13 март 2019 4 230

Тане в роті медовик з чорносливом: трійка кращих рецептів

Важко щось поліпшити або додати родзинку в торт, який і в традиційному виконанні люблять всі. І все ж медовик з чорносливом – це щось незвичайне. Особливо якщо крем для нього зробити з жирної сметани – не надто солодкий, але ідеально поєднується з ніжними коржами на меді і в'яленими сливами.

Класичний медовик з чорносливом і сметанним кремом
Інгредієнти Кількість
борошна - 500 г
солі - 2 г
меду - 120 г
коньяку - 20 г
цукру - 200 г
яєць - 110 г
соди - 12 р
вершкового 72% олії - 60 г
чорносливу - 200 г
30% сметани - 800 г
цукрової пудри - 7 ст. л.
Час приготування: 130 хвилин Калорійність на 100 грам: 316 Ккал

Ніжний, відмінно просочений, чудовий на смак торт. Зусиль на приготування десерту доведеться витратити чимало. Але вони будуть оцінені по достоїнству.

  1. Вершкове масло розтоплюють в мисці на паровій бані. Додають мед, сіль, коньяк, гашену оцтом соду. Безперервно помішуючи, нагрівають, поки суміш не стане темно-бурштинового. Остуджують.
  2. Яйця збивають міксером. Додають потроху цукор. Продовжують збивати 5 хвилин. Маса повинна побіліти і вдвічі збільшитися в об'ємі.
  3. Остиглу медову суміш потихеньку вливають у збиті з цукром яйця, помішуючи по колу.
  4. Частинами додають просіяне борошно. Замішують ніжне, злегка прилипающее до долонь тісто.
  5. З тіста скачують куля, загортають його в харчову плівку. На годину (краще на 2 години) кладуть у холодильник.
  6. Охолоджену сметану збивають з ваніліном і цукровою пудрою. Готовий крем ставлять у холодильник.
  7. Чорнослив запарюють, заливши окропом. Через 10 хвилин перекладають у друшляк, охолоджують. Нарізають кубиками.
  8. Тісто ділять на 10 рівних грудок. Кожен добре обминають, розкочують на посипаному борошном столі в коло (квадрат або прямокутник) діаметром 25 см (товщина — 5 мм). Нерівності обрізають круглим ножем для піци, накривши корж тарілкою або кришкою від каструлі.
  9. Пласт медового тіста + дрібні обрізки перекладають на застелений вощеным пергаментом або присипаний борошном деко. Ставлять вже в гарячу (180°С) духовку.
  10. Для випічки медового коржа потрібно 5 хвилин. Тому, поки один корж коштує в духовці, розкочують наступний. І так до кінця.
  11. Готові гарячі коржі знімають з листа широкої лопаткою. Складають стопкою на велике плоске блюдо.
  12. Обрізки подрібнюють в крихту блендером.
  13. Збирають торт: на корж кладуть і розрівнюють 3-4 ложки сметанного крему, посипають шматочками чорносливу. Послідовно збирають високий медовик.
  14. Останній корж густо змащують кремом і посипають крихтами з обрізків коржів. Боки торта теж щедро посипають солодкої крихтою. Іноді замість крихти використовують кокосову стружку (як на фото).

Медовик піддягають широкої лопаткою і переставляють на презентаційне блюдо. Відправляють в холодильник на 8 годин для просочення. Подають з гарячим чаєм, молоком, компотом.

Як робити медовий торт з прошарками з чорносливу і волоських горіхів

На відміну від попереднього рецепту, в цьому коржі не потрібно розгортати. Тісто досить рідке, і його просто виливають на пергамент. З одного боку, зручно, але потрібні вправність і досвід. Зате торт виходить таким м'яким, що його можна є одними губами.

На коржі:

  • 100 г підталого вершкового 72%-го масла;
  • 165 г яєць;
  • 150 г меду;
  • 350 г борошна в/с;
  • 18 г соди;
  • 100 г білого цукру.

Крем:

  • 400 г 35%-ой сметани;
  • 100 р слив в'ялених;
  • 2 ст. л. цукрової пудри;
  • 120 г волоських горіхів.
Для просочення коржів заварюють у склянці окропу пакетик чорного чаю. Додають часточку лимона за смаком цукор.

Час: 20 хв. (заміс) + 45 хв. (випічка) + 5 хв. (збірка десерту). Калорійність – 320 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Збивають ручним віночком яйця. Додають размякшее вершкове масло, цукор, мед.
  2. Суміш ставлять на парову баню. Безперервно помішуючи, нагрівають 5 хвилин.
  3. У медову суміш додають гашене соду. Частинами вводять просіяне борошно. Лопаткою замішують рідке (як хороша домашня сметана), з приємним медовим відтінком тісто.
  4. На аркушах пергаменту (6 штук) простим олівцем креслять кола діаметром 15 см (обводять велику тарілку або кришку від каструлі). Змащують пергамент всередині кола рослинним маслом.
  5. У центр кола виливають приблизно 2 великі ложки медового тіста. Розрівнюють акуратно спатулой або мокрим ножем так, щоб заповнити весь простір усередині начерченного кола. За межі вилазити небажано.
  6. Пергаментний лист разом з тестом обережно переносять на деко.
  7. Ставлять корж вже в гарячу (190°С) духовку. Випікають 8 хвилин. Тісто має потемніти, зарум'яниться, але при цьому залишатися м'яким. Важливо, щоб по краю корж не став сухим, тому за часом випічки слід простежити, а потім відрегулювати, враховуючи особливості своєї духовки.
  8. Спекти всі 6 коржів. Скласти стопкою, остудити.
  9. Взяти один корж, накрити тарілкою, обрізати виступаючі краї. Підрівняти таким способом всі коржі. Чорнослив запарити окропом (10 хвилин) відкинути на сито, остудити. Дрібно нарізати кубиком.
  10. Запашні злегка на сухій сковороді ядра волоського горіха подрібнити міксером або ножем.
  11. Обрізки скласти на деко, трохи підсушити в духовці, подрібнити в крихту. Додати 1/3 частину подрібнених горіхів.
  12. Охолоджену сметану збити з цукровою пудрою. Крем повинен вийти щільним, з стійкими піками.
  13. Збірка торта: корж просочити остившім чаєм з цукром, змастити сметанним кремом, посипати чорносливом. Наступний корж з просоченням кремом і посипати горіхами. Так чергувати прошарку до верхнього коржа, який теж просочити солодким чаєм і щедро змастити густим кремом.
  14. Зібраний медовик на 30 хвилин поставити в холодильник. Потім обсипати зверху і з боків крихтою із залишків коржів. Повернути на просочення в холодильник.

Через 8 годин медовик з чорносливом і горіхами можна дегустувати.

Ми зібрали для вас подібні рецепти. Як приготувати торт «Медовик» з заварним кремом.

Тут описана технологія приготування медового торта на сковороді.

А тут ви дізнаєтеся, як можна спекти домашній медовик в мультиварці.

Шоколадний медовик з чорносливом

По техніці приготування шоколадний медовик не відрізняється від звичайного. Різниця лише в тому, що в тісто додають какао-порошок. Але чудовий смак такого торта оцінять усі ласуни.

На коржі:

  • 110 г яєць;
  • 90 г меду;
  • 100 г вершкового 72%-го масла;
  • 60 г какао-порошку;
  • 390 г борошна в/с;
  • 2 р солі;
  • 24 г гашеного соди;
  • 120 г цукру.

Крем:

  • 800 мл 40%-ой сметани;
  • 150 г чорносливу;
  • 150 г цукрової пудри.

Для прикраси – плитка гіркого (69%) шоколаду.

Час: 20 хв. (підготовка) + 120 хв. (розстоювання тіста) + 45 хв. (випічка коржів) + 5 хв (збірка медовика) + 5 годин (просочення). Калорійність – 283 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Яйця змішують з сіллю цукром. Встановлюють на парову баню.
  2. Безперервно помішуючи, вводять мед і тепле вершкове масло. Додають гашене соду.
  3. На бані масу нагрівають 15 хвилин, помішуючи. Коли об'єм суміші вдвічі збільшиться, знімають з плити.
  4. В охолоджену суміш додають порошок какао, просіяне борошно (порціями). Замішують м'яке медове тісто.
  5. Завертають в плівку. Залишають на 2 години в холодильнику.
  6. Сметану (охолоджену) збити до густоти з цукровою пудрою.
  7. Чорнослив запарюють (10 хвилин), відкидають на друшляк. Дрібно нарізають. Перемішують зі сметанним кремом.
  8. Відпочиле тісто ділять на 10 рівних частин. Тонко розкочують і печуть коржі (температура 180 градусів, 2 хвилини).
  9. Обрізки коржів печуть окремо або разом з коржами. Потім їх потрібно подрібнити в крихту.
  10. Збирають торт з розрахунком 2 ст. л. сметанного крему з чорносливом на корж. Верх медовика залишають чистим.
  11. Плитку шоколаду розтоплюють на водяній бані. Поливають їм верхівку торта.
  12. Зібраний медовик 15 хвилин, охолоджують в холодильнику. Потім бокові сторони посипають солодкої крихтою.
Шоколадний медовик повинен просочуватися протягом 5-8 годин. Після його можна сміливо нарізати і подавати до чаю.

Корисні поради

Коржі з тіста на меді пористі і добре просочуються сметанним кремом. Але якщо організувати додаткову просочення, буде ще смачніше.

Для цих цілей можна скористатися солодким чаєм, як було описано вище, або приготувати солодкий сироп. Наприклад, з 50 мл води, 30 г цукру і 1 ст. л. лікеру (рома). Цукор розчиняють у кип'яченій воді і додають алкоголь. Торту така просочення додасть нові нотки смаку і аромату.

Просочення для коржів медовика можна зробити з соком двох лимонів, меду і цукру (по 2 ст. л.). Суміш варити 3 хвилини, охолодити. Про живити коржі перед тим, як нанести крем.

Що ще почитати: