15 июнь 2019 1 966

Як спекти чудовий пиріг з журавлиною

Всім давно відомі чудодійні здібності журавлини. Вона підвищує апетит, зміцнює імунітет, запобігає виникненню ракових клітин, знімає запальні процеси сечостатевої системи. Тому лікарі рекомендують періодично включати ці ягоди в свій раціон.

Журавлину заморожують, сушать, в'ялять, роблять з неї соки і морси. Але із-за яскраво вираженого кислого смаку кислоти багато дітей відмовляються її їсти, тому доводиться вигадувати різні хитрощі, щоб замаскувати ягоди в їжі.

Один із способів – це десерти, солодкі пироги. За рахунок вершкового масла і цукру, що входять до складу, присмак журавлини зовсім не відчувається, а красивий червоний колір викликає тільки апетит.

Пиріг з журавлиною запікають в електродуховці, мультиварці, з яблуками та іншими фруктами, зі сметанною і вершковою заливкою, але в кожному з випадків готують тільки розсипчасте пісочне тісто. Цей пиріг має друге назва – сибірський, тому що дуже багато цієї ягоди росте на території Сибіру.
Класичний пиріг
Інгредієнти Кількість
журавлина - 400 г
борошно - 2 склянки
цукор - 300 г
яйця - 2 шт.
масло - 170 г
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 274 Ккал

Традиційний рецепт приготування цього десерту дуже простий і не вимагає особливих навичок. Перевага цього пирога, крім користі природно – його можна спекти в будь-який час року.

Поділяємо яйця, білки тимчасово прибираємо в холодильник, а жовтки змішуємо зі ста грамами цукру до пишної маси. В окремій мисці змішуємо м'яке вершкове масло і борошно. Повинна вийти крихта. Масло можна замінити маргарином, але це позначиться на розсипчастості тесту.

Змішуємо борошняну частина тесту з яєчно-цукрової. Вивалюємо заготовку на стіл і підмішуємо руками м'яке, пластичне тісто. Воно повинне злегка липнути до рук, не потрібно додавати борошна більше норми, а то воно вийде забитим. Обмотуємо його харчовою плівкою і занурюємо в прохолодне місце на годину.

Витягаємо білки збиваємо на найнижчій швидкості, поступово підсипаючи двісті грамів цукру і збільшуючи оберти. Щоб маса швидше збита, додайте щіпку солі. Коли у вас вийде стійкий білосніжний гоголь-моголь, вимикайте електроприлад. Але зауважте – цей процес займе не менше п'ятнадцяти хвилин, наберіться терпіння.

Розморожуємо ягоди, розкладаємо їх на серветці, щоб пішла волога.

Запускаємо електродуховку на 175 °С. Застеляємо деко пергаментом, розкачуємо тісто у великий прямокутний пласт, намотуємо його на качалку і переносимо в ємність для випікання.

Розрівнюємо і формуємо пальцями борту вище. У центр накладаємо ягоди, ложкою рівномірно розподіляємо, засипаємо цукром.

На журавлину надергиваем гоголь-моголь. Відправляємо запікатися на п'ятдесят хвилин.

Простий рецепт для мультиварки

Практично будь-яка випічка при використанні кухонного диво-горщика виходить повітрям, м'якою і смачною. Не є винятком і цей рецепт приготування пирога з ягодами журавлини.

Склад:

  • журавлина – 180 г;
  • борошно – 200 г;
  • яйце – 3 шт.;
  • сметана домашня – 1 ст. л.;
  • цукор – 220 г;
  • ваніль – 1 ч. л.;
  • маргарин – 160 р.

Приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 283 Ккал/100 р.

Висипаємо цукор міксера в ємність, вбиваємо яйця і все збиваємо до гомогенної пишної маси білого кольору. Кладемо маргарин в харчової контейнер, розтоплюємо його в мікрохвильовці або на водяній бані. У гоголь-моголь кладемо сметану, вливаємо рідкий маргарин і ванілін, все вимішуємо. Просіваємо борошно і малими партіями всипаємо в рідку основу. Ягоди моєму, перебираємо і залишаємо просохнути.

Включаємо агрегат, промазуємо чашу залишками маргарину. Виливаємо борошняну масу в миску, зверху кидаємо довільно журавлину. Закриваємо щільно кришку, запускаємо функцію «Випічка» і залишаємо на годину.

Відразу ж виймаємо пиріг, перекладаємо на спеціальну сітку і даємо повністю охолонути, тільки після цього нарізаємо на шматочки і ставимо на стіл.

Пиріг з яблуками і журавлиною

Сибірські ягоди можна поєднувати з усіма фруктами, але одним з найбільш виграшних варіантів будуть солодкі соковиті яблука. Також можна зробити мікс з брусниці, журавлини і яблук, але це якщо у вас є під рукою ці плоди.

Склад:

  • яблука – 2 шт.;
  • журавлина – 1.5 склянки;
  • борошно – 2.5 склянки
  • цукор – 2 склянки;
  • масло – 240 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • розпушувач – 1 ст. л.

Приготування: 75 хвилин.

Калорійність: 235 Ккал/100 р.

Включаємо електродуховку на 190 °С. Яблука з журавлиною моєму, ягоди розкладаємо злегка просохнути, фрукти очищаємо від шкірки і ріжемо на кубики, в процесі вирізаючи серединку. Важливо, щоб яблука були солодкими, інакше випічка вийде дуже кислою. Посипаємо силіконову форму для випічки цукром, на дно віялом викладаємо фрукти і насипаємо ягоди.

Цукор з маслом збиваємо в повітряну масу, по одному додаємо охолоджені яйця. Підсипаємо партіями змішану суху суміш з борошна і розпушувача. Виливаємо тісто на фруктово-ягідну прошарок і запікаємо п'ятдесят п'ять хвилин.

Витягаємо готовий пиріг, залишаємо охолонути на півгодини і перевертаємо, накривши тарілкою. Таким чином красива начинка виявиться зверху. Можна притрусити ще пудрою або горіхами.

Курка з овочами в духовці — найкраще поєднання м'яса і овочів.

Сирна запіканка без яєць і манки. Дієтичне блюдо, яке найкраще знач=ніт вам шкідливі десерти.

Рецепт салату «Червона шапочка» з помідорами або гранатами. Ми зібрали кілька варіантів рецептів, які можна спробувати.

Пиріг з журавлиною і сметаною

Цей десерт виходить дуже ніжним і більше припаде до смаку любителям несолодкої випічки. Рекомендується використовувати нежирну сметану і зменшену порцію цукру, або взагалі замінити його на мед.

Склад:

  • журавлина – 170 г;
  • мед – 3 ст. л.;
  • борошно – 280 м;
  • яйце – 1 шт.;
  • сметана – 120 г;
  • масло – 160 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • крохмаль – 1 ст. л.

Приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 228 Ккал/100 р.

Розтоплене вершкове масло перебити блендером з медом, додайте яйце і харчову соду. Всипте пересеянную борошно і замісіть еластичне тісто. Накрийте мискою і дайте йому відпочити.

Ягоди вимити, уважно переберіть. Якщо у вас не свіжі, то розморозьте. Увімкніть електродуховку на 185 °С. Застеліть форму пекарської папером і поклавши тісто по центру листа, розподіліть його, формуючи борту вище.

Всипте журавлину, змішане з крохмалем. Підійде як картопляний, так і кукурудзяний. Залийте всю заготівлю нежирної сметаною і поставте запікатися на півгодини.

Щоб кисломолочний продукт не став відразу пригорати, можна натягнути зверху фольгу хвилин на п'ятнадцять, а потім зняти.

Пиріг за рецептом Дар'ї Донцової

Відомий автор багатьох детективних жіночих романів Д. Донцова – не тільки прекрасна письменниця, але й володарка кулінарного таланту. Вона рекомендує ось такий варіант приготування журавлинного пирога.

Склад:

  • цукор – 300 г;
  • яйце – 3 шт.;
  • борошно – 3 склянки;
  • маргарин – 175 г;
  • журавлина – 230 г;
  • крохмаль – 3 ст. л.

Приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 269 Ккал/100 р.

Помийте і переберіть ягоди, перекладіть в сотейник і насипте півсклянки цукру, пам'ятайте дерев'яним товкачем до появи журавлинного соку, але так, щоб маса не перетворилася в пюре.

Поставте на плиту і злегка проварити, додайте крохмаль, перемішайте і витримайте на плиті ще сім хвилин, поки начинка не стане густою. Не відходьте далеко і постійно помішуйте, щоб варення не пригоріло.

Збийте жовтки з цукром і розм'якшеним маргарином до кремоподібної маси, додайте борошно і ретельно перемішайте. Замісіть тісто на пиріг, обмотайте харчовою плівкою і поставте в прохолодне місце на двадцять хвилин.

Розкачайте пласт тіста, перекладіть його на деко, проткніть в декількох довільних місцях виделкою, щоб не з'явилося бульбашок при випічці.

Запустіть електродуховку на 185 °С. Поставте борошняну масу випікатися на двадцять хвилин. Жовтки збийте з залишками цукру, щоб ложка стояла. На пропечений корж викладіть ягідну начинку, зверху – білковий крем і відправте знову запікатися на двадцять п'ять хвилин. Пиріг потрібно нарізати, коли він повністю охолоне.

Корисні поради

  1. Якщо журавлину попередньо перетерти, а не залишати ягоди цілими, гіркота буде відчуватися менше;
  2. Не їжте пиріг відразу з духовки – велика ймовірність обпалити рот. Дайте йому спочатку охолонути;
  3. Перед публікацією тесту на деко не потрібно змащувати, в борошняної маси і так високий вміст жиру;
  4. При розкочуванні не перестарайтеся, щоб не було тонких просвітів, інакше вся начинка витече і виникнуть труднощі з отскабливанием її від форми;
  5. Зверху на начинку можна потерти невеликий шматочок тесту, так вийде гарніше. Стружка додатково зафіксує начинку. Шар повинен бути не дуже товстим, щоб пиріг добре пропікся;
  6. Відмінний рецепт – з додаванням в тісто вівсяних пластівців, так виходить більш дієтичний варіант;
  7. З журавлинним пирогом можна подати жирну фермерську сметану або самостійно приготоване пломбірне морозиво;
  8. Якщо у вас є перетерта журавлина з цукром на зиму, то така маса теж може служити в якості начинки для пирога. Тільки в цьому випадку варто зменшити порцію цукру, щоб випічка не вийшла нудною.

Приємного вам чаювання!

Що ще почитати: