03 июнь 2019 3 470

Цікаві покрокові рецепти салатів з мідіями

Мідії зустрічаються у всіх океанах і морях, часто їх вирощують штучно. Вони прості у приготуванні, смачні і досить універсальні. Молюски поєднуються з овочами, рибою, креветками і багатьма іншими продуктами. Чи варто дивуватися, що салати з них так смачні і різноманітні.

Рецепт салату з мідіями в маслі
Інгредієнти Кількість
авокадо - 1 шт.
мідій в олії - банка (200 г)
стиглих томатів - 3 шт.
кислих зелених яблука - 2 шт.
сік лимона - 70 мл
рафінованої оливкової олії - 50 мл
часнику - 2 зубчики
кропу - половинка пучка
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Секрет смаку цього салату криється не тільки в мідіях, але і в оригінальній заправці.

Як приготувати?

Крок 1. Помідори опустити в каструлю з гарячою водою на кілька секунд. Трохи остудити і зняти з них шкірку, нарізати невеликим кубиком;

Крок 2. З плоду авокадо видалити кісточку, очистити. З яблук прибрати насіння. Нарізати кубиками фрукти;

Крок 3. Підготовлені продукти з'єднати з морепродуктів, перемішати;

Крок 4. З'єднати оливкову олію з лимонним соком, подрібненою зеленню і часником. Заправити салат.

Теплі закуски з заморожених морепродуктів

Варіант 1

Практично всі молюски в наших магазинах вже відварені і готові до застосування. Треба лише розморозити і трохи обсмажити.

Продукти:

  • 1 упаковка заморожених мідій (очищених, 200 г);
  • 200 г креветок;
  • 3 щільних помідора;
  • 1 невелика цибулина;
  • зелень петрушки – половина пучка;
  • зелень селери – половина пучка;
  • 40 р олії рафінованої;
  • жменька оливок.

На готування піде 20 хвилин. У кожній порції 98 ккал.

Приготування:

  1. Морепродукти обсмажити на соняшниковій олії, посолити, поперчити і охолодити;
  2. Помідори нарізати невеликими шматочками, оливки нашаткувати кружечками. Зелень дрібно порубати, а цибулину нашаткувати кільцями. Трохи потомити її в олії, присипавши трохи цукром;
  3. З'єднати в салатниці молюски, креветки, оливки, цибуля, томати та зелень. Перемішати, полити маслом, за смаком приправити і подавати на стіл.

Читайте як приготувати смачний і ситний картопля з сиром в духовці.

Візьміть на замітку рецепт визначних пиріжків з м'ясом з тесту на кефірі.

Як зварити легкий суп з курки з рисом читайте в нашій статті.

Варіант 2

Цей салат можна приготувати з запеченими або відварними молюсками. Білки, що містяться в мідіях і креветках, засвоюються організмом краще, ніж з м'яса.

Вимагається:

  • 300 г заморожених або свіжих мідій;
  • 150 г готових креветок;
  • 1 морквина;
  • китайська капуста – половинка качана;
  • цибуля-порей – 1 стебло;
  • 30 олії соняшникової (рафінованої);
  • 30 г соєвого соусу;
  • половинка пучка зелені петрушки;
  • 40 р вичавленого соку з лимона або лайма.

Готування салату займе 30 хвилин. Розрахунок калорій на 1 порцію: 130 ккал.

Рекомендації по приготуванню:

  1. Капусту, порей і моркву нашаткувати соломкою. Зелень промити, обсушити і дрібно порубати. Креветки подрібнити кубиком;
  2. Дати відтанути заморожених морепродуктів на повітрі або в холодній воді, ретельно промити їх. Скласти в друшляк, щоб стекла вода. Потім розрізати молюски навпіл;
  3. П'ять хвилин обсмажувати на олії моркву. В кінці обсмажування додати мідії. Готувати ще 3 хвилини;
  4. Додати креветки, зелень, цибулю і капусту. Влити соєвий соус. Всі овочі і зелень перемішати. Гасити не більше 3 хвилин;
  5. Викласти салат в миску, приправити соком лимона або лайма.

Легкий салат з консервованими мідіями, морською капустою і яйцем

М'ясо консервованих мідій можна сміливо поєднувати з овочами, іншими морепродуктами, курячими яйцями і зеленню, а в якості заправки використовувати оливкову олію.

Необхідні продукти:

  • морська капуста в банку (300 г);
  • 300 г консервованих мідій;
  • 5 стрілок зеленої цибулі;
  • половинка червоної цибулини;
  • 3 яйця;
  • за смаком морська сіль, мелений чорний перець;
  • 30 г оливкової олії.

Приготування займе 20 хвилин, одна порція салату — 80 ккал.

  1. Яйця зварити круто, покласти в холодну воду, очистити і дрібно порубати;
  2. Червоний цибулю нарізати дрібним кубиком, перо зеленого цибулі промити, обсушити, подрібнити;
  3. Перемішати в мисці морську капусту з яйцем, червоним і зеленим цибулею. Всі приправити оливковою олією;
  4. З консервованих мідій злити рідину. Викласти їх зверху на морську капусту;
  5. Додати за смаком морську сіль і трохи чорного перцю.

Салат з маринованими морепродуктів, стручковою квасолею та овочами

Цей простий салат готується з молодою квасолею і помідорами. Для отримання яскравого насиченого смаку мідії потрібно замаринувати на півгодини.

Інгредієнти:

  • 300 г очищених мідій;
  • 200 грам молодої зеленої квасолі в стручках;
  • 3 стиглих помідора;
  • салат «Романо» – 1 качан;
  • 60 г рафінованої оливкової олії;
  • 30 г оцту;
  • 10 грам цукрового піску;
  • 2 ч. л. гірчиці;
  • сік одного лимона.

Приготування займе 25 хвилин. Одна порція дасть організму 89 ккал.

Спосіб готування:

  1. Закип'ятити воду в каструлі. У неї викласти промиті молюски, перемішати і залишити на 5 хвилин. Воду злити, відкинути мідії на сито або друшляк, добре промити холодною водою;
  2. Стручки квасолі розрізати на дві або три частини. Викласти в каструлю з гарячою водою, бланшувати квасоля 3 хвилини. Вийняти шумівкою і покласти на 4 хвилини в холодну воду. Ця процедура необхідна для збереження зеленого кольору стручків;
  3. В окремій чашці змішати всі інгредієнти для маринаду. У олія оливкова додати оцет, гірчицю, спеції (сіль і цукор). Покласти молюски в маринад на півгодини;
  4. Салат помити, обсушити, крупно нашаткувати. Помідори нарізати часточками;
  5. Додати овочі в миску з морепродуктів. Маринад не зливати, він і буде заправкою для салату. Перемішати, додавши трохи лимонного соку і спецій за смаком.

Покроковий рецепт з копченими мідіями

Свіжі мідії в салаті можна замінити подкопченными. За основу взяти морську капусту, додати до неї свіжий болгарський перець і відварну картоплю.

Інгредієнти:

  • 200 г підкопчені мідій;
  • 2 авокадо;
  • 1 болгарський перець (червоний);
  • 1 варена картоплина;
  • 3 стрілки зеленої цибулі;
  • 4 листочка салату;
  • для заправки оливкова олія;
  • приправи – за смаком.

Щоб приготувати салат, потрібно 15-20 хвилин. Блюдо розраховане на 3 порції, в кожній по 99 ккал.

Розглянемо спосіб готування покроково.

Крок 1

Авокадо помити і розрізати на дві половинки.

Крок 2

Щоб вийшли човники, з кожної половинки авокадо прибрати м'якоть. У них розкладати готовий салат.

Крок 3

М'якоть, вийняту з авокадо нашаткувати дрібним кубиком. Для салату використовувати тільки половину м'якоті.

Крок 4

Болгарський перець очистити від насіння і внутрішніх перегородок, нарізати невеликими кубиками.

Крок 5

Аналогічно нашаткувати картоплину і мідії. Вісім цілих мідій залишити для прикраси.

Крок 6

Подрібнити перо зеленого цибулі та салатні листя.

Крок 7

З'єднати в глибокій мисці морепродукти, овочі, зелень. Перемішати, приправити спеціями і оливковою олією.

Крок 8

Розкласти салат в човники з авокадо. Зверху прикрасити цілими мідіями.

Корисні поради

Загальні правила для бажаючих вибрати якісні мідії такі:

  • у свіжих (живих) мідій стулки раковини закриті щільно, при розтині видно, як м'ясо скорочується;
  • про якість молюсків можна впізнати за запахом – свіжий продукт пахне морем і рибою;
  • якщо після відтавання продукту, відчувається запах нашатирю, нехай навіть зовсім легкий, не ризикуйте. Отруєння морепродуктів одне з найнебезпечніших.

Як підготувати мідії для салату:

  • розморожувати молюски треба поступово, тому з морозильної камери їх краще перекласти в холодильник;
  • свіжі молюски покласти у посолену воду, щоб вийшов пісок, що накопичився в раковині;
  • якщо при варінні або смаженні стулки раковини не розкрилися, це ознака зіпсованого продукту, який в їжу вживати не можна;
  • живих мідій купити досить проблематично, в основному вони надходять у продаж вже відварені і заморожені;
  • тому після покупки їх не треба ще раз варити, достатньо розморозити і потримати в гарячій воді.
Важливо! Салати з мідіями треба вживати відразу, вживати «вчорашнє» страва небезпечно не тільки для здоров'я, але і для життя.

Цікаві факти

Цікаво знати, що мідії живуть не більше 5 років. На прилавки супермаркетів надходять молюски старше 1,5 років, до цього віку вони дуже дрібні. Похвалитися великою різноманітністю розмірів вони не можуть.

Найпопулярніші мідії мають середню довжину. У кілограмі їх буде від 40 штук до 60. Але є і великі делікатесні молюски, їх називають «ківі», тому що вони живуть в мушлях зеленого кольору. Розмір яких досягає 240 мм.

Жінки цінують мідії, за їх малокалорійний складу. Наприклад, 100 грамовий шматочок свинини в середньому містить 300 ккал, така ж кількість мідій дає 50 ккал. Тому жінки можуть сміливо насолоджуватися відмінним смаком і не боятися за свою фігуру.

Для чоловіків цей продукт теж корисний. Мідії є хорошим афродизіаком. У їх м'ясі міститься висока концентрація високоякісного білка, практично немає вуглеводів, є вітаміни A, E, C і B, жирні кислоти класу омега-3, магній і кальцій. У молюсках мінімальна кількість холестерину.

Що ще почитати: