Калорійність зефіру: чим унікальний десерт?
Зефір — неймовірно ніжне і повітряне ласощі, яке люблять і дорослі, і діти.
Крім того, що він дуже смачний, він ще й корисний.
Їм можна ласувати навіть під час дієти.
Про особливості та калорійності кожного виду у матеріалі нижче.
Зефір схожий на пастилу
Зефір не даремно називають корисним ласощами.
Його основними компонентами є фруктове пюре (зазвичай, яблучне), збиті білки, цукор і желирующее речовина (агар, пектин або желатин).
Головною особливістю цього ласощі є те, що він має у своєму складі тільки білки і вуглеводи.
Це вигідно відрізняє його від інших десертів, містять ще й жири.
Вітаміни в зефір не утримуються, оскільки вони руйнуються ще в процесі приготування цього десерту, а от таких мікроелементів, як фосфор і залізо, в ньому достатньо.
До речі, зефір — родич пастили
А точніше, додавши саме в пастилу збиті білки, французи отримали цей ніжний десерт.
Шкідливо або корисно?
Серед десертів зефір користується неоднозначною репутацією.
На відміну від інших солодощів, він має корисні властивості:
- залізо і фосфор, містяться у зефір, зміцнюють стінки судин, волосся і нігті;
- Дане ласощі містить глюкозу, яка покращує роботу мозку;
- залежно від желюючий речовини, що входить до складу зефіру, до його корисним властивостям можна додати ще і здатність знижувати кількість шкідливого холестерину в крові, виведення токсичних речовин і важких металів (якщо в складі міститься пектин), а також поліпшення роботи печінки (у тому випадку, якщо в якості желюючий речовини використаний агар).
У цей період в крові знижується рівень глюкози – одна-дві часточки цього лакомтсва допоможуть знову підняти його.
Звичайно, як і будь-яка солодкість, цей десерт має і протипоказання:
- з-за великої кількості цукру зефір не можна вживати людям, що страждають діабетом;
- багато добавки, такі як шоколад, кокосова стружка або барвники з ароматизаторами, можуть викликати алергічну реакцію;
- зефір провокує розвиток карієсу (однак ризик можна мінімізувати, вживаючи його після їжі).
Гриб чага таїть у собі багато секретів, які корисні для здоров'я: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznye-svojstva-i-primenenie-chagi.html
Тут можна дізнатися про всі властивості топінамбура.
Показники калорійності залежать від його виду.
З додатковими добавками це легке ласощі може додати вам пару зайвих сантиметрів.
Калорійність в 100 грамах
Калорійність звичайного зефіру – приблизно 300 ккал на 100 р.
Однак, виходячи зі складу, можна вибрати менш калорійні варіанти цього ласощі:
Продукт, виготовлений з додаванням агару (продукту, одержуваного з морських водоростей) найменш калорійний – 290 ккал на 100 р.
Зефір на основі агару має щільну структуру і ніжний не нудотний смак.
Ласощі, виготовлене з пектину, має характерний смак з кислинкою, а на вигляд він більш повітряний і пишний, ніж інші види, але при цьому він досить калорійний – 304 ккал на 100 р.
Желатин надає зефіру і гумову консистенцію.
Але желатин корисний тим, що зміцнює кістки і суглоби.
Звичайний зефір без додавання барвників має злегка жовтуватий відтінок через що міститься в ньому яблучного пюре.
Він – самий корисний і натуральний.
Найпопулярніший — білий зефір
Білий зефір не містить ні барвників, ні ароматизаторів.
До складу білого виду цього ласощі входить агар, який не тільки мінімізує калорійність десерту (300 ккал на 100 г), але і збагачує його корисним йодом.
Саме тому білий вигляд цього ласощі найбільше підходить для дієтичного харчування. Його можна давати і дітям з 2-3 років.
Тільки варто віддати перевагу продукту без добавок у вигляді цукрової посипання або мармеладу всередині.
Ванільний зефір — задоволення для тих, що худнуть
Ванільний зефір виготовляється з цитрусового пектину. Саме він робить ласощі відносно легким по калорійності (275 ккал на 100 г) серед інших видів цього десерту.
Ванільний аромат надає ароматизатор, який володіє нульовою калорійністю.
Біло-рожевий зефір в ягідному пюре
Такий зефір складається з двох половинок білого і рожевого кольору.
Рожевий колір десерту надає або штучний барвник, або ягідне пюре (малинове, полуничне, вишневе та ін).
З точки зору калорійності, продукт з барвником більш діетічен (всього 280 ккал на 100 г).
Харчова цінність такого виду — 304 ккал на 100 р.
Однак з точки зору користі, другий вид переважніший.
Обліпиха — універсальне цілюща рослина. Чому? Відповідь у цій статті.
Зефір в шоколаді
Такий додатковий компонент, як шоколад, робить цей вид найбільш калорійним – 400 ккал на 100 р.
Додаткові компоненти, такі як вафельна посипання, джемова начинка або кокосова стружка, додають зайві калорії зефіру в шоколаді.
Таке ласощі абсолютно не підходить дотримують дієту людям.
Але якщо ви вирішили побалувати себе цим ласощами, то вибирайте його в темному шоколаді, і разом з калоріями ви отримаєте і користь.
Зефір жувальний марний
За складом жувальний зефір не має нічого спільного з звичайним.
До складу Маршмеллоу входять кукурудзяний сироп, цукор і желатин.
Крім цього, такий зефір містить ароматизатори та декстрозу.
Корисних речовин Маршмеллоу не має зовсім, а з-за желатину та його калорійність цукру збільшується до 330 ккал на 100 р.
Незважаючи на те, що жувальний зефір з-за свого зовнішнього вигляду (він продається у вигляді симпатичних завитків або різнокольорових клубків) дуже подобається дітям, такий десерт їм вживати не варто.
Користі ніякої, а ймовірність розвитку карієсу – дуже висока.
Зефірний крем ідеально підходить в фруктам і ягодам
Легкий і повітряний зефірний крем знижує калорійність багатьох десертів.
Крім того, він має більше переваг перед іншими видами крему (білковим, масляним, заварним) – він легкий у приготуванні, корисний, довго тримає форму і володіє ніжним, вишуканим смаком.
Зефірний крем чудово поєднується зі свіжими фруктами і ягодами, що, безсумнівно, є вагомим аргументом, щоб перейти на більш корисні і менш калорійні десерти, ніж випічка.
Калорійність готового крему – 476 ккал на 100 г, а ось крем домашнього приготування менш калорійний – всього 180 ккал на 100 р.