Як смачно приготувати борщ з квасолею
Приготувати борщ з квасолею можна кількома способами. У кожному з них смакові якості знаходяться на високому рівні, а вітамінний склад залежить від додаткових компонентів.
Борщ з квасолею є одним з видів класичного червоного борщу. При цьому, квасоля робить смак першого страви більш насиченим, а калорійність більш високою. Плоди бобового квасолі володіють величезним комплексом вітамінів та мінералів, що робить страву дуже корисним.
Тому воно може стати основним у раціоні вегетаріанців або людей, які дотримуються посту. При цьому, організм буде отримувати повноцінну порцію всіх необхідних білків, жирів і мінералів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білої або червоної квасолі - | 1 склянка |
бульйону, приготованого з курки або яловичини - | 3 літра |
буряків середнього розміру - | 2 штуки |
картоплі - | 4 штуки |
капусти - | ¼ Частина головки |
петрушки і кропу - | кілька гілок |
спецій - | за смаком |
моркви - | 2 штуки |
болгарський перець - | 2 штуки |
рослинної олії - | 4 столові ложки |
лука - | 1 штука |
томатної пасти - | 0,5 склянки |
цукру - | 1-2 столові ложки |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 г: 80 Ккал |
Спосіб приготування основи борщу з квасолею:
Спочатку слід замочити квасолю у воді приблизно на одну добу. Плоди розбухнуть і зваряться набагато швидше. Якщо ж попередньо не замочувати квасоля, то можна варити її і так, але це займе трохи більше часу до повного приготування;
Готовий бульйон залити 5 л каструлю і поставити на середній вогонь. Коли вода закипить, каструлю засипається квасоля, а вогонь при цьому зменшується практично до мінімуму;
Бульйон слід трохи підсолити. Так процес готування прискориться;
Квасоля повинна частково розваритися. Цей процес може тривати приблизно 40-120 хвилин – все буде залежати від початкового стану квасолі;
Для того щоб інші інгредієнти страви не засохли раніше часу, їх необхідно чистити і різати безпосередньо перед використанням, а саме, коли квасоля практично повністю розвариться.
Паралельно з приготуванням основи потрібно починати робити засмажку:
Потерту на дрібній тертці моркву висипають на добре розігріту сковороду, після неї відразу засипають перець і пасерують, поки продукти не стануть м'якими;
Після цього вміст заливається томатною пастою, туди ж додається цукор і сіль;
Через три-п'ять хвилин додається дрібно нарізану цибулю або асафетида. Після цього кришка сковороди щільно закривається, і вміст тушкується до готовності.
Поки зажарка гаситься, готуємо бульйон. Приправляємо блюдо спеціями. Після цього бульйон укладається терта на дрібній тертці буряк,
а після цього дрібно нарізаний кубиками картоплю.
Через 10 хвилин у каструлю відправляється нашаткована капуста.
І всі інгредієнти варяться ще 3-4 хвилини. Тепер бульйон заправляється готової засмажкою та солитись за смаком.
Далі борщ доводитися до повної готовності, після чого у нього додають дрібно нашаткована зелень.
Через тридцять-сорок хвилин можна приступати до вживання.
Пісний борщ із квасолею та грибами
Інгредієнти:
- Квасоля будь-якого виду – 100 г;
- Буряк, натертий на дрібну тертку – 320 г;
- Картоплю, нарізану середніми кубиками – 300 г;
- Нашаткована капуста – 300 г;
- Сушені гриби – 50 г;
- Цибулина середнього розміру – 1 штука;
- Корінь пастернаку, петрушки і моркви – по 1 штуці;
- Свіжі помідори – 300 г;
- Рослинна олія, сіль, перець, цукор, сік лимона;
- Зелень.
Час приготування становить 1,5-2 години. Так як бульйон з грибів і квасолі є досить насиченим, то використання м'яса для навару буде зайвим. Таким чином калорійність борщу з грибами та квасолею буде становити приблизно 87 ккалорій на 100 грам продукту. Спосіб приготування:
- 5 л каструля на ¾ наповнюється водою, в яку засипають квасоля. Бобові готують на середньому вогні. Коли продукт частково розваритися і опуститися на дно, то в овочевий бульйон додають картоплю;
- Картопля вариться 5-7 хвилин, після чого додається нашаткована капуста;
- У цей час окремо відварюють гриби. Коли вони будуть повністю готові їх проціджують, при цьому, відвар з них не виливається, і нарізають соломкою або кубиками. Обсмажують на сковороді на соняшниковій або оливковій олії. Після пасерування гриби відправляють в бульйон;
- Натерту буряк, приправлену лимонним соком, обсмажують на сковороді. Після того, як вона стане м'якою до неї, додають потерті на тертці помідори. Вміст накрити кришкою і тушкувати до тих пір, поки з сковороди не випарується вся рідина. Після цього додати засмажку в каструлю;
- Моркву, корінь петрушки і пастернаку нарізати скибочками і завантажити в каструлю без пасерування;
- Цибуля шинкуется півкільцями і обсмажується до золотистого кольору на сковороді і тільки потім засипається в каструлю;
- Коли всі інгредієнти будуть поміщені в каструлю, туди виливається грибний відвар. Весь вміст приправляється спеціями за смаком;
- Після того, як борщ звариться, додається дрібно нарубана зелень.
- Перед вживанням борщ повинен настоятися хоча б 40 хвилин.
Зимовий борщ з консервованою квасолею
Інгредієнти для борщу:
- 1 банку консервованої квасолі;
- ¼ Частину капусти;
- 1 невеликий буряк;
- 1 маленька морква;
- 2 картоплі;
- 30 г кореня селери;
- 1 середня цибулина;
- 1 столова ложка томатної пасти;
- Зубчик часнику;
- Лавровий лист, сіль, рослинне масло.
Час приготування становить 30-40 хвилин. Калорійність борщу, в якому використовується консервована квасоля набагато менше, ніж у аналогів – 100 г продукту містить 30 ккал.
Приготування:
- Наповнити водою дволітрову каструлю і поставити на вогонь. Коли вона закипить, засипається натертий буряк вариться 10 хвилин;
- Після цього в каструлю засипається нарізана кубиками картопля, а через 5 хвилин натертий корінь селери з лавровим листом;
- Сковороду змащуємо рослинним маслом і розігріваємо. Засипаємо цибулю, а через три хвилини моркву. Коли овочі стануть золотистого кольору, заливаємо водою і додаємо томатну пасту. Гасіння триває 3 хвилини;
- Після вміст сковороди відправляється в каструлю. І слідом додається нарізана скибочками капуста;
- Коли всі овочі в каструлі зваряться, то додається квасоля;
- Поки борщ настоюється, в нього додається подрібнений зубчик часнику.
Гречана каша на молоці — корисну страву на сніданок, яке варто ввести в свій раціон.
Тістечко картопля за класичним рецептом можна приготувати всього за кілька хвилин, але зате яке це смачне блюдо!
Класичний торт з безе «Графські руїни». Читайте як правильно приготувати.
Невеликі хитрощі
- Для того щоб буряк не втратила колір, перед термічною обробкою овоч обов'язково потрібно побризкати кислотою – лимонним соком або винним оцтом;
- Всі овочі повинні бути нарізані за однаковою схемою або натерті на одну тертку;
- Дотримуватися правильну черговість заправки бульйону овочами під час варіння;
- Використовувати все розмаїття зелені для дозаправки страви.
Загалом, якщо дотримуватися рецептури і способу приготування, то борщ з квасолею в різних своїх варіаціях стане справжньою знахідкою для вегетаріанців, так і для звичайної людини. Це блюдо має яскравий насичений смак і є джерелом багатьох вітамінів, які необхідні організму.
Приємного апетиту!