або вершки. Всім шанувальникам м'ясних страв варто спробувати яловичину зі сметаною і грибами. Вона має досить яскравий, трохи специфічний, але приємний смак.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичини - 0,5 кг
лука - 1 шт.
сушених грибів - жменя
приправи для м'яса - за смаком
солі і перцю - за смаком
лаврового листя - 2 шт.
гвоздики - 3 шт.
зерен перцю - 5 шт.
пшеничного борошна - столова ложка
води або бульйону - стакан
сметани - ¾ Склянки
масла рослинного - для смаження
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал

Страва добре поєднується з тушкованою паприкою, картоплею, спагеті, гречаною кашею і відварним рисом. Телятину у вершковому соусі можна подати як на вечерю або обід, на сімейні торжества, так і до прийому гостей.

Телятину порізати скибочками, посипати сумішшю приправ, підсмажити на сковороді до рум'яного кольору з обох сторін. Перекласти в сотейник, додати сушені гриби, зерна гвоздики і чорний перець, залити водою в такій кількості, щоб накрила вміст.

Кубики цибулі припустити на олії після смаження яловичини і теж відправити в сотейник. Все варити до м'якості основного інгредієнта.

В кінці рідку частину страви знадобиться згустити, для цього борошно розвести в чашці з 100 г холодної води і, помішуючи, влити в підливу. Після згущення додати сметану, перемішати і вимкнути плиту.

Страва до подання має кілька хвилин постояти. Приправити за смаком сіллю і перцем.

Тушкована яловичина з грибами в сметанному соусі

Яловичина в білому соусі з грибами добре поєднується з макаронами. Основою соусу є сметана 30 або 18%. М'ясо попередньо маринується з улюбленими спеціями і травами, наприклад, чилі, мускатним горіхом, сіллю, перцем, коріандром. Можна використовувати готові суміші приправ для яловичини.

Щоб сметанний соус був густої консистенції, в киплячий бульйон додають ложку борошна чи картопляного крохмалю, розведеного в половині склянки холодної води. До м'яса можна додати замість грибів і інші овочі. Наприклад, брокколі з додаванням часнику і орегано теж чудово поєднується з цим м'ясом.

Інгредієнти:

  • 200 г яловичини (лопатка);
  • 200 г макарони черепашки;
  • 1 цибулина;
  • 200 г грибів глив;
  • 1 склянка сметани;
  • 1 перець чілі;
  • сир пармезан.

Маринад:

  • сіль, чорний перець;
  • один солодкий перець;
  • трави провансу;
  • кайенский перець.

Час приготування страви: 1 годину 40 хвилин.

Калорійність: близько 370 Ккал/100 гр.

  1. Інгредієнти маринаду перемішати з перетертим часником. Яловичину нарізати соломкою і додати в маринад, перемішати, а потім залишити в холодильнику, краще на всю ніч.
  2. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити до прозорості на розігрітому маслі.
  3. Промаринованное м'ясо обсмажити, а потім залити водою, додати дрібно нарізаний перець чилі і тушкувати під кришкою до готовності.
  4. Додати нарізані смужками гриби гливи і готувати ще 10 хвилин.
  5. По закінченні залити сметаною, приправити зеленню за смаком і залишити нудиться на 5-10 хвилин.
  6. Зварити макарони згідно з рецептом на упаковці, відцідити, викласти на тарілку.
  7. Зверху полити соусом з яловичиною і грибами, посипати тертим пармезаном.

Гуляш із яловичини в сметані в мультиварці

Інгредієнти:

  • 400 гр яловичини;
  • борошно;
  • 3 столові ложки олії;
  • прованські трави;
  • лавровий лист;
  • перець і сіль;
  • 2 цибулини;
  • 250 мл вершків 30%.

Час приготування: 1 година 45 хв.

Калорійність: близько 270 Ккал/100 гр.

М'ясо порізати на акуратні кубики, обваляти в борошні і викласти на розігріту з маслом дно мультиварки в режимі обсмажування. Злегка підрум'янити шматочки зі всіх сторін.

Залити водою, зверху посипати сумішшю прованських трав, перець, сіль, лавровий лист. Закрити кришку мультиварки і поставити на 40-80 хвилин (час залежить від жорсткості м'яса) в режим гасіння.

Коли телятина вже м'яка, відправити туди цибулю, нарізану соломкою. Залити сметаною і тушкувати ще 2-3 хвилини.

Читайте як приготувати неймовірно смачний кекс в мультиварці.

Візьміть на замітку рецепт домашнього пирога з картоплею та м'ясом.

Класичний покроковий рецепт з фото горохового супу. Научинтесь варити це специфічне блюдо правильно.

М'ясо в сметанному соусі в духовці

Запікати яловичину в духовці краще великими шматками. Для цього більше підійде філе молодої телятини, зачищене від сухожиль. Щоб м'ясо було дуже соковитим, його рекомендується випікати в спеціальному рукаві або обернути алюмінієвою фольгою. Запечена великим шматком вирізка, ошийок або реберця, розрізається на порції вже перед тим, як подавати страву на стіл.

Час приготування яловичини в духовці залежить від розміру шматків. Кожен кілограм м'яса запікається протягом години. Готову страву доповнюється будь-яким гарніром і сметанним соусом, який надає яловичині ніжний вершковий смак.

Інгредієнти:

  • 1 кг м'якоті яловичини;
  • по дрібці перцю, сушеного базиліка, чебрецю;
  • дві часточки часнику;
  • оливкова олія;
  • сіль за смаком.

Сметанний соус:

  • дві головки цибулі;
  • склянка сметани 20%;
  • маргарин для смаження;
  • столова ложка борошна;
  • стакан води;
  • спеції: сіль, перець горшком, прованс. трави, лавровий лист.

Час приготування страви: 1 година 50 хвилин.

Калорійність: близько 290 Ккал/100 гр.

М'ясо вимити, висушити, порізати великими шматками по 150-200 грамів. Вирізку натерти базиліком, чебрецем, перцем і оливковою олією і часником з сіллю. Поставити на кілька годин у холодне місце.

Потім шматки викласти на деко і надійно обгорнути фольгою. Випікати при температурі 160-180 градусів, близько 40 хвилин, залежно від розміру шматочків. Зняти фольгу і пекти ще 15-20 хвилин. Якщо під час випікання м'яса виділилося багато соку, його можна використовувати для соусу замість води.

Приготувати Соус окремо. Нарізану соломкою цибулю припустити на маргарині. Додати пару горошин запашного перцю листок лавр., залити бульйоном і довести до кипіння, загущатися соус борошном з водою, як було описано вище. Додати сметану. Перевірити смак на сіль, при необхідності підсолити. Залити отриманим соусом готове м'ясо і залишити нудитися в духовці при температурі 150 градусів ще на 5-10 хвилин.

Поради кулінарів

Вибір правильного шматка яловичини дозволить готувати апетитні м'ясні страви. Якщо продукт має високу якість, то і страва має всі шанси бути смачним і ніжним.

  1. При виборі продукту потрібно керуватися свіжістю і зовнішнім виглядом м'яса.
  2. Сира яловичина хорошої якості характеризується червоним кольором і злегка зволоженим станом. М'ясо повинно бути злегка мармуровим, тобто з прошарками жиру, який впливає на якість м'яса при термічній обробці.
  3. Не варто купувати м'ясо темного кольору, з темними плямами або жовтуватим жиром, можливо, тварина було старе, тоді яловичина буде занадто довго готуватися.
  4. Якщо передбачається готувати яловичину на грилі або випікати в духовці — ідеально підходить антрекот або вирізка.
  5. При виборі підходящого шматка краще всього вибрати філе або м'ясо на кості, але ні в якому разі фарш – складно визначити, що насправді входить до складу м'ясної суміші.

Головним принципом, яким слід керуватися при виборі яловичого м'яса, є місце його покупки. Виберіть магазин, в якому багато клієнтів, часто це показник хорошої якості продукції. Це означає, що м'ясо не залежується занадто довго на прилавках.

Що ще почитати: