Як приготувати смачний борщ з яловичини
Супи на яловичому бульйоні виходять особливими: вони ситніше, смачніше, володіють специфічним ароматом. Борщ – не виняток. Яловичина поєднується з усіма класичними овочами, а особливо смачно виходить, якщо додати до неї свіжі помідори. Треба спробувати!
Скільки потрібно варити яловичину для борщу
В залежності від того, яка частина туші використовується, час її варіння розрізняється. Для дійсно наваристого борщу варто використовувати м'ясо на кості. Кістковий мозок виварюється досить довго, але зате суп вийде набагато смачніше. Варка вимагає близько двох годин, інколи більше. При цьому стежити за бульйоном не потрібно, він весь цей час буде повільно кипіти.
Молоде м'ясо без кістки цілим шматком вариться трохи менше, близько години. Це в основному стосується телятини. Якщо ж розрізати шматочок на кілька частин, час варіння зменшиться до сорока хвилин. Менше варити не варто, так як волокна мають досить добре розвариться, щоб не бути жорсткими.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
моркви - | 1 шт. |
болгарських перців - | 1 шт. |
помідорів - | 6 шт. |
цибулин - | 2 шт. |
яловичини - | 0,3 кг |
олії соняшникової - | 50 мл |
листя лавра - | 5 шт. |
води - | 4 л |
спецій - | за смаком |
капусти - | 0,2 кг |
масла вершкового - | 25 г |
кропу сухого - | 7 р |
буряків - | 1 шт. |
картоплин - | 6 шт. |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 40 Ккал |
Як приготувати:
- М'ясо вимити, покласти в каструлю і залити зазначеною кількістю холодної води. Поставити на плиту, кришкою не накривати.
- Дати закипіти, зняти ложкою піну, прибрати вогонь, накрити кришкою і готувати мінімум півгодини.
- Очистити овочі від шкірки, вимити їх.
- Крупно натерти буряк і моркву.
- Картоплю подрібнити кубиками середнього розміру.
- Дрібно нашаткувати цибулю, а капусту порізати короткою соломкою.
- Витягнути насінну коробочку з перцю, порізати його соломкою.
- Один помідор нарізати кубиками.
- Решта помідори потрібно помістити в блендер і подрібнити в пюре.
- Влити масло в сковороду розігріти його, потім помістити сюди цибулю і смажити протягом трьох хвилин.
- Далі вмішати сюди моркву і готувати ще хвилин шість.
- Додати подрібнені помідори, перешкодити. Залишити хвилин на п'ятнадцять.
- У готовий бульйон покласти картоплю. Відразу сюди ж викласти засмажку зі сковороди.
- Коли суп закипить, потрібно помістити сюди перець з капустою, перешкодити.
- Слідом за овочами відправити буряк. Дати покипіти три хвилини, додати листя лавра і спеції.
- Проварити ще хвилин п'ятнадцять на маленькому вогні, потім можна подавати з сушеним кропом.
Як зварити з м'ясом на кістки
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
листя лавра | 3 шт. |
спецій | за смаком |
цукру | 5 г |
картоплин | 2 шт. |
яловичини на кістці | 0,5 кг |
часнику | 1 зубець |
помідорів | 1 шт. |
гострого перцю | 0,5 шт. |
солодких перців | 1 шт. |
цибулин | 2 шт. |
капусти | 0,2 кг |
томатної пасти | 15 г |
буряків | 1 шт. |
олії соняшникової | 45 мл |
моркви | 1 шт. |
Знадобиться на приготування – 2 години 30 хвилин.
Скільки калорій – 114.
Як приготувати:
- Покласти вимите м'ясо в каструлю. Залити водою, дати закипіти, після цього відразу ж злити воду. Знову промити, повернути в каструлю, додати води і варити не менше двох годин. Кістки повинні добре вывариться, тому, якщо вони довгі, краще розрубати їх навпіл. Утворену піну зверху обов'язково зняти.
- Очистити буряк і нашаткувати її тонкою соломкою.
- Дрібно порубати цибулини без лушпиння.
- Третина лука відразу відправити в бульйон.
- Додати спеції і листя лавра.
- Решті цибулю помістити з маслом глибоку сковороду і трохи обсмажити.
- Слідом відправити буряк.
- Морква і перець очистити і теж нашаткувати соломкою. Помістити в сковороду через сім хвилин після буряків.
- Приправити, додати цукор, влити трохи води і накрити кришкою. Тушкувати хвилин сорок. Воду по потребі підливати.
- Картоплю нарізати невеликими кубиками, попередньо знявши шкірку.
- Капусту теж подрібнити соломкою.
- У бульйон покласти картоплю. Коли вона буде майже готова, додати капусту.
- Додати до смажених овочів томатну пасту і подрібнений помідор, а також порубаний часник. Через чотири хвилини вимкнути плиту, перекласти зажарку в суп, приправити. Гострий перець подрібнити і вмішати сюди ж.
- Варити хвилин п'ять, вимкнути вогонь, дати настоятися перед подачею п'ятнадцять хвилин.
Смачний борщ з яловичиною та квасолею
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
буряків | 2 шт. |
картоплин | 2 шт. |
яловичини | 0,3 кг |
моркви | 1 шт. |
спецій | за смаком |
квасолі консервованої | 0,1 кг |
томатної пасти | 15 г |
болгарських перців | 1 шт. |
часнику | 3 зубця |
капусти | 240 г |
цибулин | 1 шт. |
Знадобиться на приготування – 3 години.
Скільки калорій – 84.
Як приготувати:
- Яловичину помити і відправити її варитися мінімум на годину в каструлю з водою.
- Нашаткувати соломкою моркву з цибулею, попередньо очистивши їх, обсмажити з додаванням масла.
- Подрібнити так само буряк і додати її до овочів разом з томатною пастою. Перешкодити, протушкувати.
- Влити дві склянки бульйону і тушкувати півгодини, кришкою не накривати.
- Витягнути готове м'ясо, замість нього покласти картоплю, порізану кубиками.
- Як тільки картопля закипить, додати до нього нашатковану капусту.
- Через п'ять хвилин додати в суп масу зі сковороди, розмішати.
- Перець порізати соломкою і викласти відразу після засмажки. В цей же час додати промиту консервовану квасолю.
- Приправити, дати покипіти п'ять хвилин, потім вимкнути і залишити приблизно на годину під кришкою, щоб борщ настоявся.
Рецепт приготування без капусти
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
олії соняшникової | 0,1 л |
часнику | 2 зубці |
відвареної яловичини | 0,2 кг |
спецій | за смаком |
картоплин | 6 шт. |
води | 2 л |
томатної заправки | 180 г |
буряків | 3 шт. |
моркви | 1 шт. |
цибулин | 1 шт. |
листя лавра | 1 шт. |
Знадобиться на приготування – 40 хвилин.
Скільки калорій – 53.
Як приготувати:
- Зняти шкірку з картоплі і порізати плоди на шматочки, відправити в каструлю, залити водою і дати закипіти.
- Тонкою соломкою буряк подрібнити без шкірки, а очищені цибулю і моркву натерти.
- Перемішати ці овочі між собою і відправити їх смажитися на сковороду з олією.
- Влити через десять хвилин томатну заправку і перемішати. Продовжити готувати.
- Коли картопля буде готова, перекласти сюди всю суміш зі сковороди.
- Кубиками порізати відварне м'ясо, додати його в суп.
- Приправити і викласти подрібнений через давильню часник. Перешкодити, прокип'ятити п'ять хвилин, а перед подачею дати настоятися ще двадцять хвилин.
- Подавати з пампушками.
Наші кулінари навчать правильно варити справжній борщ зі свининою.
Тут читайте, як готувати насичений борщ на курячому бульйоні. Відмінний варіант для тих, що худнуть!
Для тих, хто любить зелень, пропонуємо приготувати весняний зелений борщ з кропивою. Додайте яйце в готову страву, і ваш обід буде смачним і ситним.
Як приготувати в мультиварці
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
лука | 50 г |
буряків | 0,1 кг |
капусти | 150 г |
картоплі | 250 г |
часнику | 5 г |
яловичого філе | 50 г |
томатної пасти | 40 г |
спецій | за смаком |
зелені | 10 г |
моркви | 50 г |
води | 1700 мл |
олії соняшникової | 25 мл |
Знадобиться на приготування – 2 години.
Скільки калорій – 25.
Як приготувати:
- Яловичину промити і подрібнити її соломкою.
- Всі овочі очистити від шкірки і подрібнити їх таким же способом.
- Очищений часник дрібно порубати і вимиту зелень.
- Влити в чашу мультиварки масло. Вибрати режим «Випічка» або аналогічний, почекати, поки чаша розігріється.
- Перекласти в олія цибулю з морквою і томатною пастою, перемішати.
- Через п'ять хвилин додати сюди всі інші продукти: часник, картоплю, м'ясо, буряк, капусту, спеції. Залити водою і трохи перешкодити.
- Закрити кришку. Поміняти режим на «Суп» з таймером на півтори години.
- Після сигналу пристрою дати супу постояти ще хвилин п'ятнадцять, а потім подавати з січеною зеленню.
Тонкощі і хитрощі
Традиційно борщ подають з густою сметаною, часниковими пампушками, свіжою зеленню. У деяких регіонах, особливо в зимовий період, нарізають до страви копчене сало.
Також можна приготувати мариновану цибулю: цибулину, бажано білу, нарізати півкільцями, потім витримати в цукрі, дрібці солі і оцті. Гостроту можна заздалегідь прибрати окропом.
Справжній український борщ – страва багата. Воно має власну історію, неповторний смак і сотні варіантів приготування. Це дуже ситно, цікаво, а заодно вважається одним з найскладніших у світі супів.