Як приготувати мідії у вершковому соусі
Двостулкові молюски, мідії улюблені гурманами і дієтологами за їх смакові якості, низьку калорійність, практично повна відсутність жирів і вуглеводів, а також великий вміст амінокислот і тваринного білка.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
розмороженого м'яса мідій - | 350 г |
вершків жирністю не нижче 20% - | 250 мл |
цибулин - | 1 шт. |
оливкової олії - | 4 столові ложки |
сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 175 Ккал |
У приготуванні цих молюсків головне не нашкодити, тому вони чудово вийдуть у вершковому соусі з мінімальною кількістю інгредієнтів, який не буде пригнічувати їх смак.
Як готувати мідії у вершковому соусі:
- Заморожене м'ясо мідій необхідно перед приготуванням розморозити і добре промити під проточною водою. Розморожувати молюсків краще при кімнатній температурі, без використання мікрохвильової печі або гарячої води. Так вони зможуть краще зберегти свій смак;
- У сковороді (сотейнику або каструлі) з подвійним або товстим дном на оливковій олії обсмажити до м'якості нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю;
- Додати до нього м'ясо мідій і обсмажити всім разом 2-4 хвилини. Після цього залити вміст сковороди вершками. І чим вище буде їх процент жирності, тим смачніше вийде кінцевий смак страви;
- Після того, як вершки закиплять, мідії мають покипіти них 8-10 хвилин. За цей час трохи рідини випарується, і соус встигне загуснути;
- Загустілий вершковий соус потрібно посолити, приправити спеціями і дати покипіти ще 1-2 хвилини. Ідеально до цієї страви в якості приправи підійде чорний мелений перець, але можна поекспериментувати і з іншими спеціями.
Як готувати мідії у вершковому соусі в раковинах
Готувати можна не тільки м'ясо мідій, але і цілих молюсків в раковинах. Це додасть страві не тільки цікавий смак, але і зробить подачу страви незвичайною.
Для мідій у вершковому соусі в раковинах, необхідні такі продукти:
- 350 г свіжих мідій в раковинах;
- 150 мл жирних вершків (33% і вище);
- 80 мл питної води;
- 60 г вершкового масла;
- 4 зубки часнику;
- сіль і мелений чорний перець за смаком;
- кілька гілочок петрушки і часточок лимона для подачі.
Оскільки страва готується з свіжих молюсків і доведеться повозитися з їх раковинами, то чаклувати на кухні над цим блюдом потрібно буде 30-40 хвилин.
Калорійність 100 грамів двостулкових – 169,3 кілокалорії.
Алгоритм дій:
- Старанно вимити раковини від піску і бруду. Для цих цілей можна скористатися щіткою;
- Викласти мідії в каструлю, залити зверху холодною водою і відправити на середній вогонь, щоб вони поступово прогрілися і їх стулки раковин почали розкриватися;
- Дістати всі розкрилися екземпляри і видалити у них по одній стулці. Молюсків, стулки черепашок яких так і не розкрилися, доведеться викинути, оскільки готувати і їсти їх не можна;
- У глибокій сковороді розтопити шматочок вершкового масла, потім влити туди воду і укласти на дно мідії залишилися стулками черепашки вниз;
- Підготовлені морепродукти, посолити, поперчити, полити подрібненим за допомогою преса часником і протушкувати буквально одну хвилину;
- Потім залити їх вершками і тушкувати ще приблизно 1-2 хвилини. При необхідності можна ще посолити або поперчити;
- Готову страву безпосередньо перед подачею прикрасити гілочками петрушки і скибочками лимона.
Суп з горбуші — цікаві рецепти рибних страв, які ви може знайти у наших статтях.
Як приготувати манти без пароварки, читайте в нашій статті.
Як приготувати цвітну капусту з яйцем — читайте в нашій статті.
Рецепт приготування мідій в вершково-часниковому соусі
Для приготування мідій в вершково-часниковому соусі використовуються такі інгредієнти:
- 500 г мідій в раковинах (свіжих або заморожених);
- 150 мл жирних вершків;
- 100 мл білого сухого вина;
- 60 г порею;
- 1 цибуля шалот;
- 3-4 столові ложки оливкової олії;
- 2 зубки часнику.
На приготування цієї страви за умови, що мідії були завчасно розморожені, піде лише чверть години.
Калорійність морепродуктів, приготовлених за цим рецептом, складе 129,3 ккал/100г.
Послідовність приготування:
- У підігрітому оливковій олії обсмажити до м'якості нашатковані шалот, порей і подрібнений часник;
- Коли овочі стануть м'якими, до них потрібно вилити вино, дати йому закипіти і викласти до вина з овочами мідії. Гасити морепродукти в каструлі під накритою кришкою приблизно 2 хвилини;
- Після чого додати в каструлю вершки і тушкувати все ще 2-4 хвилини. Зняти з вогню, можна додати подрібнену зелень петрушки і перемішати.
- Блюдо готове.
Мідії в духовці з сиром
Крім вже розглянутих способів, як у вершковому соусі приготувати мідії, існує ще один, який передбачає запікання молюсків в духовці.
Щоб приготувати морепродукти в духовці, знадобляться:
- 300 г мідій в раковинах;
- 100 г твердого сиру;
- 1 середня ріпчаста цибулина;
- 2 зубки часнику;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 40 г вершкового масла;
- 100 мл сухого білого вина;
- 200 мл вершків з максимальною жирністю;
- сіль і перець за смаком.
У духовці час приготування молюсків складе 40-50 хвилин, з урахуванням часу на підготовку мідій і приготування соусу.
Калорійність страви — 221,0 ккал/100 р.
Кулінарні етапи:
- Підготувати молюсків: проварити в підсоленій воді, видалити розкрилися, а у розкрилися видалити по одній стулці;
- Зварити вершково-часниковий соус. На суміші вершкового і оливкового масла обсмажити подрібнені цибулю і часник, залити їх вином. Дочекатися, коли википить алкоголь, і залити овочі вершками. Дати соусу покипіти до загустіння і зняти з плити;
- На деко укласти раковинами молюсків вниз, ложкою налити в кожну раковину соус. Накрити деко фольгою і відправити запікатися 10 хвилин в духовці при 200 градусах;
- Потім зняти фольгу, посипати кожну мідію тертим сиром і знову відправити в духовку на 5 хвилин, щоб сир розплавився.
Поради досвідчених кулінарів
Перед приготуванням живих мідій їх потрібно ретельно вимити від піску, бруду, водоростей і наростів. Мити і чистити молюсків необхідно перед готуванням.
Також досвідчені кулінари радять замочити на кілька годин у холодній воді, в якій розведено 1-2 ложки борошна. На їхню думку, це допоможе очистити і травну систему молюсків зсередини.
Якщо морепродукти переварити, то вони стають жорсткими. Тому розморожених молюсків, які були попередньо зварені, лише прогрівають кілька хвилин в соусі.
Для вершкового соусу необхідно використовувати дуже жирні вершки або сметану. Це не тільки поліпшити смак страви, але і запобіжить вершки від згортання і соус від негарних пластівців.
Мідії у вершковому соусі чудово поєднуються з таким гарніром, як паста або відварний рис.