17 июнь 2019 6 511

Як приготувати мідії у вершковому соусі

Двостулкові молюски, мідії улюблені гурманами і дієтологами за їх смакові якості, низьку калорійність, практично повна відсутність жирів і вуглеводів, а також великий вміст амінокислот і тваринного білка.

Якщо правильно приготувати морепродукти, то вони принесуть виняткову користь організму, але не варто споживати у значних кількостях молюсків людям з поганою згортанням крові, нирковою недостатністю і мають алергію на морепродукти.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
розмороженого м'яса мідій - 350 г
вершків жирністю не нижче 20% - 250 мл
цибулин - 1 шт.
оливкової олії - 4 столові ложки
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 175 Ккал

У приготуванні цих молюсків головне не нашкодити, тому вони чудово вийдуть у вершковому соусі з мінімальною кількістю інгредієнтів, який не буде пригнічувати їх смак.

Як готувати мідії у вершковому соусі:

  1. Заморожене м'ясо мідій необхідно перед приготуванням розморозити і добре промити під проточною водою. Розморожувати молюсків краще при кімнатній температурі, без використання мікрохвильової печі або гарячої води. Так вони зможуть краще зберегти свій смак;
  2. У сковороді (сотейнику або каструлі) з подвійним або товстим дном на оливковій олії обсмажити до м'якості нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю;
  3. Додати до нього м'ясо мідій і обсмажити всім разом 2-4 хвилини. Після цього залити вміст сковороди вершками. І чим вище буде їх процент жирності, тим смачніше вийде кінцевий смак страви;
  4. Після того, як вершки закиплять, мідії мають покипіти них 8-10 хвилин. За цей час трохи рідини випарується, і соус встигне загуснути;
  5. Загустілий вершковий соус потрібно посолити, приправити спеціями і дати покипіти ще 1-2 хвилини. Ідеально до цієї страви в якості приправи підійде чорний мелений перець, але можна поекспериментувати і з іншими спеціями.

Як готувати мідії у вершковому соусі в раковинах

Готувати можна не тільки м'ясо мідій, але і цілих молюсків в раковинах. Це додасть страві не тільки цікавий смак, але і зробить подачу страви незвичайною.

Для мідій у вершковому соусі в раковинах, необхідні такі продукти:

  • 350 г свіжих мідій в раковинах;
  • 150 мл жирних вершків (33% і вище);
  • 80 мл питної води;
  • 60 г вершкового масла;
  • 4 зубки часнику;
  • сіль і мелений чорний перець за смаком;
  • кілька гілочок петрушки і часточок лимона для подачі.

Оскільки страва готується з свіжих молюсків і доведеться повозитися з їх раковинами, то чаклувати на кухні над цим блюдом потрібно буде 30-40 хвилин.

Калорійність 100 грамів двостулкових – 169,3 кілокалорії.

Алгоритм дій:

  1. Старанно вимити раковини від піску і бруду. Для цих цілей можна скористатися щіткою;
  2. Викласти мідії в каструлю, залити зверху холодною водою і відправити на середній вогонь, щоб вони поступово прогрілися і їх стулки раковин почали розкриватися;
  3. Дістати всі розкрилися екземпляри і видалити у них по одній стулці. Молюсків, стулки черепашок яких так і не розкрилися, доведеться викинути, оскільки готувати і їсти їх не можна;
  4. У глибокій сковороді розтопити шматочок вершкового масла, потім влити туди воду і укласти на дно мідії залишилися стулками черепашки вниз;
  5. Підготовлені морепродукти, посолити, поперчити, полити подрібненим за допомогою преса часником і протушкувати буквально одну хвилину;
  6. Потім залити їх вершками і тушкувати ще приблизно 1-2 хвилини. При необхідності можна ще посолити або поперчити;
  7. Готову страву безпосередньо перед подачею прикрасити гілочками петрушки і скибочками лимона.

Суп з горбуші — цікаві рецепти рибних страв, які ви може знайти у наших статтях.

Як приготувати манти без пароварки, читайте в нашій статті.

Як приготувати цвітну капусту з яйцем — читайте в нашій статті.

Рецепт приготування мідій в вершково-часниковому соусі

Для приготування мідій в вершково-часниковому соусі використовуються такі інгредієнти:

  • 500 г мідій в раковинах (свіжих або заморожених);
  • 150 мл жирних вершків;
  • 100 мл білого сухого вина;
  • 60 г порею;
  • 1 цибуля шалот;
  • 3-4 столові ложки оливкової олії;
  • 2 зубки часнику.

На приготування цієї страви за умови, що мідії були завчасно розморожені, піде лише чверть години.

Калорійність морепродуктів, приготовлених за цим рецептом, складе 129,3 ккал/100г.

Послідовність приготування:

  1. У підігрітому оливковій олії обсмажити до м'якості нашатковані шалот, порей і подрібнений часник;
  2. Коли овочі стануть м'якими, до них потрібно вилити вино, дати йому закипіти і викласти до вина з овочами мідії. Гасити морепродукти в каструлі під накритою кришкою приблизно 2 хвилини;
  3. Після чого додати в каструлю вершки і тушкувати все ще 2-4 хвилини. Зняти з вогню, можна додати подрібнену зелень петрушки і перемішати.
  4. Блюдо готове.

Мідії в духовці з сиром

Крім вже розглянутих способів, як у вершковому соусі приготувати мідії, існує ще один, який передбачає запікання молюсків в духовці.

Щоб приготувати морепродукти в духовці, знадобляться:

  • 300 г мідій в раковинах;
  • 100 г твердого сиру;
  • 1 середня ріпчаста цибулина;
  • 2 зубки часнику;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 40 г вершкового масла;
  • 100 мл сухого білого вина;
  • 200 мл вершків з максимальною жирністю;
  • сіль і перець за смаком.

У духовці час приготування молюсків складе 40-50 хвилин, з урахуванням часу на підготовку мідій і приготування соусу.

Калорійність страви — 221,0 ккал/100 р.

Кулінарні етапи:

  1. Підготувати молюсків: проварити в підсоленій воді, видалити розкрилися, а у розкрилися видалити по одній стулці;
  2. Зварити вершково-часниковий соус. На суміші вершкового і оливкового масла обсмажити подрібнені цибулю і часник, залити їх вином. Дочекатися, коли википить алкоголь, і залити овочі вершками. Дати соусу покипіти до загустіння і зняти з плити;
  3. На деко укласти раковинами молюсків вниз, ложкою налити в кожну раковину соус. Накрити деко фольгою і відправити запікатися 10 хвилин в духовці при 200 градусах;
  4. Потім зняти фольгу, посипати кожну мідію тертим сиром і знову відправити в духовку на 5 хвилин, щоб сир розплавився.

Поради досвідчених кулінарів

Перед приготуванням живих мідій їх потрібно ретельно вимити від піску, бруду, водоростей і наростів. Мити і чистити молюсків необхідно перед готуванням.

Також досвідчені кулінари радять замочити на кілька годин у холодній воді, в якій розведено 1-2 ложки борошна. На їхню думку, це допоможе очистити і травну систему молюсків зсередини.

Якщо морепродукти переварити, то вони стають жорсткими. Тому розморожених молюсків, які були попередньо зварені, лише прогрівають кілька хвилин в соусі.

Для вершкового соусу необхідно використовувати дуже жирні вершки або сметану. Це не тільки поліпшити смак страви, але і запобіжить вершки від згортання і соус від негарних пластівців.

Мідії у вершковому соусі чудово поєднуються з таким гарніром, як паста або відварний рис.

Що ще почитати: