Як приготувати паелью з морепродуктами і куркою
Сонячна Іспанія відома у всьому світі не тільки коридою, конкістадорами і фламенко, але й унікальною кухнею, скуштувавши страви якої одного разу, вже не зможеш відмовитися від миттєвостей справжньої насолоди.
Вершиною іспанського кулінарного мистецтва по праву називають паелью – таке просте і таке вишукане блюдо з рису з різними доповненнями.
В Іспанії налічується понад 300 видів цієї страви, у яких є одна спільна частина – рис з шафраном, морською сіллю і оливковою олією.
Найбільш поширеними видами паельї вважаються:
- змішана паелья – це традиційний варіант, найчастіше запропонований туристам в Іспанії; таке блюдо – простір для фантазії кухаря, кожен може творити свою паелью на основі класичних рецептів;
- паелья валенсиана готується з білого рису, зелених овочів, м'яса кролика, равликів і бобів;
- паелья з морепродуктів не містить овочів і бобів, зате рясніє різними морськими делікатесами.
Вибираємо продукти для корисного страви
Основу класичної паельї становить рис зі спеціями з додаванням курки і морепродуктів.
Все перераховане можна з легкістю віднести до корисної та поживної їжі:
- рис є визнаним лідером за кількістю вуглеводів і мінералів, а також вважається природним абсорбентом;
- куряче м'ясо володіє ідеальним поєднанням поживних речовин (23% білків і 4,1% жирів), підходящою для активної людини, а в ній містяться вітаміни групи В необхідні будь-якого організму;
- морепродукти багаті поліненасиченими кислотами, але при цьому мають низьку калорійність – від 60 до 120 ккал.
Загальна калорійність 100 грамів готового страви, становить 78 ккал, тому його можна вважати корисним і при цьому досить легким блюдом, яке підійде і дотримуються дієтичного харчування.
Кращий рис для правильної паельї – це рис валенсийских сортів бахія, бомба або каласпарра: такий рис не розвариться, не злипнеться, а залишиться розсипчастим і соковитим. Але можна використовувати і будь-який не пропарений круглий рис.
РАДА! Пам'ятайте, рис для паельї не потрібно промивати!
Курка для страви може використовуватися будь-яка.
Оскільки крім власне м'яса для приготування знадобиться і курячий бульйон, то багато господинь вважають за краще брати цілу курку, обробляючи її по ходу готування.
Морепродукти повинні бути свіжими – морожені втрачають частину смакових якостей.
Шеф-кухаря рекомендують використовувати велику кількість видів морепродуктів: креветки, кальмари, восьминоги, каракатиці, мідії, різні види риби.
Готуємо паелью: докладний рецепт
Пропонуємо вашій увазі докладний відео рецепт приготування паельї з куркою і морепродуктів. Приємного перегляду!
Класичний рецепт страви з куркою і морепродуктів «Валенсиана» вимагатиме від господині важкої глибокій сковороді з товстим дном – саме такий посуд допоможе створити потрібну температуру для приготування страви.
- Часник слід обсмажити в оливковій олії до золотистого відтінку, потім у цьому ж маслі прожариваются шматки курки (допускаються порубані разом з кістками);
- До м'яса додаються овочі: зелена і біла квасоля, дрібно нарізаний помідор;
- Після додавання в паэльеру равликів слід покласти спеції – шафран, розмарин і морську сіль, залити 1 літром бульйону і тушкувати 15 хвилин;
- Після того, як випарується половина рідини, слід додати рис: його варять 10 хвилин на сильному вогні і 7 – на слабкому. Після цього треба дати страві настоятися близько п'яти хвилин і подавати з шматочками лимона.
- Обсмажуємо куряче м'ясо (філе або інші шматочки без кісток і шкіри) на повільному вогні в олії;
- Дрібно нарізану цибулю і часник обсмажують до золотистого кольору, після цього до них додаються дрібні кубики солодкого перцю і помідорів;
- Очищені і нарізані морепродукти злегка готуються з білим вином до випарювання рідини;
- В основну сковороду з високими бортиками до овочів додається рис, отримана суміш прожарюється кілька хвилин, потім додається м'ясо;
- Перед тим, як рис з овочами і куркою заливається окропом (в пропорції 1,5 до 1), слід додати спеції: шафран і морську сіль. Зверху викладаються морепродукти;
- Блюдо нудиться під кришкою, після закипання – не менше півгодини. Готовність слід перевіряти по рису – він повинен залишитися розсипчастим, але не «альденте» (сируватим).
Що потрібно знати, щоб приготувати правильну паелью?
Поради шеф-кухарів і досвідчених домогосподарок допоможуть приготувати справжню смачну паелью:
- Оптимальною посудом для приготування паельї буде невисока широка сковорода – у розрахунку на те, що допустимий шар рису в посуді – 2 см;
- Трохи пригорілі внизу сковорода говорить про правильно приготовленої паельї: для цього перед закінченням приготування на хвилину роблять сильний вогонь під сковородою;
- Родзинкою паельї повинен бути шафран, але оскільки ця спеція досить дорога і рідкісна, то можна замінити її каррі;
- Якщо використовуєте заморожені морепродукти, то перед початком готування розморозьте їх щадним способом і обсушіть;
- Паелью не можна заважати: ні на стадії приготування, ні перед подачею – весь сенс страви полягає в тому, що продукти самостійно обирають собі місце;
- Креветки, як і мідії, готуються в первозданному вигляді: чистити їх слід безпосередньо перед вживанням.
У цій статті, розміщений варіант меню правильного харчування на тиждень. Харчуйтеся правильно!
Не радимо вживати багато варених макаронів. Чому? Тут:#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/makaronu-kaloriynost.htmlвсе написано.