18 май 2019 2 490

Як смачно приготувати борщ з квасолею

Приготувати борщ з квасолею можна кількома способами. У кожному з них смакові якості знаходяться на високому рівні, а вітамінний склад залежить від додаткових компонентів.

Борщ з квасолею є одним з видів класичного червоного борщу. При цьому, квасоля робить смак першого страви більш насиченим, а калорійність більш високою. Плоди бобового квасолі володіють величезним комплексом вітамінів та мінералів, що робить страву дуже корисним.

Тому воно може стати основним у раціоні вегетаріанців або людей, які дотримуються посту. При цьому, організм буде отримувати повноцінну порцію всіх необхідних білків, жирів і мінералів.

Покроковий рецепт борщу з квасолею
Інгредієнти Кількість
білої або червоної квасолі - 1 склянка
бульйону, приготованого з курки або яловичини - 3 літра
буряків середнього розміру - 2 штуки
картоплі - 4 штуки
капусти - ¼ Частина головки
петрушки і кропу - кілька гілок
спецій - за смаком
моркви - 2 штуки
болгарський перець - 2 штуки
рослинної олії - 4 столові ложки
лука - 1 штука
томатної пасти - 0,5 склянки
цукру - 1-2 столові ложки
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 80 Ккал
Найпростіший і найбільш поширений рецепт борщу з квасолею нагадує звичайний червоний борщ, який вміє готувати кожна господиня.

Спосіб приготування основи борщу з квасолею:

Спочатку слід замочити квасолю у воді приблизно на одну добу. Плоди розбухнуть і зваряться набагато швидше. Якщо ж попередньо не замочувати квасоля, то можна варити її і так, але це займе трохи більше часу до повного приготування;

Готовий бульйон залити 5 л каструлю і поставити на середній вогонь. Коли вода закипить, каструлю засипається квасоля, а вогонь при цьому зменшується практично до мінімуму;

Бульйон слід трохи підсолити. Так процес готування прискориться;

Квасоля повинна частково розваритися. Цей процес може тривати приблизно 40-120 хвилин – все буде залежати від початкового стану квасолі;

Для того щоб інші інгредієнти страви не засохли раніше часу, їх необхідно чистити і різати безпосередньо перед використанням, а саме, коли квасоля практично повністю розвариться.

Паралельно з приготуванням основи потрібно починати робити засмажку:

Потерту на дрібній тертці моркву висипають на добре розігріту сковороду, після неї відразу засипають перець і пасерують, поки продукти не стануть м'якими;

Після цього вміст заливається томатною пастою, туди ж додається цукор і сіль;

Через три-п'ять хвилин додається дрібно нарізану цибулю або асафетида. Після цього кришка сковороди щільно закривається, і вміст тушкується до готовності.

Поки зажарка гаситься, готуємо бульйон. Приправляємо блюдо спеціями. Після цього бульйон укладається терта на дрібній тертці буряк,

а після цього дрібно нарізаний кубиками картоплю.

Через 10 хвилин у каструлю відправляється нашаткована капуста.

І всі інгредієнти варяться ще 3-4 хвилини. Тепер бульйон заправляється готової засмажкою та солитись за смаком.

Далі борщ доводитися до повної готовності, після чого у нього додають дрібно нашаткована зелень.

Через тридцять-сорок хвилин можна приступати до вживання.

Пісний борщ із квасолею та грибами

Пісний борщ з квасолею добре комбінує в собі гриби. Таке блюдо вважається однією з найбільш вдалих варіацій борщу. Даний рецепт розрахований на 6-8 порцій, тобто можна приготувати 5 л каструлю.

Інгредієнти:

  • Квасоля будь-якого виду – 100 г;
  • Буряк, натертий на дрібну тертку – 320 г;
  • Картоплю, нарізану середніми кубиками – 300 г;
  • Нашаткована капуста – 300 г;
  • Сушені гриби – 50 г;
  • Цибулина середнього розміру – 1 штука;
  • Корінь пастернаку, петрушки і моркви – по 1 штуці;
  • Свіжі помідори – 300 г;
  • Рослинна олія, сіль, перець, цукор, сік лимона;
  • Зелень.

Час приготування становить 1,5-2 години. Так як бульйон з грибів і квасолі є досить насиченим, то використання м'яса для навару буде зайвим. Таким чином калорійність борщу з грибами та квасолею буде становити приблизно 87 ккалорій на 100 грам продукту. Спосіб приготування:

  1. 5 л каструля на ¾ наповнюється водою, в яку засипають квасоля. Бобові готують на середньому вогні. Коли продукт частково розваритися і опуститися на дно, то в овочевий бульйон додають картоплю;
  2. Картопля вариться 5-7 хвилин, після чого додається нашаткована капуста;
  3. У цей час окремо відварюють гриби. Коли вони будуть повністю готові їх проціджують, при цьому, відвар з них не виливається, і нарізають соломкою або кубиками. Обсмажують на сковороді на соняшниковій або оливковій олії. Після пасерування гриби відправляють в бульйон;
  4. Натерту буряк, приправлену лимонним соком, обсмажують на сковороді. Після того, як вона стане м'якою до неї, додають потерті на тертці помідори. Вміст накрити кришкою і тушкувати до тих пір, поки з сковороди не випарується вся рідина. Після цього додати засмажку в каструлю;
  5. Моркву, корінь петрушки і пастернаку нарізати скибочками і завантажити в каструлю без пасерування;
  6. Цибуля шинкуется півкільцями і обсмажується до золотистого кольору на сковороді і тільки потім засипається в каструлю;
  7. Коли всі інгредієнти будуть поміщені в каструлю, туди виливається грибний відвар. Весь вміст приправляється спеціями за смаком;
  8. Після того, як борщ звариться, додається дрібно нарубана зелень.
  9. Перед вживанням борщ повинен настоятися хоча б 40 хвилин.

Зимовий борщ з консервованою квасолею

Інгредієнти для борщу:

  • 1 банку консервованої квасолі;
  • ¼ Частину капусти;
  • 1 невеликий буряк;
  • 1 маленька морква;
  • 2 картоплі;
  • 30 г кореня селери;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • Зубчик часнику;
  • Лавровий лист, сіль, рослинне масло.

Час приготування становить 30-40 хвилин. Калорійність борщу, в якому використовується консервована квасоля набагато менше, ніж у аналогів – 100 г продукту містить 30 ккал.

Приготування:

  1. Наповнити водою дволітрову каструлю і поставити на вогонь. Коли вона закипить, засипається натертий буряк вариться 10 хвилин;
  2. Після цього в каструлю засипається нарізана кубиками картопля, а через 5 хвилин натертий корінь селери з лавровим листом;
  3. Сковороду змащуємо рослинним маслом і розігріваємо. Засипаємо цибулю, а через три хвилини моркву. Коли овочі стануть золотистого кольору, заливаємо водою і додаємо томатну пасту. Гасіння триває 3 хвилини;
  4. Після вміст сковороди відправляється в каструлю. І слідом додається нарізана скибочками капуста;
  5. Коли всі овочі в каструлі зваряться, то додається квасоля;
  6. Поки борщ настоюється, в нього додається подрібнений зубчик часнику.

Гречана каша на молоці — корисну страву на сніданок, яке варто ввести в свій раціон.

Тістечко картопля за класичним рецептом можна приготувати всього за кілька хвилин, але зате яке це смачне блюдо!

Класичний торт з безе «Графські руїни». Читайте як правильно приготувати.

Невеликі хитрощі

  • Для того щоб буряк не втратила колір, перед термічною обробкою овоч обов'язково потрібно побризкати кислотою – лимонним соком або винним оцтом;
  • Всі овочі повинні бути нарізані за однаковою схемою або натерті на одну тертку;
  • Дотримуватися правильну черговість заправки бульйону овочами під час варіння;
  • Використовувати все розмаїття зелені для дозаправки страви.

Загалом, якщо дотримуватися рецептури і способу приготування, то борщ з квасолею в різних своїх варіаціях стане справжньою знахідкою для вегетаріанців, так і для звичайної людини. Це блюдо має яскравий насичений смак і є джерелом багатьох вітамінів, які необхідні організму.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: