Цікаві покрокові рецепти салатів з мідіями
Мідії зустрічаються у всіх океанах і морях, часто їх вирощують штучно. Вони прості у приготуванні, смачні і досить універсальні. Молюски поєднуються з овочами, рибою, креветками і багатьма іншими продуктами. Чи варто дивуватися, що салати з них так смачні і різноманітні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
авокадо - | 1 шт. |
мідій в олії - | банка (200 г) |
стиглих томатів - | 3 шт. |
кислих зелених яблука - | 2 шт. |
сік лимона - | 70 мл |
рафінованої оливкової олії - | 50 мл |
часнику - | 2 зубчики |
кропу - | половинка пучка |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 50 Ккал |
Секрет смаку цього салату криється не тільки в мідіях, але і в оригінальній заправці.
Як приготувати?
Крок 1. Помідори опустити в каструлю з гарячою водою на кілька секунд. Трохи остудити і зняти з них шкірку, нарізати невеликим кубиком;
Крок 2. З плоду авокадо видалити кісточку, очистити. З яблук прибрати насіння. Нарізати кубиками фрукти;
Крок 3. Підготовлені продукти з'єднати з морепродуктів, перемішати;
Крок 4. З'єднати оливкову олію з лимонним соком, подрібненою зеленню і часником. Заправити салат.
Теплі закуски з заморожених морепродуктів
Варіант 1
Практично всі молюски в наших магазинах вже відварені і готові до застосування. Треба лише розморозити і трохи обсмажити.
Продукти:
- 1 упаковка заморожених мідій (очищених, 200 г);
- 200 г креветок;
- 3 щільних помідора;
- 1 невелика цибулина;
- зелень петрушки – половина пучка;
- зелень селери – половина пучка;
- 40 р олії рафінованої;
- жменька оливок.
На готування піде 20 хвилин. У кожній порції 98 ккал.
Приготування:
- Морепродукти обсмажити на соняшниковій олії, посолити, поперчити і охолодити;
- Помідори нарізати невеликими шматочками, оливки нашаткувати кружечками. Зелень дрібно порубати, а цибулину нашаткувати кільцями. Трохи потомити її в олії, присипавши трохи цукром;
- З'єднати в салатниці молюски, креветки, оливки, цибуля, томати та зелень. Перемішати, полити маслом, за смаком приправити і подавати на стіл.
Читайте як приготувати смачний і ситний картопля з сиром в духовці.
Візьміть на замітку рецепт визначних пиріжків з м'ясом з тесту на кефірі.
Як зварити легкий суп з курки з рисом читайте в нашій статті.
Варіант 2
Цей салат можна приготувати з запеченими або відварними молюсками. Білки, що містяться в мідіях і креветках, засвоюються організмом краще, ніж з м'яса.
Вимагається:
- 300 г заморожених або свіжих мідій;
- 150 г готових креветок;
- 1 морквина;
- китайська капуста – половинка качана;
- цибуля-порей – 1 стебло;
- 30 олії соняшникової (рафінованої);
- 30 г соєвого соусу;
- половинка пучка зелені петрушки;
- 40 р вичавленого соку з лимона або лайма.
Готування салату займе 30 хвилин. Розрахунок калорій на 1 порцію: 130 ккал.
Рекомендації по приготуванню:
- Капусту, порей і моркву нашаткувати соломкою. Зелень промити, обсушити і дрібно порубати. Креветки подрібнити кубиком;
- Дати відтанути заморожених морепродуктів на повітрі або в холодній воді, ретельно промити їх. Скласти в друшляк, щоб стекла вода. Потім розрізати молюски навпіл;
- П'ять хвилин обсмажувати на олії моркву. В кінці обсмажування додати мідії. Готувати ще 3 хвилини;
- Додати креветки, зелень, цибулю і капусту. Влити соєвий соус. Всі овочі і зелень перемішати. Гасити не більше 3 хвилин;
- Викласти салат в миску, приправити соком лимона або лайма.
Легкий салат з консервованими мідіями, морською капустою і яйцем
М'ясо консервованих мідій можна сміливо поєднувати з овочами, іншими морепродуктами, курячими яйцями і зеленню, а в якості заправки використовувати оливкову олію.
Необхідні продукти:
- морська капуста в банку (300 г);
- 300 г консервованих мідій;
- 5 стрілок зеленої цибулі;
- половинка червоної цибулини;
- 3 яйця;
- за смаком морська сіль, мелений чорний перець;
- 30 г оливкової олії.
Приготування займе 20 хвилин, одна порція салату — 80 ккал.
- Яйця зварити круто, покласти в холодну воду, очистити і дрібно порубати;
- Червоний цибулю нарізати дрібним кубиком, перо зеленого цибулі промити, обсушити, подрібнити;
- Перемішати в мисці морську капусту з яйцем, червоним і зеленим цибулею. Всі приправити оливковою олією;
- З консервованих мідій злити рідину. Викласти їх зверху на морську капусту;
- Додати за смаком морську сіль і трохи чорного перцю.
Салат з маринованими морепродуктів, стручковою квасолею та овочами
Цей простий салат готується з молодою квасолею і помідорами. Для отримання яскравого насиченого смаку мідії потрібно замаринувати на півгодини.
Інгредієнти:
- 300 г очищених мідій;
- 200 грам молодої зеленої квасолі в стручках;
- 3 стиглих помідора;
- салат «Романо» – 1 качан;
- 60 г рафінованої оливкової олії;
- 30 г оцту;
- 10 грам цукрового піску;
- 2 ч. л. гірчиці;
- сік одного лимона.
Приготування займе 25 хвилин. Одна порція дасть організму 89 ккал.
Спосіб готування:
- Закип'ятити воду в каструлі. У неї викласти промиті молюски, перемішати і залишити на 5 хвилин. Воду злити, відкинути мідії на сито або друшляк, добре промити холодною водою;
- Стручки квасолі розрізати на дві або три частини. Викласти в каструлю з гарячою водою, бланшувати квасоля 3 хвилини. Вийняти шумівкою і покласти на 4 хвилини в холодну воду. Ця процедура необхідна для збереження зеленого кольору стручків;
- В окремій чашці змішати всі інгредієнти для маринаду. У олія оливкова додати оцет, гірчицю, спеції (сіль і цукор). Покласти молюски в маринад на півгодини;
- Салат помити, обсушити, крупно нашаткувати. Помідори нарізати часточками;
- Додати овочі в миску з морепродуктів. Маринад не зливати, він і буде заправкою для салату. Перемішати, додавши трохи лимонного соку і спецій за смаком.
Покроковий рецепт з копченими мідіями
Свіжі мідії в салаті можна замінити подкопченными. За основу взяти морську капусту, додати до неї свіжий болгарський перець і відварну картоплю.
Інгредієнти:
- 200 г підкопчені мідій;
- 2 авокадо;
- 1 болгарський перець (червоний);
- 1 варена картоплина;
- 3 стрілки зеленої цибулі;
- 4 листочка салату;
- для заправки оливкова олія;
- приправи – за смаком.
Щоб приготувати салат, потрібно 15-20 хвилин. Блюдо розраховане на 3 порції, в кожній по 99 ккал.
Розглянемо спосіб готування покроково.
Крок 1
Авокадо помити і розрізати на дві половинки.
Крок 2
Щоб вийшли човники, з кожної половинки авокадо прибрати м'якоть. У них розкладати готовий салат.
Крок 3
М'якоть, вийняту з авокадо нашаткувати дрібним кубиком. Для салату використовувати тільки половину м'якоті.
Крок 4
Болгарський перець очистити від насіння і внутрішніх перегородок, нарізати невеликими кубиками.
Крок 5
Аналогічно нашаткувати картоплину і мідії. Вісім цілих мідій залишити для прикраси.
Крок 6
Подрібнити перо зеленого цибулі та салатні листя.
Крок 7
З'єднати в глибокій мисці морепродукти, овочі, зелень. Перемішати, приправити спеціями і оливковою олією.
Крок 8
Розкласти салат в човники з авокадо. Зверху прикрасити цілими мідіями.
Корисні поради
Загальні правила для бажаючих вибрати якісні мідії такі:
- у свіжих (живих) мідій стулки раковини закриті щільно, при розтині видно, як м'ясо скорочується;
- про якість молюсків можна впізнати за запахом – свіжий продукт пахне морем і рибою;
- якщо після відтавання продукту, відчувається запах нашатирю, нехай навіть зовсім легкий, не ризикуйте. Отруєння морепродуктів одне з найнебезпечніших.
Як підготувати мідії для салату:
- розморожувати молюски треба поступово, тому з морозильної камери їх краще перекласти в холодильник;
- свіжі молюски покласти у посолену воду, щоб вийшов пісок, що накопичився в раковині;
- якщо при варінні або смаженні стулки раковини не розкрилися, це ознака зіпсованого продукту, який в їжу вживати не можна;
- живих мідій купити досить проблематично, в основному вони надходять у продаж вже відварені і заморожені;
- тому після покупки їх не треба ще раз варити, достатньо розморозити і потримати в гарячій воді.
Цікаві факти
Цікаво знати, що мідії живуть не більше 5 років. На прилавки супермаркетів надходять молюски старше 1,5 років, до цього віку вони дуже дрібні. Похвалитися великою різноманітністю розмірів вони не можуть.
Найпопулярніші мідії мають середню довжину. У кілограмі їх буде від 40 штук до 60. Але є і великі делікатесні молюски, їх називають «ківі», тому що вони живуть в мушлях зеленого кольору. Розмір яких досягає 240 мм.
Жінки цінують мідії, за їх малокалорійний складу. Наприклад, 100 грамовий шматочок свинини в середньому містить 300 ккал, така ж кількість мідій дає 50 ккал. Тому жінки можуть сміливо насолоджуватися відмінним смаком і не боятися за свою фігуру.
Для чоловіків цей продукт теж корисний. Мідії є хорошим афродизіаком. У їх м'ясі міститься висока концентрація високоякісного білка, практично немає вуглеводів, є вітаміни A, E, C і B, жирні кислоти класу омега-3, магній і кальцій. У молюсках мінімальна кількість холестерину.