Таблиця продуктів, що містять швидкі і повільні вуглеводи
Повільні і швидкі вуглеводи... А так вони потрібні організму? Звичайно, вони треба, життєво необхідні, оскільки без них наш організм не зможе нормально перетравити білки і жири, а печінка без них взагалі не стане нормально функціонувати.
Варто відзначити, що вуглеводи організмом освоюються у вигляді глюкози, а ось головною «ласунам» всього організму є, звичайно, головний мозок.
Вуглеводи і глікемічний індекс
Традиційно прийнято ділити вуглеводи на швидкі і повільні. Все залежить від того, з якою саме швидкістю вони будуть розщеплюватися в організмі і трансформуватися в глюкозу.
Саме глюкоза є головним джерело енергії для організму.
Якщо ви займаєтеся спортом, то вам не завадять низькокалорійні солодощі. Читати детальніше.
Але як дізнатися які швидкі вуглеводи, а які повільні? В яких продуктах містяться швидкі вуглеводи?
Для того щоб обчислити швидкість розщеплення, був введений спеціальний показник – глікемічний індекс або ГІ. Так, високий глікемічний індекс мають продукти, які не настільки корисні для організму, як їжа з низьким ГІ.
Причина цього криється не тільки в гарній фігурі, але також і у величезних навантаженнях, які відчуває підшлункова залоза людини.
Отже, продукти, що містять швидкі вуглеводи:
- солодощі;
- крохмаль;
- цукор;
- солодкі напої;
- супи швидкого приготування;
- білий хліб;
- печиво;
- картопля.
Якщо є така можливість, від цих продуктів краще взагалі відмовитися – виключити із свого раціону харчування. Якщо ж немає такої можливості, рекомендується рідше вживати їх у їжу. До швидких вуглеводів також відноситься алкоголь.
Вуглеводи в раціоні харчування
Відразу варто відзначити, що відмовлятися зовсім від вуглеводів не можна категорично.
Секрет правильного і раціонального харчування полягає в тому, щоб включати в своє меню переважно повільні вуглеводи і доповнювати його швидкими досить рідко.
Харчуючись таким чином, людина не тільки стежить за своєю вагою, але також і допомагає організму.
Для нормального функціонування організму необхідно, щоб в їжу надходило до 60% вуглеводів від загальної кількості їжі.
Якщо ж повністю виключити їх з раціону, то серйозно постраждає організм – порушиться обмін речовин.
Повільні вуглеводи містяться в крупах, а також у макаронних виробах (які виготовлені з борошна грубого помелу), кашах за винятком манної. Також є повільні вуглеводи в овочах (кабачки, шпинат, капуста), грибах, нецукрових фрукти (яблука, ківі, грейпфрути, груші), ягодах (вишня).
Швидкі вуглеводи перед тренуванням і після
Фахівці рекомендують вживати спортсменам і активним людям складні або повільні вуглеводи до тренування, а от прості або швидкі – після.
Чому швидкі вуглеводи рекомендують вживати після тренування?
Справа в тому, що після суттєвих фізичних навантажень, у період відновлення організму, необхідно час для заповнення м'язового глікогену.
Чим швидше пройде процес відновлення організму і м'язів, тим інтенсивніше може бути наступна тренування.
Протягом 4 годин після закінчення тренування потрібно з'їсти хоча б 100 р швидких вуглеводів, а протягом 24 годин – 600 р.
Відмінні швидкі вуглеводи це банан і рис.
Швидкі і повільні вуглеводи таблиця
Повільні вуглеводи (показник ГІ < 69), таблиця:
Найменування продукту | Показник ГІ | Найменування продукту | Показник ГІ |
---|---|---|---|
Помідори | 10 | Перлова каша | 22 |
Огірки | 20 | Макарони з твердих сортів пшениці | 38 |
Цибуля ріпчаста | 10 | Молоко | 32 |
Броколі | 10 | Сир | 30 |
Капуста білокачанна | 10 | Кефір | 25 |
Морква | 35 | Вершки 10% | 30 |
Оливки | 15 | Морська капуста | 23 |
Маслини | 15 | Сосиски | 28 |
Грейпфрут | 22 | Ковбаса | 34 |
Яблука | 30 | Кетчуп | 12 |
Абрикоси | 20 | Томатний сік | 15 |
Апельсини | 35 | Квас | 30 |
Персики | 30 | Вино | 30 |
Смородина чорна | 15 | Горіхи | 15 |
Чорнослив | 25 | Мармелад | 30 |
Курага | 30 | Шоколад гіркий | 20 |
Картопля відварна | 65 | Вівсяна каша | 66 |
Рис відварний | 65 | Гречана каша | 50 |
Хурма | 55 | Хліб житній | Шістдесят п'ять |
Диня | 60 | Сир плавлений | 57 |
Банани | 60 | Сир фета | 56 |
Ізюм | 65 | Сік виноградний | 48 |
Майонез | 60 | Кава без цукру | 52 |
Яйце | 48 | Компот | 60 |
Швидкі вуглеводи (показник ГІ > 69), таблиця
Найменування продукту | Показник ГІ | Найменування продукту | Показник ГІ |
---|---|---|---|
Картопля смажена | 95 | Кабачкова ікра | 75 |
Кавун | 72 | Мюслі | 80 |
Мед | 90 | Пиво | 110 |
Рисовий і пшеничний сироп | 100 | Сироп глюкози | 100 |
Крохмаль | 100 | Глюкоза | 100 |
Мальтодекстрин | 95 | Запечена картопля | 95 |
Рисова мука | 95 | Картопляний крохмаль | 95 |
Смажена картопля, картопля фрі | 95 | Клейкий рис | 90 |
Картопля швидкого приготування | 90 | Хліб білий без глютену | 90 |
Корінь селери | 85 | Кукурудзяні пластівці | 85 |
Маранта | 85 | Морква приготована | 85 |
Пшеничне борошно очищена | 85 | Кукурудзяний крохмаль | 85 |
Ріпа | 85 | Рисовий пудинг | 85 |
Рисове молоко | 85 | Пастернак | 85 |
Попкорн несолодкий | 85 | Булочки для гамбургерів | 85 |
Білий хліб для сніданків | 85 | Тапіока (крупа) | 85 |
Рисові галети, повітряний рис | 85 | Рис швидкого приготування | Вісімдесят п'ять |
Гарбуз | 75 | Картопляне пюре | 80 |
Кукурудзяний сироп | 115 | Лазанья | 75 |
Гофри солодкі (вафлі) | 75 | Пампушки | 75 |
Рис з молоком | 75 | Повітряний амарант | 70 |
Баранки і бублики | 70 | Білий хліб, багет | 70 |
Кукурудзяна каша, мамалига | 70 | Бісквіт | 70 |
Відео-десерт
На десерт сьогодні відео про те, як правильно харчуватися: все про вуглеводи.