Рецепти ніжною пастили з яблук в домашніх умовах
По-французьки — pastille, по-італійськи — pastiglia, а російською — пастила.
Багато люблять ці яскраві солодкі пружні кубики.
І багато хто плутає це ласощі з нугою або зефіром.
Так що ж таке справжня домашня яблучна пастила?
Чому вона буває білою і різнокольоровою?
Можна приготувати пастилу з яблук в домашніх умовах і чи є від неї користь?
Відповіді на всі ці питання ми розглянемо далі.
Історія страви
Різнобарвне або біле, з кислуватим смаком або солодке, це ласощі багато вважають східними солодощами.
Але це не так, яблучна пастила — це давньоруське солодке блюдо.
На Русі цей десерт відомий ще з XV століття, а батьківщиною його вважають старовинне місто Коломну.
У давнину наші прабабусі для приготування різнобарвною пастили до яблуками додавали різноманітні ягоди-малину, смородину, чорницю, брусницю.
Для надання солодкого смаку використовували мед, пізніше — цукровий пісок.
А щоб ласощі стало приємного білого кольору, додавали яєчний білок.
Рецепти з "Музею зниклого смаку"
У підмосковному місті Коломиї-єдиний у світі музей пастили.
Його називають ще "Музей зниклого смаку".
Там відвідувачам розповідають історію виникнення цього ласощі, показують старовинні інструменти і пристосування, знайомлять з процесом виробництва, пригощають різними сортами домашньої пастили.
І з задоволенням передають всім бажаючим старовинні рецепти приготування цього смачного десерту.
Пастила з яблук з додаванням яєчних білків носить назву більовської.
Цим рецептом налічується вже більше півтора століть:
- На 0,5 кг яблучного пюре береться 0,2 кг цукрового піску і один яєчний білок. Вимиті і очищені яблука кислих сортів запікають у духовці і протирають крізь сито.
- Пюре збивають з цукром до тих пір, доки воно не побіліє. Окремо збиваються білки. Продукти змішуються, частина маси необхідно відкласти для подальшого використання.
- Яблучну суміш викладають на деко, покритий пергаментом або фольгою, і на 6-7 годин ставлять в духовку, розігріту до 1000 .
- Стала коричневою пастилу нарізають на частини, змазують відкладеної масою, накладають один на одного і знову запікають у духовці при такій же температурі протягом 2 годин. Смачний листковий десерт готовий до вживання!
Цікавий рецепт цієї страви з додаванням меду і волоських горіхів.
Для приготування такого ласощі на 1,5 кг яблук беруть 0,1 мл води, 0,1 кг рубаних ядер волоських горіхів і 1 столову ложку меду.:
- Очищені яблука заливають водою і варять на невеликому вогні приблизно 20 хвилин.
- Масу подрібнюють і додають у неї горіхи і мед.
- Отриману суміш варять на маленькому вогні, постійно помішуючи близько 30 хвилин.
- Уварене яблучне пюре викладають на лист на фольгу шаром не більше 5 мм і запікають у духовці при температурі 1100 близько 6-7 годин.
- Вийшов ніжний і смачний десерт подають до чаю.
Прикріплюємо до описаних рецептами відео приготування:
Ласощі для справжніх гурманів
Сучасні технології значно спростили життя сучасних господиням.
І зараз приготувати пастилу з яблук в домашніх умовах досить легко і просто.
Але є кілька тонкощів і секретів, які необхідно знати навіть досвідченій господині:
- підготовлені плоди необхідно ретельно вимити і очистити, не допускаючи підгнилих та зіпсованих частин;
- пастила виготовляється з яблук кислих сортів, якщо вони солодкі, то цукровий пісок краще не додавати;
- при виготовленні яблучного пюре не можна залишати великі шматочки, вся суміш повинна бути однорідною;
- збивати протерту масу треба до тих пір, поки вона не почне біліти;
- якщо плануєте скачувати ласощі в трубочки, то шар для сушіння повинен бути не більше 5 мм, а якщо будете нарізати шматочками 1,5 — 2 см;
- для рівномірної усушки температура в духовці повинна бути не більше 1000-1100, інакше маса набуде подгорелый присмак і нерівномірне забарвлення;
- готова домашня пастила має щільну структуру, не ламається і не злипається.
Чого ж більше в цьому блюді: користі чи шкоди?
Незважаючи на те, що тривала термічна обробка руйнує багато вітамінів, це ласощі містить пектин, клітковину і такі мінеральні речовини і мікроелементи, як залізо, кальцій, фосфор, йод, калій, магній.
Завдяки їм це стародавнє російське ласощі підвищує рівень гемоглобіну в крові, сприяє зміцненню кісткової тканини.
Харчові волокна м'яко очищають кишечник, допомагають виводити шлаки і токсини з організму, а вуглеводи на весь день дають заряд енергії і гарного настрою.
Повна відсутність штучних барвників, консервантів і підсилювачів смаку робить пастилу бажаним стравою в харчуванні малюків.
Заподіяти шкоду здоров'ю домашня яблучна пастила може, мабуть, тільки в одному випадку — при надмірному вживанні цього продукту.
І, звичайно, не виключена індивідуальна алергічна реакція.
Готовий продукт зберігається близько 1,5 місяців.
Щоб ласощі не втратило свої якості, місце зберігання повинно бути сухим і прохолодним, а упаковка — щільно закриватися.
На жаль, в холодильнику або целофановому пакеті десерт швидко стане липким і зіпсується, а на відкритому повітрі — засохне.
Кращим варіантом для зберігання є жерстяна коробка або полотняний мішок.
Всі секрети правильного схуднення ви можете прочитати тут.
В морозилці лежить фарш, та ще й дуже давно, а ви не знаєте, що приготувати? Свіжі ідеї завжди на нашому сайті! Наприклад, варіанти чудових страв з фаршу можна знайти тут.
Дивно, але пастилу можна заморожувати, так як при цьому зберігаються практично всі її корисні властивості.
Спробуйте приготувати це корисне старовинне блюдо в домашніх умовах, і ви зрозумієте, що таке справжня домашня яблучна пастила.
Дізнаєтеся, ніж у давнину ласували наші предки, і що допомагало їм зберігати здоров'я і бадьорості на довгі роки.
До страви в приготуванні можна додати груші та виноград.
Ось те, що вийде в результаті: