22 июнь 2019 2 370

Попкорн: користь і шкода, приготування домашньої повітряної кукурудзи

Попкорн – найпопулярніше в світі ласощі, без якого неможливо уявити похід в кіно, і яке дуже люблять і діти, і дорослі.

В наші дні існує безліч його різновидів – це традиційні солодкий і солоний, а також попкорн з різноманітними смаковими добавками: фруктовими, сирними або шоколадними.

Історія появи повітряної кукурудзи

Історія виникнення попкорну починається близько 7 тисяч років тому. Саме тоді, в гірських частинах Мексики починається вирощування кукурудзи. По закінченні часу, на початку нашої ери кукурудза стала основним продуктом харчування в Америці.

Стародавні індійці тих років виявили, що певний вид кукурудзи здувається при нагріванні. Це відбувається з тієї причини, що всередині зерна знаходиться невелика кількість крохмалю в рідкому вигляді.

Після закипання води утворюється пара, що розриває оболонку зерна, після чого воно, розкрившись, збільшується в обсязі.

Процес приготування попкорну визначив і його назва. Слово «кукурудза» по–англійськи звучить як «corn», а «pop» — значить «лопнув». Дослівний переклад слова «попкорн» — «протікання труб кукурудза».

В Європі попкорн з'явився орієнтовно в 15 столітті, але проводити його сучасним способом почали лише наприкінці 19 століття, коли в США була винайдена машина для смаження кукурудзяних зерен.

Винахідником цього пристрою був Чарльз Криторз. По сей день, робота апаратів для приготування попкорну заснована на принципах тих пристроїв.

Склад і калорійність

Як відомо, попкорн з кукурудзи виробляють. Але далеко не всі її сорти придатні для приготування ласощів. Щоб зерна правильно лопалися, їм необхідно мати більш міцну оболонку, яка зможе стримувати вологу всередині певну кількість часу.

За цей час утворився пар рівномірно розподіляється по зерну, а в момент вибуху певним чином розкриває м'якоть кукурудзи.

Якщо ж спробувати приготувати попкорн із звичайної продуктової кукурудзи, її оболонка розірветься відразу ж і вийде просто лопнула кукурудзяне зерно.

Крім зерен, деякі виробники додають в повітряну кукурудзу додаткові компоненти: харчові добавки, цукор, сіль і жир. Застосування ароматизаторів дозволяє приготувати ласощі, що має різноманітні смаки.

В чистому вигляді, без добавок та ароматизаторів, попкорн містить близько 400 ккал на 100 г продукту. Підсолоджування або подсаливание цього снека збільшує калорійність до 500 ккал (цукор) і 410 ккал (сіль).

Тобто за один кіносеанс можна вжити практично добову норму ккал – близько 1,3 тисячі.

Незважаючи на таку значну калорійність, ласощі містить у своєму складі численні вітаміни і антиоксиданти. Вітаміни групи В1 і В2 важливі для здоров'я нігтів і волосся.

Кальцій благотворно впливає на зуби, м'язи і кістки людини. Калій корисний для серцево–судинної системи.

Крім цих речовин, попкорн містить рослинну клітковину, яка допомагає нормалізації травлення. Їжа, що містить клітковину, швидше рухається по травному тракту, не допускаючи утворення запорів.

Звичайно, будучи досить калорійною їжею, попкорн може нашкодити фігурі, але якщо вживати цей продукт з мінімальним вмістом солі, цукру і жиру, можна отримати тільки користь.

Попкорн – користь і шкода його вживання

По суті, будучи звичайною кукурудзою, попкорн володіє багатьма корисними властивостями. Його вживання в їжу сприяє нормалізації роботи кишечника, знижує рівень цукру в крові, а також благотворно позначається на стані шкіри.

З усіх швидких перекусів, таких як чіпси, солоні горішки, шоколадки, попкорн вважається самим нешкідливим. Він швидко дає відчуття насичення і легко виводиться з організму.

Але має місце бути також і негативний вплив попкорну на організм людини. Основний шкоду приносять способи приготування цієї страви.

Олія, на якому він проводиться, в більшості кінотеатрах і в харчовій промисловості містить хімічну речовину діацетил. Науково доведено, що цей ароматизатор при нагріванні негативно впливає на дихальні шляхи людини.

Якщо розглядати спосіб приготування попкорна в домашніх умовах, то найчастіше для цього застосовуються мікрохвильові печі.

А вживання їжі, що зазнала впливу мікрохвиль, може негативно відбитися на здоров'я людини, оскільки містить мікрохвильову енергію, якої немає в продуктах приготованих традиційно.

Крім цього, смакові добавки та підсилювачі смаку, часто вживані при виробництві попкорну, приносять шкоду здоров'ю і провокують онкологічні захворювання.

Вживання під час вагітності і дієті

Питання про можливість вживання попкорну при дієтичному харчуванні виникає досить часто. Звичайно, калорійний попкорн, приготований з використанням досить великої кількості масла, солодкий або сирний не може сприяти зниженню ваги.

Але продукт, приготований в домашніх умовах корисний і містить малу кількість калорій. У невеликих кількостях він може бути використаний в якості перекусів, а також замінювати хліб.

Ще один аргумент на користь вживання попкорну в дієтичному меню – високий вміст клітковини. Вона допомагає очищати організм від токсинів, шлаків, солей і інших отруйних речовин.

Незважаючи на численні переваги повітряної кукурудзи, її вживання при вагітності небажано.

Оскільки організм жінки в цей період ослаблений, і враховуючи особливості виробництва та приготування попкорну лікарями, не рекомендується застосовувати в їжу не тільки продукт у розфасованому вигляді, але і виготовлений в домашніх умовах.

Підсилювач смаку глутамат натрію повсюдно входить до складу цієї страви також під забороною для вагітних жінок. А харчові добавки ставлять під загрозу здоров'я майбутньої мами і дитини.

Сіль порушує водний баланс організму, а цукор впливає на функціонування підшлункової залози.

Давно відомий факт, що продукти бджільництва корисні і допомагають людині вирішити багато проблем зі здоров'ям. Бджолиний підмор: користь і шкода, лікувальні рецепти. Ось таке ліки!

Задумали розвантажувальний день? Проведіть його на воді. Тут ви дізнаєтеся, як це правильно зробити.

Про застосування оливкової олії натще для поліпшення здоров'я та схуднення читайте тут. Всього одна ложка олії щодня вранці буквально творить дива!

Кому протипоказана повітряна кукурудза

Безперечно, кукурудза, є основним продуктом, з якого виробляють попкорн, вельми корисна. Але і вона має протипоказання до вживання в їжу.

В першу чергу, кукурудза не рекомендується до вживання особам з її індивідуальною непереносимістю.

Крім того, маючи у своєму складі вітамін До, підсилює здатність крові до згортання, попкорн не рекомендований людям, які страждають підвищеним згортанням крові і тромбозом судин.

Людям, схильним до алергічних реакцій також слід з обережністю вживати цю їжу, Найчастіше, кукурудза вирощується в екологічно чистих районах і з застосуванням хімікатів – а це може викликати алергію.

При хворобах шлунково–кишкового тракту також не варто вживати кукурудзу і вироблений з неї попкорн. Те ж стосується і людей з загостреною виразковою хворобою і гастрит.

При наявності всіх перерахованих хвороб, а також при намірі використовувати кукурудзу в лікувальних цілях, необхідна консультація кваліфікованого лікаря.

Смачний попкорн будинку своїми руками

Приготування повітряної кукурудзи будинку дозволяє отримати смачний і корисний продукт, а також значно заощадити.

Приготувати це блюдо будинку можна трьома способами: на плиті, за допомогою мікрохвильової печі і в спеціальному пристрої для приготування попкорну.

Приготування в мікрохвильовці – найпростіший і найпоширеніший спосіб. Для цього знадобиться пакет з попкорном (напівфабрикат). Його потрібно помістити в піч і нагрівати протягом декількох хвилин до готовності.

Якщо ж приготування попкорну планується не з порційних пакетів, а з зерен – необхідно помістити їх у посудину, яка зможе витримати температуру до 200 градусів.

На дно посуду слід налити рафінована рослинна олія і накрити кришкою. Через 5 хвилин, після того як характерні удари затихнуть – ласощі готовий.

Для приготування на плиті знадобиться каструля або сковорода з високими бортами, а також скляна кришка. Дно посуду необхідно змастити маслом і нагріти. Олія використовується тільки рослинна рафінована.

Після нагрівання посуду до необхідної температури, зерна слід занурити туди і накрити кришкою. Як тільки вони почнуть лопатися і «стріляти», вогонь потрібно вимкнути. Як тільки всі зерна розкриються і перетворяться в попкорн – можна зняти кришку.

Апарат для виготовлення попкорну дуже зручний у використанні. Він рівномірно прогріває кукурудзяні зерна і не споживає багато олії. За кілька хвилин цей апарат дозволяє приготувати повітряну кукурудзу, не містить шкідливих харчових добавок.

Єдиним мінусом цієї машини є необхідність витрат на її придбання, а також необхідність покупки антипригарній добавки, без якої додається у кукурудзу цукор, може зіпсувати прилад.

Попкорн з кукурудзяних зерен – закуска на всі випадки життя. При правильному його приготуванні і помірному споживанні це ласощі принесе лише задоволення і користь.

Що ще почитати: