08 июнь 2019 1 858

Склад і корисні властивості кукурудзи

Калорійність кукурудзи залежить від її сорту і знаходиться в межах 300-500 ккал.

Харчова цінність: білки – 10,3 р., жири – 4,9 р., вуглеводи - 67,5 р.

Склад кукурудзи збалансований, що забезпечує високу засвоюваність всіх містяться в ній поживних речовин.

Завдяки високому вмісту білків і вуглеводів кукурудза може вживатися тими, хто дотримується вегетаріанської дієти або з якихось причин хоче зменшити вживання м'ясних продуктів.

Також кукурудза корисна завдяки вмісту в ній ненасиченим жирним кислотам арахідонової та лінолевої і незамінних амінокислот триптофану і лизину.

Ненасичені кислоти сприяють зменшенню в складі крові шкідливого холестерину, вживаючи це культурна рослина з жирними стравами можна знизити його рівень і тим самим попередити розвиток атеросклерозу.

Триптофан збільшує рівень серотоніну в тканинах, підсилює циркуляцію крові і кровопостачання скелетних м'язів, надає загальне антидепресивну дію.

Лізин бере участь у синтезі білків м'язової та сполучної тканин, стимулює ріст кісткової тканини, що дуже важливо для раціону дітей і людей похилого віку.

Кукурудза багата вітамінами групи «В», фолієвої кислоти, мінеральні солі калію, магнію, заліза, натрію, мікроелементами нікелем і міддю.

Вживання її сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.

Білок в деякій мірі сприяє утворенню м'язових волокон, вітаміни групи «В» і магній живлять нервові клітини.

Читайте, про морква, корисні властивості її вживання для дітей, вагітних жінок та чоловіків.

Корисні властивості сушених яблук: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/yabloki-poleznye-svojstva-upotreblenija.html.

Подобається зелена редька? Корисні властивості можете подивитися тут.

Ненасичені кислоти і амінокислоти покращують пам'ять і благотворно впливають на обмінні процеси головного мозку.

Клітковина сприяє очищенню організму від шлаків.

Страви з кукурудзи рекомендовані тим, хто страждає від цукрового діабету, ожиріння, алергії, захворювань печінки.

Корисні властивості для шлунка

Варена кукурудза зберігає свої корисні властивості завдяки тому, що оболонка насіння при варінні не руйнується.

Добре вживати її при лікуванні запорів, захворювань серцево — судинної системи і печінки, для полегшення та купірування нападів подагри і нефриту.

При гастриті рекомендується помірно вживати супи-пюре з кукурудзи, т. к. вони надають благотворну дію на слизову оболонку шлунка, подібно рисовому відвару, обволікають і заспокоюють її.

Регулярне вживання цього продукту уповільнює процеси старіння тканин і запобігає розвитку пухлин.

Міститься в кукурудзі холін не односторонньо знижує рівень холестерину, але доводить його до нормального рівня!

При регулярному надходженні в організм холіну нормалізуються процеси метаболізму, що сприяє підтримці маси тіла в нормі.

Дивіться, про лимонник, корисні властивості його ягід і листя.

Приємний напій — чай з материнки. Корисні властивості, дивіться тут.

Ще більшою мірою зберегти користь кукурудзи дозволяє її приготування на пару.

При звичайному варінні частина корисних речовин піде в воду при тому, що оболонка залишиться досить жорсткою, а приготування на пару і краще розм'якшить оболонку і збереже більше корисних речовин.

У пароварці свіжу кукурудзу можна відварити в качанах, так і в зернах за 25-30 хвилин.

Кукурудза, приготована на пару більш ароматна, соковита і корисна, приправлена вершковим або оливковою олією – смачний гарнір до риби і м'яса.

Обмежуватися вживанням тільки варених качанів влітку, однозначно не варто, адже качани можна вживати і смаженими і запеченими, додавати їх в супи, салати, овочеві рагу.

Молочну кукурудзу можна їсти в сирому вигляді або злегка обсмажити на грилі або мангалі.

Консервована кукурудза не втрачає поживних речовин

Користь консервованої кукурудзи також доволі висока завдяки тому, що при термічній обробці вона зберігає не менш 20% своїх поживних речовин, це показник вище середнього для піддалися обробці овочів.

Так що при виборі для себе консервованих або заморожених продуктів на кукурудзу варто звернути додаткову увагу!

Консервована кукурудза дуже добре поєднується з іншими консервованими і свіжими овочами, завдяки чому може входити в різноманітні салати і закуски.

При виборі слід звернути увагу не тільки на термін придатності, але і на дату її виробництва.

Зрозуміло, що кукурудза не могла вчинити в баночку свіжої навесні або взимку, швидше за все, її попередньо сушили, замочували, варили, що користь продукту, м'яко кажучи, не збільшує.

Тому рекомендуємо купувати продукт, вироблений влітку або на початку осені.

Перевагу краще віддати консервів у скляній тарі, по-перше, в склі не відбувається окислення рідини з металом, як у жерстяних баночках, по-друге, ви можете розглянути стан зерен, звичайно, вони повинні бути жовтенькі, без темних цяток, цілі і апетитні.

Кукурудзяні рильця у фармакології

Корисні властивості кукурудзяних рилець вивчені медиками і фармацевтами вже давно, що дозволяє застосовувати їх для лікування та профілактики багатьох захворювань обміну речовин і шлунково-кишкового тракту.

Препарати кукурудзяних рилець чинять жовчогінну, сечогінну та кровоспинну дії.

Кукурудзяна олія знайшло застосування в профілактиці та лікуванні атеросклерозу.

Вживання цього продукту запобігає порушення ліпідного обміну, утворення і відкладення на стінках судин атероматозних мас, що є ефективною профілактикою атеросклерозу.

Прийом спеціально приготованого настою кукурудзяних рилець з введенням в раціон сирого ріпчастої цибулі може забезпечувати стабільне зниження ваги.

Для появи на своєму столі кукурудзи, звичайно, не варто чекати початку хвороб!!!

Усвідомлюючи всю її цінність, поступово вводите продукт в свій раціон.

Нехай ваш підхід до харчування буде розумним і послідовним!

Бажаємо Вам здоров'я!!!

Відео-десерт про калорійність продукту

Що ще почитати: