10 апрель 2019 4 330

Як приготувати морський делікатес — заморожені мідії

Мідії, приготовані за всіма правилами, неймовірно ніжні, мають терпкий і свіжим запахом моря і здатні надати особливий шарм навіть самій буденній страви. Завдяки низькій калорійності і підвищеному кількості білка — це ідеальний продукт для тих, хто піклується про своє здоров'я і фігуру.

Вишуканий делікатес для користі і здоров'я

Поряд з такими популярними морепродуктів як м'ясо риби, креветки і краби, молюски входять в список корисних продуктів харчування і визнані дієтичною їжею фахівцями з правильного та здорового харчування в усьому світі.

Виняткова цінність дарів моря обумовлена їх високою поживністю, відмінною засвоюваністю, а також наявності у них величезної кількості корисних для людського організму макро - і мікроелементів.

Сучасними дієтологами нерідко використовується умовний поділ продуктів на повний і неповний білок. Продукт харчування, що містить у своєму складі весь набір амінокислот, що є незамінними для організму, називається повним білком.

Продукт, у складі якого є лише частина незамінних амінокислот, вважають неповним білком. Мідії і їх сусіди по середовища проживання відносяться до полнобелковым продуктів. При цьому молюски мають досить невисоку калорійність у порівнянні з такими джерелами білка як яловичина, курка і морська риба, у зв'язку з чим рекомендуються в якості дієтичного страви тим, хто прагне схуднути без шкоди для здоров'я.

Порівняльна характеристика цих продуктів приведена в таблиці.

Таблиця 1. Порівняння енергетичної цінності продуктів — джерел білка тваринного походження.

Продукт Енергетична цінність, ккал Білок, гр Жири, гр Вуглеводи, гр
Курка 175 21,2 9,7 1,4
Мідії 76 11,3 2,3 2,1
Свинина 295 16,2 25 0,73
Яловичина 197 20 12,9 0,45
Морська риба 142 17,5 6 5,5

Крім виняткової поживної цінності, м'ясо мідій включає вітаміни групи В, причому вміст вітаміну В12 в 100 грамах м'яса молюска перевищує добову норму в три рази, вітаміни А, С, Е, D3, а також нікотинову кислоту PP.

Мідії багаті натрієм, фосфором і холіном, їх вживання позитивно позначається на функціонуванні щитовидної залози, а завдяки підвищеному кількості селену ці двостулкові вважаються натуральним антиоксидантом і імуностимулятором.

Як не помилитися, купуючи заморожені мідії

«Сезоном» для цих молюсків прийнято вважати період з липня по лютий, найбільш смачними і поживними вважаються мідії виловлені в кінці осені — початку зими, в період з березня по червень мідії мають меншу жирність, і, отже, дещо втрачають смаку.

Країнами -постачальниками є Іспанія, Італія, Канада, Франція і Африка. У нашій країні можливістю поласувати свежевыловленными дарами моря можуть похвалитися лише жителі Далекого Сходу. Але завдяки сучасним методам глибокої заморозки і можливості дотримуватися необхідні умови при транспортуванні, покуштувати страви з найсмачніших мідій без праці можна у будь-якому куточку світу в будь-який час року.

Якщо заготівля і зберігання молюсків були проведені без порушень, розморожений продукт зберігає свої корисні якості, ніжний смак і свіжий морський аромат.

Вибирати такий делікатний продукт як мідії слід дуже прискіпливо, продукт неналежної якості може зіпсуй смак кінцевого страви і навіть викликати отруєння.

При купівлі замороженого продукту уважно оглядайте упаковку — на ній не повинно бути пошкоджень, якщо герметичність упаковки порушується, то якість продукту вже не може бути гарантовано, особливо це стосується продукту у вакуумній упаковці.

Неодмінно перевіряйте термін придатності, при низьких температурах заморожені мідії зберігаються до кількох місяців, повторне заморожування неприпустимо.

Придивіться до вмісту пакету, у ньому не повинно бути снігу, а на молюсках не повинно бути толстого крижаного панцира, допускається лише тоненький шар льодяної глазурі, вона виникає в результаті «шокового» заморожування, якій піддаються морепродукти для збільшення терміну їх зберігання.

Якщо ви маєте намір придбати нечищені мідії, слід звернути увагу на їх раковини — вони можуть багато розповісти про якість продукту, так, від купівлі потрібно відмовитися, якщо на панцирі молюска присутні сколи або тріщини, про те, що продукт зіпсований свідчить прочинені раковина, це відбувається при загибелі її жителя, такі мідії не можна вживати в їжу — ризик отруєння дуже високий.

Пам'ятайте, тільки якісні продукти принесуть користь організму і прикрасять ваш стіл, якщо у вас виникли сумніви щодо свіжості або якості товару — краще пошукати більш надійний варіант.

Розморожуємо і чистимо мідії: робимо це правильно

Перед приготуванням мідії необхідно розморозити, для цього можна піти декількома шляхами.

Спосіб перший: заморожені мідії кладуть в нижній ящик холодильника, призначений для охолодженого м'яса, і чекають природної розморожування. Цей метод самий щадний для продукту, але найдовший за часом.

Спосіб другий: заморожені мідії викладають у каструлю з прохолодною підсоленою водою і залишають там на одну годину, після ретельно промивають у проточній воді і готують згідно з рецептом.

Не варто вдаватися до прискорених методів типу мікрохвильовій печі або крутого окропу, так само не радимо відтавати молюсків при кімнатній температурі без поміщення їх у солону воду, особливо в жарку пору року.

Якщо ви придбали нечищені мідії, після розморожування їх слід почистити. У разі, якщо на раковині присутні нарости, вусики та інші непривабливості їх потрібно видалити. Після ретельно промити раковини в чистій воді, щоб позбутися від піску, який може залишатися всередині.

Очищені і промиті мідії поміщають в киплячу підсолену воду. Майже у всіх класичних рецептах в приготуванні морепродуктів рекомендують використовувати морську сіль, судячи з усього — в данина традиціям, за відсутністю її можна взяти і звичайну кухонну сіль. Варити потрібно до розкриття раковин, зазвичай це займає від 5 до 8 хвилин.

Ракрытые раковини розкладають на тарілки і без праці витягують ніжну м'якоть. Раковини, які після варіння так і не відкрилися, доведеться викинути.

Варто відзначити, що м'ясо мідії може відрізнятися за кольором: жовтуватий, кремовий або яскраво-оранжевий кольори свідчать про свіжість продукту, в той час як молюсків з темно-сірим відтінком в їжу вживати не варто, найімовірніше вам попався зіпсований або старий екземпляр.

Якщо ваші заморожені мідії продавалися очищеними, після розморожування вам залишається їх лише старанно промити в прохолодній воді і відварити. Для цього можна використовувати як просту підсолену воду, так і ароматний бульйон, який підкреслить вишуканий смак вашого делікатесу.

Для бульйону знадобиться 250 мл сухого білого вина, сік половинки лимона або лайма, ароматні трави на ваш смак. Підготовлені молюски опускаються в киплячий бульйон, варити їх слід не довше п'яти хвилин, інакше м'ясо стає жорстким, втрачаючи свою ніжну консистенцію.

Мідія — неповторна «перлина» смаку. Вишукані рецепти

Мідії по-середземноморськи

Отже, для початку дізнаємося, як смачно приготувати мідії заморожені очищені. Страви з морепродуктів традиційно належать середземноморської кухні, що не дивно, адже саме країни середземномор'я здавна займаються промислом молюсків та інших мешканців моря.

Наприклад, іспанці готують вишукану паелью з мідіями.

Для цієї страви знадобляться:

  • 1 склянку рису, краще взяти сорт басматі;
  • Заморожені мідії — 300 грам;
  • Часник — пара зубчиків;
  • Сухе біле вино — 150 мл;
  • Оливкова олія — 2-3 ст. ложки;
  • Сіль – 1 ч. ложка;
  • Спеції: чорний мелений перець, перець чилі, куркума;
  • Сир, натертий на дрібній тертці — 100 гр;
  • Вода.

Приготування: часник дрібно порубати, обсмажити на оливковій олії кілька хвилин, після прибрати часник з масла — він більше не знадобиться.

Рис прожарити в часниковому маслі до напівпрозорого кольору, додати сіль і спеції, пару хвилин залишити на вогні.

Навіщо додати воду, вино, довести до кипіння.

Коли рис вбере воду, додаємо до нього мідії, накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на повільному вогні 10-15 хвилин, до готовності.

Готову страву перед подачею посипати тертим сиром.

Інші средиземноморцы — італійці готують ароматну піцу з мідіями.

Для цієї страви знадобляться:

  • Заморожені мідії — 150 — 200 грам;
  • Часник — 1-2 зубчики;
  • Томати — 2 -3 шт;
  • Оливки;
  • Сир, натертий на дрібній тертці;
  • Тісто для піци;
  • Ароматні трави: чебрець, базилік, орегано;
  • Оливкова олія.

Готове тісто для піци викладають у змащену оливковою олією форму для випічки. Заморожені мідії відварюють протягом п'яти хвилин.

Томати звільняють від шкірки, видаляють насіння, нарізують часточками, частина томатів нудиться на сковороді з додаванням бульйону від мідій до стану томатної пасти. Оливки нарізають кружечками. Зелень шинкуется.

Тісто промащують отриманої томатною пастою, зверху кладуть варені мідії і оливки. Посипати тертим часником. Потім викласти скибочки томатів, додати сіль, спеції і посипати дрібно нарубаною зеленню. На завершення посипають піцу тертим сиром і відправляють в духовку приблизно на 20 хвилин, дивитися по готовності тіста.

Готуємо варено-морожені мідії швидко і смачно

Простий і швидкий рецепт з варено-замороженими мідіями, навіть не вимагає їх розморожування!

Для цієї страви знадобляться:

  • Варено-морожені мідії — 300 гр;
  • Оливкова олія — 3 ст. ложки;
  • Дрібно нарубана зелень (підійдуть як ароматні трави: базилік, орегано, розмарин, так і звичайна петрушка);
  • Дрібно нашатковану зелену цибулю;
  • Часник — 2-3 зубчики;
  • Вершки — 3-4 ст. ложки.

Приготування: у розігріте на сковороді масло викладаємо мідії (не розморожувати), зверху посипати цибулею і натертим часником. Перемішати, додати вершки. Можна додати сіль за смаком. Томити на повільному вогні не довше п'яти хвилин. У поєднанні з келихом сухого вина — відмінна закуска для романтичного вечора.

Мойва запечена в духовці — це просто і смачно.

Дізнайтеся якими корисними властивостями володіють перепелині яйця, популярно про складне в нашій статті.

Як вживати лляну борошно з кефіром, для очищаючого ефекту. Читайте тут.

Мідії з ароматними травами, запечені в раковинах

Мідії в мушлях виглядають дуже ефектно і на смак чудові, а готуються досить просто.

Для цієї страви знадобляться:

  • Молюски неочищені (в раковинах);
  • Сіль, перець;
  • Оливкова олія;
  • Часник, запашні трави (розмарин, чебрець, базилік);
  • Сир, тертий на тертці.

Молюсків слід приправити сіллю і перцем, додати оливкове масло, дрібно нарізаний часник, трави, сир. Запікати в духовці 5-10 хвилин.

Ще трохи про мідіях

При приготуванні будь-якої страви з мідій слід пам'ятати про те, що мідії, як і всі морепродукти, готуються дуже швидко, буквально за кілька хвилин. Якщо упустити момент, їх м'ясо стає жорстким, як би гумовим, але і це можна виправити, просто продовжуйте варити морепродукт, і хвилин через 30-40 він знову стане м'яким і ніжним.

Кращим компаньйоном до страв з мідій вважається сухе біле вино, воно гармонійно доповнює свіжий морський смак мідій і робить його набагато яскравіше і більш насиченою.

Приємного вам апетиту і незабутніх вражень!

Що ще почитати: