Як правильно і скільки часу варити кукурудзу
Кукурудза – це рослина родини злакових, яке окультурено людьми і вирощується з давніх часів.
Перші згадки про неї були ще 8500 років тому, а її батьківщиною вважають Мексику.
Кажуть, що на європейський континент, вона була завезена Колумбом.
У великих обсягах культивують кукурудзу в Китаї, Сполучених штатах Америки, Аргентині, Франції, Італії і, звичайно ж, Мексиці.
Саме ці країни є найбільшими виробниками кукурудзи в світі.
Застосування цього продукту, дуже різноманітна: її початки можна просто варити і їсти, а зерна смажити і отримувати таким чином кукурудзяні пластівці, а з кукурудзяного борошна печуть смачний хліб, різну випічку.
Відмінно вона смакує і в консервованому вигляді.
Цей злак використовується і промислових цілях:
-
- білок кукурудзи використовують у виробництві волокон;
-
- крохмаль використовують в харчовій промисловості і для виготовлення різних медпрепаратів. Також її крохмаль є основою для виготовлення клею, паперу, вибухівки та штучної шкіри;
-
- кукурудзяне масло застосовують в кулінарії і з нього готують мило і фарбу;
-
- її стебла використовують у виробництві паперу, будматеріалів;
-
- кукурудзяні волоски використовує медицина;
- кочережки є цінною сировиною для виробництва пластмасових виробів, а також нейлону.
Види кукурудзи
Виділяють 6 видів цієї рослини:
-
- зубовидна— має великі і подовжені зерна, а за рахунок того, що верхівка має поглиблення, її форма дуже нагадує зуб. В її складі виділяють крохмаль (70%), білки (16%) й жири (3%). Вирощується в основному в Америці і використовується для годівлі худоби, а також переробляється на борошно або крупи;
-
- кремниста – має зморшкувате зерна білого або жовтого кольору, які фактично складаються з твердого крохмалю, а також округлу зернівку з опуклою вершиною. В її складі виділяють крохмаль (83%), білки (18%) й жири (7%). Вирощується по всьому світу, але найбільш популярні сорти, які були схрещені з зубовидної кукурудзою (ці скоростиглі сорти і мають високу врожайність). В основному використовується як зерно, а також для виготовлення кукурудзяних пластівців і паличок;
-
- восковидная – її зерна мають матовий відтінок і гладку шкірку, а назва обумовлена тим, що зовнішній шар зерен непрозорий і дуже нагадує віск. Вирощується в основному на території Америки, а також дуже популярна в Китаї. При цьому кількість сортів обмежена, а їх властивості мало чим різняться між собою;
-
- крохмалиста – її зерна великі і круглі з опуклою вершиною. Відрізняється пізнім дозріванням і підвищеним відсотком, що міститься в ній крохмалю (більше 80%). Вирощується в основному в Америці і застосовується в спиртовій та крохмалопаточної промисловості;
-
- цукрова – зерна цього виду, відрізняються різноманітною кольоровою гамою. Цей вид, чудово росте при наявність постійного поливу, що і забезпечує наявність у ній великої кількості водорозчинного цукру і мінімальної кількості крохмалю. Вирощується фактично повсюдно;
- лопається – її зерна відрізняються тим, що при нагріванні вони лопаються, що і роблять таку кукурудзу відмінною основою для попкорну. При цьому самі зерна можуть мати клюковидную або округлу верхівку (в залежності від верхівки смак зерен нагадує смак перлової або рисового борошна відповідно). Різним може бути і колір таких зерен – від білого до темно-синього.
Така кукурудза поширена по всьому світу і використовується у виробництві пластівців, круп та інших харчових виробів.
Існують також і інші види(наприклад, носата кукурудза або Карагуа), які не мають особливої цінності і фактично не вирощуються.
Як правильно приготувати
Приготування цього продукту, не має ніяких строгих правил, але існують деякі особливості, які залежать від того, яку кукурудзу ви варите.
Якщо це свіжа кукурудза, її кладуть у каструлю, заливають водою, солять, варіння займає до 20 хвилин.
Змащують маслом і подають до столу.
Для того, щоб правильно зварити молоду, вона ж молочна, достатньо 10-15 хвилин варити її трошки в підсоленій воді.
Краще засікти по годинах, щоб не переварити.
Також готують і корисний для діток сорт Бондюель.
Варять цей сорт так, укладають в каструлю молоду кукурудзу, заливають водою, що б вона покрила її і варять 10-15 хвилин.
Стара кукурудза до готовності повинна варитися по часу приблизно 40-45 хвилин.
Крім як в каструлі, її можна варити ще в пароварці, духовці, скороварці або мікрохвильовій печі.
При цьому час варіння різне і способи варіння теж.
У каструлі потрібно варити протягом 15 хвилин після того, як вода закипить, а також дати настоятися звареної кукурудзі в тій же воді протягом 10 хвилин.
У пароварці молода кукурудза повинна варитися 5-10 хвилин, а стара – не менше 40 хвилин.
Кукурудза промивається, а її початки в листі укладаються в пароварку.
Потрібно запікати В духовці 40 хвилин, при цьому температура в ній повинна бути не менше 120 градусів.
Кукурудза промивається, очищається від листя і укладається у форму, попередньо змащену вершковим маслом.
В скороварці молода кукурудза повинна варитися не більше 15 хвилин, а стара близько 40 хвилин.
При цьому помитий овоч викладається в скороварку і повністю заливається водою.
В мікрохвильовці рекомендується готувати тільки молоді качани.
Варять її 5 або 10 хвилин, при цьому встановлена потужність повинна бути не більше 800 Вт.
Щоб зварити кукурудзу в мікрохвильовій печі, її можна обгорнути харчовою поліетиленовим пакетом (готувати 10 хвилин) або залишити в листі, викласти на форму і 5 хвилин варити у власному соку.
В мультиварці, кукурудза готується таким чином, наливають холодну воду, що не перевищує мерув каструлі для варіння, укладаємо продукт, зверху накриваємо листами, 15 хв і наш продукт готовий.
Рецептура приготування
Пропонуємо вам наочний приклад використання кукурудзи, для приготування овочевий запіканки.
Кількість рецептів приготування кукурудзи настільки багато, що підібрати саме те, що вам сподобатися, досить складно.
Хоча є і дуже популярні рецепти.
Наприклад, качани можна приготувати в молоці з вершками, для чого необхідно кілька качанів відварити, а зерна зрізати і скласти в миску.
Далі додати цю кукурудзу в розігріті в каструлі молоко (без чверті склянку) і вершки (без чверті склянку) і варити не більше 10 хвилин.
Після в киплячу масу додаємо невеликий шматочок вершкового масла і варимо ще протягом 10 хвилин.
Далі додайте півсклянки сухого вина (використовуйте біле) і кип'ятіть 10 хвилин.
Після цього додаємо сіль і спеції, розтираємо вершки з яйцем і варимо 10 хвилин.
Дуже смачною буде і запіканка з кукурудзи.
Це блюдо відносять до італійської кухні.
Візьміть штук п'ять качанів, і протріть зерна крізь сито.
Збийте яєчні жовтки і разом з вершковим маслом і невеликою кількістю вершків додайте до кукурудзі – виходить щось на кшталт тесту.
Це тісто розділіть на дві рівні частини і розкачайте на коржі.
Перший з них необхідно укласти на деко, посипати твердим сиром і натерти другим коржем.
Випікайте 15-20 хвилин.
Користь кропиви дводомної неоціненна! Чому? Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/krapiva-poleznue-svoistva.htmlви дізнаєтесь чому.