25 июнь 2019 2 091

Корисні властивості ріпи для організму

Коли-то ріпа була одним з найбільш популярних харчових продуктів, однак зараз рідко зустрінеш цей овоч на нашому столі.

А тим часом лікарі всієї Європи говорять про це продукт, як про джерело корисних компонентів.

Тому давайте детальніше розберемо властивості цього овочу.

Ботанічний опис.

Ріпа – трав'яниста рослина, відноситься до сімейства Капустяних.

Однорічна або дворічна.

Скоростигла, повністю формується за 40-45 днів, пізні сорти – до 60 днів.

Зовнішній вигляд:

  • Коренеплід гладкий, жовтого кольору, м'ясистий, діаметром зазвичай 8-20 см, вага може досягати 10 кг;
  • Стебло високий (40-60 см) листяний;
  • Прикореневі листки зелені, яйцевидні.

Трохи історії

Ріпа є одним з найдавніших культурних рослин, її почали вирощувати майже 40 століть тому.

Батьківщиною цього овоча вважається Західна Азія.

Це рослина була відома в Стародавньому Єгипті і Стародавній Греції, де вважалося їжею найбідніших верств населення і рабів, а також в Стародавньому Римі, де було поширеною стравою серед усіх верств населення.

Пізніше цей овоч став популярний і в Західній Європі, і на Русі, де стала одним з основних продуктів.

Про це свідчить навіть слов'янський фольклор, в якому вона згадується досить часто.

Цей овоч грав свою роль і в людських взаєминах.

Наприклад, дівчата на Русі, пригощаючи чоловіка ріпою, давали йому зрозуміти, що він не викликає симпатії.

Однак у XVIII столітті ріпа була практично витіснена з раціону «екзотичним» овочем, привезений з Америки, – картоплею.

Її популярність не була випадковою.

Її використовували і для приготування різноманітних самостійних страв (запікали, фарширували, варили), і як гарнір, і як компонент у салатах.

Крім того, можливість тривалого зберігання і загальна корисність цього овоча робили його просто незамінним у раціоні наших предків.

Не дивлячись на те, що в даний час ріпа втратила свою популярність на території колишньої Русі, в деяких країнах Європи вона все ще частий гість на обідньому столі.

А в місті Рихтерсвиль (Швейцарія) навіть організовують фестиваль ріпи.

Хімічний склад

Безсумнівно, ріпа – надзвичайно корисний овоч.

Ще в стародавності було відзначено, що вона попереджає захворювання і очищає організм.

Аналіз хімічного складу цього овоча показав, що цей коренеплід, дійсно містить унікальний комплекс речовин, які здатні підтримувати здоров'я людини на високому рівні.

Серед них:

Вітаміни

Особливе місце в її складі, займає вітамін С, його цілих 20 мг на 100 грам овоча, це більше, ніж в будь-якому іншому коренеплоді.

Також присутні вітаміни В1, В2, В5, РР.

Провітамін А (каротин), що міститься в жовтій ріпі, який є потужним антиоксидантом.

Мікро та макроелементи

В ріпі міститься сірка, необхідна для очищення крові.

Зверніть увагу, що крім ріпи цей елемент не зустрінеш більше ні в одному звичному для нас овочі.

Також у складі цього коренеплоду, містяться мідь, залізо, марганець, цинк, магній, йод.

Окремо слід зазначити, що цей овоч багатий калієм, який підтримує нормальний водний баланс в організмі і стабілізує роботу нервової системи.

Ефірне гірчичне масло, підвищує імунітет, поліпшує травлення і володіє антибактеріальними властивостями.

Азотисті і безазотисті речовини, що благотворно впливає на роботу травної системи.

Глюкорафанин, має протиракові і протидіабетичні властивості.

Примітно, що природний елемент з такими властивостями можна зустріти тільки в ріпі і декількох видах капусти.

Білки, жири і вуглеводи, докладніше про які буде розказано далі. Тобто можна сказати що цей продукт дійсно володіє унікальними і головне корисними властивостями.

Харчова і енергетична цінність

Харчова цінність ріпи може незначно змінюватися в залежності від умов вирощування та сорту.

В середньому ж 100 грамів ріпи містить:

  • 89,5 грамів води;
  • 1,5 грама рослинних білків (у т. ч. лізоцим, що володіє антимікробними властивостями);
  • 0,1 грамів жирів (лінолева, пальмітинова, олеїнова та фолієва жирні кислоти);
  • майже 6,5 грамів вуглеводів, серед яких прості цукри, крохмаль, харчові волокна (близько 2 грам).

Енергетична цінність на 100 грамів становить 30-32 ккал.

Корисні властивості

Таке багате вміст корисних речовин зумовлює цінність ріпи для забезпечення нормального функціонування організму людини.

Цей овоч можна використовувати для лікування захворювань дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, суглобів.

Він сприяє очищенню крові і нирок, володіє загоюючою і антибактеріальною дією.

Детальніше про користь.

Сприятливо впливає на роботу травної системи.

У складі ріпи міститься целюлоза, яка сприяє очищенню шлунка, виведенню шкідливих речовин з організму, відновленню функцій кишечника.

Таким чином, запобігає не тільки засмічення організму, але і застій поживних речовин.

Крім того, її вживання, благотворно впливає на роботу печінки, активізує виділення жовчі, перешкоджаючи утворенню каменів у жовчному міхурі.

Використання цієї рослини для лікування захворювань дихальної системи.

Даний овоч, завдяки своїм антибактеріальним властивостям, прекрасно справляється з простудні та вірусні захворювання.

Відвар кореня і сік полегшує симптоми астми, полегшує біль у горлі, допомагає відновити «сів» голос.

Тому багато лікарів рекомендують вживання цього овоча взимку для профілактики ГРЗ.

Відвар ріпи використовується для усунення зубного болю і запалень ясен, т. к. антибактеріальні властивості овоча допомагають ефективно зняти запалення.

Крім того, вона сприяє загальному зміцненню зубів.

Завдяки своїм корисним властивостям, з допомогою ріпи, можна поліпшити чоловічі якості характеру у чоловіків.

Корисні властивості для кісток

Міститься в ній магній сприяє накопиченню кальцію в організмі, що позитивно впливає на стан кісток.

Особливо це властивість ріпи актуально для дітей, скелет яких тільки формується, і для літніх людей, кісткова система яких помітно слабшає.

Використання цієї рослини для лікування шкірних захворювань.

На цей овоч варто звернути увагу людям, які страждають вуграми і екземою.

Регулярне використання цієї рослини в своєму раціоні збагачує організм необхідними для очищення солями сірки.

При таких проблемах шкіри, як запалення, гнійники, може допомогти паста з вареної ріпи.

Приготувати її дуже просто, варену ріпу слід лише розім'яти.

Також вона сприяє підвищенню еластичності м'язів.

Компреси з кашки ріпи рекомендують при болях у суглобах.

У випадках, коли стан суглобів значно погіршується, лікарі можуть рекомендувати навіть приймати ванни з відварів цієї рослини.

Як вже було зазначено, завдяки особливостям свого складу ріпа ефективно допомагає хворим на діабет, а також є хорошим профілактичним засобом проти раку.

Додавання цієї рослини в раціон допоможе уникнути авітамінозів і просто в цілому зміцнити організм.

З допомогою соку, приготованого з листя ріпи, який володіє корисними властивостями, можна запобігти розм'якшення кісток і зубів.

Застосування в медицині

Сучасні дослідження виявляють все більше і більше корисних властивостей цього овоча.

Багато лікарі рекомендують вживання цієї рослини або його соку і як допоміжний, і як самостійний засіб для лікування багатьох захворювань.

Скільки вуглеводів в яблуці , необхідно знати кожному.

В яких продуктах містяться вуглеводи, покаже Вам, таблиця в нашій статті, читайте тільки у нас!

Ви напевно чули про жири, але ось, що таке насичені жири, знає далеко не кожен, прочитати про них можна тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/zhiry/nasuschennue-zhiry.html

У традиційній медицині вона, в основному використовується як відхаркувальний засіб при простудних захворюваннях і як діуретик (сечогінний засіб).

Народна медицина багата різноманітними рецептами лікарських засобів з ріпи.

В якості прикладу пропонуємо простий рецепт цілющого відвару.

Одну-дві столові ложки подрібненого плода залити окропом (200 мл) і проварити 15 хвилин.

Процідити і приймати по чверті склянки 4 рази в добу або 1 склянку перед сном.

Такий відвар – відмінний засіб від кашлю, від безсоння, також ефективний як проносного засобу.

Біла ріпа відмінно сприяє очищенню кишечника, завдяки своїм корисним і унікальним властивостям.

Застосування в косметології

Як вже говорилося, за допомогою ріпи можна вирішити багато шкірні проблеми.

Наприклад, сік цієї рослини, володіє тонізуючими і очисними властивостями, тому його можна використовувати як лосьйон для сухої шкіри.

Також ефективні маски з цієї рослини.

Простий рецепт маски з моркви і ріпи: відварити ці два овоча і розім'яти до стану пюре.

Коли паста охолоне до кімнатної температури, нанести на шкіру обличчя на 15 хвилин.

Змивати рекомендується молоком або соком ріпи.

Така маска очищає і живить шкіру, допомагає зберегти її свіжість і бархатистість.

Для сухої шкіри подібну маску можна готувати, замінивши морква медом і оливковою олією.

Крім плоду, корисні молоді пагони бадилля, вони так само мають вкрай корисними властивостями.

Вживаючи їх в їжу, наприклад, у складі салату, можна також позбутися від прищів і гнійників.

Сік свіжої ріпи зміцнює волосся, прискорює їх ріст і допомагає боротися з лупою.

А який у ній міститься вітамін запобігає передчасному старінню.

Тому її можна сміливо записувати в вірні помічники Вашої краси.

Користь ріпи при боротьбі із зайвою вагою

Ріпа дуже поживна, але при цьому низькокалорійна, тому чудово втамовує голод, не сприяючи збільшенню об'єму жирової прошарку.

А благотворний вплив цієї рослини на роботу травної системи також дає позитивний ефект.

Її вживання, прискорює обмінні процеси в організмі, тим самим допомагаючи ефективно боротися із зайвою вагою.

Тому корисно у своїй системі живлення замінити картоплю ріпою, а також додати в раціон салат зі свіжої ріпи, моркви і болгарського перцю.

Протипоказання

Як і будь-який продукт, ріпа крім своїх корисних властивостей має і негативні. Розглянемо протипоказання по застосуванню унікальних цієї рослини.

Слід відмовитися від вживання ріпи тим, хто страждає запаленням печінки, нирок, кишечника, захворювання шлунку, коліт, гастрит.

Також не рекомендується вживання страв, що містять ріпу, при деяких захворюваннях центральної нервової системи.

Відео десерт

У цьому відео, Вам покажуть, як можна використовувати ріпу з користю для організму, а також рецепт зберігання редьки, за допомогою якого, збережуться всі її корисні властивості.

Що ще почитати: